Zobacz pełną wersję : Inna kolorystyka zdjęcia w programach.
Witam.
Borykam się z problemem innej kolorystyki w programie ViewNX2 jest zdjecie bardziej kolorystyczne natomiast czy to w przeglądarce windows czy Adobe Bridge jest bardziej takie jakby wypłowiałe czytałem wiele na temat Adobe RGB sRGB ale zmieniając ustawienia czy to w systemie czy w programie rezultatu brak. Proszę o pomoc ponieważ otwierając zdjęcie w Camera RAW też mam (wypłowiałe) pozbawione tych kolorów co w ViewNX2.
Zdjęcia robione są w Adobe RGB.
System: Windows 7.
Format: RAW (NEF).
Monitor: Ustawiony na Standard.
Dodaję też dwa screeny z painta.
http://www.picshot.pl/public/viewset/250993
ViewNX potrafi odczytać wszystkie właściwości zdjęcia bo to program od Nikona dlatego widzisz je poprawnie - takie jak na wyświetlaczu aparatu. Adobe ani inne programy tego nie potrafią stąd kolory wyblakłe i lekko inny balans bieli. Nic z tym niestety nie zrobisz chyba, że są profile do PS dzięki którym zdjęcie będzie takie jak w ViewNX, ale ja o czymś takim nie słyszałem, może ktoś inny się wypowie.
Niestety żaden program (poza VNX i CNX) nie odczyta Ci ustawień Picture Control.
Adobe ma natomiast profile zbliżone (mniej lub bardziej) do standardowych profili Nikona, niestety trzeba je ustawić ręcznie (sekcja "Camera Calibration")
Czyli to funkcja Picture Control. Nie ma możliwości wyłączenia jej w opcjach aparatu a w VNX? tak, żebym mogł zobaczyć.
Czyli to funkcja Picture Control. Nie ma możliwości wyłączenia jej w opcjach aparatu a w VNX? tak, żebym mogł zobaczyć.
Nie ma możliwości. Musi być wybrany jakiś profil, bez tego nie ma możliwości oglądania zdjęć.
To jak wyglądają zdjęcia w Adobe, czy CameraOne, czy innych programach, to też wynik ustawienia jakiegoś profilu, tylko w tym przypadku to profil z programu w którym ten plik otwierasz.
A jak chcesz mieć obraz zbliżony do tego co pokazuje np. Adobe to ustaw sobie neutral, zmniejsz kontrast, ostrość ściągnąć do zera. Ale i tak to nie będzie to samo, bo Adobe inaczej przetwarza kolory.
Czyli każdy może mieć tylko podgląd na Picture Control i możliwość kontynuacji w programach od Nikona, ale tak czy siak jak chce wywołać zdjęcie w Camera RAW to po prostu ta funkcja nie zostaje odczytana czyli tak jakbym zrobił zdjęcie bez Picture Control?
Czy jak odczytuje w CRAW i tych opcji brak to jest jakaś integracja w jakość ?
Da się ustawić profil kolorów, żeby można przełączyć SRGB lub ARGB w programie Adobe Bridge CS6? Bo wywala błąd "aplikacja macierzysta programu bridge nie jest aktywna" To nie można ustawić profilów bez Creative Suite?