PDA

Zobacz pełną wersję : Inna kolorystyka zdjęcia w programach.

Simon_
10-11-2013, 17:19
Witam.

Borykam się z problemem innej kolorystyki w programie ViewNX2 jest zdjecie bardziej kolorystyczne natomiast czy to w przeglądarce windows czy Adobe Bridge jest bardziej takie jakby wypłowiałe czytałem wiele na temat Adobe RGB sRGB ale zmieniając ustawienia czy to w systemie czy w programie rezultatu brak. Proszę o pomoc ponieważ otwierając zdjęcie w Camera RAW też mam (wypłowiałe) pozbawione tych kolorów co w ViewNX2.

Zdjęcia robione są w Adobe RGB.
System: Windows 7.
Format: RAW (NEF).
Monitor: Ustawiony na Standard.

Dodaję też dwa screeny z painta.

http://www.picshot.pl/public/viewset/250993

Aeon88
10-11-2013, 18:20
ViewNX potrafi odczytać wszystkie właściwości zdjęcia bo to program od Nikona dlatego widzisz je poprawnie - takie jak na wyświetlaczu aparatu. Adobe ani inne programy tego nie potrafią stąd kolory wyblakłe i lekko inny balans bieli. Nic z tym niestety nie zrobisz chyba, że są profile do PS dzięki którym zdjęcie będzie takie jak w ViewNX, ale ja o czymś takim nie słyszałem, może ktoś inny się wypowie.

GonzoG
10-11-2013, 20:29
Niestety żaden program (poza VNX i CNX) nie odczyta Ci ustawień Picture Control.
Adobe ma natomiast profile zbliżone (mniej lub bardziej) do standardowych profili Nikona, niestety trzeba je ustawić ręcznie (sekcja "Camera Calibration")

Simon_
11-11-2013, 01:51
Czyli to funkcja Picture Control. Nie ma możliwości wyłączenia jej w opcjach aparatu a w VNX? tak, żebym mogł zobaczyć.

GonzoG
11-11-2013, 02:32
Czyli to funkcja Picture Control. Nie ma możliwości wyłączenia jej w opcjach aparatu a w VNX? tak, żebym mogł zobaczyć.

Nie ma możliwości. Musi być wybrany jakiś profil, bez tego nie ma możliwości oglądania zdjęć.
To jak wyglądają zdjęcia w Adobe, czy CameraOne, czy innych programach, to też wynik ustawienia jakiegoś profilu, tylko w tym przypadku to profil z programu w którym ten plik otwierasz.

A jak chcesz mieć obraz zbliżony do tego co pokazuje np. Adobe to ustaw sobie neutral, zmniejsz kontrast, ostrość ściągnąć do zera. Ale i tak to nie będzie to samo, bo Adobe inaczej przetwarza kolory.

Simon_
11-11-2013, 20:52
Czyli każdy może mieć tylko podgląd na Picture Control i możliwość kontynuacji w programach od Nikona, ale tak czy siak jak chce wywołać zdjęcie w Camera RAW to po prostu ta funkcja nie zostaje odczytana czyli tak jakbym zrobił zdjęcie bez Picture Control?
Czy jak odczytuje w CRAW i tych opcji brak to jest jakaś integracja w jakość ?

Da się ustawić profil kolorów, żeby można przełączyć SRGB lub ARGB w programie Adobe Bridge CS6? Bo wywala błąd "aplikacja macierzysta programu bridge nie jest aktywna" To nie można ustawić profilów bez Creative Suite?