Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Krakowski Rynek
Panorama Krakowskiego Rynku.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/2548062-2.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new2/2548062.jpg)
Moim zdaniem nie wygląda to dobrze, zdeformowałeś budynki, dodatkowo szczyt wieży ratuszowej jest ukryty w smolistym cieniu; sukiennice też przydałoby się wyrwać z nieciekawej szarości .
Mnie z kolei nawet się podoba. Sam pomysł nie jest zły. Co do "technikaliów" - owszem- można się zgodzić z powyższym. Czerni trochę zbyt wiele...
Z reguły w panoramach montowanych z wielu zdjęć budynki się deformują, poza tym było pochmurno deszczowo więc wiele rzeczy wpadło w cień. Nie wszystko można wydostać a to co się dało wydostałem z tego cienia.
Zdjęcia składające się na panoramę wykonałeś z tego samego miejsca czy przemieszczałeś się je robiąc zachowując za każdym razem taką samą odległość do sukiennic (przy tej samej ogniskowej) ? W tym ostatnim przypadku niezależnie od tego, w jakim programie łączyłeś panoramę sukiennice nie powinny tak spuchnąć.
Nie, własnie wszystkie zostały wykonane z tego samego miejsca, aparat stał na statywie. Ale wypróbuje twoja metodę jak tylko będę z aparatem na rynku.
Z reguły w panoramach montowanych z wielu zdjęć budynki się deformują, poza tym było pochmurno deszczowo więc wiele rzeczy wpadło w cień. Nie wszystko można wydostać a to co się dało wydostałem z tego cienia.
Deformowania budynków - Dune już podał sposób, aby się nie krzywiły.
Cienie i czernie - skoro i tak już robisz ze statywu to jaki problem zrobić 2-3 zdjęcia z różnicą 1-3 EV, a później zrobić z nich HDR czy DRI i dopiero to łączyć w panoramę ??
Mnie się bardzo podoba jak zagrało niebo z sukiennicami
Nie, własnie wszystkie zostały wykonane z tego samego miejsca, aparat stał na statywie. (...)
Hm, program powinien tę dystorsję skorygować. W jakim programie robiłeś panoramę i na jakiej ogniskowej ?
A po co mam robić HDR i DRI skoro tego nie chciałem, coś ostatnio się wszyscy zawzięli na te cienie, tak miało być czyli smoliście !
Ogniskowa 18 mm program Hugin, i do tego jeden z niewielu do panoram na MacOS
Nie znam tego programu, spróbuj może te klatki połączyć jeszcze np. na automacie w PS albo PSE.
Nikkor 18-70 na krótkim końcu ma całkiem sporą dystorsję, ale aż tak nie powinien oszukać softu, poza tym klatki składające się na panoramę poddałeś pewnie korekcji zniekształceń obiektywu.
A co do smolistych cieni, trzeba było od razu napisać, że tak miało być ... ;-)
Ok następnym razem dam znać :)
Teoretycznie program prosi o podanie ogniskowej więc powinien to wyprostować, spróbuję wcześniej ręcznie wyprostować wszystko i skleić ponownie.
Panorama sama w sobie jest ok ale...
1. takie turbocienie powoduja, ze gubisz ogrom szczegolu
2. przeostrzone
3. trzeba wyprostowac...
4. jak pokazujesz panoramy to daj linka do wiekszej bo takie male pierdki to mozna poczcie sprzedac na znaczki co najwyzej ;)