PDA

Zobacz pełną wersję : D700 bardzo wolna migawka

Rainforest
10-11-2013, 04:27
Witam serdecznie sytuacja przedstawia sie nastepujaco:
Od kilku tygodni moj D700 robi wolniejsze zdjecia a dokladnie nie przekraczajace 1/40s. Nawet gdy ustawie na manuala 1/8000 to dzwiek jest dokladnie taki sam jak przy 1/40, stad podaje ze nie przekracza szybkosci 1/40. Kupilem oryginalna baterie druga en-el3e i nie pomoglo, natomiast gdy wloze akumulatorki AAA do gripa to wszystko jest w porzadku, migawka wydaje taki szybki dzwiek jaka jest ustawiona wartosc czasu naswietlania, czyli pelna szybkosc 1/8000 jest 1/8000 a nie jak z oryginalna bateria 1/40. Czy moze mi ktos poradzic w czym tkwi problem? Skoro jeszcze kilka tygodni temu na en-el3e czyli oryginalnej baterii wszystko bylo tak jak byc powinno? Na nowej baterii nie ma poprawy, czyzby moj Nikodem nagle zazadal wiekszyh wymagan energetycznych? Dodam ze przy tym wszystkim wyswietlacz gorny lekko przygasa podczas wyzwalania migawki. Pozdrawiam serdecznie

deep
10-11-2013, 06:11
Zrób reset i przeczyść styki.

bogdi64
10-11-2013, 12:23
spróbuj bez gripa, czyli bateria bezpośrednio do aparatu

Rainforest
10-11-2013, 12:40
Bateria zarowno w gripie jak.i w body nie zmienia sytuacji. Styki przeczyscilem.i w body i w gripie oraz zrobiony zostal reset. Nic nie pomaga.

deep
10-11-2013, 12:49
Grip oryginalny? Pytam bo nie raz było już pisane że nie oryginalne gripy potrafią psuć D 700. Jaki przebieg ma pucha?

Rainforest
10-11-2013, 14:53
Przebieg 72 tys, grip firmy Newell

deep
10-11-2013, 15:42
to obawiam się że zostanie ci serwis, a na przyszłość proponuję wymianę gripa na oryginał.

J1
10-11-2013, 17:47
Używam D700 z oryginalnym gripem z 8xAA Eneloop XX. Wszystko działa prawidłowo zarówno na 8xAA lub na normalnej baterii (bez względu czy bateria w body czy w gripie). Jednak jest różnica w pracy lustra i chyba minimalnie AF w zależności od rodzaju zasilania. Nawet podczas zdjęć pojedynczych zauważam że praca lustra jest inna przy 8xAA. Wydaje się że lustro powraca dużo szybciej właśnie na 8xAA.

Ośmieliłbym się nawet stwierdzić że na 8xAA aparat jest szybszy (nie mam na myśli ilość FPS 5 vs. 8 ).

deep
10-11-2013, 18:02
Bo tak jest, nie odkryłeś Ameryki :) Lustro pracuje tak samo jak w D3 (odgłos i szybkość) jak D700 zasilamy 8AA lub EL-EN4a

Zen
10-11-2013, 18:05
Sprawdż czy nie masz aktywowane opóżnienie migawki. Druga możliwość, to że aparat robi zdjęcia w trybie nef-14 bit.
Jest jeszcze trzecia możliwość spowolnionego ruchu lustra to tryb cichej migawki (o ile D700 taką funkcję posiada)

bogdi64
10-11-2013, 20:46
nie wiem czy to dotyczy tej puszki, ale w którejś z puszek w meni była opcja ustawienia rodzaju zasilania

Rainforest
10-11-2013, 23:55
Jaacku u mnie dokladnie jest to samo. Na bateriah 8xAA lustro opada prawidlowo natomiast gy wloze akumulator en-el3e to lustro zatrzymuje sie na predkosci 1/40 czyli jak ustawie 1/800 czy 1/4000 to predkoac opadu lustra jest jak przy 1/40 nastomiast nie ma to wplywu na zdjecia. Co do trybu cichej migawki to D700 nie posiada takiej opcji i zaznaczam ze na bateriach AA wszystko dziala normalnie wiec przypadlosc nie zalezy od ustawien aparatu. Co do ustawien wyboru zasilania w opcjach takze probowalem, nic nie pomaga. Co do nefow to migawka tak samo pozno opada przy 14 jak i 12 bitach. Tak wiec chyba oddam do serwisu, czego staram sie zawsze unikac, poniewaz czlowiek niby jest zawodowym fotografem ma 3 profesjonalne obiektywy i jedno body, zyje ze zdjec a dla nikona i tak jest amatorem, poniewaz nie posiadam drugiego body przez co nie kwalifikuje sie do NPS i narzedzie pracy zamiast lądowac na kilka dni w serwisie, przebywa tam kilka tygodni.

J1
11-11-2013, 00:09
Jaacku u mnie dokladnie jest to samo. Na bateriah 8xAA lustro opada prawidlowo natomiast gy wloze akumulator en-el3e to lustro zatrzymuje sie na predkosci 1/40 czyli jak ustawie 1/800 czy 1/4000 to predkoac opadu lustra jest jak przy 1/40 nastomiast nie ma to wplywu na zdjecia. Co do trybu cichej migawki to D700 nie posiada takiej opcji i zaznaczam ze na bateriach AA wszystko dziala normalnie wiec przypadlosc nie zalezy od ustawien aparatu. Co do ustawien wyboru zasilania w opcjach takze probowalem, nic nie pomaga. Co do nefow to migawka tak samo pozno opada przy 14 jak i 12 bitach. Tak wiec chyba oddam do serwisu, czego staram sie zawsze unikac, poniewaz czlowiek niby jest zawodowym fotografem ma 3 profesjonalne obiektywy i jedno body, zyje ze zdjec a dla nikona i tak jest amatorem, poniewaz nie posiadam drugiego body przez co nie kwalifikuje sie do NPS i narzedzie pracy zamiast lądowac na kilka dni w serwisie, przebywa tam kilka tygodni.

Jeżeli na zdjęciach problemu nie ma to, może to tylko subiektywne wrażenie szybkości pracy mechanizmu lustra. Jak już zauważył w tym wątku kolega Deep. D700 na 8xAA lub z EL-EN4a działa inaczej... szybciej. Najmocniej widać to właśnie po pracy lustra. Na zwykłym zasilaniu powraca ono dosyć leniwie, można nawet odnieść wrażenie że ma większą bezwładność i ułamek sekundy po opadnięciu się jeszcze "telepie" w komorze. Natomiast "duże" zasilanie powoduje że lustro działa błyskawicznie, opada i już...

Co do pracy na 12 czy 14 bitach to na D700 to nie jest różnicą. Wydaje mi się że z jakimś innym modelem takie coś było. Być może D300 ale i tego nie jestem pewien.

Nie prościej będzie spotkać się na żywo z innym użytkownikiem D700 i porównać pracę mechanizmu lustra ?

Bo skoro na zdjęciach tego nie widać... to po co od razu serwis.

Rainforest
11-11-2013, 00:17
Porownywalem z innym D700 i lustro dziala prawidlowo u innych na mojej baterii. Natomiast serwis po to ponoewaz zalezy mi na szybkosci zdjec, lustro wolniej upada wiec w ciagu sekundy robie mniej zdjec. Przy fotografii sportowej odczuwam ogromny dyskomfort.

J1
11-11-2013, 02:03
Porownywalem z innym D700 i lustro dziala prawidlowo u innych na mojej baterii. Natomiast serwis po to ponoewaz zalezy mi na szybkosci zdjec, lustro wolniej upada wiec w ciagu sekundy robie mniej zdjec. Przy fotografii sportowej odczuwam ogromny dyskomfort.

Zaraz... mówisz że przy zasilaniu 8xAA jest wszystko ok. No przecież na zwykłej baterii masz 5fps a na dużej lub 8xAA masz 8fps. Więc wszystko jest ok.

Obelix
11-11-2013, 02:19
Koledze Rainforest nie chodzi o FPS, tylko o wolne opuszczanie lustra w porównaniu do innej D700 na tym samym zasilaniu, czyli oryginalnym akku.