PDA

Zobacz pełną wersję : D800 - numer seryjny

wymiatacz00
09-11-2013, 19:10
Witam wszystkich Użytkowników.
Jestem pracownikiem jednej z sieci ze sprzętem elektronicznym, i zostałem dziś "zastrzelony" przez klienta który powiedział mi że pierwsza cyfra w s/n body oznacza rynek na jaki aparat jest wypuszczany, kolejne również mają swoje przypisane znaczenie.
Moje pytanie do Was, drodzy Użytkownicy jest takie, czy może ktoś z Was jest w posiadaniu szczegółowych informacji o w/w sprawie, ma może jakąś tabelkę jaka cyfra co oznacza??
Za podesłanie szerszej informację serdecznie już z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

rychu_cmg
09-11-2013, 19:33
Aparatu za oceanu, czy z Azji nie zarejestrujesz na polskiej stronie Nikona, wiec producent wie jakie aparaty na jaki rynek trafiają. Tyle wiem.

Seś@
09-11-2013, 19:40
Czyli jakie mniemanie mają o nas, Polakach, taki sprzęt (jakość) nam pchają. Hmm

Karrampuk
09-11-2013, 22:23
Olympusy są np. z dystrybucji niemieckiej. Polska jest zbyt małym odbiorcą, żeby samodzielnie prowadzić dystrybucje. W tym samym regionie są na pewno Czesi, Słowacy czy Austriacy i inni. To samo może być z Nikonem. Mam Nikona D800 z Niemieckiej dystrybucji (potwierdzone przez sprzedawcę) kupionego w Polsce. Polską kartę gwarancyjną (Nikon Polska) dostarczono mi dopiero później. (Sprzęt był już serwisowany, więc jest wszystko legal) Cyfry oznaczające region raczej są zgodne ze stronami internetowymi Nikona
http://www.nikon.com/network/index.htm#precisionEquipment
czili Europa, Azja, Oceania itp. Wątpię, żeby Polska była traktowana jako region...

rychu_cmg
09-11-2013, 22:30
Jako region jest traktowana Europa

Zolty
09-11-2013, 23:01
Zobacz tutaj:
http://www.dslrbodies.com/cameras/camera-articles/nikon-camera-serial-numbers.html

Za prawdziwosc nie recze - wydawalo mi sie ze widzialem puszki z 6 w PL.

Archibald6803
09-11-2013, 23:11
....................... zostałem dziś "zastrzelony" przez klienta który powiedział mi że pierwsza cyfra w s/n body oznacza rynek na jaki aparat jest wypuszczany, kolejne również mają swoje przypisane znaczenie...............

Nie prościej zapytać ( na drodze służbowej) Nikon Polska ?

Czyli jakie mniemanie mają o nas, Polakach, taki sprzęt (jakość) nam pchają. Hmm

a to już MZ ostra teoria spiskowa ..... choć w tym przypadku skłonny jestem się pod nią podpisać swoimi dwiema lewymi rękami :rolleyes:
Niestety , u nas społeczeństwo generalnie jest średnio wyedukowane przez co ma niewielkie oczekiwania jakościowe względem sprzętu elektronicznego (dowolnego, nie tylko foto) , a tym samym , " łyka jak pelikan" każdy odpad , nierzadko za większe pieniądze niż w "starej Europie" ;......a świat o tym wie i to stara się wykorzystywać - dziwne ? .......

Miejmy pretensje do siebie - sami pozwalamy aby nas tak traktowano ;

Greg77
10-11-2013, 00:08
Ja kupilem w PL D600 z "6" z przodu, wiec region by sie zgadzal, czekalem na aparat kilka dni, wszystko jest po germasku, tylko karta gwarancyjna polska...
Co do jakosci sprzetu to nie wiem, moj byl sciagany chyba z Niemiec...nie mam zadnych przypadlosci poza kurzem do zdmuchniecia grucha.
A co do cen to wyjatkowo ostatnimi czasy jest taniej w PL niz krajach "starej Europy", D600 kosztowal mnie ok €1500 w PL po dokladnym zbadaniu rynku wynosil mnie ok €2000 z UK, czy Irlandii, Niemcy mieli ceny w granicach €1700, ale wiem, ze bywalo inaczej.

jaś
10-11-2013, 00:09
proszki do prania, aparaty? samochody? ciekawe co jeszcze.

Archibald6803
10-11-2013, 00:37
proszki do prania, aparaty? samochody? ciekawe co jeszcze.

Ekspresy do kawy ;
pierwszy Siemens EQ.7 (z polskiej dystrybucji) wytrzymał 9 m-cy , drugi taki sam ( wymieniony w serwisie polskim w ramach gwarancji ) - 11 m-cy..... Teraz od blisko 2 lat mam kolejny EQ.7 (wymieniony po raz kolejny przez producenta w ramach gwarancji oczywiście) - lecz tym razem otrzymałem go z centrali Siemensa w Niemczech ... i odpukać .... autentycznie nie ma się do czego przyczepić :x Jeszcze 2 miesiące i się helmutom "upiecze" - skończy się gwarancja . No chyba że się nie "upiecze" ....... pożyjemy - zobaczymy ;
I nie żebym po 10 kaw dziennie żłopał ....

harb
13-11-2013, 16:53
Ja kupilem w PL D600 z "6" z przodu, wiec region by sie zgadzal, czekalem na aparat kilka dni, wszystko jest po germasku, tylko karta gwarancyjna polska...
Co do jakosci sprzetu to nie wiem, moj byl sciagany chyba z Niemiec...nie mam zadnych przypadlosci poza kurzem do zdmuchniecia grucha.
A co do cen to wyjatkowo ostatnimi czasy jest taniej w PL niz krajach "starej Europy", D600 kosztowal mnie ok €1500 w PL po dokladnym zbadaniu rynku wynosil mnie ok €2000 z UK, czy Irlandii, Niemcy mieli ceny w granicach €1700, ale wiem, ze bywalo inaczej.

z tego samego sklepu co Greg mam D800 tez z niemieckiej dystrybucji , ale wczesniej również z tego samego sklepu i również niemieckiej dystrybucji miałem D600, ktory sie mocno rozsypał, wiec nie ma reguły - piszę o tym tutaj
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219009&page=178

remos
13-11-2013, 21:21

Ale według czego te "6" miałoby się zgadzać? Bo wyżej podany link traktuje "6" jako New Zeland?!

ulv
14-11-2013, 01:02
Aparatu za oceanu, czy z Azji nie zarejestrujesz na polskiej stronie Nikona, wiec producent wie jakie aparaty na jaki rynek trafiają. Tyle wiem.

To nie jest prawdziwa informacja. Mam zarejestrowane w Nikon Polska poprzez polską stronę D200 i D7000 i oba pochodzą z Japonii (wiem, bo oba w odstępie dwóch lat sam dla siebie tam kupiłem i przywiozłem). Wcześniej miałem D2h, który był z dystrybucji USA (też rejestrowany w Polsce). W trakcie rejestracji nie było żadnych problemów wynikających z tego, że nie pochodziły z polskiej czy nawet europejskiej dystrybucji.

rychu_cmg
14-11-2013, 01:21
To nie jest prawdziwa informacja. Mam zarejestrowane w Nikon Polska poprzez polską stronę D200 i D7000 i oba pochodzą z Japonii (wiem, bo oba w odstępie dwóch lat sam dla siebie tam kupiłem i przywiozłem). Wcześniej miałem D2h, który był z dystrybucji USA (też rejestrowany w Polsce). W trakcie rejestracji nie było żadnych problemów wynikających z tego, że nie pochodziły z polskiej czy nawet europejskiej dystrybucji.
D200 z Japonii i D300 z Kanady nie mogłem zarejestrować

Jacek_Z
14-11-2013, 01:26
Nowe? Może stary właściciel nie wyrejestrował?

rychu_cmg
14-11-2013, 01:30
Nowe? Może stary właściciel nie wyrejestrował?
Używki. Choć D300 kupowałem jako praktycznie nowy (2 miesięczny, miał 700 zdjęć).

Dark
15-11-2013, 11:56
Ja zarejestrowałem dwa szkła z amerykańskiej dystrybucji (i naprawiałem je w Polsce, oczywiście z pełną odpłatnością). Mam też jedną puszkę z Azji, sprzęt "profi" jest "japoński".
D300s nie mogę zarejestrować, bo poprzedni właściciel jej nie wyrejestrował.
Tak więc da się ;)