PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 dziwny dźwięk, spowolnienie kl/s,

chuck.norris
08-11-2013, 23:51
Witam, mam problem z D7000, co jakiś czas będąc ciągle w trybie Ch (6kl/s) długość dźwięku wyzwalanej migawki zaczyna się wydłużać, stopniowo, aż zaczyna brzmieć tak jak w trybie cichym, towarzyszy temu stopniowe spowolnienie trybu seryjnego aż do tak około 3-4 kl/s dzieje się to zazwyczaj na przestrzeni 15-25 zdjęć, ale bywają duże wahania, po takim spowolnieniu dostaję komunikat Err na wyświetlaczu, po naciśnięciu spustu gdy wyświetlany jest Err następuje bardzo niezdrowo brzmiące przydługawe mlaśnięcie lustrem ( nie wiem czy migawka się otwiera) a zdjęcie które powinno być wtedy wykonane w ogóle nie zapisuje się na karcie, zdarzyło mi się to już około 10 razy, średnio co 1000 zdjęć, ale bywało też że i w odstępie 200 klatek się tak zrobiło. I co teraz? ignorować? mam jeszcze 3 miesiące gwar. więc muszę się śpieszyć jeżeli byłoby to związane z odesłaniem do serwisu, i tu kolejny problem, co ja mam im napisać? bo najprawdopodobniej nie uda mi się trafić tak żeby wysłać aparat w tym stanie Err lub "spowolnienia". Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

TOP67
09-11-2013, 00:02
Wygląda to na problem z naciągiem migawki/lustra. Ślij do serwisu, jak tylko wyskoczy error.
Po gwarancji wymiana migawki to ok 500-600 zł.

chuck.norris
09-11-2013, 02:54
a ile to może zająć w serwisie nikona?

Bad4u
09-11-2013, 10:46
Od 2 do 3 tygodni.