Zobacz pełną wersję : komp do 3d studio, cada i ps - prosba o doradzenie
Zostalem poproszony o pomoc w zlozeniu kompa dla siostry.
Mloda projektuje wnetrza, pracuje w 3d studio, czasem CAD i PS.
Budzet to okolo 5k PLN (z monitorem)
Wiem ze nie jest to duzo, ale trzeba sie w tym zmiescic.
Jak ktos bedzie chcial napisac ze 5k to za malo to lepiej niech tutaj nic nie pisze ;)
Moze lepiej kupic jakiegos "markowego" della czy innego HP z dobra gwarancja?
Kazdy blaszak w tym budzecie bedzie lepszy od siostry lapka na ktorym teraz JAKOS daje sobie rade.
z gory dzieki za pomoc
A jakieś ramy poza budżetem?
Monitor, to bardzo obszerne pojęcie, podobnie jest z komputerem.
ps. Jako podpowiedź możesz podać model laptopa, na którym obecnie pracuje delikwentka.
Zalozmy ze "ram" nie ma w tej chwili.
Mysle ze monitor jesli bedzie mial 1920x1200 bedzie w miare rozsadnym kompromisem.
Z tego co patrzylem to mysle ze w 1,5k za monitor sie zmiescimy;)
np taki:http://www.agito.pl/monitor-dell-24-led-u2412m-gwarancja-3-lata-premium-next-business-day-2492-478780.html?cid=54&attr=1-387640,963-110029
Lapek to HP pavillion dv5 albo dv6 nie pamietam dokladnie.
Procesor i5 czy raczej i7?
Napewno przyzwoita grafika, zeby wspomagala renderowanie, prawda?
np. cos takiego: http://www.agito.pl/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-660-2gb-ddr5-pci-e-box-84-648317.html?attr=246-1611,248-544472
No nie wiem, może wystarczy Iris w nowych Haswellach: http://www.intel.pl/content/www/pl/pl/architecture-and-technology/hd-graphics/hd-graphics-developer.html ?
http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-760-oc-2gb-ddr5-pci-e-box-84-863425.html
http://www.msi.com/product/mb/Z87-G45-GAMING.html
http://www.salurion.pl/product/177991/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Patriot_Viper_3_DDR3_2x8GB_1600MHz_CL9_XMP.html
http://studiopc.pl/p/1830/25488/procesor-core-i7-4770k-3-5ghz-lga1150-box-procesory-intel-core-i7-procesory.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-11&utm_content=25488#nclid=5e019e8fc52daac6b546dbd792 2afab0
Tyle, że na monitor już niewiele zostaje, potrzebne kompromisy (!).
a gdzie tu panie dyski, obudowa itd ;)
a gdzie tu panie dyski, obudowa itd ;)
Obudowa może być ta (niedroga): http://www.zalmanshop.pl/p135,obudowa-zalman-z5.html .
Co do dysków, to liczyłem na to, że siostra przeniesie na początek HDD z laptopa.
Tak więc potrzebny jest jeszcze jakiś zasilacz 500-620W (markowy) ... i praktycznie komputer do składania.
Problem w tym, że na monitor przy tym układzie pozostałoby tylko niewiele ponad 1,3k.
Zalman Z5 to bardzo średnia buda.
Może warto pomyśleć o wejściu w 2011? ( nie jest to super moment, ale to ciągle inna klasa rozwiązań. )
Na ile "rozowojowy" ma to być sprzęt?
Czy wykonuje rendery 3D? Coś więcej o tym workflow?
Zamiast GTX760 brałbym Quadro w przedziale cenowym na jaki nas stać.
Zasilacz - polecam Corsair RM - ze względu na sprawność, różnica w cenie wyjdzie w rachunkach za prąd.
rendery robi :)
monitor juz jeden za nieco ponad tysiaka tutaj dawalem, mysle ze dalby rade w takich zastosowaniach
Ten Dell, jest już sławny na tym forum. Mamy w pracy takich chyba z 12. Każdy świeci inaczej, część bardziej, część mniej równo. Do fotograficznych zastosowań - porażka, do domowych - tani IPS, 16:10, 24". Tyle. Do długiej pracy przed komputerem - ja na podstawie własnych doświadczeń, wolę swojego EV2436. Może to dysonans poznawczy, ale porównanie mam ( swego czasu po 8h pracy na każdym, 2 razy w tygodniu )
I ile jej się renderują projekty na tym pavulonie? tak mniej więcej, żeby wiedzieć na co zwrócić uwagę. Bo jeżeli potrafi się projekt renderować 10-12h, to zmiana sprzętu na lepszy zmniejszy to nawet do 3-4h ( wydajność CPU i grafiki spokojnie 3x większa ). Jeżeli 10 minut, to różnica między 3x szybciej a 4.5x szybciej, nie będzie super widoczna.
Jeżeli jest to podstawowe narzędzie pracy siostry i o nie opiera swój biznes, to lepszą opcją jest coś z gwarancją NBD, Dell czy inny HP, jak sam napisałeś.
PS.
Oczywiście, na stacje do renderingu, 5kPLN to za mało. ;)
Minimum to moim zdaniem: 16GB RAM, i7-4770K, zasilacz 550W+ ( do przyszłej rozbudowy o kolejne GPU), mobo z dużą ilością PCIe Lanes, ( do podpięcia kolejnych GPU ), Wydajny i cichy cooler na CPU ( Noctua NH-U14S ? ) jeżeli planuje wielogodzinne rendery dużych animacji/projektów.
Kurtz, co by nie powiedzieć, to Quadro 6000, choć niezła, jest jednak dużo droższa, a budżet z gumy nie jest. ;)
Buda, to tylko tania propozycja, więc podaj swoje typy z pewnością ożywi to wątek.
Podaj też jakieś propozycje monitora za ... 800 PLN, bo więcej nie zostanie, jak się zliczy klocki. :D
Panowie, dzieki za glosy w watku :)
Zmiana sprzetu i tak musi sie odbyc bo pawulon dogorywa.
Wiec jesli moge Was prosic o konkretne konfigi, razem z dyskami (systemowy pewnie ssd, jaki duzy?)
Czy gwarancja d2d dziala tez dla osob prywatnych?
Nie wiem właśnie jakie wymagania co do monitora. Może starczy ten Dell za kafla. ;)
Budżet z gumy nie jest ( niestety ), ale ciągle nie wiemy jak wygląda workflow.
Jeżeli ktoś pracuje przy pavulonie, na którym robi 10h rendery i czeka na nie, to jest to całkowity bezsens. Z biznesowego punktu widzenia, strata pieniędzy i zainwestowanie w dobry sprzęt, nawet za 10K zaowocuje znaczącym skróceniem czasu oczekiwania, etc. Nie mówiąc już o komforcie pracy. I w takim wypadu, jedyną odpowiedzią na 5K na monitor + buda, jest zwiększenie budżetu. Nie doradzę tutaj nic za 4K, chyba, że jako początek inwestycji.
Jeżeli jest to hobby, bądź zajęcie dorywcze, to zwykły cywilny blaszak za 4K da całkiem niezłą maszynę, ale bez możliwości rozbudowy. i7, jakaś sensowna, ale tańsza mobo, 16GB taniego RAMu, boxowy cooler, tania obudowa i powinniśmy się zmieścić z grafiką mainstreamową.
Edit:
Gwarancja, chyba zależy od firmy. Znajomy miał workstation z gwarancją NBD, D2D kupowaną na osobę prywatną i nie miał problemu z wymianą, chyba nawet na miejscu sprzętu. Teraz chyba tez nie powinno być problemu.
No, ale jakie konfigi, skoro zrobiliśmy przymiarkę i wyszły jakieś jajca?
Zwiększasz budżet, czy pozostajesz przy pięciu kawałkach, a z kolei jeżeli tak, to gdzie widziałbyś oszczędności?
Trochę gimnastyki nie zawadzi. ;)
o widzisz!
Kurtz - wlasnie o to chodzi zeby sie w budzecie zmiesic z najlepszymi mozliwymi bebechami.
Poki co jest to dla niej zajecie dorywcze, co nie znaczy ze siedzenie 10h i czekanie na render to przyjemnosc.
Oczywiscie z inwestycja (ze wzgledu biznesowego) masz 200% racji.
Jakie mobo teraz sa "dobre"? tani ram to np, goodram? czytalem gdzies, ze goodram to rebrandowany kingston, i ze corsair i patriot na potege wracaja do serwisow.
Na RAM-e przy 16GB urwiesz najwyżej stówę, czyli że nie tu leżą pieniądze, tym bardziej, że praktycznie przydałoby się znacznie więcej, niż 16.
Szukaj dalej.
GoOrange
08-11-2013, 16:09
Minimum to moim zdaniem: 16GB RAM, i7-4770K, zasilacz 550W+ ( do przyszłej rozbudowy o kolejne GPU), mobo z dużą ilością PCIe Lanes, ( do podpięcia kolejnych GPU ), Wydajny i cichy cooler na CPU ( Noctua NH-U14S ? ) jeżeli planuje wielogodzinne rendery dużych animacji/projektów.
Nie wiem czy akurat w samym renderingu nie lepszy stosunek ceny do wydajności będzie miał AMD FX 8350, zwłaszcza kiedy budżet nie jest z gumy.
Nie wiem czy akurat w samym renderingu nie lepszy stosunek ceny do wydajności będzie miał AMD FX 8350, zwłaszcza kiedy budżet nie jest z gumy.
Trzeba być naprawdę mocno zdeterminowanym, żeby iść w AMD.
Wydajność na poziomie i5 drugiej generacji, raczej nie zachęca.
No i ta pazerność na EE !
bylo pytanie o czas renderowania...
takie cos:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s23.postimg.org/xcvpikop7/image.jpg)
renderowalo sie okolo 40min
Johanan skoro to co proponujesz jest ponad budzet i komp nie jest kompem firmowym
tylko prywatnym i czasem jakies zleconko wpada, to zaproponuj mi cos ciut slabszego ;)
tak zeby jednak zamknac sie w tych 5-5,5k za wszystko.
mysle ze monitor to MAX 1,5k zl. i wystarczy do takich zastosowan
a i komfort pracy bedzie nieporownywalnie lepszy niz praca na laptopie.
Dolicz koszta prądu przy długich renderach. Wydajność sporo mniejsza niż tej i7, ilość generowanego ciepłą znacznie większa. Jeżeli renderingu wykorzystuje się głównie GPU, to AMD odpadają. Chyba, że Integralos.. ;)
Jeżeli miałoby być do 2-3K za stację roboczą, to ewentualnie, żeby doinwestować w grafikę, ale na tym poziomie, moim zdaniem to zła droga.
Edit:
No cóż, Pavulony 5 nie są demonami prędkości. Jak dużo takich renderów robi siostra codziennie?
Rozważ opcję złożenia komputera ze stosunkowo tanią GPU ( Jakieś Quadro 600? :P ) a później dołożenia do niego Dobrego Nvidia Quadro, za konkretną kasę.
Edit2:
Rozważaliście renderowanie w chmurze? Dokładniej, wykupywanie trochę czasu obliczeniowego, na render konkretnej sceny?
...
Johanan skoro to co proponujesz jest ponad budzet i komp nie jest kompem firmowym
tylko prywatnym i czasem jakies zleconko wpada, to zaproponuj mi cos ciut slabszego ;)
tak zeby jednak zamknac sie w tych 5-5,5k za wszystko.
mysle ze monitor to MAX 1,5k zl. i wystarczy do takich zastosowan
a i komfort pracy bedzie nieporownywalnie lepszy niz praca na laptopie.
Nie warto oszczędzać na CPU więc urywanie 100 złotych schodząc z i7-4770K do i7-3770K, to byłoby niepotrzebne walenie się pałką w łeb.
Do rozważenia tańsza grafika, ale tu również kompromisy, szczególnie w zastosowaniach graficznych, to czarna rozpacz.
Można oszczędzić na budzie (moja propozycja tania, buda markowa Zalman), ale bardziej się nie da.
Zasilacz proponowany przez Kurtza, jak najbardziej w porządku, więc zostaje circa 1100 na monitor.
Za te pieniądze można nabyć Eizo FS, nie jest to gigant, ale jak do takich zastosowań, powinien na początek wystarczyć.
No i wydaliśmy 5k. :)
nooo i juz rozmowa idzie po wlasciwych torach ;)
dzieki pieknie za dotychczasowe porady
GoOrange
08-11-2013, 18:21
Trzeba być naprawdę mocno zdeterminowanym, żeby iść w AMD.
Wydajność na poziomie i5 drugiej generacji, raczej nie zachęca.
No i ta pazerność na EE !
Nadal uważam że stosunek ceny procesora do wydajności jest w przypadku tego AMD lepszy. i7-4770K powinien kosztować sporo poniżej 900 zł żeby przy swojej wydajności mieć podobną opłacalność. Mowa o czystym renderingu samego procesora, nie uwzględniającym różnicy zużycia prądu.
Za różnicę w cenie można mieć wypasione, ciche chłodzenie + 70% bardzo wyciszonej obudowy. Ale podchodząc uczciwie i uwzględniając równy stosunek ceny do wydajności mamy na ciche i wydajne chłodzenie.
Z kolei za cenę tego AMD mamy ok. 10 - 20% wolniejszy rendering w wydaniu i-5.
Z rachunkami to bym nie przesadzał, moje skoczyły o całe 20 zł przy zamianie Mac mini na desktopa + dodatkowy monitor 24", praca codziennie po 8 - 12 godz.
Sam nie wiem czy bym szedł w stronę AMD ale na pewno popatrzyłbym ba to też od jeszcze innej strony. Raz na ile wymian komputerów wymieniamy monitor? Czy przy tak ograniczonym budżecie nie lepiej pomyśleć o lepszym, docelowym monitorze urywając kilka stówek z procesora? Przy 30 min. renderingu 10 - 20% czasu to raptem 3 - 6 min.
(Pozwoliłem sobie wyciąć bo trochę odbiega od tematu)
velaskez
08-11-2013, 20:12
Panowie, co do komputera stacjonarnego i jego bebechów się nie mieszam, bo dawno nie zaglądałem co jest nowego w tej materii. Co do monitora - osobiście pracuję na poleasingowych 2 Samsungach Syncmaster 245T, które kupiłem po 650PLN sztuka. I to jej wystarczy.
Co do renderingów, to aktualnie Autodesk do 3ds maxa i Revita udostępnia rendering w chmurze, dla studentów za darmo. Szybciej i bez spiny. Więc renderami można się za bardzo nie kierować. Upload i wyłączamy komputer, jak się zrobi - przyjdzie e-mail.
Wiem, bo na tej samej zasadzie udostępniają moc chmurową do obliczeń MES i CFD i korzystam z tego ile się da, bo jest to wygodne.
Nadal uważam że stosunek ceny procesora do wydajności jest w przypadku tego AMD lepszy. ...
Nie umiałbym z czystym sumieniem polecić komuś całego hardware-owego systemu, do którego sam nie mam przekonania.
TDP, to tylko małe piwko (84W do 125W), przy wyraźnie gorszych osiągach procesorów AMD w photo-graficznych zastosowaniach.
Nie bez znaczenia jest i to, że grzeje się toto proporcjonalnie do zużywanego prądu.
Miałem niegdyś, pewnie jak większość tu obecnych jakiś komputer pracujący z procesorem AMD, ale ZAWSZE czynnikiem decydującym o zakupie tej architektury, było nie co innego jak ... cena, a ekonomia, akurat w tym przypadku nie jest najlepszą doradczynią. ;)
GoOrange
08-11-2013, 21:42
Nie umiałbym z czystym sumieniem polecić komuś całego hardware-owego systemu, do którego sam nie mam przekonania.
TDP, to tylko małe piwko (84W do 125W), przy wyraźnie gorszych osiągach procesorów AMD w photo-graficznych zastosowaniach.
Nie bez znaczenia jest i to, że grzeje się toto proporcjonalnie do zużywanego prądu.
Miałem niegdyś, pewnie jak większość tu obecnych jakiś komputer pracujący z procesorem AMD, ale ZAWSZE czynnikiem decydującym o zakupie tej architektury, było nie co innego jak ... cena, a ekonomia, akurat w tym przypadku nie jest najlepszą doradczynią. ;)
Chodzi o to że autor tematu musi iść na jakieś kompromisy, na które ja w przypadku otoczenia w którym spędzam spory kawałek życia, staram się nie chadzać...
Zostawmy możliwości i cenę jaka musimy zapłacić za kompa i to czy jest sens wydawać 1300, 900 czy 600 zł za procesor przy takim a nie innym budżecie. Zerknąłem pobieżnie na wyniki renderingu i całą resztę, wydaje się że w jednym lepiej w drugim gorzej, tylko tam gdzie lepiej zysk jest liczony w minutach a tam gdzie gorzej w sekundach. Taka specyfika pracy np. 3ds max vs Photoshop.
Generalnie moje zabawy z 3d zakończyły się na 2 x PIII 1ghz, więc dość dawno, od których szybszy okazał się Athlon XP 1700+ (bodaj 1,46ghz). To taki przypadek i nie odnoszę tego do aktualnej sytuacji AMD vs Intel.
Jeżeli renderowanie odbywa się na FPU, to AMD wcale nie będzie bardziej się opłacał. Bo z tego co wiem, dotychczasowe AMD mają tylko 1 FPU na moduł, czyli 2 "rdzenie" współdzielą FPU i parę innych elementów.
To co tracisz przy AMD w stosunku do Intela: czas, za każdym razem gdy renderujesz, pieniądze - wypalasz trochę więcej prądu ( przy max obciążeniu, sporo więcej ), możliwości OC - Intela możesz sporo bardziej wykręcić przy sensownym chłodzeniu niż wyżyłowaną Veshere, no i na koniec, ciszę, bo AMD grzeją się jak mała elektrownia i mają masakryczne, głośne, wkurzające boxy - mamy w pracy, nikomu kto lubi komfort pracy nie polecam.
Co zyskujesz? Pareset PLN, najwięcej.
Wybór - należy do Ciebie.
TDP, to tylko małe piwko (84W do 125W)
Pytanie. Czy intel i amd liczą tdp w ten sam sposób?
Jeżeli komuś tak bardzo zależy na niskim zużyciu prądu to niech laptopa kupi.
Nie liczą w taki sam sposób. Jednocześnie, patrząc na zużycie prądu przez zestawy na i7 i zestawy na FX8530 w stresie ( bo przy renderingu będzie tego sporo ), masz dość jasny wynik. Veshera jest wyżyłowana, żeby dogonić Intelowe mainstreamowe procesory.
Nie chodzi o to, żeby iść w jak najmniejsze zużycie prądu, ale chodzi o koszta. Tanszy AMD, będzie zżerał więcej prądu, żeby być tak samo szybki jak Intel. Po pewnym czasie, różnicę w cenie procesorów zapłacimy w prądzie.
...
Jeżeli komuś tak bardzo zależy na niskim zużyciu prądu to niech laptopa kupi.
Oj nieładnie Karolku, wyciągać tak nieeleganckie argumenty. ;)
Każdemu rozsądnemu człowiekowi, który szanuje własny portfel, ale i dobro planety, na której żyje, powinno zależeć na oszczędzaniu energii.
Renderowanie, to często proces trwający wiele godzin, a w bardziej skomplikowanych zadaniach nawet dni, więc tych 41W różnicy między TDP intela i amd, może w ogólnym rozrachunku robić różnicę.
Tak, czy owak warto takie parametry również brać pod uwagę, nie zapominając także o temperaturze i generowanym hałasie, o którym wspomniał Kurtz.
GoOrange
08-11-2013, 22:58
Nie liczą w taki sam sposób. Jednocześnie, patrząc na zużycie prądu przez zestawy na i7 i zestawy na FX8530 w stresie ( bo przy renderingu będzie tego sporo ), masz dość jasny wynik. Veshera jest wyżyłowana, żeby dogonić Intelowe mainstreamowe procesory.
Nie chodzi o to, żeby iść w jak najmniejsze zużycie prądu, ale chodzi o koszta. Tanszy AMD, będzie zżerał więcej prądu, żeby być tak samo szybki jak Intel. Po pewnym czasie, różnicę w cenie procesorów zapłacimy w prądzie.
Naprawdę wszystko zależy od konkretnej sytuacji, ja oparłem się o Cinebench i jakieś obliczenia na oko. Jeśli wydamy 600 zł na AMD i Intela to AMD policzy szybciej, zużyje więcej prądu w jednostce czasu ale będzie ciągłego go krócej. Można założyć że zużycie się zrówna ale AMD będzie szybsze.
sie dzieje w wątku widzę ;-)
renderowanie w chmurze dla studentów odpada niestety bo jest dla studentów ;-)
Naprawdę wszystko zależy od konkretnej sytuacji, ja oparłem się o Cinebench i jakieś obliczenia na oko. Jeśli wydamy 600 zł na AMD i Intela to AMD policzy szybciej, zużyje więcej prądu w jednostce czasu ale będzie ciągłego go krócej. Można założyć że zużycie się zrówna ale AMD będzie szybsze.
Mówisz o tym:
http://images.anandtech.com/graphs/graph6396/51135.png
http://images.anandtech.com/graphs/graph6396/51136.png ?
A masz podobne zestawienia z prockiem i7-4770K?
Nie ma co bronić circa 550 PLN, tylko dlatego, żeby mieć odbiegający od standardów komputer. :)
Praktycznie wszystkie liczące się aplikacje są pisane pod architekturę procesorów Intela (!).
GoOrange
08-11-2013, 23:33
Mówisz o tym:
http://images.anandtech.com/graphs/graph6396/51135.png
http://images.anandtech.com/graphs/graph6396/51136.png ?
A masz podobne zestawienia z prockiem i7-4770K?
Nie ma co bronić circa 550 PLN, tylko dlatego, żeby mieć odbiegający od standardów komputer. :)
Praktycznie wszystkie liczące się aplikacje są pisane pod architekturę procesorów Intela (!).
W drugim obrazku, FX 8350 i i5 3470, cena obu ok. 700 zł a różnica w wydajności ponad 20%.
Sam mam i7 3770K, śmigającego na 4,2ghz i generalnie Intele są lepsze, natomiast do renderingu, przy ograniczonym budżecie chwilę dłużej bym się zastanowił.
Dodam jeszcze ze kompletnie nie biorę pod uwagę specyfiki obecnych rendererow i softu 3d, po prostu patrze na ceny i wyniki Cinebencha.
W drugim obrazku, FX 8350 i i5 3470, cena obu ok. 700 zł a różnica w wydajności ponad 20%.
Sam mam i7 3770K, śmigającego na 4,2ghz i generalnie Intele są lepsze, natomiast do renderingu, przy ograniczonym budżecie chwilę dłużej bym się zastanowił.
Dodam jeszcze ze kompletnie nie biorę pod uwagę specyfiki obecnych rendererow i softu 3d, po prostu patrze na ceny i wyniki Cinebencha.
Tu mam bardziej adekwatne zestawienia:
http://static.cms.netshare.pl/cms/2013/06/cinebench11-635x459.png
http://static.cms.netshare.pl/cms/2013/06/3dmark-635x459.png ,
gdzie jednak AMD odstaje od Intela.
GoOrange
09-11-2013, 01:21
Tu mam bardziej adekwatne zestawienia:
http://static.cms.netshare.pl/cms/2013/06/cinebench11-635x459.png
http://static.cms.netshare.pl/cms/2013/06/3dmark-635x459.png ,
gdzie jednak AMD odstaje od Intela.
Jasne, to oczywiste, tylko sprawdź ceny tych procesorów. Ja sprawdziłem i znalazłem FX 8350 za 700 zł, niestety nie ma Intela za 700 zł szybszego lub nawet porównywalnego w Cinebench. Pamiętaj o rygorze ceny, gdyby autor od tak mógł dołożyć kolejny 1000 zł to nie byłoby tematu.
Pozostaje kwestia prądożerności, nie wiem jak się do niej ustawić szczerze mówiąc, zwłaszcza widząc minimalną różnicę swoich rachunków po wcale nie tak małych zmianach w sprzęcie.
Cinebench to bardzo wybiórcze testowanie. Najlepsze są testy na faktycznych aplikacjach renderujących - wtedy powiedzą Ci więcej. :)
Różnice w wydajności np SIMD mają znaczenie
Jeżeli chodzi o różnice w poborze prądu - extrapolując z moich doświadczeń z i7/i6 ( ivy/haswell ) i nowymi AMDkami, zaryzykuję stwierdzenie, że w stresie, veshera pociągnie ok 70+W więcej od i7, w iddle pewnie ponad 20-40W, jednocześnie, kończąc render później.
Przykładowy test Veshery, moim zdaniem całkiem obiektywny.
http://www.tomshardware.com/reviews/fx-8350-vishera-review,3328-16.html
Cena, definitywnie gra tu rolę. Jednocześnie do AMD jest większa potrzeba dołożenia chłodzenia ( kto słyszał cooler od veshery, robiący chyba ~6K rpm, ten wie o czym mówię ).
Jasne, to oczywiste, tylko sprawdź ceny tych procesorów. Ja sprawdziłem i znalazłem FX 8350 za 700 zł, niestety nie ma Intela za 700 zł szybszego lub nawet porównywalnego w Cinebench. Pamiętaj o rygorze ceny, gdyby autor od tak mógł dołożyć kolejny 1000 zł to nie byłoby tematu.
Pozostaje kwestia prądożerności, nie wiem jak się do niej ustawić szczerze mówiąc, zwłaszcza widząc minimalną różnicę swoich rachunków po wcale nie tak małych zmianach w sprzęcie.
Tyle, ze założyciel wątku mieści się w założonym budżecie razem z Intelem i7-4770K i nVidią GTX760, i 16GB RAM-u, i niezłym zasilaczem, a nawet z Eizo FS2331, albo z małą dopłatą FS2333.
Szkoda zatem kopię kruszyć, skoro może mieć lepsze i szybsze komponenty. ;)
GoOrange
09-11-2013, 11:23
Tyle, ze założyciel wątku mieści się w założonym budżecie razem z Intelem i7-4770K i nVidią GTX760, i 16GB RAM-u, i niezłym zasilaczem, a nawet z Eizo FS2331, albo z małą dopłatą FS2333.
Szkoda zatem kopię kruszyć, skoro może mieć lepsze i szybsze komponenty. ;)
Eeee, jak się mieści to bez sensu oszczędzać, trza pakować się w Intela, tyle że można kupić i7-4820K, cena nawet niższa niż i7-4770K (choć za płytę trzeba zapłacić troszkę więcej), zawsze to potem można zmodernizować o 6-jajeczny procesor, w renderingu przyrost mocy będzie adekwatny do dołożonych rdzeni i akurat w tym przypadku to się może opłacać.
Realny renderer.
http://www.behardware.com/medias/photos_news/00/39/IMG0039482.png
Eeee, jak się mieści to bez sensu oszczędzać, trza pakować się w Intela, tyle że można kupić i7-4820K, cena nawet niższa niż i7-4770K (choć za płytę trzeba zapłacić troszkę więcej), zawsze to potem można zmodernizować o 6-jajeczny procesor, w renderingu przyrost mocy będzie adekwatny do dołożonych rdzeni i akurat w tym przypadku to się może opłacać.
Realny renderer.
http://www.behardware.com/medias/photos_news/00/39/IMG0039482.png
No to spróbujmy powiększyć tę listę: http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/focus/cpu2013/def/3dmax.png .
GoOrange
09-11-2013, 13:04
No to spróbujmy powiększyć tę listę: http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/focus/cpu2013/def/3dmax.png .
Wynika z niej dokładnie to samo.
Wynika z niej dokładnie to samo.
Odkąd uznałeś wyższość CPU Intela, polemika jest bezzasadna. :)
W tej tabelce można dokonać większej liczby porównań: http://pclab.pl/art50000-115.html .
GoOrange
09-11-2013, 13:12
Odkąd uznałeś wyższość CPU Intela, polemika jest bezzasadna. :)
W tej tabelce można dokonać większej liczby porównań: http://pclab.pl/art50000-115.html .
Wyższość bezwzględnie, względnie nie zawsze.
Wyższość bezwzględnie, względnie nie zawsze.
Bezwzględnie warto dodać i to zestawienie: http://www.aaa-studio.cz/furrybench/benchResults4.php .
velaskez
11-11-2013, 03:59
Aleście dyskusje zrobili. Przecież ten render to nie jest jakiś kosmos wnętrz. Ten jest bardziej wymagający:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.studentexpert.net/images/originalphotos/3414/290/6de75b457c443887603f6d3d.jpg)
Copyright: www.studentexpert.net
20 czy 22 min renderu, ona różnicy nie poczuje.
...
Poczuje, nie poczuje, ważne żeby świadomie móc wybrać, a jest z czego. ;)
Aleście dyskusje zrobili. Przecież ten render to nie jest jakiś kosmos wnętrz. Ten jest bardziej wymagający:
Wiesz, pavulon to sprzęt zupełnie nie do renderów, a apetyt rośnie w miarę jedzenia. Możliwe, że kiedyś robiła takie a nie inne rendery, ze względu na sprzęt, który ją ograniczał.
Lena&TheShadow
11-11-2013, 11:22
Proponuję zajrzeć tutaj:
http://max3d.pl/forum/forumdisplay.php?f=110
Pozwolę sobie wkleić wypowiedź mojego znajomego, który przeczytał wasz wątek.
"monitor im większy, tym bardziej da lepszy obszar roboczy Młoda zajmuje się interior designem, więc:
rola RAMu i jego szybkości dostępu -wczytywanie do PS/3ds Max/oprogramowanie CAD -przechowywanie danych o scenie, im bardziej złożona scena tym więcej RAMu oznacza lepiej. Samo wczytanie, modyfikacja i wyświetlanie sceny zużywa troche RAMu. Sam rendering zużywa go więcej - bufor obrazu, dane związane ze śledzonymi fotonami/ irradiance map/ light cache.
rola GPU -im wydajniejsze GPU, tym wyświetlanie złożonych scen będzie szybsze i bardziej płynne -pamięć na karcie GPU pozwala na przechowywanie tekstur w trakcie wyświetlania sceny. Rola GPU w renderingu -jest ona zależna od tego, czy oprogramowanie renderujące (iray/Maxwell RT/V-Ray RT/Octane/ Indigo GPU/Arion) używa technologii GPU (sterowniki nVIDIA CUDA albo OpenCL na ATI. Nie polecam ATI do renderowania. NVIDIA przoduje, bo ma sterowniki CUDA) -ilość pamięci RAM na pokładzie karty graficznej może czasem nie wystarczać. Np. 1 GB. A jest ona potrzebna do renderowania w technice GPU. Ale słyszałem, że nowe sterowniki CUDA znoszą ograniczenia związane z pamięcią na pokładzie karty. Ale zaleta jest taka, że im wiecej kart tym wieksza moc obliczeniowa i wiecej pamieci na pokładzie kart.
ROLA CPU !
wczytywanie i zapis scen w CAD/ 3ds / PS - uwaga, dysk twardy i szybkość dostępu do RAM ma znaczenie
dalsza rola CPU- im wydajniejsze CPU, tym szybciej wyświetlane będą środowiska niezwiązane z wykorzystywaniem mocy GPU.
Rola CPU w renderingu:
nadal istnieje oprogramowanie renderujące, wciąż wykorzystujące CPU. Zaletą jest dostęp do RAMu bez ograniczen - zależy ile tej pamięci masz. CPU używane jest wciąż w popularnych silnikach renderujących - V-Ray, Maxwell, Indigo, Corona, mental ray, LuxRender, finalRender i Brazil. Liderem w dziedzinie wydajnego renderingu i fotorealistycznej analizy oświetlenia jest V-Ray.
Podsumowanie
Interiory są niewielkie, więc 6-8 GB RAMu i w miarę nowa, ale nie za droga karta graficzna stykną. Procesor gra dużą rolę, dlatego że łatwiej jest o oprogramowanie renderujące na CPU. To wciąż jest popularne, GPU jeszcze wchodzi na rynek i technologia ta jest bardzo zaawansowana. Intel vs. AMD oznacza Klasa vs Budżet. 3ds, V-Ray i inne silniki renderujące gówno obchodzą marki procesorów. Jeżeli AMD za dobrą cenę będzie wydajniejszy w operacjach zmiennoprzecinkowych, to czemu nie? Aha i przede wszystkim: -system i 64-bitowe zestawy instrukcji procesora. I oprogramowanie wyłącznie 64-bitowe, z wyjątkiem dodatkowego 32-bit ktore nie wymaga adresowania wiecej niz 3,25 gb ramu i sluży do drobnych prac.
A młoda pewnie studentka i robi wnętrza mieszkalne. Po co jej więcej jak 8 GB. Inwestować w procesor ! Karta graficzna w miarę nowa. Żeby dobrze domknąć budżet
OPRÓCZ TEGO!!!! młoda powinna wiedzieć, jak optymalizować wyświetlanie scen i wrzucać bardziej złożone modele do pliku na dysku twardym czyli proxy
3ds max to edycja i wyświetlanie scen więc GPU, RAM a CPU do szybszego wczytania, nawet uruchomienia samego programu bo Max sie dlugo uruchamia, gdyz jest to duzo bardziej zlozone srodowisko niz np PS. Renderowanie w 3ds max odbywa się za pomocą oprogramowania renderującego. Może wykorzystywać ono albo CPU, albo GPU, zależy jakie jest to oprogramowanie. Uwaga. Arion jest jednoczesnie CPU i GPU - hybrydowy.
Polecam V-Ray. Jest bardzo uniwersalny. Dużo materiałów do pomocy. Dużo materiałów architektonicznych do pobrania. Sporo modeli jest przygotowywanych pod V-Ray. To pozwala oszczędzić czas wrzucając gotowy model jakiegoś oteksturowanego i przygotowanego pod V-Ray np. banana albo afrykanskiej maski na ścianie albo piekarnika wbudowanego w sciane firmy bosch
Jest dość szybki jak na CPU. Młoda musi nauczyć się optymalizować rendering. Pewnie nowe CPU zejdzie rendering z 12 h do 4-5h ale jak nauczy sie optymalizacji, to i 1-2h
3ds max - środowisko edycyjne i projektowe
mental ray/v-ray/maxwell/indigo/arion/octane/arnold/fryrender/corona/iray/brazil/scanline/finalRender - oprogramowania renderujące i polecam właśnie V-Raya. Jest naprawdę funkcjonalny, naprawdę wszechstronny, naprawdę popularny i naprawdę dużo tutoriali i gotowych materiałów do V-Ray typu materiały architektoniczne i inne (drewno, szkło, emalia na ścianie, lakier samochodu, guma opony, wełna, bańka mydlana) oraz gotowe modele np drzewa, statki, przybory kuchenne, dodatki do aranżacji wnętrz i wszelkiego rodzaju wyposażenie
nikoniarze to fotograficy, o takie rzeczy pyta sie kurde na max3d.pl a nie na nikoniarzach...
tabele pokazuja wydajnosc procka w 3ds max a nie sprecyzowali nawet, w jakim silniku!
jeżeli AMD uzyskuje do jakiegoś drogiego procesora podobną wydajność, w tym zmiennoprzecinkową to lepiej kupić AMD - wtedy łatwiej będzie spakować się do 5 tysięcy złotych ale Intel też bardzo dobry.
luminancestudio renderuje na Xeonach i i7
generalnie polecam i7, nie za droga karta bo wyswietlanie mozna optymalizowac, młoda będzie miała łeb
w miarę potrzeby zacznie myśleć
i 8 gb styknie
i niedroga obudowa, po co luksusowa, za to też zedrą kasę.
i rozni składacze zdzieraja o jednego kafla wiecej
i7 i nie ma problemu z oprogramowaniem ale cos slyszalem ze amd nie jest zły w renderingu i 3ds max"
EDIT: deser czyli 100% komputer http://www.youtube.com/watch?v=KoEbwZq2ErU
velaskez
11-11-2013, 12:43
Bla bla bla, nas czytał, nas zjechał z góry na dół, a napisane było, że nie studentka.
@Lena&TheShadow, ten elaborat nawet psu na budę się nie zda, bo to rozpisywanie się o oczywistościach z fałszywymi wnioskami na koniec. ;)
"Styknie, nie styknie", co to za dziwna frazeologia, tu chyba nie chodzi o to żeby zbudować byle co, tylko w miarę użyteczny komputer pod określone zastosowania (?!).
Jak powiedziano wyżej, sporo oczywistych oczywistości.
Znajomy pisze o AMD, jak by nie wiedział, że AMD mają 1 FPU na 2 rdzenie, znacznie słabsze wyniki w dostępie do pamięci. Z jednym się zgodzę - AMD to czysto budżetowe rozwiązanie. No chyba, że kolega myślał o FX-9590... xD
i niedroga obudowa, po co luksusowa, za to też zedrą kasę.
"Luksusowa" ? Zapominanie o dobrej obudowie, w komputerze który będzie się godzinami grzał renderując sceny, to nie jest dobry pomysł. Nikt nie każe kupować jakiejś topowej Lian Li, szczególnie przy ograniczonym budżecie.
GoOrange
11-11-2013, 19:50
Jak powiedziano wyżej, sporo oczywistych oczywistości.
Znajomy pisze o AMD, jak by nie wiedział, że AMD mają 1 FPU na 2 rdzenie, znacznie słabsze wyniki w dostępie do pamięci. Z jednym się zgodzę - AMD to czysto budżetowe rozwiązanie. No chyba, że kolega myślał o FX-9590... xD
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=fx+9590
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=fx+9590
Mały przyrost wydajności: http://images.hardwarecanucks.com/image//skymtl/CPU/FX-9590/FX-9590-5.jpg ,
ale za jaką cenę: http://images.hardwarecanucks.com/image//skymtl/CPU/FX-9590/FX-9590-73.jpg .
Do tej ceny, trzeba oczywiście doliczyć cenę chłodzenia, które, w perspektywie wielogodzinnych renderów, może oznaczać wodę, bądź rozwiązania pokroju H100 i duży poziom głośności.
I wciąż taki CPU nie jest daleko od i7-4770K, a w pewnych rzeczach przegrywa... ;)
To nie jest CPU do żadnego sensownego domowego zastosowania. To taka próba podreperowania PR AMD, produkt tylko dla 100% fanboyi. Biorąc i7-4770K i podkręcając go do 4.5, otrzymujemy lepszy procesor, ze znacznie mniejszym TDP ( nawet uwzględniając różnice sposobu pomiaru )
GoOrange
11-11-2013, 23:03
Linka podałem tylko i wyłącznie w kontekście znacznej przeceny procesora, jeśli dobrze pamiętam to chyba 4 tysie kosztował na starcie?
Co do prądu, są tacy co kosztów szukają... ;)
dobra Panowie - dzieki za tony teorii ;)
AMD wole nie proponowac, bo sam kiedys toto mialem i faktycznie za grzejnik moglo robic ;)
widze ze grzanie sie AMD nadal zostalo...
Czyli proc i7-4770K, tak?
do tego jaka MoBo? Jakich firm unikać?
RAM - im wiecej tym lepiej - jasne, teraz jaki ten ram?
dysk ssd 128GB na system i programy styknie? dodatkowo jakis 1TB na reszte danych (jakis konkretny dysk?)
Pisaliscie o grafice zeby byla "dobra" i ze nie musi byc najnowsza... moge prosic o konkretny model?
Chce od tego momentu skompletowac zestaw, jesli mozecie podeslac linki albo chociaz modele konkretnych podzespolow, bede wdzieczny :)
BarnabaZLodz
12-11-2013, 10:57
Żeby nie było prosto: a może jednak Intel Xeon E3-1240 v3?
za:
Wydajność zbliżona do i7-4770K przy niższej cenie
przeciw:
brak możliwości podkręcania
brak karty graficznej
mozliwosc podkrecania nie jest konieczna ani grafika zintegrowana ;)
wiec xeon chyba moze byc, sam zaczalem wlasnie o xeonach czytac...
ale poki co w watku cisza o nich
ok co powiecie na taki zestaw:
http://www.morele.net/inventory/info/qUVKEy/
a moze takie cosie?
1) HP Z800 8x3.06GH 12GB RAM 300GB SAS FX3800 1GB (http://allegro.pl/hp-z800-8x3-06gh-12gb-ram-300gb-sas-fx3800-1gb-fv-i3668697666.html)
2) DELL T7400 Quad 2xE5440 FX4800 16G 600GB SAS W7Pro (http://allegro.pl/dell-t7400-quad-2xe5440-fx4800-16g-600gb-sas-w7pro-i3700565496.html)
3) DELL PRECISION T7400 XEON QUAD 2.83 16GB FX4800 (http://allegro.pl/dell-precision-t7400-xeon-quad-2-83-16gb-fx4800-i3689742230.html)
i do tego monitor dell u2412 o ktorym pisalem juz kilka razy.
Ma ktos doswiadczenie z takimi uzywanymi stacjami della czy hp?
Niby daja gwarancje 6 miesiecy.
co o takim rozwiazaniu myslicie?
p.s. prosba do moda o polaczenie moich wpisow :) DZIEKI
Kupowanie poleasingowego złomu, to zawsze ruletka, mimo zachęcającej konfiguracji tego czegoś.
Naprawdę nie chcesz Eizo i wolisz Della?
GoOrange
13-11-2013, 00:50
Nie przeglądałem się jakoś specjalnie tym konfiguracjom ale w takich konstrukcjach to co jest plusem związanym z przemyślanymi rozwiązaniami technicznymi, czasem jest też wadą. Może się okazać że w przypadku uszkodzeń oryginalnych elementów, wymiana ma ogólnodostępne może być dość kłopotliwa ze względu na specyficzną budowę takich stacji. Nie wiem jak w tych ofertach jest z gwarancją bo to sprzęt używany.
Monitor cienki, już U2413 jest lepszy, a jeszcze fajniejszy, kalibrowany sprzętowo jest NEC EA244Wmi.
dzieki za zwrocenie uwagi na mozliwe klopoty z takimi markowymi kompami :)
Co myslicie o konfiguracji, ktora przedstawilem wczesniej?
GoOrange - U2413 za drogi, NEC'a mozna brac pod uwage (dzieki za wskazanie)
Nie jest tak źle z tymi sprzętami jeśli chodzi o wymianę rzeczy. Weźcie pod uwagę że ten sprzęt będzie przez najbliższe kilka lat przywożony z Niemiec na... paletach, więc w ilościach ogromnych. Wiadomo, że na początku może być ciężej, ale na początku jest gwarancja NBD (3 lata) a przez te 3 lata sprzętu do polski nawiozą masę. Zauważcie ile jest starych stacji roboczych od Della/HP na allegro, sprzedawanych całych i na części - sporo. Myślę, że jak będzie czegoś potrzebował to znajdzie to bez większego problemu.
PS. Zawsze mi się marzyła taka obudowa z workstation, żeby takową zakupić i wsadzić własne bebechy, niestety wszystkie tego typu rozbudowane skrzynki z własnym chłodzeniem są wykonane unikalnie, i za cholerę nie chcą tam wejść standardowe rzeczy ze sklepu.. A szkoda. Producenci obudów mogliby wykonać takie skrzynki konkretnie pod workstation z własnym systemem chłodzenia (również dla procka i grafiki) i nietypowym ale wygodniejszym układem rzeczy w kompie. Wygląd oczywiście przemysłowy, industrialny. Fajnie by było.
Aeon - mowa o UZYWANEJ stacji, wiec 3 lata NBD opadaja, zostaje 6 miesiecy gwarancji sprzedawcy
Jesteś pewien? Pewne biznesowe sprzęty mają gwarancję NBD liczoną albo od daty zakupu (na podstawie paragonu) albo od daty produkcji sprzętu. Wpisujesz na stronie numer seryjny i ci podaje czy gwarancja jeszcze obowiązuje czy już wygasła. Ja tak miałem z laptopem HP EliteBook.
widze ze nie chce wam sie kliknac w linka mojego ;)
no to wrzuce tutaj co poskladalem
1 Microsoft Windows 7 Home Premium SP1 PL 64-bit OEM (GFC-02062)
2 Zasilacz XFX Pro Series 550W PSU 120mm 80+ (P1-550S-XXB9)
3 Klawiatura Logitech K360 (920-003094)
4 Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera Pro HE1224 [SPC080]
5 Monitor LED Dell U2412M 24"/IPS/16:10/1920x1200/2xUSB/90°Rot/DisplayPort/DVI-D/3YPPG
6 Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003)
7 Mysz A4 Tech G7-750N-1
8 Pamięć GeIL DDR3 16 GB 1600MHZ DUAL EVO CORSA CL10 (GOC316GB1600C10DC)
9 Płyta główna ASRock Z77 EXTREME4 Intel Z77 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3/SLI/CROSSFIRE)
10 Procesor serwerowy Intel Xeon® Processor E3-1230V2 [8M Cache, 3.30 GHz] (BX80637E31230V2)
11 Obudowa Zalman Z5 PLUS - USB3.0 - CZARNA
12 Karta graficzna MSI GeForce GTX 760 OC, 2GB DDR5 ( 256 Bit), HDMI, DVI, DP (N760 2GD5/OC)
13 Dysk SSD Samsung SSD840 EVO 120GB SATAIII 2.5'', (540MB/s, 410MB/s), 7mm (MZ-7TE120BW)
Co tu komentować, zestaw jak zestaw i poza monitorem może być.
Chłodzenie trochę ni w pięć ni w dziewięć.
Ja bym poszedł w haswella, nie kupił mobo asrocka, kupił inny zasilacz, wziął Win 8. Nawet budę wziąłbym inną, ale to w dużej części kwestia gustu.
Ciężko skomentować zestaw. To, ze ja bym kupił coś zupełnie innego nie ma znaczenia, bo patrzę z zupełnie innego punktu widzenia.
Różnice na tym poziomie, między komponentami, zestawami, są już tak małe, że nie można definitywnie, ani nawet z dużą dozą pewności doradzić coś innego, a podobnego. Masz określony budżet, w którym się zamknąłeś. Jak zacnzniemy wprowadzać zmiany, to znowu zaczyna się zabawa, gdzie uciąć, żeby gdzieś indziej dodać.
Kurtz - o ile Twoje mobo, chlodzenie i zasilacz nie jest znaczaco drozsze to chetnie uslysze dlaczego Twoj wybor jest lepszy od mojego :)
Win 8 troche sie boje... nowe toto i nie wiem czy wszystko dobrze dzialac bedzie.
Myślę, że jest droższe, czy znacząco ? nie wiem co to dla ciebie znacząco.
Zasilacz - jak powiedziałem, corsair RM550, co najmniej 2x droższy.
Chłodzenie - jeżeli w ogóle jest Ci potrzebne cokolwiek innego niż box, to lepiej Noctua NH-U14S. Praktycznie 2-3x droższy, ale za to bezkonkurencyjnie cichszy, wydajniejszy.
Płyta główna - tutaj nie polecę Ci nic konkretnego, bo wybór jest spory, a moja antypatia do asrocka nie jest znaczącym czynnikiem. Potrzebne Ci Z77? Może H77 wystarczy jeżeli nie podkręcasz i nie będziesz robił zestawu 3-way SLI ?
Osobiście, kupując płytę na chipsecie Z, kupiłbym odblokowanego i7, haswell, później dokupił do niego dobre chłodzenie i podkręcił do ~4.3. Przy tym chłodzeniu które podałem to nie jest najmniejszy problem.
velaskez
15-11-2013, 20:27
Kurtz - o ile Twoje mobo, chlodzenie i zasilacz nie jest znaczaco drozsze to chetnie uslysze dlaczego Twoj wybor jest lepszy od mojego :)
Win 8 troche sie boje... nowe toto i nie wiem czy wszystko dobrze dzialac bedzie.
Z jakich wersji software będzie siostra korzystać? Mówiłeś 3ds max, tylko który?
Na maksia jest ciekawa promocja: http://www.pccpolska.pl/portfolio-type/promocja-wakacyjna-szansa-na-photoshop-cs6-pl-gratis/ . :D
Rafał_Sz
18-11-2013, 13:44
Pracuję też na programach CADowskich. Podstawą jest duży monitor o wysokiej rozdzielczości. Procek i5-i7 plus dość wydajna karta graficzna, to wszystko co jest potrzebne do szczęści. Na mocny procesor można się skusić, jeżeli z CADa będzie trzeba robić jakieś skomplikowane kody maszynowe. Z tym ostatnim akurat mam do czynienia, i7 2600k potrafi liczyć trajektorię na frezarkę CNC nawet przez kilka godzin.
velaskez, programy to ostatnie wersje, a czemu pytasz?
Rafał - czytales do czego komp? ;) CNC raczej nie wchodzi w gre.
velaskez, programy to ostatnie wersje, a czemu pytasz?
To bogatych mamy dziś żaków. :D
ps.
... ale kiedy skończy studia, może i wówczas będą takie promocje: http://sklep.pccpolska.pl/pl/13-3ds-max-slm.html . ;)
Rafał_Sz
25-11-2013, 11:04
Rafał - czytales do czego komp? ;) CNC raczej nie wchodzi w gre.
Czytałem, czytałem. Coś tam rzeźbę w 3D, dlatego napisałem, co napisałem. ;)
To bogatych mamy dziś żaków. :D
ps.
... ale kiedy skończy studia, może i wówczas będą takie promocje: http://sklep.pccpolska.pl/pl/13-3ds-max-slm.html . ;)
Żacy mają zazwyczaj dostęp do wersji edukacyjnych, jeżeli są na kierunku, na którym takich programów używają/uczą.
A jak się skończy studia i się poważnie myśli o zarabianiu w danej branży, to zakup oprogramowania i sprzętu to jest inwestycja. 15 koła za program nie robi jakiegoś wrażenia... Jak byś chciał otworzyć warsztat dajmy na to obróbki mechanicznej, to za byle frezarczynę, czy tokarczynę, używaną, musisz zapłacić dwa razy tyle. Jak byś chciał zakład mechaniki pojazdowej zacząć prowadzić, to musisz kupić podnośniki, montażownice do opon, urządzenia diagnostyczne itd... To zdecydowanie więcej kosztuje. A mając program (takie 3ds np.) + kompa można już zarabiać i to całkiem nieźle...
Żacy mają zazwyczaj dostęp do wersji edukacyjnych, jeżeli są na kierunku, na którym takich programów używają/uczą.
A jak się skończy studia i się poważnie myśli o zarabianiu w danej branży, to zakup oprogramowania i sprzętu to jest inwestycja. 15 koła za program nie robi jakiegoś wrażenia... Jak byś chciał otworzyć warsztat dajmy na to obróbki mechanicznej, to za byle frezarczynę, czy tokarczynę, używaną, musisz zapłacić dwa razy tyle. Jak byś chciał zakład mechaniki pojazdowej zacząć prowadzić, to musisz kupić podnośniki, montażownice do opon, urządzenia diagnostyczne itd... To zdecydowanie więcej kosztuje. A mając program (takie 3ds np.) + kompa można już zarabiać i to całkiem nieźle...
15k, to bez watu (czytaj uważnie) i to jest w promocji, bo pudełkowa kosztuje prawie 22k (bagatela).
A gdzie sprzęt do tego (na pewno NIE za 5k)?
Edukacyjna jak najbardziej, za ok. 600 PLN ale po pisemnym zobowiązaniu, że TYLKO do celów niekomercyjnych, i że po zakończeniu nauki użytkownik zaprzestanie używania.
ps. Ty mi nie tłumacz co ile kosztuje, bo ja to doskonale wiem i sam często zgrzytam przy zakupach zębami.
No dobra, zgadza się... Tylko przyrównaj to do innych branż. Tam też narzędzia kosztują i to zdecydowanie więcej. Kup program za 2 dychy (nawet jeżeli jest to cena netto, to prowadząc działalność odpisujesz sobie VAT, więc to tak, jak byś go nie płacił), do tego kompa za dychę, plus jakieś drobiazgi potrzebne do prowadzenia działalności, niech będzie kolejna dycha. To razem jest 40 tysięcy. Z takim wyposażeniem można się zajmować produkcją materiałów audio-wideo, można się podczepiać pod agencje medialne większe lub mniejsze i idzie się z tego utrzymać (infrastruktura na siebie zarobi i jeszcze w kieszeni zostanie). A te 40 000 to i tak pikuś. Kumpel otwierał wspomniany wcześniej zakład mechaniki pojazdowej. Zaczynał od zera, miał coś nagromadzone w skarpecie, trochę z bidy wyrwał. W sumie na dzień dobry wydał 50 tysięcy. Głupi podnośnik warsztatowy kosztuje 20 tysięcy. Tylko to tak w głowie mamy zafiksowane, że jeżeli na kupę żelastwa wydamy kupę kasy to jest ok, bo przynajmniej coś widać, coś stoi w pomieszczeniu, jest trochę złomu, który w razie czego można na skupie zdać. A jak kupę kasy wydamy i dostaniemy płytkę albo i nie, tylko papierek, to już jest bandytyzm i złodziejstwo ze strony twórców oprogramowania. Nie ma co zgrzytać zębami. Albo coś jest potrzebne i ma służyć zarabianiu pieniędzy, stopa zwrotu jest jakoś wykalkulowana, wtedy decydujemy się na zakup albo nie kupujemy, bo zakup jest nieuzasadniony.
Nie chcę zanadto szczegółowo wchodzić w temat wyposażenia, ale zawodowe zajmowanie się renderingiem, obliguje do zakupu graficznej stacji roboczej kosztującej wielokrotność dziesięciu tysięcy złotych polskich, więc są to łącznie z oprogramowaniem, całkiem poważne kwoty, a już szczególnie dla kogoś, kto zaczyna działalność w tej branży i nie ma wydeptanych ścieżek tu i ówdzie (każdy znający temat, wie o czym mówię).
Tak więc wcale nie jest tak różowo, choć ten kolor przyprawia mnie o mdłości. ;)
moralizatorzy... mozecie sobie osobny watek zalozyc? :P
troszke odbiegacie od tematu ;) dziekuje za dotychczasowe porady a offtopiki moglby jakis mod wywalic w kosmos ;)
Rafal mozesz?
moralizatorzy... mozecie sobie osobny watek zalozyc? :P
troszke odbiegacie od tematu ;) dziekuje za dotychczasowe porady a offtopiki moglby jakis mod wywalic w kosmos ;)
Rafal mozesz?
Najpierw piszesz, że maszyna ma pracować z najnowszym maxem, a później pitolisz, że to nie na temat?
Masz poczucie absurdu?
Trzeba było nie mówić o oprogramowaniu, tylko wspomnieć, że do renderingu i chwatit, ale Ty musiałeś się "pochwalić" ...
Porady dostalem, dziekuje bardzo.
Temat mozna zamknac, wiem juz wszystko co chcialem wiedziec.
Posty od 77 sa srednio zwiazane z moim pytaniem.
Ojtam, ojtam, daj się trochę poonanizować nad sprzętem. A Ty tak od razu, że średnio z pytaniem związane... ;-)
Majek ale Ty tutaj o sprzecie malo co, tylko o inwestycjach vatach i tysiacach peelenow, gdzie pisales o procku, mobo, czy innym ramie? ;)
Edukacyjna jak najbardziej, za ok. 600 PLN ale po pisemnym zobowiązaniu, że TYLKO do celów niekomercyjnych, i że po zakończeniu nauki użytkownik zaprzestanie używania.
ps. Ty mi nie tłumacz co ile kosztuje, bo ja to doskonale wiem i sam często zgrzytam przy zakupach zębami.
Johanan, jak ja lubię, jak piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia...
http://www.autodesk.com/education/free-software
O niższych cenach Adobe dla studentów nie muszę chyba pisać.
Johanan, jak ja lubię, jak piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia...
http://www.autodesk.com/education/free-software
O niższych cenach Adobe dla studentów nie muszę chyba pisać.
Nie powiem, żebym Ciebie darzył podobnym uczuciem, ale oprócz wersji 6. miesięcznych (darmowych):
http://www.procad.pl/pf/page/obj/87018_Oprogramowanie_Edukacyjne,87024.html ,
są i inne rozwiązania, także dla świata edukacji:
http://www.dobreprogramy.pl/Badz-legalny-czyli-3ds-max-7-za-530-zl,News,1518.html .
I zejdź na ziemię, będzie Ci wygodniej. :)
Do widzenia ku6i. ;)
to wy sie tu bawcie dalej ;) ja zmykam.
velaskez
25-11-2013, 15:53
Nie powiem, żebym Ciebie darzył podobnym uczuciem, ale oprócz wersji 6. miesięcznych (darmowych):
http://www.procad.pl/pf/page/obj/87018_Oprogramowanie_Edukacyjne,87024.html ,
Jahanan, Ty zejdź na ziemię. Piszesz o rzeczach, o których tylko czytałeś. Artykuł z dobreprogramy.pl ma prawie 10 lat.
Cena z Procadu jest za Design Suite. Osobno każdy program można mieć za darmo. Jeśli uczelnia chce uczyć na programach i mieć je w pracowniach to wtedy płaci jakieś symboliczne kwoty. Ale za te stanowiska w pracowniach. Tylko to są małe kwoty w porównaniu do normalnych licencji.
Muszą płacić ze względu na to, że na studentach zarabiają. Jeśli zrobisz wolontariat i każdy przyjdzie z własnym kompem, z licencją studencką - możesz szkolić.
I piszę to jako Autodesk Student Expert, siedzę w tym od 2011 roku. Każdy student ma za free licencje na 3 lata - nie na 6 miesięcy, do szkolenia, niekomercyjną. Nie tylko z kierunku, w którym się uczy. Jest dostępne w tej chwili 77 różnych softów (http://img824.imageshack.us/img824/3863/96sh.jpg). Student Experci poza tym co jest na edcommunity mają dostep do licencji NFR, Suitów i całej reszty - też za darmo, też 3 letnia, bez prawa do zarabiania na niej.
Konkludując - jest na czym się uczyć. I nie trzeba wydać ani grosza.
...
Konkludując - jest na czym się uczyć. I nie trzeba wydać ani grosza.
Nie będę się upierał, bo i po co, skoro moje studenckie lata, to lata 70.
Wówczas nie mieliśmy wszystkiego na tacy, jak Wy teraz.
Zawiniłem z rozpędu, przepraszam, ale nie trawię pewnych zjawisk i odrobinę podniosło mi się ciśnienie. ;)
velaskez
25-11-2013, 16:35
Wówczas nie mieliśmy wszystkiego na tacy, jak Wy teraz.
Spoko. Teraz i tak z pełnych wartości tej tacy korzysta może promil studentów...co jest smutne.
Spoko. Teraz i tak z pełnych wartości tej tacy korzysta może promil studentów...co jest smutne.
Czemu? Im mniejsza konkurencja, tym lepiej ;)