Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Twister

yazid
08-11-2013, 12:07
No więc i ja wstawię jakieś zdjęcie. Zrobione w Dalmacji Środkowej.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img845.imageshack.us/img845/1390/dnl1.jpg)

bajcy
08-11-2013, 13:16
Nawet nie wiesz ile osob chciałoby mieć takie niebo, jak na Twoim zdjeciu, a Ty tak strasznie to spaprałeś.
Szum, plamy, krzaki i kolory, do tego krzywy horyzont.
Nie było lepszego miejsca na tego typu zdjęcie? Jakiegoś klifu, skały?
Poza tym, podoba Ci się to zdjęcie w tej odsłonie?
Pozdrawiam.

Lena&TheShadow
08-11-2013, 13:19
Piękna chmura, ale pięknie zasysa...
Zdjęcie koszmarne.

yazid
08-11-2013, 13:49
bajcy nie było ponieważ w miejscu gdzie spotkałem chmurę i rozpętała się zawierucha jest tylko droga, a po drugiej stronie od morza są skały. Spokojnie ;) , mam gdzieś RAW to zrobię jeszcze raz:)
Czy mi się podoba? Nie wiem, mam mieszane uczucia, teraz bym to może zrobił trochę inaczej.
Krzaki według mnie są słuszną składową zdjęcia. Szum lubię, było tak ciemno że miałem ISO 1600 w D90. Co według Ciebie powinienem był zmienić?
Lena&TheShadow a coś konstruktywniej? Wedle regulaminu oczywiście ;)

moshica
08-11-2013, 14:09
Yazid niepotrzebnie dałeś ISO 1600, i F11, zdegradowało to jakość zupełnie.
Warunki idealne a strona techniczna leży. Pomijam krzaki, trudno, są ale zły dobór parametrów to inna bajka.

yazid
08-11-2013, 14:23
Yazid niepotrzebnie dałeś ISO 1600, i F11, zdegradowąło to jakość zupełnie.
Warunki idealne a strona techniczna leży. Pomijam krzaki, trudno, są ale zły dobór parametrów to inna bajka.
Dzięki moshica. Racja. Przejrzę inne RAWY bo już nie pamiętam co i jak tam było i dlaczego aż F11

bajcy
08-11-2013, 15:24
Nie mogłes występlować choć tych kropel(tak mnie się wydaje, że to woda)?kolor żóty zdecydowanie dla mnie za mocny(choć na monitorze w pracy mogą się pojawiać różne cuda) ok, skoro nic innego nie było, to nie mogłeś wcisnąć całych krzaczorów w kadr, a nie ucinać ich byle jak? Skoro tak ciemno było, to co robi to mocne światło z lewej strony?;) Myślę, że iso 1600 w tym przypadku jest zdecydowanie za wysokie.
Więc jesli masz RAWa, to myślę że mozesz jeszcze coś z niego wycisnąc.
Pozdrawiam.

yazid
08-11-2013, 15:34
Krople zostawiłem celowo(tak, to pierwsze krople ulewy jaka zaraz przyszła)- według mnie dodają one prawdziwości danej chwili. Tak samo jak nigdy nie usuwam flar od słońca. Miałem w zasadzie kilka sekund bo zaraz zaczęło tak lać że zmiatałem z aparatem do samochodu, w którym zresztą siedzieliśmy aż chryja przejdzie:).
Zerknę na inne RAWY, być może uda mi się znaleźć coś bardziej sensownego. To "mocne" światło po lewej to słońce które około 12-13 w południe nagle zaszło za wielką chmurę i bardziej przypominało 21-22 wieczorem w lecie niż południe.. Jednak F11 rzeczywiście stanowczo za dużo.
Dzięki:).

jarekf34
08-11-2013, 22:07
Pierwsze wrażenie... łał :shock:, ale warunki na niebie... i tylko tyle, szkoda bo z tym spektaklem mogło być zarąbiste foto.