PDA

Zobacz pełną wersję : D70S i linia w wizjerze, czy to normalne ?

maciejw
21-07-2005, 16:59
Witam grupowiczow mam pytanie dotyczace wyswietlanej lini pionowej w Nikonie D70S
Na wyswietlaczu widoczna jest caly czas pionowa linia bardzo cienka ale dosyc widoczna.
obrazek zrobilem na szybko to jest czerwona linia na rysunku. (http://www.tn.pl/linia.JPG)
Cieniutenka linia wystepuje przy ustawieniu AF
1.area na single i
2. Dynamic Area
linia znika przy ustawienu Closest Subjct. Zaznaczam ze ta linia jest najciensza z wyswietlanych w wizjerze i nie jest to zaleznie od GRID. Prosze o odpowiedz najlepiej
na maila lub gg 3393584 lub forum. Jestem na wakacjach i sprawdzenie forum
to dla mnie laptop i gprs jest to troche uciazliwe.
Tutaj jest obrazek przedstawiajacy jak to wyglada u mnie w wizjerze, chodzi o ta czerwona linie na foto. (http://www.tn.pl/linia.JPG)a bawilem sie ekiedyc D70 i nie widzialem takowej.

admin
21-07-2005, 17:58
Odpowiem na forum bo moze przydac sie na przyszlosc. Zupelnie normalne i jest w kazdym D70. Nie stresuj sie ;)

Irvine
21-07-2005, 18:48
Jakos ten prad do krysztalkow trzeba doprowadzic :lol:

sinner
22-07-2005, 10:15
przyznam że sam kiedyś spanikowałem jak to dojrzałem ale u wszystkich znajomych było tak samo więc tak ma być :roll:

sbp
22-07-2005, 11:05
Nie bardzo wiem jak to nazwać - ale to taki wskaźnik kadrowania - odpowiednik tego ciężarka, który informuje automatykę aparatu, o tym czy zdjecie jest robione w poziomie, czy w pionie. Ot taki pion w sensie budowlanym.

idiom
22-07-2005, 11:33
... to taki wskaźnik kadrowania ...
Ot taki pion w sensie budowlanym.
żartujesz, prawda ?

to są przewody doprowadzające prąd do wskaźników AF :wink:

jacadym
22-07-2005, 15:01
Nie ma co się stresować. Ta linia jest dobrze widoczna przy dobrym oświetleniu (jasne słoneczko).
Normalnie tego nie zauważysz.

jacek_jot
22-07-2005, 20:05
Też się na to nabrałem w D70. Zauważ, że umiejscowienie tej linii zmienia się wraz ze zmianą punktu ostrzenia - jak ustawisz na górne pole, linia będzie na górze. Przy ustawieniu na lewy punkt ta cienka linia jest umiejscowiona od lewego brzegu wizjera do ustawionego punktu ustawiania ostrości (lewego). Zwróć uwagę, że aktywny punkt ustawiania ostrości jest "wypełniony" i opisywana linia jest najprawdopodobniej ubocznym tego efektem. Jak opisywali poprzednicy, jakoś to podświetlenie trzeba zasilić... W każdym razie na pewno nie jest to uszkodzenie aparatu. Ja ten efekt traktuję jako jeszcze jeden wskaźnik ustawionego pola ostrości ;)

Saint
22-07-2005, 21:02
tak abstra****ac ja mialem schize bo w D70 jest takie cos cojest do pomiaru czy robimy pion czy poziom i myslalem, ze mi jakis piasek sie nasypal juz :P

CSC
01-05-2006, 00:36
moze to małyt oftopik ale jak włączyc tego grida w d70s?

Paweł.S
01-05-2006, 10:39
Ja jestem jakiś bystrzejszy że się od razu domyśliłem o co chodzi z tymi liniami jak je pierwszy raz zobaczyłem, czy może kupa użytkowników tych aparatów to sprzetowi hipohondrycy?

ghost_rider
01-05-2006, 12:22
Ja jestem jakiś bystrzejszy że się od razu domyśliłem o co chodzi z tymi liniami jak je pierwszy raz zobaczyłem, czy może kupa użytkowników tych aparatów to sprzetowi hipohondrycy?

Kazdy przecietny zjadacz pikseli ktory wyda na wymarzona zabawke swoje oszczednosci bedzie zaklopotany ... nie kazdy jest znawca najnowszej elektoniki i najczesciej to co wydaje mu sie dziwne uzna za cos nie tak ... btw tez sie zdziwilem przy swoim jak zauwazylem pierwszy raz

Chomik
01-05-2006, 17:04
Ja też właśnie dzisiaj mocno się zdziwiłem, gdy tę linię dojrzałem (a Nikona F80 mam od około ośmiu miesięcy - to się nazywa bystrość ;-) ). Uspokoiłem się zerknąwszy w wizjer jeszcze raz przy wyłączonym aparacie - "problem zniknął" ;-).

Też się domyśliłem, ale zrozum człowieka, który dość długo musiał odkładać kasę, by fotografować dobrym i wygodnym sprzętem, w portfelu pustki, za dwa dni matura, za miesiąc prawdziwe wakacje, a tu pojawia się groźba bulenia za serwis i utraty sprzętu na jakiś czas. Z analogiem jest nawet gorzej, bo nie można od razu zerknąć, czy "to coś" widać na zdjęciach ;-)

PS. Ale temat odgrzebaliśmy ;-)
Pozdrawiam,

rafau
01-05-2006, 19:49
CSC -> instr. obsługi str. 144 :lol:

Michał Jędrak
02-05-2006, 00:10
No właśnie... Jestem przekonany, że opisano taką linię w instrukcji. RTFM :D . Ja mam D200 i jest dokładnie napisane, że pojawiają się takie kreski zależnie od tego, które pole AF jest zasilane. Więc spoko, wszystko działa.