PDA

Zobacz pełną wersję : Efekt rozmycia Nikon d5100 15-108 mm

Magnato
07-11-2013, 23:15
Witam,

Jest to mój pierwszy post na Waszym forum. Mam do Was pytanko. Jak moge uzyskąc efekt rozmycia taki jaki jest widoczny na tym zdjęciu ? http://www.flickr.com/photos/93767424@N05/9050786228

Czytałem ze takie efekty rozmycia można uzyskać ustawiając ogniskową jak najwyżej oraz przesłone na 1,5.

Niestety ten aparat przy takiej ogniskowej moze ustawić przysłone minimialnie na 5,2.

Macie jakies sprawdzone patenty na wykonanie takich fotek ? Czy wogole da sie takie wykonać takim obiektywem ?

Jezeli zadałem jakies głupie pytanie to prosze o wyruzmiałosć bo jestem posiadaczem tego aparatu dopiero drugi dzień a fotografować dopiero sie ucze.

Pozdrawiam

TOP67
07-11-2013, 23:29
Takie rozmycie tła będzie tym większe gdy:

1. ustawisz najmniejszą przysłonę
2. Użyjesz najdłuższej ogniskowej
3. tło będzie jak najdalej
4. użyjesz aparatu o większej matrycy (FX).

Poczytaj np. to http://www.szerokikadr.pl/

adriansocho
07-11-2013, 23:33
Można dużo znaleźć w sieci informacji o głębi ostrości (zdjęcia z płytką głębią ostrości) itp., i wszędzie tam będzie napisane, żeby użyć obiektywu z dużym otworem przesłony (czyli jasnego obiektywu). Takie obiektywy mają dłuższą ogniskową i umożliwiają ustawienie niskiej wartości liczby F (czyli jak piszesz f/1.5). Ale dla sprzętu który masz, należy tak zrobić, żeby obiekt fotografowany był blisko Ciebie, a tło daleko. Jakaś większa ogniskowa typu 80 i więcej, oraz jak najszerszy otwór przesłony (niska liczba).To nie będzie łatwe, bo przy takiej ogniskowej będziesz obejmował tylko część sylwetki (zmieści się np. twarz, ale nie cała postać), ale efekt się uzyskać da. Albo popytać kolegów, kto może pożyczyć stałkę 50/1.8 :)

Art Erie
08-11-2013, 00:00
Reasumując to co napisali koledzy - konieczny będzie zakup obiektywu staloogniskowego o dużym otworze przesłony ( jasnej stałki ) np: 35/1,4 lub 50/1,4 lub 50/1,8 lub typowej portretówki dla DX (oznaczenie Twojej matrycy) 85/1,8 lub 85/1,4 (droższy). Ewentualnie ciemniejszy zoom, ale o dłuższej ogniskowej np: 70-200/2,8.
Pierwsza cyfra oznacza długośc ogniskowej, druga wartość największego otworu przesłony (najmniejsza liczba f.
Przed zakupem proponuję lekturę forumowych wątków dotyczących tych obiektywów, to są rózne obiektywy, kazdy rysuje w inny właściwy dla siebie sposób. Pojawi się też słowo "bokeh", które onacza właśnie owo rozmycie tła; każdy obiektyw ma inny bokeh.
Jak już kolega napisał wyżej można użyć aparatu wyposażonego w większą matrycę, czyli na przykład "peną klatkę" - czyli FX.
Na poczatek jednak taniej będzie pobawić się Nikkorem 35/1,4 lub 50/1,8. Lektura forum i porównanie sampli, opanowanie fizycznych zagadnień GO (głębi ostrości), pozwoli zaoszczędzić sporo pieniędzy...
A'propos pieniedzy :-P zobacz jak rysuje Nikkor 200/2,0 ;)

zako
08-11-2013, 00:04
zobacz jak rysuje Nikkor 200/2,0 ;)

Taka rada może zabić :)

Feni
08-11-2013, 20:13
Niestety ten aparat przy takiej ogniskowej moze ustawić przysłone minimialnie na 5,2.

Macie jakies sprawdzone patenty na wykonanie takich fotek ? Czy wogole da sie takie wykonać takim obiektywem ?

cześć, Nie machnąłeś się przypadkiem z obiektywem 18-105? obiektywu 15-108 google nie wyszukało, ale może jednak ;p
Jeśli tak, to minimalna wartość przysłony na maksymalnej ogniskowej , to f5,6, ale to szczegóły, bo rozmycie da się zrobić korzystając z tego co napisał np. TOP67 ;)

Być może czytałem to na "szerokikadr", nie jestem pewien, ale ja uczyłem się robiąc takie ćwiczenie. Skopiowałem sobie do notatnika, więc źródła nie podam :P :

-Weź jakiś przedmiot o niedużych rozmiarach. Może to być kubek z herbatą, telefon, kolorowy jesienny liść lub coś jeszcze innego podobnej wielkości.

-W dzień wyjdź na dwór żeby światła było pod dostatkiem. Możesz też ustawić przedmiot na parapecie otwartego okna. Tłem oczywiście również będzie to co znajduje się za obiektem, ale trudniej jest ustawić stabilnie aparat w odpowiedniej perspektywie, no chyba że posiadasz statyw... Wiesz co? Wyjdź na dwór. Wyjdzie Ci to na dobre, dotlenisz się :)

-Wybierz miejsce, z którego będziesz cykał tak, aby do najbliższej przeszkody (ściana, drzewa, przechodnie) było co najmniej 10 metrów

-Ustaw tryb "A". Wykręć najdłuższą ogniskową. Ustaw najniższą wartość przysłony (5.6, czy tam 5.2). ISO obojętne (np.200). Aparat sam ustawi w tym trybie czas naświetlania- może być on długi na tyle, że zdjęcie z aparatu trzymanego w ręce wyjdzie poruszone, dlatego ustaw wyzwalacz na 10sek i postaw aparat na ziemi.

- postaw przedmiot w minimalnej odległości ostrzenia obiektywu (dla 18-105 to 45cm, czyli 0,5 metra będzie ok), lub takiej żeby cały przedmiot zmieścił się w kadrze, a po jego bokach widoczna była spora część odległego tła.

- Ustaw ostrość na przedmiot. Zrób zdjęcie i uśmiechnij się, bo jeśli aparat i obiekt fotografowania nie został poruszony podczas naświetlania, to nie ma opcji żeby coś poszło nie tak :)

- zrób jeszcze kilka zdjęć na przestawiając aparatu z poprzedniego miejsca, zwiększając wyłącznie wartość przysłony (f9, f16, f22, f36). Czas naświetlania drastycznie się wydłuży, nawet do kilku/kilkunastu sekund, dlatego za każdym razem używaj samowyzwalacza. Przeanalizuj jak wartość przysłony wpływa na wyizolowanie obiektu z tła

- Powtórz ćwiczenie dla najkrótszej i dla średniej ogniskowej Twojego obiektywu. Uzyskasz zupełnie inne efekty.

- Poszukaj informacji o takich hasłach jak: "głębia ostrości", "bokeh", "jasność obiektywu", "wpływ ogniskowej na rozmycie tła"

Być może nie uzyskasz tak "ładnego" rozmycia jak na zdjęciu, które podałeś, ale jakieś tam rozmycie uzyskasz :)

Mój "wynik" ćwiczenia, tyle że za 50tym razem i ze statywu :P :
http://imageshack.us/a/img196/2319/vayi.jpg

Jarecky83
14-11-2013, 18:06
Załączam moją przykładową fotkę zrobioną identycznym sprzętem i uzyskany efekt rozmycia, może nie taki jak na pierwszym zdjęciu, ale jak widać, też można uzyskać całkiem niezły, jak myślę efekt (ogniskowa 58mm w tym przypadku, F6.3)
http://www.flickr.com/photos/jarecky83/10844344315/

farell
14-11-2013, 20:30
Zadbaj aby tło było dużo dalej niż obiekt na który ostrzysz. Ustaw max ogniskową i najmniejszą przesłonę - wszystko.

Feni
16-11-2013, 16:47
Dokładnie. Fajną opcją jest też złapanie w tle czegoś mokrego co błyszczy w słońcu. Powstają wtedy ciekawe- nie wiem jak się to nazywa- bliki ?