PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3200/D80 + Nikon SB-910

mL0Dy
07-11-2013, 19:15
Witam.
Jestem aktualnie w posiadaniu takiego o to zestawu (plus D80), ale skupmy się najpierw na D3200 ;)
Problem tkwi w tym że nie wiem jak wyzwolić lampe SB-910 stojącą na statywie, lampą wbudowaną w body.
czy potrzebny do tego jest wyzwalacz montowany w sanka body? czy to kwestia ustawień lampy i body (z tym że z tego co ja widzę to w body za bardzo ustawień lampy nie ma prócz mocy błysku wbudowanej).
To samo w sumie tyczy się D80

Jeśli wyzwalacz, to jaki? dodam również że na dniach chcę zakupić lampy studyjne (do końca nie wiem też jakie) i pytanie dodatkowe, czy Sb-910 ma możliwość wyzwolenia błysku lamp studyjnych? czy też jednak potrzebny będzie wyzwalacz?

Jestem jeszcze blady w tym temacie, na bieżąco doczytuje i proszę o porady ;)

puciek
07-11-2013, 19:25
Tym body możesz ją wyzwolić tylko w trybie fotoceli. D80 posiada sterownik CLS i może SB910 wyzwalać w trybie remote z użyciem iTTL.

mL0Dy
07-11-2013, 19:38
ok ale jak to zrobić bo nie bardzo czaje? jeśli chodzi o D80 zaraz postaram się to ogarnąć

ulvhedinn
07-11-2013, 23:58
ok ale jak to zrobić bo nie bardzo czaje? jeśli chodzi o D80 zaraz postaram się to ogarnąć

Hej,

Odpowiem Ci bazujac na SB 900. Myśle , że będzie tak samo.

Lampe ustawiasz w tryb "remote". Wchodzisz do menu i właczasz tryb SU4. Od tego momentu jak twoja SB910 wylapie blysk innej lampy to wyzwoli.

Teraz D3200.

Nie mam tego aparatu ale zasada jest taka ze musisz uruchomic wbudowana lampe. Aby twoja wbudowana lampa nie wplywala na ekspozycje musisz ustawic ja w tryb manualny i jak najnizsza moc.

Od teraz robiac zdjecie, blyskac powinna lampa wbudowana z bardzo mala moca, wyzwalajac zewnetrzna lampe SB910.

pozdrawiam

mL0Dy
08-11-2013, 16:42
Ok, dzięki bardzo za zainteresowanie i pomoc;) mam nadzieję że w końcu uda mi się to ogarnąć ;)