PDA

Zobacz pełną wersję : [DR5000] W skali makro

DR5000
07-11-2013, 17:27
Przygotowaliśmy kolejny odcinek. Opowiadam o naszych zamaganiach z makro. Pokazuję co, jak i czym robimy, to co robimy :P Zapraszam!

http://www.youtube.com/watch?v=DIKUT3K4C6o (http://www.youtube.com/watch?v=DIKUT3K4C6o&hd=1)

zako
07-11-2013, 17:48
Z przyjemnością obejrzałem :)

skito
07-11-2013, 22:05
Wasze filmy ogląda się przyjemnie, łatwo i z ciekawością bo są należycie, odpowiednio, prawidłowo, trafnie, profesjonalnie, umiejętnie, stosownie, po mistrzowsku, profesjonalnie, umiejętnie, bezkonkurencyjnie, z talentem, ze znajomością rzeczy zrobione :) oby tak dalej - będę śledził PoZdRaWiAm!

manfred
08-11-2013, 07:15
Dla mnie świetny trik z kieliszkiem.
PS. Kiedy będzie filmik o obróbce której nie stosujecie? :-)

Greg77
10-11-2013, 03:21
Dobry film, przyjemnie sie to ogladalo i dodatkowo przekonalem sie to Tokiny...

rychu_cmg
11-11-2013, 15:10
Dla mnie świetny trik z kieliszkiem.
PS. Kiedy będzie filmik o obróbce której nie stosujecie? :-)
https://www.youtube.com/watch?v=uiemQvbYnQk

manfred
11-11-2013, 15:27
Rysiu proszę Cię :-) szczegóły proszę a nie ogólniki.

rychu_cmg
11-11-2013, 15:39
Rysiu proszę Cię :-) szczegóły proszę a nie ogólniki.
Wydaje mi się, że za dużo nie zdradzą

manfred
11-11-2013, 15:53
Nic nie zdradzą ale kto pyta nie błądzi czy jakoś tak ;-)

Muttermal
11-11-2013, 18:00
lubię bardzo Wasze filmiki oraz Waszą twórczość, proszę o więcej :)

Jacek S.
11-11-2013, 18:42
A ja mam pytanko odnośnie Heliosa. Mógłby ktoś podpowiedzieć jaką przejściówkę kupić żeby pasowała do przeróbki, o której mówi autor filmu? No i czy to jest bezpieczne przy pełnej klatce?
Do tej pory miałem bardzo niewiele wspólnego z M42, ale widzę, że efekty są bardzo ciekawe. Do tego mam w domu 44M-4 :)

Mavierk
11-11-2013, 18:50
Powiem Ci Jacek, każda. Musisz wziąć pod uwagę, że do tego heliosa też jeszcze warto pierścienie użyć.

Suuper, będzie co wysyłać wszystkim, którzy zapytają "co do makro" :)

DR5000
12-11-2013, 01:09
Super, bardzo się cieszę, że film zbiera plusy! Dziękuję!

Wasze filmy ogląda się przyjemnie, łatwo i z ciekawością bo są należycie, odpowiednio, prawidłowo, trafnie, profesjonalnie, umiejętnie, stosownie, po mistrzowsku, profesjonalnie, umiejętnie, bezkonkurencyjnie, z talentem, ze znajomością rzeczy zrobione :) oby tak dalej - będę śledził PoZdRaWiAm!

Komentarz mistrz! Nasza próżność jest dziś na haju :)

Odpowiadając na pozostałe kwestie. O nieobróbcę najwyraźniej musi powstać, bo ciśnienie publiczności jest ogromne. Ale musimy to przemyśleć, jak to powiedzieć, aby powiedzieć po raz ostatni :)

Jaki adapter? Tak jak napisał Mavierk, każdy. Z tą różnicą, że w tych najtańszch (najcieńszych) najłatwiej jest nawiercić otwory i można z nich zrobić nawet 44M4 który ostrzy na nieskończoność (wystarczy usunąć ostatni element, ten z gwintem, a adapter na śrubki wkręcić w jego miejsce). Oczywiście pierścienie makro do Heliosów też się przydają, bo Helios + adapter nie daje 1:1. W 44M4 jest bezpiecznie z pełną klatką (z dużym lustrem), choć nie należy przesadzić, bo jak przesadziłem, to lustro uderzało lekko w ostatnią soczewkę. Nie waliło, ale zaczepiało. Można jeszcze zastosować pierścień z soczewką. Soczewka oczywiście jest słaba, więc ją należy wykręcić, ale sam adapter jest gruby i to daje lepsze efekty bez pierścieni.

Teraz zima będzie owocna w filmy, bo szykujemy kilka bardzo ciekawych tematów. Trzymajcie rękę na jutubie ;)

Jacek S.
14-11-2013, 11:26
Dzięki za odpowiedź.

Tylko co oznacza owe "przesadzanie"? Domyślam się, że chodzi o pewne ustawienia pierścienia ostrości?

W 44M4 jest bezpiecznie z pełną klatką (z dużym lustrem), choć nie należy przesadzić, bo jak przesadziłem, to lustro uderzało lekko w ostatnią soczewkę. Nie waliło, ale zaczepiało.

mamil_km
15-11-2013, 09:52
Czekamy na kolejne filmy :)

zako
15-11-2013, 10:21
Tokina się podparła na FB Waszym filmikiem :) Opatentujcie szybciutko: "Pyk - ostro, pyk - ostro", bo zaraz kampania reklamowa ruszy z tym hasłem :D

manfred
15-11-2013, 10:23
Był taki jeden co to jak nie zobaczył to nie uwierzył. Nie daje wiary że ta tokina to takie cud na macro. :-)

Dyziek
15-11-2013, 16:41
Kolejny fajny filmik:)

ps. Rafał szkoda że nie odpowiedziałeś na mail;)

nyny1
16-11-2013, 00:17
Filmik macro obejrzalem, pewnej czesci ciala nie rozrywa, ale tez nie powiem zebym sie jakos mega wynudzil
Mam pytanko, ten N105 to made in....., i czy jeden egzemplarz takowego w uzyciu byl ?

pozdro

Walle
16-11-2013, 10:38
A mnie się film bardzo podoba i czekam na kolejne odcinki.
Lekko, bez napinki i z dużym polotem, ale jednocześnie jest w nim zarówno treść jak i forma dla oka i ucha.
Oglądając go, pomyślałem sobie, że jest nadzieja dla świata skoro mamy tak zdolnych młodych obywateli ;-)

Jedyna kwestia z którą lekko bym polemizował, to ocena N105VR.
Miałem przez rok Tokinę 100/2.8 i mam Nikkora 105VR. O ile Tokina była bardzo dobra optycznie, to AF był całkowitą porażką i dla mnie nie ma najmniejszych szans w porównaniu z N105VR. Zarówno szybkość, jak i przede wszystkim celność jest zdecydowanie lepsza u Nikkora. Co do kontrastu, to tutaj także Nikkor jest lepszy. Nie zarzucam koledze nieprawdy, oglądając film pomyślałem sobie raczej, że trafiłeś na słaby egzemplarz 105-tki.

DR5000
16-11-2013, 11:43
Tylko co oznacza owe "przesadzanie"? Domyślam się, że chodzi o pewne ustawienia pierścienia ostrości?

Chodzi o mój wieczny niedosyt - piłowałem pierścień, aby był cieńszy, odkręcałem kolejne warstwy, wyrzuciłem przesłonę, itd. W końcu zaczął zaczepiać, ale też przeostrzał nieskończoność, więc "wyrzuciłe" za wiele. Mogą być różnicy konstrukcyjne, ale na D700 Helios 44M4 jest w stanie pracować z nieskończonością.

Był taki jeden co to jak nie zobaczył to nie uwierzył. Nie daje wiary że ta tokina to takie cud na macro. :-)

Są sample na stronie, oceń własnym okiem i wyrób sobie opinię. Sample mocno niedoskonałe, ale wiele da się odczytać.

Kolejny fajny filmik:)
ps. Rafał szkoda że nie odpowiedziałeś na mail;)

Dzięki! Jeśli tak zrobiłem, to przepraszam! Staramy się odpisywać na każdą wiadomość, choćby z opóźnieniem, ale od czasu pojawienia się filmów dostajemy bardzo dużo maili i mogliśmy coś przegapić. Przypomisz się mailowo? Odpiszę od razu, obiecuję :)

Mam pytanko, ten N105 to made in.....

Dzięki! Nie mam pojęcia, bo już go nie mamy. To był obiektyw taki jak możesz dostać obecnie w sklepie, w polskiej dystrybucji i nie jestem przekonany, że miało to znaczenie. Pokazany 85 1.8G jest Made in China i jest IDEALNY.

mamy tak zdolnych młodych obywateli ;-)

Młodzi, zdolni, chyba mogę umierać :) Dzięki!

Jedyna kwestia z którą lekko bym polemizował, to ocena N105VR.
Miałem przez rok Tokinę 100/2.8 i mam Nikkora 105VR. O ile Tokina była bardzo dobra optycznie, to AF był całkowitą porażką i dla mnie nie ma najmniejszych szans w porównaniu z N105VR. Zarówno szybkość, jak i przede wszystkim celność jest zdecydowanie lepsza u Nikkora. Co do kontrastu, to tutaj także Nikkor jest lepszy. Nie zarzucam koledze nieprawdy, oglądając film pomyślałem sobie raczej, że trafiłeś na słaby egzemplarz 105-tki.

To jest temat, który zaczął płynąć już po filmie i faktycznie, biorę pod uwagę, że trafił się słaby Nikkor, co znowu mogło mieć wpływ na AF, bo na mydle ciężko znaleźć kontrast. Nie mniej, część ceny 105 to też marka Nikkora, za którą powinna stać kontrola jakości. Aż strach się bać, że można kupić tak poważany, drogi i zarazem tak słaby obiektyw. I to nowy w sklepiej. Z drugiej strony nie jest powiedziane, że mieliśmy złego Nikkora - kiedyś szukaliśmy 50tki 1.4G lepszej od naszej i 8 różnych używanych egzemplarzy było wprost identycznych, jeśli chodzi o jakość obrazu.

W mailu padł zarzut, że nie ma sampli kwiatków i motyli z Nikkora. To jest proste - idąc na spacer chciałem pokazać coś ładnego w filmie, zrobić ładniejsze zdjęcia, więc sięgałem po Tokinę. Teraz przed nami sesja katalogowa biżuterii, też zrobimy ją Tokiną. Dla nas to "pewniak".

Raz jeszcze dzięki za komentarze i subskypcje!

nyny1
16-11-2013, 15:14
Dzięki! Nie mam pojęcia, bo już go nie mamy. To był obiektyw taki jak możesz dostać obecnie w sklepie, w polskiej dystrybucji i nie jestem przekonany, że miało to znaczenie. Pokazany 85 1.8G jest Made in China i jest IDEALNY.
Zaprawde powiadam, iz w tym wypadku ma to gigantyczne znaczenie, gdzie i kiedy ta 105 wyprodukowana zostala.
Dlatego spytalem tez, czy wiecej obiektywow 105 mieliscie :)
Mialem tokine, mialem tez inne szkla w okolicach 100mm do macro, i moim skromnym zdaniem (pomijam aspekt ceny), akurat ta tokina nieznajdowala sie w czubie stawki jesli o caloksztalt chodzi, wszystko oczywiscie poprzez pryzmat makrofot :)
Oczywiscie nie oznacza to, iz to jest zle szklo, wrecz przeciwnie, tyle ze nawet w cenie tegoz szkla sa inne rozwiazania vide tamron 90, S105, czy wspomniany na filmie N85VR (tyle ze na filmie nie powiedziane, ze to DXowe szklo), ktore wcale niegorsze sa, i kosztuja podobne pieniadze.

pozdro

DR5000
16-11-2013, 16:30
Zaprawde powiadam, iz w tym wypadku ma to gigantyczne znaczenie

Absolutnie nie ma żadnego. Ale jeśli wierzysz to Tokina jest "Made in Japan".

wspomniany na filmie N85VR (tyle ze na filmie nie powiedziane, ze to DXowe szklo)

Bo nie jest. Obiektyw o którym mówię (jako portretowym dodatku do makro) to Nikkor 85mm f/1.8G - świetna, jasna, niesamowicie tania, stałka do pełnej klatki, zresztą Made in China.

nyny1
16-11-2013, 17:34
Absolutnie nie ma żadnego.
Powtorze, w przypadku Nikkora 105VR, ma znaczenie gdzie i kiedy wyprodukowany...
Teraz chyba jasno powinno byc.

Bo nie jest. Obiektyw o którym mówię (jako portretowym dodatku do makro) to Nikkor 85mm f/1.8G - świetna, jasna, niesamowicie tania, stałka do pełnej klatki, zresztą Made in China.
To cos zle zrozumialem, w sumie nie wpadlbym na to by w filmiku traktujacym o makro pokazywac 85, ktora sie do tego nie nadaje (mialem rowniez chinczyka i zlego slowa nie powiem, a AF mnie zawsze pozytywnie w tym szkle zaskakiwal), i pewnie dlatego zalozylem, ze mowa jest o 85/3.5VR DX.

pozdro

griszadwa
05-12-2013, 01:43
Powtorze, w przypadku Nikkora 105VR, ma znaczenie gdzie i kiedy wyprodukowany...
Teraz chyba jasno powinno byc.

Mozesz to bardziej rozwinac bo rozwazam zakup nikkora 105 vr mozliwe ze uzywanego.

Piotrek 77
07-12-2013, 13:03
filmik bardzo fajny. Zresztą swietnie sie Wasze filmy ogląda.
Zastanawia mnie fafkt jak wypada 90 tamrona w porownaniu z tokina.
Jak widać Nikon robi nas w konia. Kupujemy wadliwe egzemplarze i wciskaja nam ze tak ma być.
To odklejanie gum w body. To awarie 24-70/2.8 . No i wreszcie ta 105. Przeciez nie ważne jest czy on jest japonski czy koreanski.Cena jest zbliżona. Wydając tyle kasy powinienem miec gwarancję jakości.

nyny1
07-12-2013, 21:48
Mozesz to bardziej rozwinac bo rozwazam zakup nikkora 105 vr mozliwe ze uzywanego.

Trzeba szukac tych "made in japan", oraz przestrzelac dla pewnosci i to w zasadzie cala filozofia, w tych wyprodukowane nieco wczesniej latwiej takowego utrafic :)

@Piotrek 77:
Pytanko odnosnie 105VR, czy to zdjecie ponizej tez sie kwalifikuje na fakt "robienia w konia przez nikona" ?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/z96c-1.jpg
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/607/z96c.jpg/)

pozdro

Piotrek 77
08-12-2013, 09:16
ale Ty mnie nie zrozumiałeś. Nie pisałem, że są złe. Troche uogolnilem to wszystko. Chodzilo mi że także posiadaja pewny rozrzut jakościowy. A obiektyw ten kosztuje dwa razy tyle co Tokina. A nikt nie powie że Tokina jest dwa razy gorsza?

nyny1
08-12-2013, 12:07
ale Ty mnie nie zrozumiałeś. Nie pisałem, że są złe. Troche uogolnilem to wszystko. Chodzilo mi że także posiadaja pewny rozrzut jakościowy. A obiektyw ten kosztuje dwa razy tyle co Tokina. A nikt nie powie że Tokina jest dwa razy gorsza?
Tak, w pewnym wzgledzie jest gorsza...
Ma wysuwajacy sie tubus, nie ma stabilizacji, nie jest tak pancerna jak nikkor, choc wg. mnie jest calkiem calkiem. AF jest pewniejszy u nikkora, ale nie wiem o ile szybszy, bo wg mnie nie na tyle bym sie nad tym rozwodzil, mialem dwie tokiny jedna to mul wyraznie wolniejsza i mniej pewna niz nikkor, druga z nowszego wypustu ustepowala jak pisalem nikkorowi ale tez bez przepasci w tym wzgledzie, troche glosny silnik.
Za to wszystko sa ludzie sklonni doplacic roznice w cenie, dla tych ktorym powyzsze niepotrzebne Tokina moze byc rzeczywiscie alternatywa.

pozdro

Piotrek 77
08-12-2013, 15:38
dzięki za obszerne wyjasnienie. A jak tamron wypada z tokina?

kazzi
08-12-2013, 15:49
Obejrzałem film z zaciekawieniem,ale jak dla mnie nie wniósł on nic nowego. Liczyłem na więcej sztuczek i trików jak chociaż ta przykładowa fota z wykorzystaniem kieliszka i ekranu telewizora.
Początkujący w tej dziedzinie fotografii poza skrótowym omówieniem sposobów uzyskiwania fotografii w zakresie makro też się niewiele dowiedzą,a bardziej zaawansowani mogą się z lekka uśmiechnąć.
Dodatkowo początkujący mogą nabrać przekonania,że jedynym słusznym wyborem jest obiektyw Tokiny. Zabrakło tu choćby słowa o obiektywach Sigmy czy Tamrona. Brakło też informacji,że owa Tokina
nie ze wszystkimi korpusami będzie miała AF,oraz,że bardzo mocno zmienia swoje wymiary. Przy fotografowaniu roślin,czy nieruchomych przedmiotów to nie przeszkadza,ale może powodować spłoszenie
owada,którego cierpliwie się „podchodziło”.Takie wychwalanie zalet jednego,ą wytykanie wad drugiego i używanie określeń „dziewczęcy”oraz „stalowa rura zalana betonem” pachnie mi trochę
kryptoreklamą,zwłaszcza,że z tych testowych zdjęć zamieszczonych na blogu niewiele wynika. Pierwsze słyszę,aby układ VR poprawiał ostrość w wyniku ruchu obiektywu wzdłuż osi optycznej,od tego
jest raczej układ AF,a ten realizowany przy pomocy silnika wbudowanego w obiektyw Nikkora będzie bardziej precyzyjny. Drugą sprawa to jest sens używania AF w tego typu fotografii. Ja używam go
tylko do szybkiego przeostrzenia przy zmianie planów,podobnie jak wyłączam VR przy dużych zbliżeniach czy kiedy aparat jest stabilny.Tego Nikkora 105 makroVR mam chyba od ośmiu lat i jakoś nie
zauważyłem wymienialnych w filmie wad. Być może kraj produkcji ma tu znaczenie,bo spotyka się czasem w sieci narzekania, głównie na aberracje w obiektywach wyprodukowanych w Chinach. To jest
duży minus dla Nikona,że nie potrafi utrzymać wysokiej kontroli technicznej w produktach klasy „pro”,których produkcje przeniesiono poza granice Japonii. Jednak na podstawie być może wadliwej sztuki
nie odważyłbym się głosić poglądu,że to jest słaby obiektyw.Po tego typu filmikach oczekiwałbym pełnego i profesjonalnego przekazu bo inaczej to jest to tylko opowiadanie swoich wrażeń,często przy okazji
obnażające braki w wiedzy.

bogdi64
08-12-2013, 16:18
fajnie się to ogląda, jedyne zastrzeżenie to całkowita negacja soczewek "makro"

wĄs
08-12-2013, 18:20
Dla mnie jednym z argumentów przy zakupie obiektywów Tokiny, nie Nikkora był malutki napis -"made in Japan".

griszadwa
09-12-2013, 23:39
Czyli juz nawet cena przestaje byc wyznacznikiem jakosc, wiekszosc firm bazuje na wyrobionej swojej marce z dalekiej przeszlosci. Czytam czesto to forum i normalnie rece opadaja jak sobie z nami Nikon poczynia.
Dobry czas dla mniej znanych firm, szansa aby wykoszystac sytuacje monopolistycznych firm i sie wybic.
A tak wracajac do filmu swietnie sie was oglada. Ja tez mysle ze za bardzo pojechaliscie po Nikonie 105. Mysle ze raczej na dzisiejsze czasy to ciagle czolowka z top listy tego typow szkiel.
Pozdrawiam

06-01-2014, 13:53
czy używacie może do swoich reportaży ślubnych szkieł macro jako zamienniki portretówek ?

Rossi_PL
06-01-2014, 14:53
Dobre pytanie na które też chętnie poznam odpowiedź:) Miałem okazję używać N85 1.8G i D oraz N105 VR w potrecie i o dziwo nie mogę sie jeszcze zdecydować... Pasuje mi 105mm i możliwość ciasnego portretu poprzez bliższą odległość min.ostrzenia. W N85 natomiast bokeh jest lepszy... w jakim sensie lepszy?:)To już indywidualna kwestia na tyle, że obecnie przebolałbym nawet to F3 w ciasnym portrecie dla szkła makro niż 1.8 w N85. Po plenerze na świeżym powietrzu i próbach w mini-studio-domowym skłaniałbym się spokojnie do 105mm a wybór mamy jeszcze w S105/T100.

Davit
06-01-2014, 21:06
testy optycznych wskazują na innego zwycięzcę niż omawiana w filmiku Tokina. Zdjęcia zdjęciami a testy testami. Na dwoje babka wróżyła.

RobertStreg
29-03-2014, 01:57
Pytanie odnośnie Tokiny 100 2.8 macro- na obudowie jest skala od 2.8 do 32. Podpinając ten obiektyw do Nikona moge zdjęcia robić tylko przy ustawieniu 32. Gdy na obiektywie ustawie 2.8 albo inną wartość prócz 32 w wizjerze pokazuje mi się komunikat fEE. czy to normalnie? Też tak macie? bede wdzięczny za jakies informacje!

kzkzg
29-03-2014, 21:30
Normalne, na obiektywie ustawiasz f32 a przeslona sterujesz kólkiem w aparacie. Jak chcesz koniecznie sterowac przeslona na obiektywie musisz przestawic w tryb M

kazzi
29-03-2014, 23:28
Można też w menu wybrać sterowanie przysłona za pomocą pierścienia na obiektywie. Będzie wtedy działała też automatyka czasu,tylko nie wiem czy wszystkie korpusy Nikona maja taka mozliwość.