Zobacz pełną wersję : Lampy Quantuum Move 300 do studia domowego
malina2010
07-11-2013, 11:40
Witam
Mam takie pytanie czy dwie lampy Quantuum Move 300 z softboxami oktagonalnymi 120cm dadzą rade dobrze naświetlić studio domowe do sesji noworodkowych i dziecięcych? czy lepiej zainwestować w 400Ws
Ostatnio był jakiś kurs fotografii dziecięcej czy na jakiejś stronie napisali, że to jest na czasie i można na tym zarobić? To co najmniej trzecie takie pytanie w ostatnich dniach :D
Wystarczą 300Ws, ale zastanów się - dwie okty 120cm to 240cm szerokości, oprócz nich Ty też musisz się zmieścić w pokoju, a także rodzice i "główny bohater" zdjęć, na tle. Jeśli masz naprawdę duży pokój, będzie ok, ale jak myślisz o zdjęciach u klienta, może być ciasno.
Poza tym-zakładam, że wiesz jakie światło dają dwie okty 120, i wiesz, że właśnie to chcesz mieć, dlatego nie piszę nic o takim doborze nakładek.
malina2010
07-11-2013, 12:07
bede to robił u siebie w domu salon 50m2 także się zmieści a może proponujesz inne softboxy do takiego rodzaju sesji chętnie poczytam jakie i dlaczego dzięki za szybką odpowiedź
Jak myślisz o sesjach dla noworodków, to lepiej weź się za oświetlenie stałe. A to z dwóch powodów:
1 - silne światło błyskowe bardzo źle wpływa na noworodki. Często zaczynają płakać, stają się bardzo niespokojne.
2 - może powodować uszkodzenia lub nieprawidłowy rozwój wzroku.
malina2010
07-11-2013, 12:36
jeszcze nigdzie nie wyczytałem że takie rzeczy mogą się dziać jak noworodek śpi
Jak myślisz o sesjach dla noworodków, to lepiej weź się za oświetlenie stałe. A to z dwóch powodów:
1 - silne światło błyskowe bardzo źle wpływa na noworodki. Często zaczynają płakać, stają się bardzo niespokojne.
A skąd masz takie ininformacje dotyczące wzroku?
niezgodzę się, co innego jak się błyska lampą z bliska po oczkach
Proszę, byle nie znowu... :/
To było wałkowane wiele razy, ale nigdy nie znalazłem żadnej wiarygodnej informacji na temat (2), jeśli masz coś konkretnego to chętnie przeczytam.
Zgadzam się z tym, że silny błysk nie jest dla nikogo przyjemny, jednak jeśli z powodzeniem używamy wysokich czułości przy różnych zdjęciach, można je wykorzystać także przy błysku-co ograniczy wymaganą moc (tak, wiem, że przy świetle ciągłym ta zasada również działa).
Z drugiej strony, na ile komfortowe byłoby nawet dla Ciebie, z w pełni ukształtowanym i rozwiniętym narządem wzroku, siedzenie przed czterema "profesjonalnymi lampami fotograficznymi światła ciągłego" 85W/"odpowiednik 400W" walącymi ze srebrnych parasolek (najczęściej kupowane budżetowe zestawy)?
marszull
07-11-2013, 12:52
Proszę, byle nie znowu... :/
To było wałkowane wiele razy, ale nigdy nie znalazłem żadnej wiarygodnej informacji na temat (2), jeśli masz coś konkretnego to chętnie przeczytam.
tez chetnie poczytam, tym bardziej ze mam troche doczynienia z fotografia medyczna noworodkow i malych dzieci
Informacje o rozwoju oczu u człowieka znajdziecie w odpowiednich książkach.
A to że nie ma dowodów - dacie swoje dzieci jako króliki doświadczalne ??
Tak samo jak nie ma dowodów, że nie powoduje to żadnych uszczerbków, ale lekarze niemal jednym głosem mówią, że jest to szkodliwe.
A skąd masz takie ininformacje dotyczące wzroku?
niezgodzę się, co innego jak się błyska lampą z bliska po oczkach
Skąd takie informacje - od lekarza pediatry zajmującego się noworodkami.
Nie ma znaczenia czy błyska się bezpośrednio po oczach czy nie. Ilość światła jest prawie taka sama.
Myślę, że po epoce klasycznych kompaktów (na film) i rodzinach robiących zdjęcia maluchom obecne pokolenie (także dyskutujące na forum) byłoby ślepe, gdyby wszystkie podobne wiadomości były potwierdzone.
A skoro nie ma żadnych nowych informacji, każdy niech robi co uważa za stosowne, jednak zachowując rozsądek.
marszull
07-11-2013, 20:36
Tak samo jak nie ma dowodów, że nie powoduje to żadnych uszczerbków, ale lekarze niemal jednym głosem mówią, że jest to szkodliwe.
Skąd takie informacje - od lekarza pediatry zajmującego się noworodkami.
Nie ma znaczenia czy błyska się bezpośrednio po oczach czy nie. Ilość światła jest prawie taka sama.
No to rzeczywiscie podales argumenty...
Witam
Mam takie pytanie czy dwie lampy Quantuum Move 300 .... czy lepiej zainwestować w 400WsRóznica w mocach jest rzędu 1/3 przysłony, więc to w praktyce niemal identyczne lampy.