Zobacz pełną wersję : Nikon D90 Czy Warto ?
Witam.Jestem tu nowy.Mam na imię Adam Aktualnie mam aparat Sony A330 myślę nad zakupem Nikona D90 z obiektywem 18-105mm narazie później 70-300mm.Zdjęcia robię od około 5 lat znam się sporo na obróbce i Samym Fotografowaniu.Głównie chodzi mi o jakość samego w sobie zdjęcia.Dodam również że Głownie Fotografuje Motoryzacje oraz kolej czyli obiekty ruchome Najczęściej w dzień ale w nocy też się zdarza.Sony A330 nie pozwala wogule na robienie zdjęć w nocy bo jest niesamowity Szum.Oczekuję od was opinii czy warto czy nie? może inny model.Ale tylko NIKON wchodzi w grę.
Jak fotografujesz w nocy, to może jaśniejsze szkło by się przydało. Tanie stałki Nikkor 35 lub 50 mm f1.8 lub bardziej wszechstronna Sigma 17-50 2.8 powinny Ci w tym pomóc. D90 ma zauważalnie mniejsze szumy od Twojego Sony, ale ta konstrukcja ma już swoje lata i już są nowsze puszki pod tym względem dostrzegalnie lepsze.
Jak fotografujesz w nocy, to może jaśniejsze szkło by się przydało. Tanie stałki Nikkor 35 lub 50 mm f1.8 lub bardziej wszechstronna Sigma 17-50 2.8 powinny Ci w tym pomóc. D90 ma zauważalnie mniejsze szumy od Twojego Sony, ale ta konstrukcja ma już swoje lata i już są nowsze puszki pod tym względem dostrzegalnie lepsze.
Spoko.Rozumiem.Masz może jakieś propozycje ?
W jakim budżecie chcesz się zmieścić?
W jakim budżecie chcesz się zmieścić?
do 3 Tyś.
Jeśli nie przeszkadza Ci brak silnika w body i gorsza ergonomia, to D5200 + jakaś jasna stałka. W zasadzie jedyną przewagą D5200 nad D90 jest zdecydowanie lepsza matryca - ale jak chcesz fotografować po ciemku, to istotna rzecz.
Jeśli nie przeszkadza Ci brak silnika w body i gorsza ergonomia, to D5200 + jakaś jasna stałka. W zasadzie jedyną przewagą D5200 nad D90 jest zdecydowanie lepsza matryca - ale jak chcesz fotografować po ciemku, to istotna rzecz.
No właśnie sęk w tym że zależy mi na Silniku w Body:???: Ogólnie nie robię po ciemku ale czasami się zdarza taka sytuacja.
knopers1
06-11-2013, 20:10
To wybor jest bardzo prosty. Zostaje Nikon d7000 lub D7100.
To żeby zmieścić się w budżecie, pozostaje D90 + szkło do 1k PLN.
Chyba, że... zdecydujesz się na sprzęt używany.
To wybor jest bardzo prosty. Zostaje Nikon d7000 lub D7100.
Sam bym polecił D7000, ale po zakupie na szkło już nie wystarczy...
To żeby zmieścić się w budżecie, pozostaje D90 + szkło do 1k PLN.
Chyba, że... zdecydujesz się na sprzęt używany.
Nic używane i chyba jestem bardziej za szkłem nikkora sam już nie wiem.Założyłem temat : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3247117#post3247117
Sam bym polecił D7000, ale po zakupie na szkło już nie wystarczy...
No właśnie.Niesety.
otwieracz
06-11-2013, 22:08
Myślę że najlepszą opcją dla Ciebie będzie zakup samego body D90 i poszukanie używki Tamrona 17-50 2.8. W budżecie powinieneś się zmieścić. Ale ja bym dozbierał do D7100. D90 to dość stary , ale bardzo dobry i chwalony model Nikona. Gdybyś nie miał czym robić zdjęć zrozumiałbym Twoją decyzję, ale masz lustro - co prawda Sony A330 szczytem marzeń nie jest, ale można nim robić świetne zdjęcia :-). Nie łatwo jest ulec pokusie ale posłuchaj - poczekaj kilka miesięcy i dozbieraj na D7100 a nie będziesz żałował. To świetna puszka, najlepszy model w stajni Nikona z matrycą DX, bardzo dobra matryca, zakres dynamiczny, wysokie ISO które przyda się do robienia zdjęć jakie Cię interesują no i bardzo ważna sprawa - jak kupisz tę puszkę to pokusy na nowe body znikną na ładnych kilka lat. A czy znikną po zakupie D90? Nie byłbym tego taki pewien :-) Pomęcz się kilka miesięcy z Alfą a będzie Pan potem zadowolony :-)
Do D7100 trochę dużo by musiał dozbierać. Przy opcji z dozbieraniem to ja bym brał D7000 obecnie w super cenie. A do tego czy to jakieś dwie stałki czy sigma 17-50 2.8 to już kwestia własnych predyspozycji.
I ja dopiszę się pod poradami z dozbieraniem. D7000 lub D7100, ewentualnie D300s. O tych aparatach powiedziano już wiele na tym forum i nie będę tego powielał.
Alcatraz
06-11-2013, 22:41
D300s pod względem obrazka nie będzie lepszy od D90 a trzeba jeszcze dozbierać... Skoro sprzęt MUSI mieć "śrubokręt" (może warto się jeszcze nad tym zastanowić) to pozostaje tylko D90 albo np. D7100 na jakieś raty 0%.
energy923
07-11-2013, 00:12
D90 super ale kupujesz stałkę lub inne jaśniejsze szkło niż kit...mydło może się tak zdarzyć - wysyłasz do serwisu na mikroregulację lepiej ale nadal nie jest to czego oczekujesz....zastanów się nad puchą z mikroregulacją w bodziaku, przydatny gadżet....W tym momencie brakuje mi tej opcji w moim d90. Matryca - w tym momencie są już lepsze,bo d90 ma swoje lata, ISO użyteczne do zdjęć nocnych??ja używam maks do 800-1000. Więcej nie akceptuje, chyba że będziesz długo naświetlał lub doświetlał. Jestem zadowolony z puchy ale gdybym miał teraz wybór zastanowiłbym się nad dozbieraniem kaski na d7000 lub d7100.
D90 to bardzo fajny aparat, ale jeżeli myślisz poważnie o robieniu nocnych zdjęć, szybko okaże się, że to dla Ciebie za mało. Po przesiadce z A330 na początku będzie oczywiście dużo lepiej, ale potem będziesz się złościł na siebie, że mogłeś wybrać inaczej ...
Z pozycji ex-użytkownika D90 i znając jego możliwości popierałbym opcję z dozbieraniem na lepsze body (D7000/7100)
Ja mając D90 dokupiłem D7000. I jestem zadowolony. Pierwszym pomysłem było sprzedaż D90 po zakupie d7000 ale jakoś żal mi się zrobiło D90-tki... Ma coś w sobie te D90 :-)
D90 w tym momencie z drugiej ręki - z kitowym szkłem i oprzyrządowaniem - można kupić za stosunkowo niewielkie pieniądze. Ja swoją D90-tkę użytkuję z powodzeniem. Ma swoje wady (bo jaki produkt ich nie ma) i czasem brakuje mi wysokiego ISO + matrycy z D7K, ale z drugiej strony ludzie mieli kiedyś max. ISO400 i dawali radę, więc generalnie temat 'minusów' dla mnie nie istnieje. Polecam tę puszeczkę i zrobię tak, jak pisał Seś@ - w przyszłości nowy aparat dołączy do D90 zamiast go zastąpić :-)
Do fotografii nocą kup porządny statyw + wężyk spustowy i wio ;-)
Dołączę do osób polecających dozbieranie pieniędzy na D7100. Jakość zdjęć wspaniała, wykonanie o niebo lepsze niż w D90 i do tego regulacja AF w korpusie. Wysyłanie obiektywów z puszką do serwisu to duża strata czasu (zdarza się, że trzeba to robić kilka razy by wyregulowali porządnie) a do tego w przypadku obiektywów bez gwarancji jest to kosztowną zabawą.
Walenhovv
07-11-2013, 16:41
Dołączę się i ja D90 posiadałem 3 lata, sprzedałem w maju tego roku. Osobiście żałuje tej decyzji bo sprzęt mnie nie zawodził i jako zapasowe body był by w sam raz. Brakowało mi wysokiego ISO ale w nocy radziłem sobie ze statywem i wężykiem spustowym. Chodziłem ze statywem i rozkładałem go jak było trzeba ;-). Również autofocus pozostawiał wiele do życzenia w trudniejszych warunkach... Co do regulacji w body. Uważam, że jest to bardzo pożyteczna funkcja. Moja SIGMA 30mm nie najlepiej celowała więc zmuszony byłem odesłać do serwisu co zajęło 7 dni roboczych a mogło zająć 15 sekund ;-). Na dniach zamierzam kupić D7100 z pełną świadomością jego wad ale i niewątpliwie wielkich zalet. Jak widzisz ja bez body jestem już dobre pół roku konsekwentnie zbierając na nowe. Ty masz ten komfort, że nie musisz rezygnować z robienia zdjęć a jedynie uzbroić się w cierpliwość i dalej zbierać. Tak jak koledzy zatem, serdecznie zachęcam Cię do dołożenia do D7000 lub D7100 o ile jesteś w stanie sobie na to pozwolić :-)
Marcin110388
07-11-2013, 20:53
Mam d90 jestem zadowolony i mogę z czystym sumieniem polecic. Do tego stalki 35 i 50.
Kup sobie używane D90, sam się przekonasz czy Ci pasuje, wiadomo jak jest z kasą, jeden jest w stanie dać 4k za puszke inny nie i nie chodzi o doskładanie. Najwyżej odprzedasz bezstratnie. Pomyśl nad D5100, nie ma tej ergonomii ale za to masz matrycę z d7000.
Fortaigne
09-11-2013, 14:31
Owe "dozbierać" jest sporym niedomówieniem. Dozbierac to mozna 10%, 20% no ewentualnie 30 %. Przy cenie D90 używki w świetnym stanie 1300 zł, a cenie D7100 około 4 tysi to słowo "dozbierac jest tu nie na miejscu :) Nawet jeśli wezmiemy pod uwage nówkę to nadal brakuje 100% albo więcej...
Owe "dozbierać" jest sporym niedomówieniem. Dozbierac to mozna 10%, 20% no ewentualnie 30 %. Przy cenie D90 używki w świetnym stanie 1300 zł, a cenie D7100 około 4 tysi to słowo "dozbierac jest tu nie na miejscu :) Nawet jeśli wezmiemy pod uwage nówkę to nadal brakuje 100% albo więcej...
W 100 % się z tobą zgadzam.ja co najwyżej mogę na aparat wydać 2800 I interesuje mnie głównie Nówka nie Używka.
Dlatego D7000 będzie idealnym wyborem dla Ciebie :)
Andrzej1974
09-11-2013, 20:04
W 100 % się z tobą zgadzam.ja co najwyżej mogę na aparat wydać 2800 I interesuje mnie głównie Nówka nie Używka.
Dlatego D7000 będzie idealnym wyborem dla Ciebie
Niby tak ale... samo body nie zrobi zdjęcia. Potrzebne są jeszcze przynajmniej: karta, na której to zdjęcie zostanie zapisane i... jakiś obiektyw. Wtedy 2800 zł nie styknie...;-)
Niby tak ale... samo body nie zrobi zdjęcia. Potrzebne są jeszcze przynajmniej: karta, na której to zdjęcie zostanie zapisane i... jakiś obiektyw. Wtedy 2800 zł nie styknie...;-)
Dodam że kartę pamięci mam SanDisk 8 GB Extreme III
Robson_zg
09-11-2013, 20:32
Karta to najmniejszy wydatek, 100 zł kosztuje 16 GB, ale za obiektyw, np. 18-105 trzeba 6 stówek położyć.
ale za obiektyw, np. 18-105 trzeba 6 stówek położyć.
Jeśli chodzi o obiektyw to w komplecie dokładnie będe miał taki w D90.
knopers1
09-11-2013, 21:09
@assadam,
proponuje zakupic tego d90.. Kwoty na d7000 lub d71000 nie masz a sprzetu uzywanego nie chcesz. Po co ciagnac dalej ten watek ktory jest moim zdaniem calkowicie bez sensu...Tymbardziej ze w puszkach d3xxx i d5xxx nie gustujesz.
Nasuwa mi sie takie powiedzenie... Jak sie nie ma co sie lubi to .....
Walenhovv
10-11-2013, 08:43
Skoro cena jest tą ostateczną to propozycja Dho'ine wydaje się być tą najrozsądniejszą. Lub kup po prostu D90 z 18-105. Na Alledrogo są nówki z torbą i kartą pamięci właśnie za 2800. Nie trać czasu skoro inny wybór jest pozorny ;).
Fortaigne
10-11-2013, 12:07
Ja od siebie dodam tyle: Poprzednią puszkę miałem właśnie D90. Nigdy żadnych poblemów, po 3 latach i zmian obiektywów ani jednego syfka na matrycy, obrazek przy normalnym ISO i w normalnej wielkości zdjęcia nie do odróżnienia od tego co mam teraz. Świetna ergonomia ( jak na model amatorski ) z bateria ładowana kupę czasu - zuzycie 0 !!!!! Przy cenie 1300 za używkę w świetnym stanie grzech nie kupić. Nową ? Hmm...przy cenie około 2000 zł za D90 a 2700-2800 za D7000...tu bym się mocno zastanowił....
Cześć Koledzy,
Od siebie dodam, że D90 nadal robi zdjęcia, jeśli chodzi o ergonomie to jest ona świetna jak na puszkę "dla Kowalskiego". W trudniejszych warunkach AF daje o sobie znać - mógłby się lepiej postarać no ale jest to puszka która liczy już dobre "kilka" wiosen ;)
Albo wybierasz D90 albo używka D7000 - nie ma co gadać, opcja nr. 2 jest lepsza! Nowsza konstrukcja, MATRYCA!
Pozdrawiam
Jakub365
11-11-2013, 00:05
to jak już miałby kupować d7100 za 4tys to nie lepiej kupić d700? wysokie iso, małe szumy no i pełna klatka;) a obiektywów ma dużo w podobnej cenie co do DX:) Ja osobiście nie rozumiem wydawać 4tys za body apsc:) za tą kasę albo d700 lub C 5d mkII.
Ja bym jeszcze dodał drugi akumulator i drugą kartę. I nie chodzi mi wcale o o zapas na wypadek jakby pierwsza padła, tylko o noszenie drugiej zawsze z aparatem. Zdarzało mi się zapomnieć wyciągnąć kartę z czytnika i wyjść z domu. Gdyby nie druga karta w torbie, to byłyby nici ze zdjęć. Na szczęście do d90 wystarczy taka za 60-80 zł.
to jak już miałby kupować d7100 za 4tys to nie lepiej kupić d700? wysokie iso, małe szumy no i pełna klatka;) a obiektywów ma dużo w podobnej cenie co do DX:) Ja osobiście nie rozumiem wydawać 4tys za body apsc:) za tą kasę albo d700 lub C 5d mkII.
D90, D7000, D7100, D700 ...jeszcze chwila i będziemy koledze doradzać dozbieranie do D4 :mrgreen:
I tak to sobie można do znudzenia. Kolego jak Ci pasuje D90 to zapewniam ze warto i nie celuj w nic innego jak chcesz D90. To świetna puszka.
Andrzej1974
11-11-2013, 08:09
I tak to sobie można do znudzenia. Kolego jak Ci pasuje D90 to zapewniam ze warto i nie celuj w nic innego jak chcesz D90. To świetna puszka.
Hmm... większość puszek Nikona jest... świetnych. Problem tkwi w tym aby wybrać taką, która będzie nie tylko w rozsądnej cenie ale jednocześnie spełni nasze oczekiwania. O jakości obrazka nie wspominam... ;-)
Myśląc o D90 kupił bym D300. Powodów jest kilka, korekta AFu, więcej na "wierzchu" itd. a cena nie wiele wyższa.
Jakub365
11-11-2013, 11:18
za to szumy większe od d90:) gdzie już d90 na dzisiejsze czasu małymi szumami nie powala;p
w rawie praktycznie bez różnic
Porównując RAWy z D300s do D90 nawet te pierwsze nieco lepsze wg mnie, chociaż unikałam wysokich ISO jak mogłam. D90+Tamron 17-50 to był przez długi czas mój podstawowy zestaw i bardzo dobrze mi się z nim pracowało. Ergonomia super, sprzęt nie zawodził i według mnie do nauki jest świetny. Oczywiście, że fajna byłaby lepsza matryca, ale wszystkiego mieć nie można. Po D90 trzymałam w rękach D7000 i odłożyłam z powrotem na półkę w sklepie.
Jakub365
16-11-2013, 10:58
ja z kolei bawiłem się wczoraj d90, iso 1600 tragedia i to na jpg(porównując do mojego d5100) w dłoni też jakoś dziwnie mi leżał, zdecydowanie lepiej d7000. Co do ergonomii, bawiąc się d7000 uważam, że ten drugi zdecydowanie lepiej i nie rozumiem, dlaczego d7k jest uważany za puszkę amatorską? Ma super matrycę, jest też jakoś uszczelniony, magnezowa obudowa, Af jest szybszy niż w d90, 15pol krzyzowych, parametry lepsze od d300s, więc dlaczego nie jest porównywany do tej puszki? Co czyni body semi-pro? wielkość i szybkość af? Bo patrząc w sieci na te 2 puszki to d7k ma jakby więcej przycisków na zewątrz.
Nie 15 pól, a 9 krzyżowych. D7100 i D300s ma 15 pól.
Majac w reku puszke d7000 i d300 nie mozesz okreslic roznicy wynikajacej z budowy puszki i innego targetu?
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
Jakub365
17-11-2013, 16:29
owszem d7000 jest dość małą puszką, źle leży w dłoni, ale ma wszystko pod ręką, natomiast d300 większa, pewniejszy chwyt i również pod ręką wszytko co być powinno, ale czy ciężar i wielkość jest tu głównym kluczem nazywającym puszki z segmentu amator, semi-pro itd? na dobra sprawę Canon 50/60d leży zdecydowanie lepiej od nikona(przynajmniej w mojej dloni) i co jest to puszka profi? D7000 ma super matrycę, Af nie jest zły, chyba najniższe iso z lustrzanek apsc, a d300s może i jest super lustrzanką, ale na dzisiejsze czasy, wymogi i fotografowanie w trudnych warunkach stwarza problem. Może i źle mówię, ale odnoszę takie wrażenie.