PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana matrycy i migawki w D600 - odrzucenie gwarancji przez NIKONa

zarowa222
05-11-2013, 21:37
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.

W grudniu 2012r. kupiłem Nikona D600, po nie całych 10 miesiącach użytkowania, aparat odmówił pracy. Zdziwienie moje było tym większe, że stało się to w trakcie normalnej pracy, aparat był na statywie. Nagle na wyśietlaczu górnym pojawił się "err" a po wyzwoleniu migawki słychać było jej nienaturalny dźwięk i zdjęcia nie zapisywały się - w ogóle ich nie było, nie można było ich podejrzeć.

Ponieważ aparat uważałem za nowy i wciąż na gwarancji, a nawet przez moment nie przyszło mi do głowy, że przyczyną wady może być moja wina nie panikowałem, tylko uznałem, że wyśle do serwisu, naprawią i będzie ok. Niestety życie nie jest takie różowe.

Dzisiaj otrzymałem odpowiedź, że przyczyny wynikłej wady (uszkodzona mechanicznie migawka oraz rysa na matrycy) wyłączają gwarancję. koszt naprawy to 3100 zł. Nie za bardzo wiec co dalej pisac...po prostu brak mi słów. Aparat nigdy mi nie spadł, był używany zgodnie ze wszystkimi zasadami, jakie się stosuje. To drogi sprzęt, nie muszę tłumaczyć jak się o niego dba...poza tym uszkodzona migawka, to coś czego się domyślałem, ale rysa na matrycy...jak mogła powstać rysa na matrycy (wymagająca jej wymiany) jeżeli aparat nie doznał, żadnych uderzeń, a ni też nic do niego nie zostało wkładane itp??

Czy jest jakaś dla mnie nadzieja, że mogę o coś walczyć? Czy Nikon poprostu może sobie stwierdzić, że jakaś przyczyna wyłącza gwarancję i koniec tematu? Proszę o pomoc.

R
05-11-2013, 21:43
rysa jest na filtrze, bo raczej w d600 jest. nie wiem tylko czy serwis traktuje filt i matryce jako osobne czesci. migawka mogla rozsypac sie niefortunnie i mogla zarysowac filtr. jesli aparat byl uzytkowany normalnie i nie ma sladow ingerencji mechanicznej w migawke w sensie sladow po jakims narzedziu albo po palcach to gwarancja powinna dzialac...

zarowa222
05-11-2013, 21:55
Naprawde nie rozumiem. Jedyne co może robiłem ponad normalne uzytkowanie to czesta wymiana obiektywow, bo mam ich duzo, a body jedno ze sobą zwykle...Wiadomo, że D600 mial problemy z kurzem na matrycy. Bylo go duzo, wiec zbierałem sie powoli do wyslania do serwisu, zeby go wyczyscili. Ale nigdy sam nie dotknąłem matrycy...

TOP67
05-11-2013, 21:56
Przy tej cenie naprawa nie ma sensu. To jakiś kosmos. Wymiana migawki w D700 to max 1500 zł. Matryca jest aż tak porysowana?
Spróbuj wysłać do niemiec.

Na razie nie ma migawek na ebay, ale pewnie niedługo się pojawią. Zresztą migawkę też można naprawiać.

Jakiś czas temu podobny przypadek (chyba w D800) naprawili w ramach gwarancji.

Aaa! Ktoś na giełdzie chce kupić okazyjnie D600 ;)

LakiTester
05-11-2013, 22:00
jesli masz taka mozliwosc to szybko zabierz od nich sprzet i slij do serwisu za granice.

zarowa222
05-11-2013, 22:00
Ta cena jest razem z wymianą matrycy. Nie wiem właśnie co oznacza ta rysa na matrycy, czy jest to wada wykluczająca użytkowanie. Czy raczej przyczyną tego, że aparat przestał pracować mogła być migawka, a rysa na matrycy to zupełnie inny problem. Dopóty aparat działał nie dostrzegłem jej na zdjęciach...

TOP67
05-11-2013, 22:01
Zabieraj aparat i ślij gdzie indziej

zarowa222
05-11-2013, 22:02
LakiTester, możliwość jest taka, że wysyłam im, że rezygnuję z naprawy, płace za przesyłki i mogę słać gdzie indziej. Ale co masz na myśli? masz doświadczenia z tym serwisem, że jest zły? Jeżeli już coś tam sknocili, to i tak za granicą mi nie pomogą...

TOP67
05-11-2013, 22:06
Nie sądzę, żeby ten aparat rozkręcali. Raczej zajrzeli przez bagnet.
Ryzykujesz 30 zł za diagnozę (i może kuriera).

zgera
05-11-2013, 22:09
Nie wiem właśnie co oznacza ta rysa na matrycy, czy jest to wada wykluczająca użytkowanie. Czy raczej przyczyną tego, że aparat przestał pracować mogła być migawka, a rysa na matrycy to zupełnie inny problem. Dopóty aparat działał nie dostrzegłem jej na zdjęciach...

Skoro rozsypała się migawka to mogła porysować filtr na matrycy.

zarowa222
05-11-2013, 22:33
Ok, wycofuje sprzęt od nich. Jaki serwis zagraniczny polecacie?

Obelix
05-11-2013, 23:06
Kolega zapytał czy rysa na matrycy wyklucza dalsze użytkowanie sprzętu - do wszystko zależy od tego jak głęboka jest ta rysa. Bo jeśli jest głęboka to na niskich przysłonach będzie ją widać, nie mówiąc o tym że wraz z przymykaniem efekt będzie się pogłębiał.

rafulec
05-11-2013, 23:13
Ok, wycofuje sprzęt od nich. Jaki serwis zagraniczny polecacie?

w berlinie

dygac
06-11-2013, 00:15
Dzisiaj otrzymałem odpowiedź, że przyczyny wynikłej wady (uszkodzona mechanicznie migawka oraz rysa na matrycy) wyłączają gwarancję.

Myślę, że wg serwisu usterka powstała poprzez zamknięcie migawki podczas czyszczenia matrycy przy niskim poziomie naładowania baterii i dlatego naprawa gwarancyjna została odrzucona.

zarowa222
06-11-2013, 00:27
Myślę, że wg serwisu usterka powstała poprzez zamknięcie migawki podczas czyszczenia matrycy przy niskim poziomie naładowania baterii i dlatego naprawa gwarancyjna została odrzucona.

Skąd ta myśl, czy to już się kiedyś zdarzyło?

Jeśli tak, to to jest masakra, jeśli coś takiego wyklucza gwarancję. Chodzi o "samoczyszczenie" wykonywane przez aparat (w menu do wybrania)? Jeśli tak, to dlaczego oprogramowanie na to pozwala skoro to może spowodować usterkę? Czy jest może jakiś drobny wpis w instrukcji, na który mnie złapali? Oczywiście nie twierdze, że w ogóle to zrobiłem, bo nie pamiętam...

Obelix
06-11-2013, 00:35
Kolega dygac miał na myśli mechaniczne czyszczenie matrycy, a nie funkcję czyszczenia przez sam aparat.
Poza tym to nie wiem ile takie czyszczenie miałoby trwać aby wyładować akumulator. A druga sprawa to to że przy niskim poziomie akumulatora funkcja uniesienia lustra do czyszczenia jest nieaktywna - własnie po to by zapobiec tego typu sytuacjom.

cezary-k
06-11-2013, 00:36
Koledze dygac chodziło o czyszczenie samodzielne, ręczne, przy uniesionym lustrze.

zarowa222
06-11-2013, 00:48
Co rozumiecie przez czyszczenie matrycy samodzielne? Jedyne co samodzielnie robiłem to unosiłem lustro i dmuchałem gruszką, i to zwykle trwało maks. 15 sekund. Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek robił to przy niskiej baterii, zresztą wlaśnie wydaje mi się że funkcja ta jest niedostępna wówczas.

Obelix
06-11-2013, 00:54
Mechaniczne czyszczenie czyli wacik i izopropanol na przykład.

TOP67
06-11-2013, 08:17
Co rozumiecie przez czyszczenie matrycy samodzielne? Jedyne co samodzielnie robiłem to unosiłem lustro i dmuchałem gruszką, i to zwykle trwało maks. 15 sekund. Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek robił to przy niskiej baterii, zresztą wlaśnie wydaje mi się że funkcja ta jest niedostępna wówczas.

Dla chcącego nic trudnego. Ustawiasz czas B i naciskasz spust. Potem gmerasz jedną ręką przy matrycy, a drugą wciąż trzymasz spust. Aż niechcący puścisz, a migawka zamyka się na patyczku i łamie.

zgera
06-11-2013, 08:18
Poniżej cytat z instrukcji obsługi dotyczący czyszczenia, mamy ostrzeżenie kiedy migawka się zamknie.

"Kurtynki migawki aparatu są delikatne i łatwo ulegają uszkodzeniu. Jeśli aparat zostanie wyłączony
w czasie kiedy lustro jest uniesione, kurtynki migawki zamkną się automatycznie. Aby zapobiec
uszkodzeniu kurtynek, należy zachować następujące środki ostrożności:
• Kiedy lustro jest uniesione, nie wolno wyłączać aparatu, wyjmować akumulatora lub odłączać
zewnętrznego źródła zasilania.
• Jeśli akumulator będzie bliski wyczerpania w czasie, gdy lustro jest uniesione, zostanie
wyemitowany sygnał dźwiękowy i zacznie migać dioda samowyzwalacza, ostrzegając że za
około dwie minuty kurtynka migawki zostanie zamknięta i lustro zostanie opuszczone. Należy
wówczas natychmiast zakończyć czyszczenie lub kontrolę."

fotomarek_k
06-11-2013, 10:42
Jeśli jesteś pewny, że nie z Twojej winy uszkodzenie, to rób niezależną ekspertyzę i żądaj naprawy od serwisu N (oraz zwrotu kosztów ekspertyzy). Przy dalszej odmowie, idź do sądu- dla stówki nie warto, ale tu jest już parę tysięcy...

zarowa222
21-11-2013, 20:31
Witam,
odświeżam sprawę, gdyż po napisaniu odwołania, moja prośba o naprawę gwarancyjną została rozpatrzona ponownie.
A jej rezultat to zgoda na naprawę. Czekam teraz na bezproblemowe naprawienie aparatu.

Pozdrawiam.

zarowa222
04-12-2013, 22:35
Witam, otrzymałem dziś aparat. Wszystko gra. Matryca i migawka wymienione. W rozrachunku końcowym jestem usatysfakcjonowany pracą serwisu Nikon Polska w Warszawie. Admini mogą zamknąć wątek. Dziękuję i pozdrawiam.

Borat1979
04-12-2013, 23:01
Aby podnieś lustro to bateria musi być naładowana przynajmniej w 50%.
To zabezpieczenie jest właśnie po to aby taka sytuacja się nie zdarzyła.

TOP67
05-12-2013, 00:14
A nie umiesz podnieść lustra na czasie B? ;)

Borat1979
06-12-2013, 19:06
A nie umiesz podnieść lustra na czasie B? ;)

Ale to jest raczej niestandardowa opcja.

mamil_km
06-12-2013, 20:19
Nigdy bym się na to nie zdecydował. Jak dla mnie czyszczenie matrycy to operacja na otwartym sercu więc lepiej nie ryzykować. Już kiedyś zabrałem się za matówkę... dziś jeden paproszek czy dwa mnie nie denerwuję - nie ruszam i już, ewentualnie gruszka.

zgera
06-12-2013, 22:16
Nigdy bym się na to nie zdecydował. Jak dla mnie czyszczenie matrycy to operacja na otwartym sercu więc lepiej nie ryzykować. Już kiedyś zabrałem się za matówkę... dziś jeden paproszek czy dwa mnie nie denerwuję - nie ruszam i już, ewentualnie gruszka.

Miałeś pecha, zabrałeś się za czyszczenie czegoś ( matówki) czego nawet serwis nie jest w stanie wyczyścić, czyszczą tylko w stopniu możliwym.
Matrycę czyści się znacznie łatwiej, i nie jest to ryzykowna operacja, zachowanie wszelkich ostrożności gwarantuje sukces.

Borat1979
06-12-2013, 23:53
Jak dla mnie czyszczenie matrycy to operacja na otwartym sercu więc lepiej nie ryzykować.
Jak słyszę takie mądrości to chce mi się śmiać. Masz tutaj film z tej "skomplikowanej operacji" wymagającej umiejętności Zbigniewa Religi :)

http://www.youtube.com/watch?v=_-yocdGvLv0

Obelix
07-12-2013, 18:33
Miałeś pecha, zabrałeś się za czyszczenie czegoś ( matówki) czego nawet serwis nie jest w stanie wyczyścić, czyszczą tylko w stopniu możliwym.

Się pozwolę nie zgodzić. Serwisowi się po prostu nie chce, taka prawda. Z resztą dlaczego mieliby robić coś czego nie ma w instrukcji serwisowej?
Ja rozumiem że matówka do delikatna rzecz, ale nie zgodzę się ze stwierdzeniem że "się nie da".

timi
07-12-2013, 22:13
Czyścic najnormalniej w świecie im się nie opłaca bo koszt robocizny będzie większy jak nowa matówka.

Obelix
07-12-2013, 22:26
A co jak pan X z serwisu zapaćka klientowi matówkę? Nie sądzę by tak po prostu brał nową i wymieniał - wszak jest to element jak każdy inny i jak z każdego innego elementu tak i z matówki są przecież rozliczani.

mamil_km
08-12-2013, 09:36
Jak słyszę takie mądrości to chce mi się śmiać. Masz tutaj film z tej "skomplikowanej operacji" wymagającej umiejętności Zbigniewa Religi :)

http://www.youtube.com/watch?v=_-yocdGvLv0

Kolego , spokojnie, nie musisz brać dosłownie czegoś co jest wzięte w cudzysłów ;) . Matrycę czyściłem nie raz i wiem, że to nie takie trudne. Metafora do serca, ponieważ to ona odpowiada za zdjęcie (choć nie jedynie ona) a na otwartym - bo jest w momencie czyszczenia odsłonięta. Z mojej wypowiedzi trzeba było się skupić tylko na tym , że nie robiłbym nigdy tego w trybie Bulb - koniec i . Matówkę też kiedyś wyjmowałem i czyściłem, ale jak się okazało to najważniejsze jest oczyszczenie przestrzeni nad matówką, bo choć sama była czysta to w wizjerze była "galaktyka" :)

zgera
08-12-2013, 10:29
A co jak pan X z serwisu zapaćka klientowi matówkę? Nie sądzę by tak po prostu brał nową i wymieniał - wszak jest to element jak każdy inny i jak z każdego innego elementu tak i z matówki są przecież rozliczani.

Niestety, takie rzeczy w serwisie się zdarzają, wysłałem aparat na czyszczenie matrycy, matrycę wyczyścili, ale na matówce pojawiło się kilka paprochów, szczególnie jeden duży w centrum drażnił oko.
Ponownie wysłałem aby wyczyścili tą matówkę, część pyłków usunęli, ale nie wszystkie.
Na fakturze wpisali: (czyszczenie matówki w stopniu możliwym), za usługę musiałem zapłacić chociaż aparat był na gwarancji.

zarowa222
05-11-2014, 20:32
Witam, odświeżam sprawę po niecałym roku i proszę o pomoc.

Sytuacja się powtórzyła. Aby nie trzeba było czytać, przypomnę. Nie cały rok temu otrzymałem kosztorys naprawy aparatu D600 - wymiana migawki i matrycy. Aparat był na gwarancji i gwarancja została uznana (po odwołaniu) oraz finalnie naprawiony bezpłatnie.

Kilka dni temu migawka znowu padła. Podczas normalnej pracy (pełna bateria), zobaczyłem, że na zdjęciu pojawiają się czarne paski. Przeczulony, wymieniłem baterię na drugą (również w pełni naładowaną). Zrobiłem zdjęcie, paski dalej. Zrobiłem może jeszcze dwa czy jedno i lustro kompletnie się zablokowało, migawka również w pozycji otwartej (zasłonięta matryca) - aparat wyświetla "err".

Jutro wybieram się już osobiście do nikona w Warszawie. Co robić? Po gwarancji, bo roczna. Wymieniona matryca i migawka ma mniej niż rok, czy dostałem na te części nową gwarancję w momencie naprawy?

Co oznacza dodatkowy rok ochrony naklejony na pudełku? (minęło mniej niż dwa lata od zakupu).

W przypadku tego samego błędu aparatu (oczywiście jak na razie w mojej ocenie), może domagać się wymiany z tytuły niezgodności towaru z umową (ustawowe dwa lata)?

GonzoG
05-11-2014, 22:30
Dodatkowy rok ochrony, to niemal to samo co kolejny rok gwarancji - są jakieś tam drobne wyjątki, ale raczej mało istotne, bo nie pamiętam ich.
Są tylko 2 warunki:
1. musi być kupiony w Polsce
2. musisz mieć polską kartę gwarancyjną ze srebrnym logo - "2 lata" w kółku.

Na naprawę i części jest 6 miesięcy gwarancji.

pmedela
05-11-2014, 22:35
Jeśli chcesz reklamować z tytułu niezgodności towaru z umową, to tylko u sprzedawcy, bo to on w tym przypadku
jest gwarantem. Serwis reprezentuje producenta i tutaj mają zastosowanie zapisy zawarte w karcie gwarancyjnej.

Reklamować u sprzedawcy możesz do 2 lat od daty zakupu.
Ale jak to w polskich realiach bywa, będzie to orka na ugorze, no chyba, że sprzedawca ma klasę...

zarowa222
06-11-2014, 15:04
Witam,
Dzisiaj zostawiłem sprzęt w serwisie. Pan poinformował mnie, że gwarancja jest ważna, gdyż produkt jest objęty tą promocją na dwa lata. Kwestia oczywiście uznania usterki na gwarancji. Na to trzeba poczekać.

Tak, doczytałem to o niezgodności towaru, że trzeba u sprzedawcy. Niemniej, dziękuję za odpowiedzi. Będę informował o postępach w sprawie.

Pozdrawiam.

zarowa222
03-12-2014, 11:13
Witam,
Otrzymałem już naprawiony aparat, po raz drugi. Bez problemu, Nikon naprawił go na gwarancji.
Po raz drugi została wymieniona matryca i migawka.

Tym samym wnioskuję, że awaria była tego samego rodzaju, co rok temu - uszkodzenie migawki spowodowało porysowanie matrycy.

Pozostaje obawa, że za rok stanie się znowu to samu, tyle, że wtedy będę już bez gwarancji. Pytanie, czy mogę coś z tym zrobić, że aparat za te pieniądze zepsuł się w ciągu dwóch lata użytkowania dwa razy tak poważnie?

Pozdrawiam.

KaarooL
03-12-2014, 12:44
Skoro jest świeżo po naprawie, to potestuj ostro i za miesiąc opchnij go po taniości komuś kto ma świadomość tego, co kupuje. W końcu gwarancja jest dłuuuga a niektórzy lubią kopać się z koniem.

Zapodaj sobie potem aparat, który nie ma poważnych błędów konstrukcyjnych i odetchnij...

zarowa222
03-12-2014, 15:24
No nie do końca,

bo tak jak pisałem, mam już aparat prawie dwa lata, więc gwarancja kończy się za dwa miesiące. Sprzedawanie "po taniości" to też jest rada, na którą mogłem sam wpaść.

Pytanie, czy ktoś ma doświadczenie w próbie wymiany aparatu z powodu wspomnianej ukrytej wady konstrukcyjnej - raczej u sprzedawcy, niż Nikona...?

106
27-02-2015, 10:19
czesc,

mam dokładnie ten sam problem co Ty. odwoływałeś się do serwisu / nikona?
podpowiedz coś :)

u mnie pas na zdj pojawił sie w czasie ich wykonywania - mam seryjne zdjęcia na których widać jego tworzenie
się od górnego rogu aż przez sam środek. aparat jest cały czas w tym samym miejscu - nie ma mowy o upadku.

eremius
04-11-2016, 23:34
To witam w klubie u mnie też migawka zdechła, identyczny efekt, pas na ujęciu i komunikat err.
Po jakim przebiegu pojawił się u was błąd?

Studio5s
05-11-2016, 22:22
Przeważnie to urywają się nity trzymające lameme migawki. Wymieniłem migawek kilkanaście. Aparaty miały różne przebiegi.