PDA

Zobacz pełną wersję : Poszukuję lampy - proszę o pomoc

Fortaigne
05-11-2013, 16:59
Witam

Chciałbym prosić kolegów o poradę. Wiele razy zabrakło mi światełka mimo jasnych obiketywów ( koscioły, mieszkanie, czasem doświetlić twarz) i pomyslałem nad lampą. Czy udało by mi się kupić coś sensowanego za 600-700 zł ? Wymagania jakie miałbym co do lampy sa bardzo proste:
regulowany palnik abym mógł odbić swiatełko od sufitu tudzież innych rzeczy
chciałbym aby lampa potrafiła błyskać z bardzo krótkimi czasami. Będąc na plaży gdzie rypie np. Słońce chciałbym doświetlić twarz itp....

Moje body to D7100. Który model wybrać aby był najlepszy w przedziale cenowym 600-700 zł

z góry dziękuje za podpowiedzi.

puciek
05-11-2013, 17:50
Kolejny taki temat ...... dzisiaj. Poczytaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238747

Fortaigne
05-11-2013, 19:53
kolejna taka odpowiedz. W watku który podlinkowałes nie ma polecenia lampy a tylko wymienione modele które się w tej cenie mieszcza a to spora róznica. Chciałbym wiedzieć który model zaoferuje mi w tej cenie więcej, który lepiej dogaduje sie z body, który ma większa żywtoność, który jest podatny na usterki itp a tego w wątku nie ma więc zapytałem.
Gdybym znal sie na lampach przeczytałbym dane techniczne i wybral, a skoro sie na tym nie znam i chce dopieor rozpczać przygode z błyskotkami to chciąłbym wiedziec dlaczego ten a nie inny model. Oczywiscie jest to temat dla chętnych, jak ktos ma inne zajecie i nie ma czasu pisac to przeciez siła nie zmuszam.

Legal
05-11-2013, 20:03
Pare dni temu bedac w podobnej sytuacji wybralem Nissin Di700.
Napisalem pare zdan w tym watku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224495&page=4
oraz tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198478&page=3

Co prawda sytemow blyskowych nie uzywalem nigdy produkcyjnie - zawodowo, ale w poprzednim systemie Olympusa uzywalem lampy firmowej i wykorzystywalem jej pelne mozliwosci.
Mimo tego i z powodow budzetowych moja decyzja to Di700, ktora mozliwosciami zbliza sie do SB (sabinek) chyba najbardziej. Niestety trzeba pogodzic sie z brakiem LCD i informacji o ustawieniach, zakresie pokrycia itd.

Czy polecam? Za krotko mam i za malo bede uzywal, ale to, co potrzebuje - ten flash mi daje.

puciek
05-11-2013, 20:59
kolejna taka odpowiedz. W watku który podlinkowałes nie ma polecenia lampy a tylko wymienione modele które się w tej cenie mieszcza a to spora róznica.
Właśnie nie wszystkie wymienione modele są w tej cenie ale wszystkie są polecane. Wszystko zależy od tego, na co trafisz i za jaką kwotę. Najlepszym wyjściem będzie zakup SB700, ale za cenę 700zł, to ciężko i używkę dostać. Trochę drożej masz SB800, ale za 800zł to przeważnie już mocno wyeksploatowane sztuki. Taniej są używki Metz 48 czy SB600 - ja bym wybrał Metz'a, a drożej - używki SB900 - ale to duża lampa. Trochę wysiłku włóż w poczytanie tematów znalezionych przy użyciu szukajki.

zgera
05-11-2013, 21:19
Za około 800 zł. możesz kupić Metza 52 AF-1 dobra lampa za rozsądną cenę, w tanie chińskie wynalazki się nie pchaj bo się zawiedziesz.
Masz dobry aparat więc nie warto oszczędzać na lampie, nie kupujesz jej na chwilę.

Fortaigne
05-11-2013, 21:21
Ja z lamp jestem zielony chcialem sie poduczyc i cos zakupic. Nie wiem czy dobrze rozumuje ale chcialbym taka lampe jesli w tej cenie ot mozliwe ze gdy bede fotografowal w trybie M na aparacie i sam ustawial przyslone i czas to lampa sama dobieralaby sile blysku niezaleznie od tego czy ustawie migawke na 1/10 czy na 1/4000 ? Czy lampy do 700 zł moga pracowac w taki spsob ?

Legal
05-11-2013, 22:28
Fakt, warto sie douczyc co moga Ci dac dobre lampy blyskowe ...
Z drugiej strony, jesli tylko zamierzasz wkladac lampe w sanki i uzywac TTL, to zdaje sie niepotrzebne nawet te 700 zl.

Z tego co piszesz, to pamietaj, ze bardzo duza roznice robi mozliwosc synchronizacji jedynie do 1/320s i mozliwosc plynnego zejscia ponizej tego czasu tzn. 1/320 - 1/8000. To dwa rozne swiaty i zakresy cen (tryb FP czy HSS) - uzyteczny glownie w portrecie w plenerze.

Musisz wiedziec, czy bedziesz taka funkcjonalnosc potrzebowal, bo bez FP/HSS masz wybor w licznych tanich zamiennikach.
I pomysl, czy bedziesz wyzwalal lampe zdalnie, czy tylko z sanek.

sztender
07-11-2013, 19:48
Ja już wybrałem, Voeloon 331EX. Ma wszystko czego potrzebuję do nauki błyskania (albo prawie wszystko). Jedyna wada, że trochę słaba. Ale za to mała i nie będzie mi się po plaży pętał taki wielgachny "młotek na body". Coś za coś jak zwykle. A jak zajdzie potrzeba (bo za słaba) i będę wiedział, co jak i gdzie to dokupi się coś następnego (mocniejszego). Dwie lepsze jak jedna ;).

tongpo
08-11-2013, 13:20
Ja już wybrałem, Voeloon 331EX. Ma wszystko czego potrzebuję do nauki błyskania (albo prawie wszystko). Jedyna wada, że trochę słaba. Ale za to mała i nie będzie mi się po plaży pętał taki wielgachny "młotek na body". Coś za coś jak zwykle. A jak zajdzie potrzeba (bo za słaba) i będę wiedział, co jak i gdzie to dokupi się coś następnego (mocniejszego). Dwie lepsze jak jedna ;).

A gwarancja ???

puciek
08-11-2013, 14:52
Tu nie chodzi o gwarancję, a o podświadomość ..... kupiłem fajną lampę, tanio, więc mam to, za co inni wydają 3x więcej kasy. Ale ..... tak nie jest. To, że jakaś lampa nam działa, to wcale nie znaczy, że działa ona poprawnie i tak samo za każdym razem. Sorry, ale moim zdaniem wywaliłeś kasę w "błoto", bo ta lampa za każdym razem da inne oświetlenie w tych samych warunkach. No cóż, odpowiesz .... była tania.....

sztender
08-11-2013, 18:48
Tu nie chodzi o gwarancję, a o podświadomość ..... kupiłem fajną lampę, tanio, więc mam to, za co inni wydają 3x więcej kasy. Ale ..... tak nie jest.
Znaczy to do mnie ? Bo nie do końca rozumiem ? I co nie tak z moją świadomością ?
Czy ja wiem czy taka tania ? widziałem tańsze jeśli o tym mowa. Nie bardzo rozumiem twój tok myślenia. Nigdy nie będę "Wielkim artystą" i nie zamierzam. Nie będę żył z fotografowania. Ta lampa oferuje wszystko czego mi trzeba za rozsądne pieniądze.

Ale ..... tak nie jest. To, że jakaś lampa nam działa, to wcale nie znaczy, że działa ona poprawnie i tak samo za każdym razem.
Rozumiem, że u Ciebie testów nie "przeszły"?

Sorry, ale moim zdaniem wywaliłeś kasę w "błoto", bo ta lampa za każdym razem da inne oświetlenie w tych samych warunkach.
No popatrz są tacy co testowali i nie są zawiedzeni. Bardziej się martwię o żywotność jak o powtarzalność błysku,
http://rafalglebowski.pl/blog/testy/voeloon-331ex-pozytywne-zaskoczenie/
http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/premiera-lampa-voeloon-v760-opis-i-recenzja-92237/

No cóż, odpowiesz .... była tania.....
Jaśniej proszę bo moja podświadomość nie ogarnia.

Gwarancja 1rok. W Euro AGD kupiłem, żeby gdyby coś, nie ganiać po necie.

puciek
08-11-2013, 19:31
Moje gratulacje.

sztender
08-11-2013, 19:51
Dziękuję. Jak nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to lepiej nic nie pisz.

Fortaigne
08-11-2013, 20:11
Czytam czytam i czytam i najbardziej podchodzi mi Metz 50-AF1. Czy ta lampa będzie na początek do nauki dobra ? Jak z awaryjnością ? Czy parametry jej spełniają moje wymagania które opisałem wcześniej ? Czy będzie w pełni kompatybilna z D7100 ?

z góry dzięki.

GonzoG
08-11-2013, 21:11
Czytam czytam i czytam i najbardziej podchodzi mi Metz 50-AF1. Czy ta lampa będzie na początek do nauki dobra ? Jak z awaryjnością ? Czy parametry jej spełniają moje wymagania które opisałem wcześniej ? Czy będzie w pełni kompatybilna z D7100 ?

z góry dzięki.

Metz 50 AF-1 znajdziesz już tylko używki i to w strasznych cenach (600-700zł), gdy niewiele drożej jest Metz 52 AF-1

Fortaigne
08-11-2013, 21:46
Są też Metz 48, moc błysku aż tak mocno się dla mnie nie liczy, nie będę fotografował z kilkunastu metrów. 48 rózni się czymś ważnym od 50 ?

GonzoG
09-11-2013, 01:06
Są też Metz 48, moc błysku aż tak mocno się dla mnie nie liczy, nie będę fotografował z kilkunastu metrów. 48 rózni się czymś ważnym od 50 ?

Rokiem produkcji i plastikową stopką w 48. Innych zmian nie ma.

tongpo
09-11-2013, 10:36
Dziękuję. Jak nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to lepiej nic nie pisz.

Nie obrażaj się... Poprostu wielu z nas by tego nie kupiło...
Osobiście bym wolal sprawdzone od wielu lat Yongnuo ... z 2 letnia gwarancja...

Ale decyzja jest zawsze osobista...
Pozdro...

GonzoG
09-11-2013, 10:43
Nie obrażaj się... Poprostu wielu z nas by tego nie kupiło...
Osobiście bym wolal sprawdzone od wielu lat Yongnuo ... z 2 letnia gwarancja...

Ale decyzja jest zawsze osobista...
Pozdro...

Oloong jest na rynku nie krócej niż Yongnuo, to raz, dwa - lampy robią lepsze, trzy - mają o wiele lepiej dopracowany TTL, CLS, czy nawet CLS master, którego nie uświadczysz w lampach YN. Jak widać YN jest daleko z tyłu,,,

To, że na europejskim rynku marka Voeloon jest od roku, nie znaczy że nie jest sprawdzona.

Dżastinaaa
17-11-2013, 03:36
Zacznę od tego, że jestem amatorem fotografującym swoje małe/ruchliwe dzieci. Moje body to Nikon D90. Całkiem jestem z niego zadowolona. Prócz ciemnych obiektywów kitowych, zainwestowałam w obiektyw Sigmy 17-50 mmm f/2.8, myśląc że taka przesłona pozwoli mi robić zdjęcia w ciemniejszych pomieszczeniach bez problemu. Niestety i tak często jest za ciemno.
Zastanawiam się więc nad zakupem stałki 50 mm f/1.4, ale po pierwsze nie wiem czy bez powiększenia będę zadowolona. Przy dzieciach nie zawsze można skakać dookoła, żeby złapać perspektywe jaką się chce, więc "zoom" bardzo jest przydatny.
Podsumowując co wybrać: a) Sigma 50 mm f/1.4 czy b) jakąs zewnętrzną lampę błyskową?
Obecnie jestem prawie przekonana, że lampa błyskowa będzie dla mnie na teraz lepsza, tylko jestem zielona w tej tematyce. Poradzicie jakąś lampe? Mój budżet to $300 (mieszkam w USA).
I jeszcze jednej rzeczy nie rozumiem - dlaczego zachwalany przez wielu na tym forum Metz 52 AF (http://www.amazon.com/gp/product/B00AHV7PY6/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A1L9D0A8YQ4I2J) kosztuje w USA tyle samo co Nikon SB-700 (http://www.amazon.com/gp/product/B0042X9L6A/ref=ox_sc_sfl_title_2?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER)??????
Co więc lepsze dla kogoś z zerowym doświadczeniem z lampami i budżetem $300-max.$400.
Z góry dziękuję za pomoc i proszę bez złośliwości, których tony czytałam na tym forum... nie każdy kto chce fotografować musi być profesjonalistą.

GonzoG
17-11-2013, 14:25
Zacznij od tego aby nie pisać 10x tego samego:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3254443#post3254443
1 raz jest wystarczający.

Dżastinaaa
18-11-2013, 04:33
Widzę, że trafiłam na strażnika tego forum. Ordnung muss sein!