PDA

Zobacz pełną wersję : pierwsza lampa?

anytramka
05-11-2013, 14:23
Witam,
chcę kupić pierwszą lampę. Chodzi mi o zestaw: statyw, lampa i softbox.
Zestaw musi być mobilny i niewymagający gniazdka. Chodzi o doświetlenie ciemnych pomieszczeń (opuszczone budynki), gdzie nie ma dostępu do prądu.
Koszt: do 600zł.
To moja pierwsza lampa. Ewentualnie jakieś doświetlenie w plenerze czy w domu.
Czy są takie lampy, które nie działają na błysk a jedynie imitują światło dzienne?
Czy ktoś mógłby mi coś polecić?

Proszę o odpowiedź jedynie osoby które chcą POMÓC. Osoby które chcą jedynie taniej sensacji, niech idą obierać ziemniaki.

Pozdrawiam
T.

anytramka
05-11-2013, 14:48
czy coś takiego jest ok?:

http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/funsports-zestaw-oswietleniowy-cy100mr-lampa-100ws-i-softbox-i-statyw-oswietleniowy.html

http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/funsports-zestaw-oswietleniowy-cy-lampa-100ws-i-statyw-i-parasolka.html

GonzoG
05-11-2013, 15:03
Wszystkie lampy błyskowe błyskają. Wyzwalana są czy to błyskiem, czy przewodem, czy radiem.
Jak chcesz takie nie błyskające, to raczej tylko na gniazdko, albo wielokilogramowe akumulatory.

Te lampy co są w linkach potrzebują zasilania 230V, albo przenośnego zasilacza (koszt kilkaset PLN). Poza tym odradzam, gdyż z softboxem się nie sprawdzą, bo mają mały kąt świecenia (zintegrowany reflektor). Dodatkowo ich moc nie jest wiele większa (o ile jest większa) od YN-560.

Z najtańszego rozwiązania to chyba zostają lampy reporterskie YN-560II lub YN-560III do tego jeśli nie chcesz wyzwalać błyskiem, to wyzwalacz radiowy (RF-603). Jakiś statyw i softbox do lamp reporterskich, bo do studyjnych się nie nadają.
lampa YN-560III (wbudowany odbiornik RF-603) kosztuje ok 320zł
jeden RF-603 (jako nadajnik) to ok 75-80zł
softbox, to 60x60 / 60x90 to od ok 170zł
statyw od 40zł.

adam.dorozinski
05-11-2013, 15:17
Chodzi mi o zestaw: statyw, lampa i softbox.
Zestaw musi być mobilny i niewymagający gniazdka.
Czy są takie lampy, które nie działają na błysk a jedynie imitują światło dzienne?
Koszt: do 600zł.

Jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to jakaś lampka od Yongnuo (YN-460mkII?), wyzwalacz, statyw, uchwyt i parasolka. Przy odrobinie szczęścia zamkniesz się poniżej ustalonego limitu.

Parasolka, bo względnie tanie softboksy są umiarkowanie mobilne.
Większe lampy błyskowe z przenośnym zasilaniem znacznie przekraczają budżet.
Nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić połączenie mobilności i światła ciągłego, jeśli ma to doświetlać dalej niż metr od lampy. No i znów - nawet jak są jakieś rozwiązania które będzie w stanie nosić jeden człowiek - to na pewno nie w założonym budżecie.

anytramka
05-11-2013, 15:40
Dobrze wiedzieć, dziękuję za pomoc GonzoG.
:)

adam.dorozinski, rozumiem.

Chodzi po prostu o to, że chciałabym zacząć panować nad światłem, bo zastane często mi nie wystarcza. Nie potrzebuję lamp z rozmachem, tylko doświetlenia i ewentualnie jakieś zabawy i popróbowania co mi pasuje.
Myślę, że pomysł z lampami reporterskimi da radę :)

Jacek_Z
05-11-2013, 17:09
Lampy studyjne przekroczą ten budżet. Najtaniej to by był chyba Quantuum Dual Power 300, ale ze statywem, softem lub parasolką to jest ponad 1 tys.