Zobacz pełną wersję : pierwsza lampa?
anytramka
05-11-2013, 14:23
Witam,
chcę kupić pierwszą lampę. Chodzi mi o zestaw: statyw, lampa i softbox.
Zestaw musi być mobilny i niewymagający gniazdka. Chodzi o doświetlenie ciemnych pomieszczeń (opuszczone budynki), gdzie nie ma dostępu do prądu.
Koszt: do 600zł.
To moja pierwsza lampa. Ewentualnie jakieś doświetlenie w plenerze czy w domu.
Czy są takie lampy, które nie działają na błysk a jedynie imitują światło dzienne?
Czy ktoś mógłby mi coś polecić?
Proszę o odpowiedź jedynie osoby które chcą POMÓC. Osoby które chcą jedynie taniej sensacji, niech idą obierać ziemniaki.
Pozdrawiam
T.
anytramka
05-11-2013, 14:48
czy coś takiego jest ok?:
http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/funsports-zestaw-oswietleniowy-cy100mr-lampa-100ws-i-softbox-i-statyw-oswietleniowy.html
http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/funsports-zestaw-oswietleniowy-cy-lampa-100ws-i-statyw-i-parasolka.html
Wszystkie lampy błyskowe błyskają. Wyzwalana są czy to błyskiem, czy przewodem, czy radiem.
Jak chcesz takie nie błyskające, to raczej tylko na gniazdko, albo wielokilogramowe akumulatory.
Te lampy co są w linkach potrzebują zasilania 230V, albo przenośnego zasilacza (koszt kilkaset PLN). Poza tym odradzam, gdyż z softboxem się nie sprawdzą, bo mają mały kąt świecenia (zintegrowany reflektor). Dodatkowo ich moc nie jest wiele większa (o ile jest większa) od YN-560.
Z najtańszego rozwiązania to chyba zostają lampy reporterskie YN-560II lub YN-560III do tego jeśli nie chcesz wyzwalać błyskiem, to wyzwalacz radiowy (RF-603). Jakiś statyw i softbox do lamp reporterskich, bo do studyjnych się nie nadają.
lampa YN-560III (wbudowany odbiornik RF-603) kosztuje ok 320zł
jeden RF-603 (jako nadajnik) to ok 75-80zł
softbox, to 60x60 / 60x90 to od ok 170zł
statyw od 40zł.
adam.dorozinski
05-11-2013, 15:17
Chodzi mi o zestaw: statyw, lampa i softbox.
Zestaw musi być mobilny i niewymagający gniazdka.
Czy są takie lampy, które nie działają na błysk a jedynie imitują światło dzienne?
Koszt: do 600zł.
Jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to jakaś lampka od Yongnuo (YN-460mkII?), wyzwalacz, statyw, uchwyt i parasolka. Przy odrobinie szczęścia zamkniesz się poniżej ustalonego limitu.
Parasolka, bo względnie tanie softboksy są umiarkowanie mobilne.
Większe lampy błyskowe z przenośnym zasilaniem znacznie przekraczają budżet.
Nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić połączenie mobilności i światła ciągłego, jeśli ma to doświetlać dalej niż metr od lampy. No i znów - nawet jak są jakieś rozwiązania które będzie w stanie nosić jeden człowiek - to na pewno nie w założonym budżecie.
anytramka
05-11-2013, 15:40
Dobrze wiedzieć, dziękuję za pomoc GonzoG.
:)
adam.dorozinski, rozumiem.
Chodzi po prostu o to, że chciałabym zacząć panować nad światłem, bo zastane często mi nie wystarcza. Nie potrzebuję lamp z rozmachem, tylko doświetlenia i ewentualnie jakieś zabawy i popróbowania co mi pasuje.
Myślę, że pomysł z lampami reporterskimi da radę :)
Lampy studyjne przekroczą ten budżet. Najtaniej to by był chyba Quantuum Dual Power 300, ale ze statywem, softem lub parasolką to jest ponad 1 tys.