PDA

Zobacz pełną wersję : Karta gwarancyjna

starx
14-04-2007, 22:03
Ponieważ kilka dni temu zakupiłem zestaw Nikon d50+af-s dx 15-55/3,5-5,6G w sklepie MediaMarkt i razem z nim dostałem polską kartę gwarancyjną oraz dwie karty(koloru żółtego).Sprzedawca wypełnił jedynie polską kartę gwarancyjną wpisując na nią zarówno numer seryjny aparatu jak i numer seryjny obiektywu.Natomiast żółte karty gwarancyjne z nadrukowanymi numerami seryjnymi pozostały nie wypełnione.W związku z tym mam pytanie Czy sprzedawca postąpił właściwie? Czy nie powinien wypełnić również tych dodatkowych kart gwarancyjnych?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

TeamHANS
14-04-2007, 22:40
W moim przypadku było tak samo !!! D50 + kit zakupiony w MediaMarkt.

BOAEDON
14-04-2007, 23:48
Powinien podsteplować europejską gwarancję (ta żolta kartelucha) w cześci A, B i C

starx
15-04-2007, 13:18
Dzięki za inforamcję, w takim razie muszę się tam wybrać i poprosić co by dopełnili formalności.

arutrek2-
15-04-2007, 13:43
Ja mam D80 kupiony w Szanghaju i nie mam europejskich gwarancji:P Mam nadzieję, że się nie przydadzą... Powodzenia w reklamacji:)

Valwit
16-04-2007, 11:56
ja sobie sam wypelnilem i nie bylo problemu. wazne zeby dodac kopie rachunku

wigi
16-04-2007, 12:29
To jest reguła, że sklepy nie podbijają międzynarodowej gwarancji. Wszystkie moje zakupy (a trochę już tego było) i podbijana jedynie gwarancja Nikon Polska.

starx
16-04-2007, 15:55
zadałem powyższe pytanie na stronie nikon.pl i dostałem taką oto odpowiedź:
Szanowny Panie ..........,
Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon.
Najlepiej byłoby, gdyby owe żółte karty gwarancyjne: karta gwarancji europejskiej (w przypadku korpusu) i karta gwarancji światowej (w przypadku obiektywu) zostały równiez wypełnione przez sprzedawcę.
Z poważaniem:....

err
16-04-2007, 16:55
Sprzedawcy jaja sobie z nas robią czy Nikon ich o tym nie informuje? Kpina z jednej, bądź z drugiej strony.

themoon
16-04-2007, 17:00
nie kumam: "najlepiej byloby"
to znaczy ze bez wypelnienia tez przyjma tylko ze bedzie nienajlepiej...?
czy bez wypelnienia nie uznaja gwarancji...?
tzn wiadomo ze uznaja musza !!!

markB
16-04-2007, 17:01
Mi też kiedyś nie chcieli podpisać międzynarodowej gwarancji w MM, ale się uparłem i dostałem stempel. Od tej pory podpisują wszystkie gwarancje.

BOAEDON
16-04-2007, 20:10
Nasza to jedno ludki kochane, jest małym, białym swistkiem papieru na który zwracają uwage tylko magicy z ulicy Postępu.

Europejska ma jednak "nieco" wieksze pole "razenia" i jest honorowana "przynajmniej w teorii" w Europie.

Nasza o tyle nie załatwia sprawy, ze po perwsze jak cos coi się stanie z aparatem na gwarancji u nas (i magicy uznaja że tonaprawa nie mechaniczna na gwarancji" to i tak zażadaja pokazania naszej krajowej gwarancji ORAZ GWARANCJI EUROPEJSKIEJ, najlepiej jeszcze z dowodem kupna (paragon lub faktura) sprzętu.

Czyli i tak będziesz musial sie przejsć po wymagane pieczatki do miejsca zakupu.

natomiast w Europie ta polska gwarancja jest i tak swistkiem papieru liczy sie europejska rzecz jasna z pieczątką i datą kupna (inaczej nie wiadomo do kiedy ważna).