Zobacz pełną wersję : Karta gwarancyjna
Ponieważ kilka dni temu zakupiłem zestaw Nikon d50+af-s dx 15-55/3,5-5,6G w sklepie MediaMarkt i razem z nim dostałem polską kartę gwarancyjną oraz dwie karty(koloru żółtego).Sprzedawca wypełnił jedynie polską kartę gwarancyjną wpisując na nią zarówno numer seryjny aparatu jak i numer seryjny obiektywu.Natomiast żółte karty gwarancyjne z nadrukowanymi numerami seryjnymi pozostały nie wypełnione.W związku z tym mam pytanie Czy sprzedawca postąpił właściwie? Czy nie powinien wypełnić również tych dodatkowych kart gwarancyjnych?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
TeamHANS
14-04-2007, 22:40
W moim przypadku było tak samo !!! D50 + kit zakupiony w MediaMarkt.
Powinien podsteplować europejską gwarancję (ta żolta kartelucha) w cześci A, B i C
Dzięki za inforamcję, w takim razie muszę się tam wybrać i poprosić co by dopełnili formalności.
arutrek2-
15-04-2007, 13:43
Ja mam D80 kupiony w Szanghaju i nie mam europejskich gwarancji:P Mam nadzieję, że się nie przydadzą... Powodzenia w reklamacji:)
ja sobie sam wypelnilem i nie bylo problemu. wazne zeby dodac kopie rachunku
To jest reguła, że sklepy nie podbijają międzynarodowej gwarancji. Wszystkie moje zakupy (a trochę już tego było) i podbijana jedynie gwarancja Nikon Polska.
zadałem powyższe pytanie na stronie nikon.pl i dostałem taką oto odpowiedź:
Szanowny Panie ..........,
Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon.
Najlepiej byłoby, gdyby owe żółte karty gwarancyjne: karta gwarancji europejskiej (w przypadku korpusu) i karta gwarancji światowej (w przypadku obiektywu) zostały równiez wypełnione przez sprzedawcę.
Z poważaniem:....
Sprzedawcy jaja sobie z nas robią czy Nikon ich o tym nie informuje? Kpina z jednej, bądź z drugiej strony.
nie kumam: "najlepiej byloby"
to znaczy ze bez wypelnienia tez przyjma tylko ze bedzie nienajlepiej...?
czy bez wypelnienia nie uznaja gwarancji...?
tzn wiadomo ze uznaja musza !!!
Mi też kiedyś nie chcieli podpisać międzynarodowej gwarancji w MM, ale się uparłem i dostałem stempel. Od tej pory podpisują wszystkie gwarancje.
Nasza to jedno ludki kochane, jest małym, białym swistkiem papieru na który zwracają uwage tylko magicy z ulicy Postępu.
Europejska ma jednak "nieco" wieksze pole "razenia" i jest honorowana "przynajmniej w teorii" w Europie.
Nasza o tyle nie załatwia sprawy, ze po perwsze jak cos coi się stanie z aparatem na gwarancji u nas (i magicy uznaja że tonaprawa nie mechaniczna na gwarancji" to i tak zażadaja pokazania naszej krajowej gwarancji ORAZ GWARANCJI EUROPEJSKIEJ, najlepiej jeszcze z dowodem kupna (paragon lub faktura) sprzętu.
Czyli i tak będziesz musial sie przejsć po wymagane pieczatki do miejsca zakupu.
natomiast w Europie ta polska gwarancja jest i tak swistkiem papieru liczy sie europejska rzecz jasna z pieczątką i datą kupna (inaczej nie wiadomo do kiedy ważna).