PDA

Zobacz pełną wersję : Bez lustra, z elektroniczym wizjerem i dobrą jakością zdjęć

sconner
05-11-2013, 01:03
Siema, jako że ostatnio rozglądam się za moim pierwszym aparatem, poza lustrzanką postanowiłem rozważyć coś, co będę mógł mieć przy sobie przez większość czasu. Przeglądając internet natknąłem się na wiele modeli, ale te które przykuły moją uwagę jakością fotografii posiadają kilka niedogodności na które nie mogę sobie pozwolić. I w ten sposób miałem w rękach fuji x10 z bezużytecznym wizjerem i prędkością działania która jest niedopuszczalna w sprzęcie za 15 biletów NBP. W wielu modelach brakowało mi gorącej stopki, jakości wykonania albo ergonomii na przyzwoitym poziomie. Dlatego zwracam się do Was o pomoc, czy istnieje kompakt, ewentualnie bezlusterkowiec, który łączy w sobie moje potrzeby (tj. Jakość zdjęć, elektroniczny wizjer, przyzwoitą prędkość działania, wykonanie na poziomie, ew.stopkę), bez tego nie mogę się obiejść. Pozdrawiam :)

koniecpolska
05-11-2013, 01:40
Nie wiem jaki masz budżet, nie wiem co oznacza "mieć przy sobie przez większość czasu" ...

Sam używałem NEX'a przez ponad dwa lata, ostatnio poużywałem Olka E-PM2 i skończyło się na zakupie Olka E-P5 z 17mm/1.8 i VF-4 (wizjer elektroniczny). Mocno się zastanawiałem nad NEX-6 i Panasonic GX7, ale trafiłem na atrakcyjną cenę zestawu E-P5 i się nawet nie zastanawiałem.

E-P5, GX7, NEX-6 to mniej więcej gabarytowo podobne korpusy. GX7 i NEX-6 mają wbudowany wizjer EVF, E-P5 ma doczepiany. W GX7 i E-P5 wizjer można obracać o 90 stopni, używam, przydaje się (NEX-6 tego nie ma). Doczepiany wizjer w E-P5 na wadę i zaletę, ze jest doczepiany :wink:

Wykonanie E-P5 jest doskonałe, materiały najwyższej klasy. E-PM2 pomimo, że dużo tańszy w kontakcie też jest porządnie wykonany. NEX-6 macałem tylko w sklepie, nieco był plastikowy, ale można wytrzymać. Mam NEX-3, plasticzak całkowity, ale jakoś trzyma fason, poza odłażącą powłoką antyrefleksyjną z LCD -tragedia.

GX7 nie dotykałem, ale mam LX5 i naprawdę całkiem niezłe wykonanie, więc dedukuję, że o wiele droższy GX7 powinien być OK.

E-PM2 jest odczuwalnie mniejszy od E-P5 (a tym samym od GX7 i NEX-6). Z tzw. dekielkiem 15mm/8.0 spokojnie nadaje się do kieszeni. Niestety E-PM2 nie ma wbudowanej lampy (w zestawie jest mała, doczepiana).
Lampa z E-P5 ładnie doświetla, NEX-3 też b. ładnie doświetlał, więc w NEX-6 też powinno być dobrze. Po tym co pokazuje LX5 o GX7 i jego lampę też jestem spokojny.

E-PM2 nie ma ruchomego LCD, można to zrekompensować ruchomym zewnętrznym EVF. LCD w E-PM2 i E-P5 (pomimo różnicy) w praktyce równie dobrze się spisują w realnym użytkowaniu.

Jak widzisz w korpusach różnice niewielkie, w sumie. Tak więc musisz wybrać aparat, ze względu na obiektywy, tak jak to się robi w zestawach lustrzankowych.
Nie wiem jakie są Twoje oczekiwania w kwestii obiektywów.

sconner
05-11-2013, 09:37
Jak zwykle zapomniałem o ważnych rzeczach :) na aparat postanowiłem przeznaczyć dwa tysiące, a jeżeli coś naprawdę wyjątkowego kosztowało niewiele więcej to mógłbym to rozważyć. Przez większość czasu rozumiem kompakt który zmieści się w kieszeni kurtki :) a obiektyw, jeżeli będzie wymienny to wystarczy mi szerokokątna stałka, jeżeli stały to jakiś niewielki, jasny zoom. E-pm2 wydaje się ciekawy, tylko ta cena, ale poczytam o nim :)

stock
05-11-2013, 09:55
fuji X100 - był chyba na giełdzie ostatnio za 2 klocki u nas.

Witek.K
05-11-2013, 10:28
Jako pierwszy aparat x100... no i szybkosc dzialania X100 niewiele odbiega od X10 a kolege to denerwowalo. Mysle, ze takie wymagania, spelni tylko Era. ;) Ze nakow interpunkcyjnych wnioskuje, ze stoisz przed alternatywa: lustro, czy cos malego o wymienionych przez Ciebie parametrach. Czy tez chodzi o to, ze lustro juz masz a chcesz jakies uzupelnienie?

sconner
05-11-2013, 10:28
Ciekawa opcja, spełnia wszystkie wymagania ale nie wiem czy dałbym radę przeżyć z jedną ogniskową w aparacie ;)

stock
05-11-2013, 11:04
no sam napisałeś że wystarczy jedna szerokokątna stałka. Do fuji są też konwertery - nie zginiesz.

pastwisko
05-11-2013, 11:14
a X100 z konwerterem ~28mm wejdzie swobodnie do kurtki i nada sie na zabieranie wszędzie ze sobą? I don't think so..

A z jedną ogniskową da się żyć jak najbardziej, inaczej byłbym martwy od kilku lat ;)

sconner
05-11-2013, 11:18
@Witek aktualnie mam lustrzanke analogową, szybka, dobrze leży w rękach i ma super jakość ale jest duża a ja potrzebuję czegoś kompaktowego na codzienne wypady.

@stock skoro x100 ma szybkość działania na tym samym poziomie co x10 to poważna wada, czekanie 5s na podgląd zdjęcia nie jest w porządku.

stock
05-11-2013, 11:23
w analogu czekasz duzej na podgląd zdjęcia przeciez :P
@pastwisko - kwestia kurtki. ricoh na pewno problem rozwiąże i będzie mozna go zapakowac do kapielówek :)

Witek.K
05-11-2013, 11:24
@Witek aktualnie mam lustrzanke analogową, szybka, dobrze leży w rękach i ma super jakość ale jest duża a ja potrzebuję czegoś kompaktowego na codzienne wypady.

@stock skoro x100 ma szybkość działania na tym samym poziomie co x10 to poważna wada, czekanie 5s na podgląd zdjęcia nie jest w porządku.

5s to tylko ze slaba karta sd, a po za tym w analogu nie przeszkadza Ci, ze czekasz kilka dni na "podglad" zdjecia? We wszystkich aparatach podglad mam wylaczony :razz: Niech Ci jeszcze ktos napisze ile zdjec mozna zrobic na jednej baterii w fujikach, szczegolnie jak jest wlaczony podglad...

koniecpolska
05-11-2013, 11:25
Olympus E-PM2 już jakiś czas jest na tynku, więc będzie taniał. Myślę, że niedługo będzie w cenie około 1500,-PLN za korpus.
Szerokątnych stałek w systemie m43 jest trochę:
systemowe:
12mm/2.0
14mm/2.5
15mm/1.8 (zapowiedź)
15mm/8.0
17mm/1.8
17mm/2.8
19mm/2.8
20mm/1,7
manualne
12mm/1.6
17mm/0.95

aczkolwiek ceny nie są przyjazne dla kieszeni :wink:

Całkiem przyjemnym, szerokokątnym zestawem jest NEX z E16, coś używanego kupisz poniżej 1000,-PLN
Starsze Olki i Panasy m43 ludzie też wyprzedają za bezcen. Czasami można jeszcze trafić nowego Panasonic'a GX1 - całkiem fajna puszka (nowe widziałem w cenie poniżej 1500,- PLN).

Jeśli natomiast kompakt, to ja przygarnął bym Ricoh GR (APSC z ekwiwalentem 28mm w bardzo małych rozmiarach do kieszeni).

pastwisko
05-11-2013, 13:47
@pastwisko - kwestia kurtki. ricoh na pewno problem rozwiąże i będzie mozna go zapakowac do kapielówek :)

Nie polecam GR/D bo w wymaganiach jest EVF ;)

tomek s
05-11-2013, 13:52

Po aktualizacji softu jest moim zdaniem przyzwoicie, przynajmniej w moim podgląd zdjęcia jest w ułamek sekundy af daje radę w codziennym pstrykaniu.
Pozdr

koniecpolska
05-11-2013, 14:30
Nie polecam GR/D bo w wymaganiach jest EVF ;)Z tym wizjerem, to ostrożnie. Można bez niego żyć, i nie chciałbym aby wizjer spaskudził rozmiary Panasonic GM1.

Sam, jak pierwszy aparat po używaniu lustrzanki kupiłem LX5 z tą myślą, że wizjer sobie dokupię, bo przecież jak to bez wizjera żyć. No jak dotąd (ponad 3 lata) nie dokupiłem tego wizjera - da się żyć i ładne fotki robić. Jeśli już to bardziej przydaje się gibany LCD.

Wizjer jest potrzebny jak się maltretuje manualne obiektywy na bezlustrze.

Mavierk
05-11-2013, 14:45
Mały, z wizjerem i za 2kafle?

Używany E-P2 z allegro to 1000zł
14/2.5 to 700-800zł
do tego EVF..? To juz za dużo.
W m43 nie da się w tej cenie ;) Ale bez EVF już spokojnie.

Antonioo
05-11-2013, 14:55
................ I w ten sposób miałem w rękach fuji x10 z bezużytecznym wizjerem i prędkością działania która jest niedopuszczalna w sprzęcie za 15 biletów NBP. ..............

jako, że padło magiczne słowo X10 poczułem się niejako wywołany do tablicy. . . ;)

[O jaką niedopuszczalną prędkość działania X10-tki Koledze chodzi?] trochę mnie to zastanowiło. . .

adam.dorozinski
05-11-2013, 15:04
Nieśmiało tylko wspomnę, że w Olkach wizjer montowany jest na gorącej stopce, a ta była w wymaganiach sconnera. Więc w przypadku Olympusów to albo wizjer, albo lampa.

sconner
05-11-2013, 15:28
I tutaj zaczynają się pojawiać problemy :) w planach miałem kupno jednego cyfrowego aparatu który wystarczyłby mi do codziennych spacerów do pracy i nie tylko, ale też czasami od biedy do paru fotek w studio. Przy okazji czy te kompakty będą współpracować z wyzwalaczmi radiowymi?

Ricoh GR - jest okej ale cena jest ponad budżet, więc nawet nie sprawdzałem możliwości podpięcia wizjera.

Ep-2 i e-pm2 to dobra propozycja, poczytam o nich więcej :)

NEX mi totalnie nie leżał w ręce, mam chyba za duże dłonie.

X10 odnośnie szybkości działania, to właśnie ten podgląd zdjęć który trwa wieki mnie zniechęca, a także gdy używałem pokrętła przysłony aparat nie nadążał za moimi palcami ;) musiałem kręcić powolutku żeby zobaczyć zmiany.

I w tym momencie trochę się boje x100, nigdy nie miałem stałki i nie wiem czy bym sobie poradził. Dzisiaj będe w kilku sklepach, może coś mi wpadnie w oko.

pastwisko
05-11-2013, 15:47
Z tym wizjerem, to ostrożnie. Można bez niego żyć, i nie chciałbym aby wizjer spaskudził rozmiary Panasonic GM1.

Sam, jak pierwszy aparat po używaniu lustrzanki kupiłem LX5 z tą myślą, że wizjer sobie dokupię, bo przecież jak to bez wizjera żyć. No jak dotąd (ponad 3 lata) nie dokupiłem tego wizjera - da się żyć i ładne fotki robić. Jeśli już to bardziej przydaje się gibany LCD.

Mam tak samo - kupując GRD 2,5 roku temu mialem w planach na 1. miejscu listy wizjer i też jakoś do tej pory go nie nabyłem i w sumie nie mam potrzeby.

Ricoh GR - jest okej ale cena jest ponad budżet, więc nawet nie sprawdzałem możliwości podpięcia wizjera.

Zerknij na starszego brata GRD IV - powinien juz być taniej jak 2000

sconner
05-11-2013, 20:15
Eh, chyba będę musiał obniżyć swoje oczekiwania, według opinii kilku kolegów z forum dam sobie radę bez wizjera, więc niech będzie. Dobry kompakt, jakość, ergonomia itd. z gorącą stopką i jako taką wygodą, nowy do 2k Moje aktualne typy: GRD IV, P7700, ew. większy i droższy olympus. Dięki za pomoc Panowie :)