Zobacz pełną wersję : Ankieta - czy Twoj D7100 chlapie olejem ?
Fortaigne
04-11-2013, 20:51
Niektórzy przekonuja mnie iz to ja miałem pecha bo D7100 wcale nie syfi matrycy. Oddajmy zatem głos w mini ankiecie. Poprosze posiadaczy D7100 o przymknięcie przysłonki i kontrolny strzał w niebo. Chciałbym zbadać jaka część D7100 jest spaprana..:) Ci którzy czyścili już matrycę oczywiście odpowiadają TAK :)
zasyfiona matryca to jest zjawisko normalne... przecierz to jest oczywiste ze rozne paprochy sie dostaja do wnetrza aparatu, nawet nie wspominam ze przy zmianie obiektywu bo to wrecz bardziej niz oczywiste ale takze podczas zoomowania szklo jak pompka zasysa powietrze z zewnatrz do srodka i na odwrot... jakby zoomy byly calkowicie szczelne to niemozliwe by bylo zoomowanie, szczegolnie w szklach w ktorych morda sie wysuwa na dwa metry... (fizyka)
pozdro :)
Pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą powyżej. D90 sprzedawałem z przebiegiem ok. 40 tyś. i matryca była czysta. D7100 już czyściłem, nie sprawdziłem jaki ma przebieg, minęło z pół roku od zakupu.
Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2
Krzych179
05-11-2013, 00:29
????? Nie wiem czy moje d7100 chlapie nie mam zamiaru tego dochodzć, wszysykim przerażonym czyszczeniem matrycy polecam czekać na d7xxxx ileś tam no chyba że ...
knopers1
05-11-2013, 13:58
Zaraziliscie mnie tymi testami oleju i postanowilem sprawdzic w mojej d3100 po wykonanych 27tys klapniec. Wiec w niebo strzelilem na f18 i dopatrzylem sie dwoch malych plamek.
Wykonalem automatyczne czyszczenie matrycy (o dziwo nic przy tej procedurze nie bylo slychac) i strzelilem fote ponownie. Plamki pozostaly na tym samym miejscu co wczesniej. Wiec to chyba nie paproch a jednak cos, co sie przykleilo na matryce.
Kolejne zdjecie bylo na f9, powyzej tej przyslony praktycznie nie wychodze. I tutaj moge powiedziec ze plam przy f9 nie widac. Wiec problemu w mojej puszcze nie widze. Puche posiadam kilka dobrych lat i pozwiedzala ze mna juz kilka miejsc w europie i afryce. A puche zabieram praktycznie codziennie na spacery z corka!
Fortaigne
05-11-2013, 15:14
No ja zawsze strzelałem 1.8 - 7.0 i nigdy mnie żadne plamki nie interesowały. Po zakupie sigmy 10-20 i domykaniu jej powyzej f12 zaczęło mnie drażnic to co zobaczyłem na niebie...i nie było to ufo :)
I jak to jest z tym jednostkowym chlapaniem skoro 7 chapiacych i 9 niechlapiacych na razie jest ? :) niemal połowa chlapiacych to raczej nie wyrywkowo uszkodzone modele.
Alcatraz
05-11-2013, 15:30
Fortaigne, tam jest źle postawione pytanie ponieważ 90% z tych, którzy odpowiedzieli TAK może mieć na myśli kurz (który jest zjawiskiem normalnym i powrzechnym w aparatach z wymienną optyką). Tak więc mogłeś zadać pytanie o sam olej.
Fortaigne
05-11-2013, 16:43
Nie zmienia to faktu ze cos nie tak. W d90 i d80 dwa lata nie czyściłem i zadnych syfów nie widzialem :)
kurczeblade
05-11-2013, 16:54
Zamknięto temat o kurzeniu w d600, teraz wszyscy przeniosą się tutaj :) już 8 matryc na 10 kurzy się w d7100 :D ciekawe ile osób z tych 8śmu posiadają ten aparat :D Nie mogę z tych internetów :D
Przerobiłem ankietę, skoro już jej chcecie.
Narzekających na olej proszę o podlinkowanie do kontrolnego strzału. Ew crop 1:1 (max 1024x850). Najlepiej z informacją o stanie licznika (od ostatniego czyszczenia).
Po zrobieniu ok. 2tyś coś tam było widać, dmuchanie nie pomogło więc to chyba olej(jakieś 4 plamki w lewym górnym rogu) nie myślę o tym i mi nie przeszkadza, nie wychodzę powyżej f5.6 a jak co to się umyję i już. D3100 też miałem plamki:sad:
MichalMM
05-11-2013, 18:25
W 2008 roku kupiłem D80 i przy niespełna 1000 klapnięć zauważyłem syfy na matrycy(całkiem sporo). Po wyczyszczeniu trafiło mi się to jeszcze kilkakrotnie jednakże w mniejszej skali. Pod koniec użytkowania (rok 2013) brud na matrycy pojawiał się sporadycznie i nie przeszkadzał tak bardzo. Obecnie korzystam z d7100 i przy niespełna 1000 klapnięć lustrem nie zauważyłem żadnego brudu. Obiektywy zmieniam w każdych warunkach i nie bardzo rozumiem całe to zamiaszenie. Jako użytkownik D7100 a nie "teoretyk" z zasłyszanymi opiniami z różnych mediów stwierdzam, że jest to dobry sprzęt jak na swoją klasę i za te pieniądze. Wszystkie moje oczekiwania jakie z nim wiązałem jeszcze przed zakupem sprawdziły/spełniły się w 100% po kilkuset pstrykach. Jego "szybkostrzelność",praca AF (mam porównanie do d80) oraz rewelacyjne wysokie ISO w zupełności mi wystarczają. Zgodnie z prawdą zaznaczyłem, że mój egzemplarz nie kurzy i nie "smaruje". Jeżeli ktoś chce na siłę udowodnić, że wszystkie egzemplarze są felerne to pewnie i tak to zrobi... . Obawiam się tylko tego, ze większość głosów będzie pochodziła od osób, które tego korpusu nawet w rękach nie trzymały. Mimo wszystko należy pamiętać, że jest to sprzęt z wymienną optyką i siłą rzeczy jakieś syfki na matrycy mogą się pojawić.
...wszystkie głosy bez podlinkowanych zdjęć powinny imo zostać uznane za nieważne...
gatewayfl
05-11-2013, 19:12
Oddałem głos w ankiecie, i nie chcę się powtarzać więc zacytuje sam siebie z innego wątku:
Jestem szczęśliwym posiadaczem D7100 i nie znam pojęcia "olej na matrycy"
Gdybym miał jeszcze raz wybierać też byłby to D7100, osobiście uważam, że na forum nazywanie tego aparatu chlapaczką jest wyolbrzymianiem.
Znam dwie osoby z mojego otoczenia, które pracują na nim i taki problem się nie pojawił jak do tej pory. (a nie mają go od wczoraj)
Jeśli u kogoś wystąpią jakieś zabrudzenia matrycy to podejrzewam, że będa wynikać w 95% z najnormlanijeszego w świecie użytkowania...
A jeśli ktoś czyta temu podobne wątki to z góry każde zabrudzenie będzie czytał jako "olej na matrycy" i nic innego.... a tym samym będzie również powielał mity na ten temat...
I tak powstanie "legenda aparatu nikona zwanego chlapaczką" ;-)
Nie jestem użytkownikiem D7100 i obserwuję ten problem z boku.
Tak sobie myślę że gdyby założyć podobną ankietę dotyczącą jakiegokolwiek innego modelu Nikona i wyszukiwać różne wady, w tym kurz czy olej na matrycy to również byłoby podobnie.
Na moim przykładzie, nowo zakupiony D5000 i D5100 miał już kilka pyłków na matrycy, był to kurz, jedynie nowy D90 był bez kurzu na matrycy w momencie zakupu, obecnie po dwóch latach użytkowania kilka pyłków jest widocznych przy f/22.
Na szczęście sam sobie czyszczę matrycę, to co nie zejdzie po dmuchaniu gruszką czyszczę na mokro.
Odnoszę również wrażenie że niektórzy nie odróżniają plam oleju od kurzu, więc ankieta może być nie wiarygodna, zaznaczą olej zamiast kurzu lub na odwrót.
Na poniższym zdjęciu są plamy oleju.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img802.imageshack.us/img802/6084/rxbg.jpg)
Fortaigne
05-11-2013, 21:46
...wszystkie głosy bez podlinkowanych zdjęć powinny imo zostać uznane za nieważne...
w takim razie ankiete na temat "jakie body posiadasz" takze trzeba uniewaznic bo nie podlinkowano zdjec ?:)
jestemy chyba na tyle dorosli że raczej nie posadzam aby ktos dla jaj klikal ankiete.
Hamarama
05-11-2013, 22:39
jestemy chyba na tyle dorosli że raczej nie posadzam aby ktos dla jaj klikal ankiete.
hm... :D Nie trzeba być dzieckiem, żeby klikać ot tak. Można sobie kliknąć chociażby po to, że jest ona kompletnie niemiarodajna z tego względu, że kliknąć może każdy dla jaj :D A ja jestem przekorny i kliknąłem na chybił trafił :D
Poza tym ci, którym kurzy, chlapie czy rozpada się w ręku, z reguły będą twierdzić, że temat nie istnieje, a na giełdzie sprzęt pojawi się jako stan idealny, używany przez kobietę, AF trafia w punkt i aparat jest w wersji limitowanej posiadającej funkcję odkurzania.
Plastek01
06-11-2013, 09:56
Kurz u mnie się oczywiście pojawił, ale to nic dziwnego przy dość częstych zmianach obiektywów. Za to oleju ani śladu, a mam wypstrykane około 7 tys. zdjęć.
sabrewulf
06-11-2013, 12:48
Ja też potwierdzam kurz. Ale 3 obiektywy i częste zmiany nie tylko w super czystych warunkach. Kto się waha niech kupuje, dobry sprzęt ;)
zyzio666
09-11-2013, 21:46
A ja w to nie wnikam, póki plama oleju lub kurzu nie będzie widoczna na zdjęciach w stopniu znacznym. Testów nie robię i nie zamierzam. Staram się cykać fotki i mieć z tego frajdę a nie wieczne zmartwienie.
D7100- 1500 klapnięć i dwie plamki + jeden jakiś syfek. Nie ma co narzekać bo body pierwsza klasa i w razie czego to stać mnie na parędziesiąt złotych na czyszczenie matrycy. Nie popadajmy w skrajności. Ja zasadniczo dość często zmieniałem szkła więc zawsze jakiś syf wpaść może. Body mi do roboty ma służyć i zarabia na siebie więc nie widzę jakiegoś większego problemu.
Porównałem sobie d90 po prawie 4 latach używania (ok. 38 tys zdjęć) i 4-miesięczne d7100 (ok. 12 tys. zdjęć w nieznanych warunkach bo aparat odkupiłem 2 tyg. temu). Zamiast nieba biała kartka, przesłona f22, czas 1/6 s, ISO 200, obiektyw Nikkor 70-300 4,5-5,6 G. Zdjęcia ze statywu. Porównywałem w Lr 5 po ustawieniu kontrastu na +100% i Visualize spots na jakieś 60 % (0 po lewej - 100 % po prawej). Ani d90 nie jest takie "niewinne", znaczy czyste (60-80 plamek), ani d7100 takie brudne (10 plamek), jakby niektórzy tu chcieli. Z czystym sumieniem mogłem zagłosować na nie.
Aha, żeby było jasne, plamki to kurz, nie olej, a ponieważ dla mnie kurz to "moja zasługa", a nie aparatu, to głosowałem na "nie".
Fortaigne
10-11-2013, 15:56
Zależy jak na to spojrzysz. 12 krotnie krótszy czas. Pomnóż plamki x12 :)
Można i tak: 3-krotnie mniejszy przebieg i plamek też 3 razy mniej. Kupiłem zestaw do czyszczenia matryc, zobaczę jak będzie dalej.
Czy odpowiedź "Olej" można uznać za kolokwialne określenie nie zawracania sobie tym głowy? Bo to chyba najlepsza odpowiedź :D
sabrewulf
11-11-2013, 12:57
Czy odpowiedź "Olej" można uznać za kolokwialne określenie nie zawracania sobie tym głowy? Bo to chyba najlepsza odpowiedź :D
Zdecydowanie TAK! Chociaż kupiłem szeroki kąt i się zastanawiam czy mi nie będzie wychodzić jakaś haba, sprawdzałem wcześniej to mam jakieś 4 drobinki. Zobaczę na ile na codzień będzie mi to teraz przeszkadzać.
Porównałem sobie d90 po prawie 4 latach używania (ok. 38 tys zdjęć) i 4-miesięczne d7100 (ok. 12 tys. zdjęć w nieznanych warunkach bo aparat odkupiłem 2 tyg. temu). Zamiast nieba biała kartka, przesłona f22, czas 1/6 s, ISO 200, obiektyw Nikkor 70-300 4,5-5,6 G. Zdjęcia ze statywu. Porównywałem w Lr 5 po ustawieniu kontrastu na +100% i Visualize spots na jakieś 60 % (0 po lewej - 100 % po prawej). Ani d90 nie jest takie "niewinne", znaczy czyste (60-80 plamek), ani d7100 takie brudne (10 plamek), jakby niektórzy tu chcieli. Z czystym sumieniem mogłem zagłosować na nie.
Aha, żeby było jasne, plamki to kurz, nie olej, a ponieważ dla mnie kurz to "moja zasługa", a nie aparatu, to głosowałem na "nie".
ale tylko 3 razy więcej zdjęć , i to raczej ilość zdjęć ma większy wpływ niż dzielący czas, bo jeśli aparat leży z tego 3 lata w szafie, to chyba nie bardzo ma się jak zakurzyć, a tym bardziej zaoleić :)
pozdro
marcin666
14-04-2014, 22:21
Pewnie mam pecha, kupiłem body na początku zeszłego roku i od początku były plamy, szybko ich przybywało i po kilku m-cach wysłałem aparat do serwisu, oczywiście stwierdzili moja winę i musiałem za czyszczenie zapłacić, po m-cu od czyszczenia problem był identyczny :(. Mam też 6-letnią D5000 i po tych 6-latach jest kilka bardzo słabo widocznych plam, dlatego głównie tego aparatu używam. W D7100 plam przybywa, po m-cu było ich kilkadziesiąt, obecnie w ogóle go nie używam, bo zdjęcia są tragiczne, plama na plamie, różne duże, małe, mocne słabe, do wyboru do koloru, setki plam. Znajomy serwisant po sprawdzeniu, przeżył szok, bo jak stwierdził pyłków na matrycy nie ma a plam na zdjęciach setki i doradził mi abym to coś szybko sprzedał, bo to jakiś SYF :).
Czyszczenie po każdym fotografowaniu jest bezsensu. Serwis Nikona nie uznaje reklamacji, jednymi słowy SYF, dosłowny SYF. W sumie to nie wiem co z tym syfem robić.
matys.ldn
14-04-2014, 23:53
Nie wiem czy to olej, czy to kurz, ale zaczynam się bać.
Tutaj widać jakiś syf na mojej matrycy nieco po 1,5k klapnięć.(po kliknięciu w zdjęcie widać w powiększeniu)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/10656527575_fdc1bafd2d-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/heFuo4)[/url]
Mam tylko jeden obiektyw(S17-50/2.8 OS) którego nie odpiąłem od zakupu puszki.
Plamek pojawia się powoli co raz więcej. Ktoś tutaj napisał o "lewym górnym rogu" tak własnie jest u mnie...
Tutaj NEF dokładnie po 5200 klatkach.
[url]https://www.dropbox.com/s/dy93n5wvt9wwbo3/DSC_5200.NEF (https://flic.kr/p/heFuo4)
Wrzucie do ACR i "Kontrast +100" "Przejrzystość" +100. Sami oceńcie.
Nie wiem czy to olej, czy to kurz, ale zaczynam się bać.
Tutaj widać jakiś syf na mojej matrycy nieco po 1,5k klapnięć.(po kliknięciu w zdjęcie widać w powiększeniu)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/10656527575_fdc1bafd2d-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/heFuo4)[/url]
Mam tylko jeden obiektyw(S17-50/2.8 OS) którego nie odpiąłem od zakupu puszki.
Plamek pojawia się powoli co raz więcej. Ktoś tutaj napisał o "lewym górnym rogu" tak własnie jest u mnie...
Tutaj NEF dokładnie po 5200 klatkach.
[url]https://www.dropbox.com/s/dy93n5wvt9wwbo3/DSC_5200.NEF (https://flic.kr/p/heFuo4)
Wrzucie do ACR i "Kontrast +100" "Przejrzystość" +100. Sami oceńcie.
To na tym zdjęciu, to nie olej, ani nie kurz... to jakieś duże paprochy. Będzie je widać na matrycy gołym okiem.
adrianek32
15-04-2014, 00:46
sigma 17-50 nie jest uszczelniania, wiec to ze szklo masz zalozone na stale nie oznacza ze nic do srodka nie moze sie dostac
Ale Wy macie problemy:)
Za chwilę rozpocznie się dyskusja, że d90 jest lepszy, bo nie syfi:D
Na chwilę trzeba się z tym pogodzić, że wszystkie nowe Body ze stajni N mają problem z "czymś" na matrycy.
Ja swoje d7100 czyściłem już 3 razy, na szczęście za każdym razem obeszło się bez użycia czegoś wilgotnego i wystarczyła gruszka.
Dodam, że plamy widoczne były przy prawie całkiem przymkniętej przysłonie.
Pozdrawiam
Janusz.
Ciekawe czy d7300 i d9300 tez beda mialy te problemy
Wysłane z mojego LG-P970 przy użyciu Tapatalka
Ned Stark
15-04-2014, 18:15
Jezusie Nazareński a ja jak głupi odkładam na to body i teraz się chyba pochlastam normalnie z powodu plam przy najczęściej używanej przesłonie f 18.
piotrx25
15-04-2014, 20:56
Na moim d7100 zrobiłem 1k klapnięć tylko z N35 1.8g. Przysłona f22 i na zdjęciu bez powiększania widać kilka plamek z lewej strony (więcej w lewym górnym rogu). W poprzedniku czyściłem matrycę sam i jak mi zacznie przeszkadzać ten brud to w tym body też sobie poradzę.
Mimo wszystko nie żałuje zakupu d7100.
Niecałe 500 pstryków, miesiąc od zakupu i kilka plam olejowych w lewym górnym rogu widocznych na tle nieba przy f/11, przy f/8 na której strzelam landszafty widoczne 2. Jest to irytujące. 3 przedmuchiwania gruchą bez skutku. W czwartek czyszczenie na mokro. Dodam, że po zakupie strzał na f/36 i jedna malusieńka kropeczka, więc wszystko OK. Jak przejrzałem to około 300 pierwszych foci ok (nawet na f/16). Korpus bardzo mi odpowiada, już pogodziłem się z myślą regularnego czyszczenia matrycy na mokro, z nadzieją że po kilku tysiącach wypluje cały olej. Wcześniej D5300, 2 tys pstryków i czyściuteńko. D7100 powoli urasta do miana godnego "następcy" D600...
sokolnik
16-04-2014, 09:39
Jezusie Nazareński a ja jak głupi odkładam na to body i teraz się chyba pochlastam normalnie z powodu plam przy najczęściej używanej przesłonie f 18.
:) :)
Artur Małysiak
16-04-2014, 10:54
A to chyba teraz każde body Nikona ma jakieś plamy ;) Widocznie tak ma być..
Witam wszystkich
Jestem posiadaczem D90 od 4 lat. Ostatnio zdecydowałem się dokupić D7100. Znalazłem na allegro ciekawą ofertę 3200 klapnięć, gwarancja 1,5 roku. Aparat w stanie jak ze sklepu, ale... zrobiłem zdjęcie testowe; niebo, przysłona f18 i na matrycy ukazał się rój czarnych plamek, z zagęszczeniem przy lewej stronie, widocznych już bez powiększania na monitorku aparatu. Zrobiłem czyszczenie ultradźwiękowe - bez zmian, inny obiektyw - te same plamy w tych samych miejscach. Po podniesieniu lustra matryca była idealnie czysta. To dziwne bo kilka z tych plamek było tak dużych, że na pewno byłoby widać je gołym okiem. W trybie LV przy f11 też było je widać. Dodam tylko, że po powrocie do domu wykonałem te same testy przy użyciu tych samych obiektywów na starym D90 i znalazłem tylko jedną małą plamkę, która był widoczna tylko przy powiększeniu 1:1. Szkoda, bo to tylko potwierdza, że problem z D7000 dalej istnieje. Chodź jestem ogromnym fanem NIKONA to w takiej sytuacji chyba zacznę się uśmiechać do konkurencji ;)
Alcatraz
30-04-2014, 14:49
Witam wszystkich
Jestem posiadaczem D90 od 4 lat. Ostatnio zdecydowałem się dokupić D7100. Znalazłem na allegro ciekawą ofertę 3200 klapnięć, gwarancja 1,5 roku. Aparat w stanie jak ze sklepu, ale... zrobiłem zdjęcie testowe; niebo, przysłona f18 i na matrycy ukazał się rój czarnych plamek...
Szkoda, bo to tylko potwierdza, że problem z D7000 dalej istnieje.
To, o który model w końcu chodzi??? Pierwszy post i... ech...
Wiecie co, Ci wszyscy co piszą o kurzu, oleju czy syfie na matrycy to muszą szczęśliwymi ludźmi być skoro problemem jest dla nich brud na matrycy, serio.
To trochę tak jakby powiedzieć: kupiłem sobie nowy samochód, ale jakiś felerny jest, strasznie szybko się brudzi i trzeba jeździć na myjnię albo samemu szorować. Ah ten lakier - dramat - tak szybko się brudzi. Kiedyś to samochody się w ogóle nie brudziły, a wozy drabiniaste - to prawie przenigdy!
Nie ogarniam tych wszystkich żali - to, że matryca się brudzi to coś normalnego. W obiektywach jest mnóstwo syfu. Nawet w stałkach, często dostaje się tam z tylnych dekli - sami zobaczcie jak wyglądają wasze tylne i przednie dekielki. Polem lustro klapie, robi się ruch powietrza i niektóre pyłki dostają się na matrycę - normalka.
Czyszczenie matrycy to koszt - 30 zł, samemu też za niewiele więcej można kupić zestaw do czyszczenia. Poza tym weźcie sobie kupcie gruchę i zdmuchnijcie tego syfu trochę. Ja wiem, że olej to inna sprawa, ale też dosyć rzadka bo pomimo tego, że 6 osób zadeklarowało, że ma olej to nikt zdjęć nie pokazał. Inni nie rozróżniają oleju od kurzu.
PS Hiperbola w powyższym przykładzie jest celowa i nie oddaje 1:1 sytuacji rzeczywistej, zdaję sobie z tego sprawę (piszę zanim ktoś znów zacznie płakać, że przykład jest zły).
piotrx25
30-04-2014, 18:31
gregoi - mogłeś przyjrzeć się lepiej matrycy a pod odpowiednim kątem zobaczyłbyś te plamy
Misher - też jestem zdania że czyszczenie matrycy co jakiś czas nie zalicza się do wad
U mnie nie pomagało czyszczenie ultradźwiękowe i dmuchanie gruszką. Musiałem umyć na mokro i gdyby nie ten temat to nawet bym o tym nie wiedział bo z reguły nie robię zdjęć z f22. Zdjęcia skasowałem więc nie sprawdzimy czy to olej czy kurz.
Szkoda, bo to tylko potwierdza, że problem z D7000 dalej istnieje. Chodź jestem ogromnym fanem NIKONA to w takiej sytuacji chyba zacznę się uśmiechać do konkurencji ;)
Jak problem z D7000 ??
Wybacz, że pytam, ale ma D7k od 2 lat i nie wiem o co chodzi z tym brudem na matrycy...
A tak przy okazji - syf w D90 musiałby być 2x (uwzględniając brak AA, to jeszcze bardziej) większy aby był widoczny tak jak w D7100.... To co widać w D7100 może być zupełnie nie widoczne w D90 - 1. brak filtra AA, 2. mniejsze piksele.
Fortaigne
30-04-2014, 19:12
Nie ogarniam tych wszystkich żali - to, że matryca się brudzi to coś normalnego.
To że chlapie olejem jest normalne ? to wybacz ale 99% innych modeli w takim razie jest nienormalna bo nie chlapie. Umyłem na mokro, 2 dni i znowu pełno plamek i wcale nie trzeba przymykać do f22. Przy f8 szczególnie jak HDR składam pięknie wyłazą....
W obiektywach jest mnóstwo syfu. Nawet w stałkach, często dostaje się tam z tylnych dekli - sami zobaczcie jak wyglądają wasze tylne i przednie dekielki. Polem lustro klapie, robi się ruch powietrza i niektóre pyłki dostają się na matrycę - normalka.
My tu o oleju nie o pyłkach.
Czyszczenie matrycy to koszt - 30 zł
No może u Ciebie, wszędzie gdzie dzwoniłem do koszt 70-100 zł
cz4rnuch
30-04-2014, 19:15
Szkoda, że nie zachowałem fotki białej ściany, którą zrobiłem poglądowo swoim D90 przed czyszczeniem na mokro po 1,5 roku od ostatniego kąpanka. Syf jak w Neapolu. O dziwo robiłem tym makro i jakoś tego nie widziałem :) Aha, w D7100 widzę jedną plamę oleju ale nie przeszkadza mi ona aż tak jak słaba bateria. Odnoszę wrażenie, że D90 mogłem wykonać na jednym ładowaniu dwa razy więcej zdjęć.
Też odniosłem wrażenie, że akumulator w D7100 baaaaardzo przeciętny jest...
Alcatraz
30-04-2014, 20:59
Też odniosłem wrażenie, że akumulator w D7100 baaaaardzo przeciętny jest...
To nie akumulator jest przeciętny (pojemność 1900 mAh), raczej D7100 pobiera znacznie więcej energii niż np. D90, w którym akumulator ma 1500 mAh.
To że chlapie olejem jest normalne ? to wybacz ale 99% innych modeli w takim razie jest nienormalna bo nie chlapie. Umyłem na mokro, 2 dni i znowu pełno plamek i wcale nie trzeba przymykać do f22. Przy f8 szczególnie jak HDR składam pięknie wyłazą....
Pozwolisz, że zacytuję siebie:
Ja wiem, że olej to inna sprawa, ale też dosyć rzadka bo pomimo tego, że 6 osób zadeklarowało, że ma olej to nikt zdjęć nie pokazał. Inni nie rozróżniają oleju od kurzu.
Jak masz olej to do serwisu i tyle... wielkie mi mecyje...
My tu o oleju nie o pyłkach.ł
Zobacz jak wygląda ankieta i o czym jest większosć postów... o dziwo o kurzeniu, chlapania na razie nikt nie pokazał...
No może u Ciebie, wszędzie gdzie dzwoniłem do koszt 70-100 zł
W samym centrum Warszawy - Al. Armi Ludowej 12 - sklep i serwis foto - 10 min/30 zł i matryca nówka sztuka. Jesteś z grudziądza - daleko masz, ale może czasem do stolicy zaglądasz.
Poza tym masz masę wątków o czyszczeniu matryc domowymi sposobami albo w serwisach (gdzie i za ile).
Alcatraz - skoro post w wątku "Czy Twój D7100 syfi matrycę ? (kurz, olej)" to raczej chodzi o D7100 ;)
Misher - Jeżeli po pół roku użytkowania (3200 zdjęć), bez zdejmowania obiektywy, matryca wygląda tak: podniesiony kontrast: http://zapodaj.net/7e2e7b048f273.jpg.html
prosto z aparatu http://zapodaj.net/0418d8b4a9ef4.jpg.html to jednak coś jest nie tak z tą puszką. Dodam jeszcze raz, że te zabrudzenia nie schodzą czyszczeniem ultradźwiękowym ani gruchą.
I nie chodzi tu o "żale", tylko o pozostawienie innym użytkownikom informacji o pewnym problemie. Niestety polskie fora ce****ą się brakiem merytorycznej informacji na rzecz jakiś dziwnych kłótni
i porównań "matrycy aparatu i brudzącego się auta" - wybacz, ale dla mnie osobiście to porównanie jest nietrafione.
Odnoszę wrażenie, że D90 mogłem wykonać na jednym ładowaniu dwa razy więcej zdjęć.
Żeby tylko dwa.
Alcatraz
03-05-2014, 22:02
gregoi, jeśli już wspomniałeś o merytorycznej informacji to pozwolę sobie zacytować fragment Twojego pierwszego postu.
Witam wszystkich
Znalazłem na allegro ciekawą ofertę 3200 klapnięć, gwarancja 1,5 roku. Aparat w stanie jak ze sklepu, ale... zrobiłem zdjęcie testowe; niebo, przysłona f18 i na matrycy ukazał się rój czarnych plamek
To mógł być jeden z powodów sprzedaży tej sztuki na Allegro... Nie twierdzę, że przy zakupie ze sklepu coś takiego nie może wystąpić ale już kilka razy "przejechałem się" na używanych rzeczach więc dla mnie nie ma przypadków. Nie bez powodu tyle osób chce, żeby zakupione body "pytało o datę" - czyli było nietknięte, z zerowym przebiegiem. W przypadku używek NIGDY nie dowiemy się co poprzedni właściciel wyrabiał ze sprzętem. A ludzie potrafią robić dziwne rzeczy...
W opisanym przez Ciebie przypadku - jak najszybciej serwis, dopóki jest na gwarancji. Może uda się zażegnać problem (nie tylko przez czyszczenie), czego szczerze Ci życzę.
tomasz.w
17-05-2014, 19:32
Hej,
Historią nie zaskoczę. Kupiłem D7100 3 dni temu, i wystarczyło wykonanie 80 zdjęć (słownie: osiemdziesiąt) by szeroko opisywana " lewa górna ćwiartka" została przyozdobiona uroczymi wykwitami. Najciekawszy jest jeden, położony centralnie, widoczny w całym zakresie przysłony. Do poniedziałku ochłonę, i wymyślę co dalej :)
Hej,
Historią nie zaskoczę. Kupiłem D7100 3 dni temu, i wystarczyło wykonanie 80 zdjęć (słownie: osiemdziesiąt) by szeroko opisywana " lewa górna ćwiartka" została przyozdobiona uroczymi wykwitami. Najciekawszy jest jeden, położony centralnie, widoczny w całym zakresie przysłony. Do poniedziałku ochłonę, i wymyślę co dalej :)
Wrzuć fotkę i pokaż jak to wygląda.
tomasz.w
17-05-2014, 20:26
Wrzuć fotkę i pokaż jak to wygląda.
Linki w pełnej rozdzielczości (ładowanie zajmie trochę czasu):
1. centralnie, plama nad lampami
http://wislak.com/wp-content/uploads/2014/05/DSC_0083.jpg
2. Nieostre, ale najlepiej widać. Tak nawiasem, jeszcze jedna kropka i byłby "mały wóz" :)
http://wislak.com/wp-content/uploads/2014/05/DSC_0117.jpg
piotrx25
17-05-2014, 21:42
Hej,
Kup zestaw do matryc i umyj. Myślę że po kilku tysiącach wychlapie się i kiedyś d7100 będzie tak chwalone jak dziś d90.
tomasz.w
17-05-2014, 21:55
Kup zestaw do matryc i umyj. Myślę że po kilku tysiącach wychlapie się i kiedyś d7100 będzie tak chwalone jak dziś d90.
Wybacz, ale trochę to przypomina dowcip o ruskim który chciał medal od złotej rybki ... dostał pośmiertny :) Na dni chwały nie specjalnie mam ochotę czekać, wolę cieszyć się tym co mam teraz.
piotrx25
18-05-2014, 22:09
wolisz się cieszyć plamami na matrycy to nie myj jej.
wolisz się cieszyć plamami na matrycy to nie myj jej.
Czyli co, te plamki trzeba sobie samemu umyć, serwis tego nie zrobi w ramach gwarancji? Ja rozumiem, że kurz, to sprawa normalna, ale olej chyba już nie? Ja spokojnie sobie robiłem zdjęcia i byłem zachwycony nowym sprzętem. Aż tu na dzisiejszych fotkach z Babiej Góry zauważyłem ciemne plamki w identycznych miejscach na wielu zdjęciach. Zmieniłem obiektyw i strzeliłem testowo na max przymkniętej przesłonie - no i widać jakieś badziewia w lewej górnej części kadru. To jest olej, czy kurz? Na matrycy gołym okiem nic nie widzę. Próbowałem zrobić czyszczenie w menu aparatu - nic to nie zmieniło. Przejrzałem sobie wcześniej robione zdjęcia i jedna z plamek jest widoczna na wcześniejszych zdjęciach, jeżeli przesłona była conajmniej 8 :(
Też wcześniej miałem D90 i do dzisiaj nie wiedziałem co to znaczy mieć brudną matrycę... Jak żyć? :(
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/26472827/DSC_2447a.jpg)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/26472827/DSC_2447.JPG
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/26472827/DSC_2481a.jpg)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/26472827/DSC_2481.JPG
Doradzacie serwis, czy czyszczenie samemu? Może najpierw kupię gruszkę i spróbuję przedmuchać?
sokolnik
06-07-2014, 14:23
Kup gruszke ale dobra żebyś sobie jeszcze bardziej nie usyfil matrycy.
Możesz wyczyścić sam kupując zestaw ( płyn Rotin + szpatułki do czyszczenia).
Ja tak zrobiłem, kupiłem zestaw za 60 zł i mam zestaw na kilka czyszczen.
Serwis życzy sobie za 1 czyszczenie 80 zł i gratis jest brak puszki przez tydzień może 2.
Delikatnie, ostrożnie i samemu wyczyscisz. Ludzie czyszczą i żyją. Mój aparat tez żyje :-)
U mnie jest łącznie 6 plamek i jest to raczej olej bo dwa raz zapiąłem obiektyw i przez blisko 10 tyś zdjęć go nie odpinałem. Wczoraj jak odbiąłem obiektyw i podniosłem lustro to było widać tą największą plamkę, taka ładna szklista jak ziarenko kwarcu lub właśnie kropelka oleju.
Podpiąłem go znowu i strzelam dalej bo na razie nie chce mi się czyścić tego.
@sokolnik - masz jakiś link do tego zestawu szpatułek ? To są Max-Tiki ?
sokolnik
06-07-2014, 14:53
Tak. Bo mini tiki są tak małe ze szok. 2 mm może 3 mm szerokości. Kup i czyść sam. Też się bałem a teraz wiem ze to proste. Lekko namoczyć szpatulke i przejechać po matrycy 2-3 razy. Czynność powtórzyć jeśli plamy nie zeszły. Czasami trzeba kilka razy czyścić by plama zniknęła.
Czyszczenia się nie boję bo to nic wielkiego, w Nikonie nie czyszczą telepatycznie tylko też mechanicznie a sama matryca od czyszczenia nie pęka. Zapomniałem zamówić z US sensorswaby i temat wyleciał mi z głowy, ale jeszcze kilka imprez enduro i wypadałoby zmyć i ten olej i piach z matrycy więc na zapas wole zanotować sobie co jest sprawdzone i co kupić.
Gruszkę kupiłem na allegro w zestawie z Lens penem i płynem do czyszczenia optyki. Zestaw kosztował chyba 19zł... W opisie pisali że się nadaje do matryc. Mam szukać innej gruszki? :)
W sumie to trochę nakłamałem Wam, bo oglądałem te plamy pod słońce a teraz jak w innym pomieszczeniu dodatkowo pobawiłem się poziomami w PS to wyszło mi coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/PbxIK1a-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/PbxIK1a.jpg)
Link do pełnego rozmiaru: http://i.imgur.com/fxA41gM.jpg
Kup gruszke ale dobra żebyś sobie jeszcze bardziej nie usyfil matrycy.
Możesz wyczyścić sam kupując zestaw ( płyn Rotin + szpatułki do czyszczenia).
Ja tak zrobiłem, kupiłem zestaw za 60 zł i mam zestaw na kilka czyszczen.
Serwis życzy sobie za 1 czyszczenie 80 zł i gratis jest brak puszki przez tydzień może 2.
Delikatnie, ostrożnie i samemu wyczyscisz. Ludzie czyszczą i żyją. Mój aparat tez żyje :-)
Temat szpatułek i płynu Rotin już poznałem :) Oglądałem filmik na youtube i faktycznie wygląda to na bardzo prostą czynność. Zamówiłem na razie gruszkę w zestawie, tylko teraz się zastanawiam nad jej jakością... zestaw kosztował na allegro 19zł. Czasami jest tak, że to normalna cena i identyczne zestawy w sklepach foto kosztują 50zł, ale może to być też jakaś chińska podróbka...
http://allegro.pl/zestaw-czyszczacy-9w1-pioro-typu-lenspen-bonus-i4356889156.html
Będzie to dobre, czy nie? Jak nie, to po czym poznać, że gruszka będzie OK? Z opisu w tej aukcji wynika, że to najlepsza gruszka do czyszczenia matryc na Ziemi :)
seba84_2005
07-07-2014, 22:09
Mam taką gruszkę. Kupiłem ją za 6zł i spokojnie daje radę.
Ja kupiłem coś takiego DUST AID KIT (http://www.amazon.co.uk/Dust-Aid-Dust-Wand-DA0200-001067/dp/B0018KXPEO)
Użyłem 1 raz rok temu i narazie spokoj.
Jak masz olej na matrycy to trzeba będzie użyć kilku "wacików" ale i tak napewno zostanie na kilka następnych czyszczeń, więc IMO warte zakupu. Jeśli nie trzęsą Ci się ręce jak żulikowi spod sklepu to napewno sam dasz rade.
Jacol, kup Sensor Swab Plus type 2. Ja miałem jeszcze bardziej zasyfioną matrycę od Twojej. Wystarczyły dwie szpatułki :-) Pierwsze czyszczenie: z lewej do prawej, obrócenie szpatułki i z prawej do lewej-nie podobał mi się wynik tej operacji... Drugie czyszczenie: z lewej do prawej, obrócenie szpatułki i znowu z lewej do prawej i... Na f/22 czyściuteńko!
Tylko gdzie to kupić? Szukam i na razie tylko na ebayu znalazłem - jakiś włoski sklep i za prawie 170zł z przesyłką. Z amazonu wszystko co znalazłem, albo nie wyślą do Polski, albo wysyłka 2x więcej niż same szpatułki i sumaryczny koszto dochodził nawet do 170zł za zestaw 4 patyczków... To ja chyba pożyję z tymi plamkami, może nazbieram ich więcej za jakiś czas i prześlę to do Nikona na czyszczenie. Miałem nadzieję, że lokalnie w Krakowie znajdę serwis, który to zrobi poniżej 100zł ale na razie nie znalazłem. A tych wynalazków z allegro trochę się boję...
Tutaj kup http://sensor-swab.pl/index.php?products=product&prod_id=79
Kupowałem już dwa razy. Wszystko w porządku.
Ja za żadne pieniądze nie oddał bym aparatu na czyszczenie matrycy, nawet do serwisu Nikona, zbyt wiele naczytałem się o fuszerkach serwisu i innych warsztatów...
antistar
28-07-2014, 22:28
To szczerze mówiąc irytujące, gdy z nowym aparatem (poniżej 500 zdjęć) jedziesz na prawie miesięczną wycieczkę kilka tysięcy kilometrów od swojego domu i po zrobieniu 5300 zdjęć okazuje się, że na połowie z nich widzisz plamkę lub plamki oleju... (oczywiście zauważasz to wcześniej, ale co masz zrobić będąc w trakcie takiego wyjazdu?)
Potem musisz spędzić kilkanaście/kilkadziesiąt godzin z photoshopem, żeby tę cholerną plamkę (dosyć dużą) lub cholerne plamki "wymazać". Cholernie dziękuję za to inżynierom Nikona D7100... ;)
To szczerze mówiąc irytujące, gdy z nowym aparatem (poniżej 500 zdjęć) jedziesz na prawie miesięczną wycieczkę kilka tysięcy kilometrów od swojego domu i po zrobieniu 5300 zdjęć okazuje się, że na połowie z nich widzisz plamkę lub plamki oleju... (oczywiście zauważasz to wcześniej, ale co masz zrobić będąc w trakcie takiego wyjazdu?)
Potem musisz spędzić kilkanaście/kilkadziesiąt godzin z photoshopem, żeby tę cholerną plamkę (dosyć dużą) lub cholerne plamki "wymazać". Cholernie dziękuję za to inżynierom Nikona D7100... ;)
A mogłeś zrobić fotę wzorca do usuwania syfku, czyli białej kartki z ok. 10 cm. Capture NX całkiem dobrze usuwa ze zdjęć plamki i kurz,.
Po południu pokażę wam moją pięknie zasyfioną matrycę. Bez szorowania drucianką się nie obejdzie.
PS. a dodam że aparat mam od zaledwie dwóch miesięcy...
antistar
29-07-2014, 02:25
A mogłeś zrobić fotę wzorca do usuwania syfku, czyli białej kartki z ok. 10 cm. Capture NX całkiem dobrze usuwa ze zdjęć plamki i kurz,.
Po południu pokażę wam moją pięknie zasyfioną matrycę. Bez szorowania drucianką się nie obejdzie.
Zrobiłem wtedy, nie pomogło niestety.
Aparat użytkowany od kwietnia, tak naprawdę chrzest bojowy przechodził dopiero od końca czerwca do ubiegłego tygodnia. Niby z jedną plamką, która pozostała nie ma tragedii (nie mam teraz dostępu do zdjęć, więc nie pokażę), ale jak ktoś ją widzi (jest nawet sporych rozmiarów, to nie jest mały paproch), to staje się bardzo denerwująca :)
Jestem przerażony jak niektórzy mają zachlapane matryce i jak tak patrzę, to z jednej strony się cieszę, że po niespełna 6000 zdjęć mamy tylko 1 lub 2 plamki, z drugiej jednak obawiam się, że ciągle będą z tym problemy i trzeba będzie ze sobą nosić zestaw do czyszczenia :/
Oto zdjęcie...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/BlZUStal-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/BlZUSta.jpg)
Wersja 1920x1280
http://i.imgur.com/BlZUSta.jpg
http://i.imgur.com/BlZUSta.jpg
leszek00
30-07-2014, 20:56
Ja wysłałem właśnie swojego na czyszczenie do Nikona w poprzedni poniedziałek. Minęły 8 dni i nie mam na razie żadnej informacji. Ciekawe czy wyczyszczą mi w ramach gwarancji czy będę musiał zapłacić
Alcatraz
31-07-2014, 00:08
limax, wrzuć to samo w oryginale (bez podnoszenia kontrastu itd.) no i z exifem.
limax, wrzuć to samo w oryginale (bez podnoszenia kontrastu itd.) no i z exifem.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/y5lXoX4l-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/y5lXoX4.jpg)
Full 6000x4000 px: http://i.imgur.com/y5lXoX4.jpg
Alcatraz
04-08-2014, 15:18
Dzięki ale exif nadal pusty. Jaka to przysłona?
leszek00
04-08-2014, 16:02
Aparat wrócił z serwisu. Zanieczyszczenia spowodowane użytkowaniem aparatu. Usunięte wyjątkowo bezpłatnie :)
Dzięki ale exif nadal pusty. Jaka to przysłona?
f/22, 1/125sek, ISO100 18mm obiektyw 18-105 VR
tomasz.w
31-08-2014, 10:56
Linki w pełnej rozdzielczości (ładowanie zajmie trochę czasu):
1. centralnie, plama nad lampami
http://wislak.com/wp-content/uploads/2014/05/DSC_0083.jpg
2. Nieostre, ale najlepiej widać. Tak nawiasem, jeszcze jedna kropka i byłby "mały wóz" :)
http://wislak.com/wp-content/uploads/2014/05/DSC_0117.jpg
Ok, wypada zakończyć opowieść, by nie szerzyć dezinformacji i zamętu. Zabrudzenia pochodziły od kurzu. Wystarczyła interwencja gruszki + Lens Pen (tu podziękowania dla Pana Ireneusza z Foto Net). Obecny przebieg aparatu to ok. 5000 zdjęć i problem nie występuje.
P.S. Linki z poprzedniej wiadomości nie działają
Witam ostatnio przeczytałem informacje na temat brudnych matryc w Nikon D600 i akcji serwisowej Nikona związanej z tym problemem. Jestem posiadaczem Nikona D7100 i robiąc zdjęcia w górach po ich obejrzeniu stwierdziłem, iż na białych obszarach zdjęć występuje dziwne szarawe plamy. W związku z czym wysłałem body do serwisu.
Chciałbym w tym miejscu zadać pytanie i kieruje je do innych użytkowników tego body, czy przypadkiem są może inni użytkownicy, którzy mają lub mieli taki sam problem.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238724
Witam Wychodzi na to że poplamiona matryca tudzież zakurzona to nie tylko problem Nikona D600 ale i D7100,
na razie Nikon przyznał się do problemu z D600, Ja swoją puszkę na gwarancji wysłałem do serwisu, zobaczymy co powiedzą :???:
Witam Wychodzi na to że poplamiona matryca tudzież zakurzona to nie tylko problem Nikona D600 ale i D7100,
na razie Nikon przyznał się do problemu z D600, Ja swoją puszkę na gwarancji wysłałem do serwisu, zobaczymy co powiedzą :???:
Albo po czyszczeniu okaże się, że AF szaleje... Takie tematy już były :)
To będę wysyłał aż do skutku należę do ludzi walki. Cóż szkoda tylko, że taka firma pozwala sobie na takie niedoróbki. O rany to i Japończycy zaczęli produkować buble. Szkoda bo miałem wcześniej D90 3 lata matryca czyściutka mimo iż puszka była nieuszczelniana i nikt mi nie wciskał takiego kitu o zasysaniu przez zoomy kurzu do środka. A teraz zamiast przyznać się do błędu to wciska się takie bajki ludziom - "koniec świata" :).
fader_audio
16-10-2014, 10:53
Pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą powyżej. D90 sprzedawałem z przebiegiem ok. 40 tyś. i matryca była czysta. D7100 już czyściłem, nie sprawdziłem jaki ma przebieg, minęło z pół roku od zakupu.
Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2
Może Ci sie wydawało że jest czysta, mam jeszcze d80 z przebiegiem ok 45tys, i tam czyściłem matryce kilka razy, obecnie są też jakies syfki ale do tej pory mi nie przeszkadzają
O rany to i Japończycy zaczęli produkować buble.
A w którym miejscu na aparacie masz napis Made in Japan ?
Nikon (jap. ć*Şĺźäźç¤žăăłăł Kabushiki-gaisha Nikon?) â japoński producent sprzętu fotograficznego i optycznego. Obecne zakłady produkcyjne znajdują się w Tokio w Japonii, Tajlandii oraz na Tajwanie. Nie ważne gdzie ale istotne kto firmuję markę.
Nikon (jap. ć*Şĺźäźç¤žăăłăł Kabushiki-gaisha Nikon?) â japoński producent sprzętu fotograficznego i optycznego. Obecne zakłady produkcyjne znajdują się w Tokio w Japonii, Tajlandii oraz na Tajwanie. Nie ważne gdzie ale istotne kto firmuję markę.
Ten artykuł wymaga modyfikacji na podstawie najświeższych informacji.
Niektóre treści są już na pewno lub najprawdopodobniej nieaktualne. Artykuł należy zweryfikować i odpowiednio go zmienić.
Firmować markę, a produkować sprzęt to dwie różne rzeczy.
Aparat kupiony 10 dni temu. Zrobione 1000 zdjęć. Obiektyw zmieniany może 3 razy.
http://imgur.com/6lQpw99
Przysłona f32. Na zdjęciu podniesiony kontrast.
Jest Ok, nie panikuj, jak na f11 coś Ci się pokaże to zgłoś się tu ������
madebyzosiek
06-11-2014, 09:24
Aparat kupiony 10 dni temu. Zrobione 1000 zdjęć. Obiektyw zmieniany może 3 razy.
http://imgur.com/6lQpw99
Przysłona f32. Na zdjęciu podniesiony kontrast.
Koniecznie się go pozbądź, najlepiej sprzedaj jako uszkodzony za pół ceny... :D
Rób zdjęcia i ciesz się ich jakością, f32 nie jest używane do robienia normalnych zdjęć...
Ned Stark
06-11-2014, 10:02
Tak to się kończy polecanie wszystkim 18-105 :P Szkoda, że nie można przymknąć do f100
Arek, nawet jeśli będzie robił krajobraz stałką, to i tak powinien przymknąć do f5.6 lub f8. Na f8 babole już będzie widać. To jest bez znaczenia, czy jasna stałka, czy ciemny zoom.
Ned Stark
06-11-2014, 11:04
To jasne. Jeśli ktoś ma babola na f8 to sobie czyści i tyle. Obiecałem selfie na f22 :PP Może dzisiaj znajdę trochę czasu :D
nikoniarz
06-11-2014, 18:12
Warto mieć na uwadze, że jeśli ktoś chce się pobawić w makro to będzie przymykał szkło do f/20 albo i więcej... Także jeśli dla kogoś syf przy f/10 nie jest problemem bo nie używa takich przysłon, to nie znaczy, że ktoś inny powinien wychodzić z takiego założenia...
piotrekok
06-11-2014, 18:20
Tak czytam komentarze starych wyjadaczy, którzy bagatelizują problem syfienie to zaczynam się zastanawiać... po co w obiektywach mamy przysłony większą niż 7,1 może Nikon powinien produkować obiektywy z zakresem 3,5-7,1 ? Powinno zakazać się stosowania innych wartości... ja może przypomnę, że aparat produkuje się z pewnym zakresem możliwości i to do użytkownika należy wybór... chyba nie musze mówić ze są jednak czasami sytuacje kiedy przydaje się a nawet jest potrzebna większa przysłona. A kupowanie średnio zaawansowanej lustrzanki która przez bubel z chlapaniem może popsuć kadry mija się z celem... sam miałem do czynienia z mocno chlapiącym d600 - uprzedzając nie byl to kurz. I zastanawiając się nad kupnem dx taka losowa wada może dyskwalifikować.. i wtedy pozostaje tylko wykastrowany w możliwości d5300 (cos w tym wypadku nie ma wątku o kurzu:). Ponadto jak się okazało podobne dyskusje były przy d600 i dopiero po roku Nikon przyznał się do problemu.
Miałem kiedyś Canona 550D, miałem Canona 50D i oba syfiły sie niemiłosiernie. Jeśli dobrze pamiętam 550D pobił mój rekord - w dniu zakupu miał już kilka plam na matrycy, a co ciekawsze także dwa paprochy na lustrze albo matówce (pewny nie jestem - były widoczne w wizjerze). Wysłałem go do serwisu Canona i co ciekawe wyczyścili na gwarancji (!). Potem już zaopatrzyłem sie w gruchę i samodzielnie wydmuchiwałem zabrudzenia, ale tylko wtedy kiedy rzucały mi się same w oczy. Szybko wyleczyłem się poszukiwań paprochów w ramach hobby. I od razu dodam - nie miałem w zasadzie pretensji do producenta - ot, taki urok lustrzanki. Zmieniłem system na Nikona i nie spotkałem się z problemem chlapania olejem. Natomiast paprochy wpadające np. przy zmianie obiektywu traktuję tak samo jak za czasów Canona - czyszczę kiedy po prostu zauważę na zrobionych zdjęciach. I powiem szczerze, że używając Nikonów czyszczę matryce naprawdę sporadycznie. Czy to zasługa lepszej konstrukcji, szczęścia czy nabytego doświadczenia w zmianach obiektywów - nie mam pojęcia :-)
piotrekok
06-11-2014, 21:08
Ale czy zauważyłeś ze rozmawiamy o Nikonie d7100? Miałem Canony i Nikony jedne łatwiej zbierały paprochy inne gorzej. Prym wiodły starsze Canony. Jeden z obecnych Nikonów czyściłem tylko raz na dwa lata. Łatwo nauczyć się czyścić matrycę. Tylko co innego zbieranie paprochów i przedmuchiwanie pyłków a co innego systematyczne brudzenie z mechanizmu aparatu. Takich rzeczy nie czyści się łatwo. To ze aparat zasysa syfy każde dziecko wie i nikt nie ma chyba pretensji ale w przypadku d600 sam producent w końcu przyznał się do bubla. I cos jestem przekonany ze przynajmniej z częścią d7100 jest podobnie tylko konsumenci przełknęli to łatwiej a Nikon ich olał. To że Ciebie problem oleju nie spotkał to świetnie! A masz d7100? Widząc to co miałem z d600 jestem bardziej ostrożny.
Kup sobie Sensor Swab Type 2 i przestań biadolić. Mój d7100 wychlapał się po ok 3 k fotek, dwa razy czyściłem przy użyciu ww. Żadna filozofia. Przypadkiem nie wysyłaj do serwisu, bo Ci popsują aparat ������
Ned Stark
06-11-2014, 22:05
Cholernie trudno fotografuje się na takiej dziwnej przesłonie :P
Szczególnie typowe "selfie z rąsi". Niestety nie znalazłem sensownego generatora memów "trudnych spraw" http://ridelite.pl/trudnesprawy/show.php?id=853433370.jpg&dir=141106
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/DSC_0818_zpsa2509675-2.jpg
źródło (http://s622.photobucket.com/user/brirol/media/DSC_0818_zpsa2509675.jpg.html)
piotrekok
06-11-2014, 22:08
Widzisz tak się składa ze mam ale to nie znaczy ze mam ochotę czyścić co miesiąc. I zastanawiać przed kolejnymi zdjęciami czy nic mnie nie zaskoczy. Tobie przestał po 3k klatek a dasz mi gwarancje ze jak kupie to też przestanie po 3k. Wole bawić się zdjęciami a nie tracić czas na czyszczenie matrycy albo ujęć z syfów. Po takich odpowiedziach jak Twoje upewniam się tylko ze jednak nie chce mi się tracić nerwy i kupować ewidentny bubel. A szkoda bo w tym segmencie Nikon ma problemy... jakoś w serii dxxx nic takiego się nie dzieje..
No przecież pisałeś, że w segmencie dxxx, czyli np d600 też to się dzieje... Nie rozumiem Twojej wypowiedzi...
nikoniarz
06-11-2014, 22:34
Wole bawić się zdjęciami a nie tracić czas na czyszczenie matrycy albo ujęć z syfów. Po takich odpowiedziach jak Twoje upewniam się tylko ze jednak nie chce mi się tracić nerwy i kupować ewidentny bubel. A szkoda bo w tym segmencie Nikon ma problemy... jakoś w serii dxxx nic takiego się nie dzieje..
kupowanie średnio zaawansowanej lustrzanki która przez bubel z chlapaniem może popsuć kadry mija się z celem... sam miałem do czynienia z mocno chlapiącym d600 - uprzedzając nie byl to kurz
Nic dodać, nic ująć...
piotrekok
06-11-2014, 22:35
Mój błąd miałem na myśli d5100-d5300.
piotrekok
06-11-2014, 23:06
Mój błąd miałem na myśli d5100-d5300.
Teraz już gra ?
Ned Stark
06-11-2014, 23:17
W dzisiejszym świecie już tak jest. Trzeba do tego przywyknąć niestety, że rzeczy są jednorazowe i gatunkowo słabe. Te aparaty to też tanie jednorazówki (tanie w sensie globalnym oczywiście) i mają wady. Nie popadajmy jednak w paranoję. W zwykłym fotografowaniu rzadko używa się takich przesłon jak f32, szczególnie że te szkła wiele tracą w takich wartościach.
Po dzisiejszym dniu stwierdzam, że jak nie wiesz o brudnej matrycy to na zdjęciach tego nie widzisz :) Gdyby nie przypadek/wypadek z moim 6 letnim synkiem i jego zabawą w rzucaniu poduszką, to bym nie wiedział, że mam taki syf (nie olej - żeby nie było).
Ale szybka pomoc Kolegi z forum i po problemie :)
piotrekok
06-11-2014, 23:49
Ned Stark
A ja nie godzę się na takie traktowanie :) Miałem zlecenie na d600 kilka zdjęć zrobione w pół godziny... usuwanie syfów 5 godzin. Akurat wtedy potrzebowałem większych przysłon. Trochę znam się na fizyce i wiem ze obraz traci na jakości :) ale czasami trzeba. Moje podejście do funkcji aparatu wyjaśniłem wcześniej. Twoje podejście to trochę jak by mi mówić skoro na pejzażu masz syfy to rób portrety. Nie tylko macro jest przykładem konieczności stosowania większych przysłona. Czasami bardzo mocne filtry ND nie wystarcza aby zrobić poruszona wodę w dzień... jak chcesz mogę poszukać jeszcze więcej. Spróbuj z takiej wody usunąć kilkaset plam... Poza tym co zostaje ze zdjęcia ? Ciekawe ze nota serwisowa mówiąca o brudzeniu się matrycy podczas zmiany obiektywów dotyczyła tylko d600 a pół roku później firma przyznała się do błędu.
Ned Stark
07-11-2014, 00:02
Ja wychodzę z założenia, że to jest sprzęt dla amatora ;-), który jak ma plamę, paproch to sobie to wyczyści. Jest różnica między tym co się działo z d600 a tym co jest z d7100. Model już jest jakiś czas, a ludzi, którzy coś tam mają jest jak widać niewielu. Wiadomo - ja robię portrety i za cholerę nie zobaczę plamy oleju bo rzadko kiedy wyjdę poza f8. Czasami bawię się nieśmiało w krajobraz i tutaj mam podobnie - f8, maks f11, teraz kupuję filtr nd1000 i to mi chyba załatwi sprawę z rozmywaniem wody ;-). Jestem amatorem, ale jak zobaczę paprocha, olej, kurz to sobie to wyczyszczę przed ważnymi zdjęciami żeby w postprocesie się nie męczyć. To dla mnie logiczne działanie - potrzebuję f22 - testuję - mam coś - czyszczę - nie mam - robię zdjęcie na f22. Jak widać z mojego selfie portretu :D nie mam na razie :D
Ale czy zauważyłeś ze rozmawiamy o Nikonie d7100? Miałem Canony i Nikony jedne łatwiej zbierały paprochy inne gorzej. Prym wiodły starsze Canony. Jeden z obecnych Nikonów czyściłem tylko raz na dwa lata. Łatwo nauczyć się czyścić matrycę. Tylko co innego zbieranie paprochów i przedmuchiwanie pyłków a co innego systematyczne brudzenie z mechanizmu aparatu. Takich rzeczy nie czyści się łatwo. To ze aparat zasysa syfy każde dziecko wie i nikt nie ma chyba pretensji ale w przypadku d600 sam producent w końcu przyznał się do bubla. I cos jestem przekonany ze przynajmniej z częścią d7100 jest podobnie tylko konsumenci przełknęli to łatwiej a Nikon ich olał. To że Ciebie problem oleju nie spotkał to świetnie! A masz d7100? Widząc to co miałem z d600 jestem bardziej ostrożny.
Tak, posiadam D7100 (w podpisie widać jak na dłoni). Tak, zauważyłem o czym rozmawiamy. Słysząc jednak non stop jaki to Nikon "bee" przytoczyłem przykład konkurencyjnej marki. Można to było wywnioskować z kontekstu... Prawda jest taka, że każdemu producentowi można coś zarzucić i żaden doskonały nie jest. N, C, O, S, P - każdego z nich jedni chwalą, inni krytykują (z przeróżnych powodów). Ja staram się podchodzić do tego możliwie neutralnie i dlatego ani nie zachwycam się żadnym producentem, ani nie wieszam na żadnym psów. Jak komuś szwankuje aparat to ma święte prawo reklamować, serwisować etc. Ale nie znaczy to, że nagle plaga dopadła jakiś znaczący odsetek wyprodukowanych egzemplarzy jak w przypadku D600.
Każdy sprzęt się psuje - Mercedesy i Bentley'e też jeżdżą do serwisów...
Alcatraz
07-11-2014, 00:31
piotrekok, nie bądź pierdoła i nie marudź:-) Koledzy dobrze piszą, D7100 pod względem brudzenia matrycy łapie się może do średniej dla tej kategorii sprzętu. Jest naprawdę OK.
piotrekok
07-11-2014, 00:38
Widzisz tylko po co kombinować skoro aparat ma działać. Zgadza się w d600 większość była obarczona wadą. Ale kilka- Kilkanaście procent d7100 to też dużo. To, że Ty nie potrzebujesz większych przysłon to Twój wybór. A z mojego doświadczenia z filtrami ND1000(3,0) czasami z przysłoną trzeba było zejść do ponad 20. Poza tym nie miałem możliwości wcześniejszego sprawdzenia aparatu. Natomiast a propos czyszczenia. Wole kupić cos co nie będzie wymagało ciągłej uwagi... nie będę kupował bubla. Jeśli Ty się na to godzisz To Twój wybór. Już sprawa d600 odbiła się firmie czkawką. Jeszcze kilka takich wpadek i okaże się ze wcale nie jesteśmy skazani na takie traktowanie przez podobne firmy :)
piotrekok
07-11-2014, 00:46
Alcatraz
Tak będę pierdołą i kupie jednak wykastrowanego d5300:) Funkcje nie zastąpią spokojnej głowy, że nie będę musiał co tydzień sprawdzać matrycy. Co ciekawe podobne ataki były po wątkiem dotyczącym d600:)
piotrekok
07-11-2014, 00:48
Sebi75
Akurat tutaj to więcej wątków jest, że co się czepiacie Nikona a nie ze jest Będę:)
Alcatraz
07-11-2014, 00:53
Funkcje nie zastąpią spokojnej głowy, że nie będę musiał co tydzień sprawdzać matrycy. Co ciekawe podobne ataki były po wątkiem dotyczącym d600:)
Kupiłem D7100 właśnie m.in. żeby mieć spokojną głowę i nie zawiodłem się. I nie sprawdzam co chwilę matrycy. Zastanawiam się skąd Ty bierzesz takie wynurzenia. No ale mniejsza z tym. Kurz będziesz miał również w D5300, zapewniam:-)) Jeśli ktoś nie może tego przeżyć powinien zapomnieć o sprzęcie z wymienną optyką.
piotrekok
07-11-2014, 00:57
Powtórzę tylko kurz a olej z mechanizmu to dwie różne sprawy. Cieszę się ze nie masz tego problemu:) jak widać są jednak tacy co mieli.
Alcatraz
07-11-2014, 01:00
Powtórzę tylko kurz a olej z mechanizmu to dwie różne sprawy. Cieszę się ze nie masz tego problemu:) jak widać są jednak tacy co mieli.
"Pocieszę Cię" wśród posiadaczy D5300/5200 również są tacy. Tam też są "smarowane" mechanizmy sterowania lustrem.
piotrekok
07-11-2014, 01:07
Alcatraz
Skąd taka wiedza? Jakoś nie znalazłem wątków tego dotyczących... a swoją drogą może pora kolejny raz zmienić system :)
Alcatraz
07-11-2014, 01:17
Wiedza bezpośrednio od użytkowników. Nie wszyscy nikoniarze piszą na forach. Poza tym użytkowników D5300 jest znacznie mniej niż D7100.
piotrekok
07-11-2014, 01:20
No to moi znajomi nie mieli takich problemów z d5300
Alcatraz
07-11-2014, 01:21
No widzisz, podobnie jak ja (i większość Kolegów) z D7100.
piotrekok
07-11-2014, 01:32
D7100 co prawda starszy ale to nie tłumaczy tego ze akurat o tym body dużo się mówi w kwestii oleju a na temat d5300 cisza:) Już nie będę zaśmiecał wątku. Może przydały by się podobne dla innych lustrzanek.
Alcatraz
07-11-2014, 01:45
D7100 co prawda starszy ale to nie tłumaczy tego ze akurat o tym body dużo się mówi w kwestii oleju a na temat d5300 cisza:)
Po pierwsze jeśli już to właśnie tłumaczy a po drugie nie bardzo widzę gdzie "tyle się o tym mówi". To cztery czy pięć osób o tym pisało a że pisali w kółko odniosłeś takie mylne wrażenie.
nikoniarz
07-11-2014, 06:11
potrzebuję f22 - testuję - mam coś - czyszczę - nie mam - robię zdjęcie na f22. Jak widać z mojego selfie portretu :D nie mam na razie :D
Zrob na jasnym tle to bedziesz mial pewnosc ;)
D7100 co prawda starszy ale to nie tłumaczy tego ze akurat o tym body dużo się mówi w kwestii oleju
Starszy i zarazem bardziej popularny stad wiecej opinii.
@piotrekok, Piotrze wszyscy już wiemy, że jesteś wkurzony na Nikona, d600 i d7100. Ale mnie najbardziej chyba denerwuje w Twoich wypowiedziach używanie słowa PRZYSŁONA. Otóż przysłona to jest np. w kiblu na Dworcu Centralnym w Wa-wie, w fotografii używamy słowa PRZESŁONA :-)
Wyluzuj już, ja też byłem wku... jak zobaczyłem na swoich fotkach babola na f/8 w lewym górnym rogu zdjęcia. Ten etap, który Ty przechodzisz teraz, ja mam już za sobą. Z Tobą będzie tak samo.
@piotrekok, Piotrze wszyscy już wiemy, że jesteś wkurzony na Nikona, d600 i d7100. Ale mnie najbardziej chyba denerwuje w Twoich wypowiedziach używanie słowa PRZYSŁONA. Otóż przysłona to jest np. w kiblu na Dworcu Centralnym w Wa-wie, w fotografii używamy słowa PRZESŁONA :-)
Wyluzuj już, ja też byłem wku... jak zobaczyłem na swoich fotkach babola na f/8 w lewym górnym rogu zdjęcia. Ten etap, który Ty przechodzisz teraz, ja mam już za sobą. Z Tobą będzie tak samo.
Mnie nie denerwuje, bo zarówna jedna jak i druga forma jest poprawna i używana.
Mnie nie denerwuje, bo zarówna jedna jak i druga forma jest poprawna i używana.
POSZŁEM też jest poprawna, bo często używana???
POSZŁEM też jest poprawna, bo często używana???
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/Chernafacepalm-2.gif
źródło (http://www.en.kolobok.us/smiles/artists/cherna/Cherna-facepalm.gif)
A jeśli mamy już się spierać, to właśnie forma przysłona wg mnie jest bardziej poprawna.
//edit
Mam nadzieję, że nie rozwinie się ten wątek, bo zrobi się offtopic.
Ned Stark
07-11-2014, 09:43
Obie formy są poprawne przynajmniej według słownika języka polskiego ;-) Nie macie się już widać o co kłócić. Moją brzydką gębę obejrzałem pod maksymalnym, najbardziej hardcorowym powiększeniem. Poza pewnymi ubytkami w cerze, siwymi włosami, pryszczami, jakimiś bliznami i łupieżem nic nie dałem rady znaleźć. Na tle podobnie :P a badałem przed obróbką, kiedy było jaśniejsze :P Jedyne co mnie wk.. w tym aparacie to, że mi w warunkach studyjnych af nie zawsze chciał łapać ostrość i to jest dopiero denerwujące :P
poszłem bo miałem daleko
poszedłem bo miałem blisko
;)
A jeśli mamy już się spierać, to właśnie forma przysłona wg mnie jest bardziej poprawna.
//edit
Mam nadzieję, że nie rozwinie się ten wątek, bo zrobi się offtopic.
Nie rozwinie się, czepiam się bez sensu, przepraszam. Mea culpa.
Nie rozwinie się, czepiam się bez sensu, przepraszam. Mea culpa.
szybko rozwiąże ten problem
przesłonić znaczy zakryć coś w CAŁOŚCI, utrudnić zauważenie
przysłonić to z kolei zakryć CZĘŚCIOWO,
a więc robiąc zdjęcie ustawiamy przysłonę
Ned Stark
07-11-2014, 12:43
Według słownika języka polskiego obie formy są poprawne. A to temat o oleju na matrycy jest. Widać występuje rzadko :P
FrancisBegbie
07-11-2014, 18:26
U mnie d7100 kupiony w marcu a już zauważyłem jakieś plamy na fotach przy dużych kontrastach na f8+ jakies 3 miesiace temu. Poprzednio miałem canon 7d to pod tym względem, jak mudałem w dupę to był czyściutki jak łza. Obie puszki na 2 obiektywach zmiennie.
Używam D7100 oraz D610 - po 2 tys klatek na f16 coś tam widać - nie zaprzątam sobie tym głowy - jak plamy będą mi przeszkadzały wyczyszczę matrycę i będę dalej cieszyć się fotografią, co i Wam życzę .
Jutro muszę sprawdzić co jest u mnie bo nie wiem czy dalej zdjęcia robić? Jak ten test wykonać.
Klepnięte Nokia 3310
piotrx25
08-11-2014, 09:01
Lepiej nie sprawdzaj, bo jak raz zobaczysz plamy to będziesz je już widział nawet przy mniejszych przysłonach. Oczywiście gdy będzie brudna matryca.
A patrzyliście Państwo przez swoje okna, tam dopiero chlapie i widać plamy, nawet tydzień po umyciu, bez względu na przymknięcie powieki.
Najwyższy czas zamurować okna. Chyba, że ktoś uważa, że mycie okien, to normalna czynność, ale takich na świecie zostało pewnie niewielu, przynajmniej- jak widzę, wśród nikoniarzy.pl
Aż z ciekawości sprawdziłem swojego d5100. Na F22 mam kilka plamek, choć jeszcze nigdy takiej przysłony nie ustawiałem do zdjęć. Przebieg około 15 tyś. Wcześniej na moich fotkach nie dopatrzyłem się artefaktów w tych miejscach.
Półtora roku używania - matryca czyściutka. Przez praktycznie cały czas Sigma 18-35 /1.8. Żona wyjeżdżała zagranicę na tydzień, stwierdziła że tej cegły nie chce, założyłem 18-105. Po powrocie na matrycy masakra...
Pzdr
D7100 - pół roku użytkowania, 3000 zdjęć.
Pierwsze plamy pojawiły się po miesiącu, wyczyściłem. Kilka tygodni później znów , ale w innych miejscach.
Pierwsze były w lewym górnym rogu (patrząc na zdjęcie), teraz są w prawym górnym rogu. Na razie da się z tym żyć
bo rzadko używam więcej niż f/16, no i usuwanie plamek w PS to czysta przyjemność.
Za to serwis nikona się nie poczuwa - "Proszę przysłać aparat, a my ocenimy czy czyszczenie matrycy zrobimy w ramach gwarancji czy odpłatnie"
Zapytam czy komuś przestało chlapać po jakimś czasie w D7100?
Ned Stark
23-04-2015, 11:30
A nie lepiej samemu sobie wyczyścić zamiast posyłać do serwisu? Mi tam nie chlapie, nie wiem nawet w sumie :P ale masz na forum wszelkie informacje czym czyścić i jak.
Może niektórym ręce się za bardzo trzęsą :D
A nie lepiej samemu sobie wyczyścić zamiast posyłać do serwisu? Mi tam nie chlapie, nie wiem nawet w sumie :P ale masz na forum wszelkie informacje czym czyścić i jak.
Czyściłem mimo obaw, zestaw matin, szpatułki + płyn jest super. Jednak sprzęt jest na gwarancji, a czyszczenie matrycy na mokro to jednak ryzykowna operacja. Znów wysyłanie co miesiąc i 2 tygodnie bez aparatu jest bez sensu.
W D600 udało się pozwem zbiorowym doprowadzić Nikona do wymiany elementów odpowiedzialnych za chlapaniem olejem.
Pewnie pechowo trafiłem w te 11.54% którym chlapie :-)
jak odróżnić olej od paprocha na matrycy?
jak odróżnić olej od paprocha na matrycy?
Olej to ciemne plamy z jasną obwódką.
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/802/rxbg.jpg)
przepraszam to jest crop ?
a pyłek nie będzie wyglądał podobnie albo tak samo?
Hm...ja miałem tylko paprochy w życiu i wyglądały właśnie tak, wydawało mi się, że olej to takie plamki o większej powierzchni, ale mniejszym zaczernieniu:o
krzysztof2297
25-04-2015, 17:40
Moj kupiony w UK , sprowadzany z USA , taki tam tanszy sklep :-) , 2000 zdjec , bez plam .
Łukasz28
04-05-2015, 10:56
Witam
Mam już założony wątek, ale chciałem równie przedstawić co się dzieje.
Obiektyw zmieniany był chyba ze 3 razy.
A efekt:
http://i59.tinypic.com/20ixb2u.jpg
A teraz po obróbce w ,,plenerze,,
http://i59.tinypic.com/f30up.jpg
Praktycznie po 1k fotkach matryca wygląda jak, by aparat wpadł do błota czy doznał innego zabrudzenia. Jak myślicie to już jest powód wysłania do serwisu ?
Witam
Mam już założony wątek, ale chciałem równie przedstawić co się dzieje.
Obiektyw zmieniany był chyba ze 3 razy.
A efekt:
http://i59.tinypic.com/20ixb2u.jpg
A teraz po obróbce w ,,plenerze,,
http://i59.tinypic.com/f30up.jpg
Praktycznie po 1k fotkach matryca wygląda jak, by aparat wpadł do błota czy doznał innego zabrudzenia. Jak myślicie to już jest powód wysłania do serwisu ?
Wysyłaj do serwisu, to co masz na matrycy to jakaś masakra, mój 3 letni D90 z przebiegiem ponad 5 tys nigdy nie był czyszczony, a używany w różnych warunkach.
Na f/36 widać kilka kropek w lewym dolnym rogu, poniżej przykładowe zdjęcie w linku:
matryca w D90 (https://picasaweb.google.com/lh/photo/ne6kJels9g-Qy3bsMKcy9W9MAYZCSh0z_WxWDfDgJM8?feat=directlink)
A Ci co mówią że kurzenie i chlapanie olejem na matrycę jest normalne niech wreszcie zrozumią że kurzenie a pojedyncze pyłki to znaczna różnica.
Nikon w ostatnich modelach nie oszczędza kurzu nawet w puszkach uszczelnionych, kurz dostajesz gratis już w trakcie produkcji.
Łukasz28
04-05-2015, 14:49
Za chwilę skontaktuje się z producentem, bo podobno za darmo czyszczą w takim przypadku. To jest skandal jak na taki drogi jak dla nas (niestety nikt nie zarabia 10k aby go stać było na d4s) sprzęt były z nim takie problemy.
@Edit
Jakże miła jest ta obsługa w Nikonie (rozstrzelać to mało). Pani która wprost powiedziała mi że mam brudną matrycę z mojej winy i trzeba było uważać i w sterylnych warunkach zmieniać obiektyw (KPINA) a to że są aparaty razem z gratisowym kurzem na matrycy to również moja wina. Nie obchodzi to serwis że mam gwarancję a obiektyw był zmieniany może 2 razy.
Łukasz28
04-05-2015, 15:27
Na dodatek przyjemność dla mojej matrycy czyli czyszczenie będzie płatne jak poza okresem gwarancyjnym. Pomimo przedstawienia jej że mam gwarancję a obiektyw był zmieniany może 2 razy i widać już ślady oleju czy smaru.
Na dodatek przyjemność dla mojej matrycy czyli czyszczenie będzie płatne jak poza okresem gwarancyjnym. Pomimo przedstawienia jej że mam gwarancję a obiektyw był zmieniany może 2 razy i widać już ślady oleju czy smaru.
Czyszczenie matrycy nigdy nie było objęte gwarancją, wyjątek stanowi tylko D600 bo Nikon przyznał się do wady migawki w tym modelu, w sporadycznych przypadkach po zakupie nowego aparatu z zakurzoną matrycą w okresie do dwóch tygodni serwis również czyścił za darmo.
Co do zmiany obiektywów, jeśli się tego nie robi w skrajnie kurzącym otoczeniu i przy silnym wietrze to żadne pyłki nie przedostają się na matrycę.
Matrycę zasłania migawka a wcześniej jest jeszcze opuszczone lustro więc kurz co najwyżej wyląduje w komorze lustra.
Twój egzemplarz jest wyjątkowo wadliwy pod katem brudzenia matrycy, pozostaje Ci nauka samodzielnego czyszczenia matrycy, będzie znacznie taniej i szybciej niż w serwisie.
Łukasz28
04-05-2015, 18:34
Nie chcę przynudzać a ni nikogo denerwować swoimi pytaniami ale...
Czy gdyby mój aparat był obarczony wadą podobnie jak w d600 lub d7000 to Nikon będzie kazał mi zapłacić za czyszczenie ?
Nie chcę przynudzać a ni nikogo denerwować swoimi pytaniami ale...
Czy gdyby mój aparat był obarczony wadą podobnie jak w d600 lub d7000 to Nikon będzie kazał mi zapłacić za czyszczenie ?
Otrzymałeś odpowiedź z serwisu, czy będą kazali zapłacić za czyszczenie to od nich zależy.
Jeśli to są plamy oleju to serwis powinien wyczyścić za darmo bo chlapania olejem po matrycy żadna specyfikacja aparatu nie przewiduje, co innego kurz na matrycy, o tym jest mowa w instrukcji.
Miałem ten sam problem, zawiozłem D7100 do serwisu, opisałem problem pokazałem zdjęcia i co?
80 zł za czyszczenie, po 300 zdjęciach znów pojawiły się plamy...
Zostaje nam czyszczenie matrycy...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=260974
Ned Stark
04-05-2015, 20:05
Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że część ludzi nie ma żadnych problemów tak jak ja, a zmieniam szkła często. Więc powtarzalność w tej fabryce musi być na wysokim poziomie.
Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że część ludzi nie ma żadnych problemów tak jak ja, a zmieniam szkła często. Więc powtarzalność w tej fabryce musi być na wysokim poziomie.
Mi brudzi olejem ale serwis nie widzi problemu, a nie mam kasy by ciagle do nich jezdzic.
Pisałem tutaj z paroma osobami i tez maja problem z olejem, niestety.
Czyszczenie w Canonie matrycy jest za free
cz4rnuch
04-05-2015, 20:41
Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że część ludzi nie ma żadnych problemów tak jak ja, a zmieniam szkła często... Ty nie masz problemów bo nie przymykasz ;)
Mi brudzi olejem ale serwis nie widzi problemu, a nie mam kasy by ciagle do nich jezdzic.
Pisałem tutaj z paroma osobami i tez maja problem z olejem, niestety.
Czyszczenie w Canonie matrycy jest za free To słabo, że Nikon się wypina na swoich użytkowników, ale spójrzmy prawdzie w oczy. W dzisiejszych czasach rządzi tandeta. Canon też co jakiś czas zalicza wpadki i stawianie go za wzór to moim zdaniem lekka przesada. Jeszcze ciepły news: <<klik>> (http://www.dpreview.com/articles/3237720717/lensrentals-reports-canon-eos-rebel-t6s-and-t6i-sensor-issue) Szczerze Ci radzę. Olej (przepraszam za dobór słów) serwis i naucz się czyścić na mokro. Oszczędzisz czas i nerwy a i nie zbiedniejesz. Albo jeszcze lepiej kup Pentaxa :)
olałem!
i czyszcze matryce co ok. 300 fot, moze w koncu sie ten olej skonczy :P hahahaha
Łukasz28
04-05-2015, 21:43
Ty nie masz problemów bo nie przymykasz ;)
To słabo, że Nikon się wypina na swoich użytkowników, ale spójrzmy prawdzie w oczy. W dzisiejszych czasach rządzi tandeta. Canon też co jakiś czas zalicza wpadki i stawianie go za wzór to moim zdaniem lekka przesada. Jeszcze ciepły news: <<klik>> (http://www.dpreview.com/articles/3237720717/lensrentals-reports-canon-eos-rebel-t6s-and-t6i-sensor-issue) Szczerze Ci radzę. Olej (przepraszam za dobór słów) serwis i naucz się czyścić na mokro. Oszczędzisz czas i nerwy a i nie zbiedniejesz. Albo jeszcze lepiej kup Pentaxa :)
Dziękuję za wypowiedź ,,zgera,,
Z Pentaxem miał do czynienia mój znajomy zadzwonił i uszczęśliwienie, a raczej jego puszki kosztowało 300 zł bo paprochy nie chciały zlecieć. U Pentaxa jest jedna wielka wada szklarnia troszkę mało u nich tego jest.
Nie ma co na Nikonie psów wieszać, bo owszem ma dobry sprzęt, ale pewną określoną ilość klientów olewa z góry na dół.Tak było z d7000 i tak będzie pewnie z d7100, tylko że sprawa ucichnie, bo jedynie kilka osób robi na przysłonie f22 lub większej. Ok może wyszło paręnaście wadliwych aparatów, ale to nie znaczy, że serwis jest w stosunku do klienta nie miły i pretensje ma, że w ogóle ważył się zareklamować ich cudowny sprzęt. Ciekawy jestem czy te znikąd kurze pojawiają się na 7200.
Heh, co tam nasze puszki... Czerwoni to przynajmniej się nie rozdrabniają - raz a porządnie ;-)
http://www.lensrentals.com/blog/2015/04/canon-t6-sensor-issue
I to nie dotyczy jednego egzemplarza. Nieźle...
Ned Stark
05-05-2015, 10:51
Nie no czasem przymykam ;-) ale nie mam takiego hardcoru jak tam kolega wyżej zalinkował... (a już już mnie korciło żeby kupić sobie obiektyw makro i te małe robaczki takie fajne bezproblemowe, nie trzeba skóry retuszować .... )
mariusz-75
05-05-2015, 19:25
Nie wiem czy mój chlapie olejem, bo nie sprawdzałem, czy powinienem sprawdzić ? ;)
przemass18
06-06-2017, 13:40
Niestety ale ja akurat chyba kiepsko trafiłem, body d7100 kupione nowe półtora miesiąca temu i zrobione 3000 klatek, obiektywu nie odpinam wcale zapięte 70-300, i takie oto efekty po półtora miesięcznym użytkowaniu, jutro jadę z nim na gwarancje..
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/b56ba9f4280b7d78
A gdzie z nim jedziesz na gwarancji- do Czech?
arturmsi
06-06-2017, 18:00
Nie mam d7100, ale mój d7200 zaczął mieć plamy po 20zdjęciach...po 15tyś jest już kiepsko jeśli wyjdę powyżej f7.
Mam pytanie do użytkowników D7100 z problemem "olejowym". Co ile mniej więcej zdjęć czyścicie matrycę z powodu wspomnianego problemu ? Przymierzam się do kupna tego body.
madebyzosiek
24-06-2017, 14:34
Mam pytanie do użytkowników D7100 z problemem "olejowym". Co ile mniej więcej zdjęć czyścicie matrycę z powodu wspomnianego problemu ? Przymierzam się do kupna tego body.
Ja na 36 tys zdjęć, czyściłem trzy razy i czwarty przed sprzedaniem. Czyściłem sam, zestawem złożonym z płynu Rotin i szpatułki. Pozdrawiam serdecznie :)
NIGDY - nie mam tego problemu
kundziorro
25-06-2017, 08:03
22k i czysto. Nawet kurzu nie ma. Pozdrawiam :D
madebyzosiek
25-06-2017, 15:19
Warto z pewnością dodać, że mam znajomego, który posiada D7100 z ok 20k przebiegiem i też nigdy nic mu nie chlapało. Moje body chlapało więcej na początku. Ja miałem też sporo kurzu, bo szkła zmieniałem często, ale dla mnie nawet jak czyściłem matrycę, to nie było to wadą. Ot, tak bywa. W D200, D300s i D5000 też czyściłem, jedynie D90 i teraz D700 i D500 tego nie wymagały ;)
No to ja dodam że nigdy nie miałem nówki ale D7100 nie chlapało, a co ciekawe nawet dwa D7000 jakie miałem też nie chlapały, możliwe że to musi być nówka zatankowana pod korek olejem.
andystar
26-06-2017, 20:38
Olejem nie chlapie. A kurz czyści się bez problemu, zwłaszcza, że posiadam specjalną lupę z oświetleniem do czyszczenia marki Lenspen.
Chlapią sztuki raczej z małym przebiegiem, wychlapie się i po problemie
Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Mój D7100 nie chlapie niczym, nie brudzi, a tylko robi zdjęcia i tyle..