Zobacz pełną wersję : Obiektywy zmiennoogniskowe
Witam wszystkich!
może i mam dość nietypowe pytanie i może odpowiedź jest banalna no ale kto pyta nie błądzi...
chciałbym zakupić szkło o fajnym przedziale ogniskowych, co by nie musieć nosić na krótkie wycieczki dużej ilości sprzętu - tylko aparat ze szkłem na szyi.
myślałem o 24-120 ale jest też 28-300 - który na dodatek jest o ok. 20% tańszy.
a teraz pytanie na 100 pkt. - czym się kierować przy zakupie szkła (oprócz oczywiście ogniskowych i jasności, gdzie otwór maks. w obu przypadkach jest w sumie podobny - oba nie są jasnymi obiektywami).
powłoka nanokrystaliczna (N) może i robi "robotę" ale zakres ogniskowych jest dużo mniejszy...
co robić jak żyć?
pzdr
galu
Napisz jeszcze do jakiego aparatu. Bo jak poniżej D600, to te szkła się nie nadają na wycieczki.
obecnie mam starego d40x, ale czekam na opinie o d610. miał być d600 ale za dużo naczytałem się o jego "cesze" dot. matrycy ...
na 99% jestem zdecydowany na pełną klatkę, więc szkła chcę już kompletować do pełnej klatki, które i tak będą pasować na dx'a
obecnie mój zasłużony kitowy obiektyw 18-55DX ledwo daje radę (a to i tak cud że od 2007 miał tylko jedną naprawę gwarancyjną) i myślę o czymś uniwersalnym
stąd taki a nie inny zakres ogniskowych...
Witam wszystkich!
może i mam dość nietypowe pytanie i może odpowiedź jest banalna no ale kto pyta nie błądzi...
chciałbym zakupić szkło o fajnym przedziale ogniskowych, co by nie musieć nosić na krótkie wycieczki dużej ilości sprzętu - tylko aparat ze szkłem na szyi.
myślałem o 24-120 ale jest też 28-300 - który na dodatek jest o ok. 20% tańszy.
a teraz pytanie na 100 pkt. - czym się kierować przy zakupie szkła (oprócz oczywiście ogniskowych i jasności, gdzie otwór maks. w obu przypadkach jest w sumie podobny - oba nie są jasnymi obiektywami).
powłoka nanokrystaliczna (N) może i robi "robotę" ale zakres ogniskowych jest dużo mniejszy...
co robić jak żyć?
pzdr
galu
akurat posiadam oba:
1. 24-120/4 VR to baardzo dobre szkło i u mnie zastąpiło 24-70/2.8. Ja jednak ślubów nie robię i nie potrzebowałem 2.8; za to super się sprawdza w reportażu, krajobrazie, szczegółach architektury ( bo do całej trochę wąsko ) w fotografii lotniczej ( grupy akrobacyjne ). Jest ostre od F4.0, szybki AF-S, a nanopowłoki zwiększają kontrast tego szkła i pomagają w ustawieniu ostrości.
2. 28-300 to typowy spacerzoom pod FF;), odpowiednik 18-200. Jak Ci się nie chce targać paru obiektywów, a wiesz że będą to zdjęcia dla Ciebie i do albumu a nie na wystawę ( uogólniam ), to wtedy się sprawdza; za to wolniejszy AF-S ( no większy zakres do przeostrzenia ), bdobry VR, trochę mniej ostry i kontrastowy.
Jak żyć i co robić - niestety nikt Ci recepty na tą chorobę nie przepisze, tu jedynie porady ;).