PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] tenczyn

vienko
04-11-2013, 10:44
1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/43/zb89.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Krzysiek1991
04-11-2013, 16:52
Niebo nie zagrało, kolory też trochę mało żywe.

Ciekawe miejsce ale moim zdaniem można wyciągnąć z niego więcej. Co do kompozycji to trochę mi ta trawa u dołu nie pasuje.

Ps. Ta wieża w rzeczywistości tak wygląda? Nie wiem czemu ale mam wrażenie, że coś jest z nią nie tak.

MartinGrey
04-11-2013, 17:08
Powiem tak, zamek tenczyn, to zamek mało fotogeniczny imo (pełno zielska wokół, foto raczej tylko w tylnim oświetleniem także trudne do wykonania) więc trzeba na prawde bajecznych warunków żeby zrobić świetne zdjęcie.

vienko
04-11-2013, 17:30
Niebo nie zagrało, kolory też trochę mało żywe.

Ciekawe miejsce ale moim zdaniem można wyciągnąć z niego więcej. Co do kompozycji to trochę mi ta trawa u dołu nie pasuje.

Ps. Ta wieża w rzeczywistości tak wygląda? Nie wiem czemu ale mam wrażenie, że coś jest z nią nie tak.

Krzychu czekam wiec na twoje odslony z tego miejsca, pozdrawiam mam nadzieje ,ze na czyms zaskoczysz

<| MICHAŁ |>
04-11-2013, 20:11
zdjecie robione o 15.27
nigdy tam nie bylem, ale patrzac po kolorze horyzontu ciekawsze ujecie moze wyjsc "ze sloncem" w godzinach porannych. rzeczywiscie jest szaro i smutno.

MartinGrey
04-11-2013, 21:16
zdjecie robione o 15.27
nigdy tam nie bylem, ale patrzac po kolorze horyzontu ciekawsze ujecie moze wyjsc "ze sloncem" w godzinach porannych. rzeczywiscie jest szaro i smutno.

Z tylnym oświetleniem i do tego porządna mgła inaczej widzę to kiepsko (ew. zimą). Po prostu ruiny są zaniedbane i są całe obrośnięte drzewami i inną roślinnością, dlatego ciężko wykonać przejrzyste zdjęcie tzn. takie, na którym nic nie będzie odwracało wzroku od głównego motywu.

Krzysiek1991
05-11-2013, 11:08
Krzychu czekam wiec na twoje odslony z tego miejsca, pozdrawiam mam nadzieje ,ze na czyms zaskoczysz

Nie zaskoczę. a) drugi koniec Polski nie każdego stać by jeździć a szczególnie studenta b) na chwilę obecną brak aparatu.
Zawsze myślałem że umieszczając tu zdjęcia zgadzamy się również na te mniej przychylne komentarze. Po prostu napisałem co mi się w tym zdjęciu nie podoba.
Przejrzałem z ciekawości inne Twoje zdjęcia i tamte są świetne, a to średnie. Taka moja opinia.

vienko
05-11-2013, 15:00
konstruktywna krytyka prosze bardzo,ale czepianie sie ze niebo nie zagralo to troche naciagane sprawy na sile ,zawsze mozna sie do czegos przyczepic,kolory coz pozna jesien zawsze mozna poprawic w psie,a jesli chodzi o kadr to celowo wybralem trawe na pierwszym planie,mi sie podoba,zdjecie zrobione o zachodzie slonca moze nie rewelacja ale calkiem przyzwoite,ale bycmoze sie myle

MartinGrey
05-11-2013, 17:19
konstruktywna krytyka prosze bardzo,ale czepianie sie ze niebo nie zagralo to troche naciagane sprawy na sile ,zawsze mozna sie do czegos przyczepic,kolory coz pozna jesien zawsze mozna poprawic w psie,a jesli chodzi o kadr to celowo wybralem trawe na pierwszym planie,mi sie podoba,zdjecie zrobione o zachodzie slonca moze nie rewelacja ale calkiem przyzwoite,ale bycmoze sie myle

Fotografowanie z tej strony podczas zachodu = płaskie przednie światło. Po raz 3 powtórzę, że imo raczej tylko z tylnym oświetleniem. Są dużo bardziej fotogeniczne zamki na jurze (Olsztyn, Mirów, Bobolice, Pieskowa Skała), ten jest bardzo wymagający. Samo zdjęcie wcale nie jest złe, ale na prawdę trzeba sporej wiedzy o krajobrazie żeby wycisnąć z tego zamku maks, a widziałem dużo zdjęć z Rudna i każde jest podobne.

biegly
05-11-2013, 19:45
Przyjemnie w fajnym świetle zastanym.
Mnie się podoba ;)

creep
05-11-2013, 23:57
Vienko, nie ma co się obrażać na kilka słów prawdy, które - przynajmniej z boku - nie wydają się jakimś atakiem. Nie zawsze robimy arcydzieła, nie zawsze warunki powalają na kolana (chmury, mgły, lasery, półnagie modelki...). To zdjęcie jest ok, patrzy się na nie miło, ale niewiele ponad to, i złoszczenie się lub proponowanie aby ktoś zrobił lepsze nie ma większego sensu. Przecież gdyby każde nasze zdjęcie było idealne, to byłoby nudno :) Ważne że jest zabawa z fotografowania.

vienko
06-11-2013, 00:26
Vienko, nie ma co się obrażać na kilka słów prawdy, które - przynajmniej z boku - nie wydają się jakimś atakiem. Nie zawsze robimy arcydzieła, nie zawsze warunki powalają na kolana (chmury, mgły, lasery, półnagie modelki...). To zdjęcie jest ok, patrzy się na nie miło, ale niewiele ponad to, i złoszczenie się lub proponowanie aby ktoś zrobił lepsze nie ma większego sensu. Przecież gdyby każde nasze zdjęcie było idealne, to byłoby nudno :) Ważne że jest zabawa z fotografowania.

dobrze to ujoles chodzi o zabawe z fotografowania,zgadzam sie w 100%

kaliszfornijczyk
06-11-2013, 01:47
Myślę że jak na warunki które zastałeś w tym miejscu i o tej godzinie to wyszło nieźle, nie ma co gdybać. Oceniam tu i teraz.
Powiedział bym nawet że trochę pastelowo i miękko. :)

Duder
06-11-2013, 03:01
Po pierwsze za ciepło. Po drugie trawska nieciekawe, choć pewnie w zamierzeniu takie miały być(?), lepiej by było stanąć za nimi. Po trzecie brak światła, przez co wszystko jest płaskie. Można by powalczyć z różnicowaniem jasności czy kontrastów, ale to długa i kręta droga, a i tak efekt nie byłby pewnie za dobry.

nurkiewicz
07-11-2013, 12:43

No, brak warunków jest krytyką jak najbardziej konstruktywną, bo jeżeli nie jesteś przekonany, że jest OK, to po co naciskać wyzwalacz?
Niebo w istocie nie jest tu najlepsze a i miejsce i sposób pokazania takie sobie.
Ja w tym miejscu byłem kilka razy i nigdy nie przywiozłem kadrów które chciałbym pokazać, bo warunków nie było. Raczej szukałem kadru, ale chyba nie znalazłem.