PDA

Zobacz pełną wersję : Dotacja na otwarcie DG / program 6.2

zetakpowiem
03-11-2013, 19:39
Witam serdecznie,

Czy ktoś z Was miał przyjemność ubiegać się o dotację z programu 6.2 Kapitał Ludzki na otwarcie DG związanej z fotografią? Interesuje mnie jak sprawa wygląda 'od środka' - głównie chodzi mi o kwestię zakupu sprzętu i różnice w cenach, których czasami nie sposób przewidzieć w określonym czasie ale też o cały proces od złożenia dokumentów do otrzymania dotacji.
Podzielcie się swoimi przemyśleniami dotyczącymi tego typu dotacji :)

charlie_kr
03-11-2013, 21:02
masz na myśli dotację z pup?

zetakpowiem
03-11-2013, 21:25
charlie_kr, nie, chodzi o dotację z UE. Dotacja z PUPu jest bodajże do ok. 20 tys zł., a z projektu UE 'Kapitał Ludzki' do 40 tys.

sasz87
03-11-2013, 22:33
Ja z narzeczoną próbowałem taką dotację dostać z programu "kobiecość jest przedsiębiorcza" tzn. chciałem aby moja narzeczona zgłosiła formularz :) i chęć założenia działalności o tematyce:"fotografia okolicznościowa". Kilka stron w formularzu dotycząca opisu działalności, kwalifikacji, wykształcenia...blablabla, a nastepne 20 różnych zaświadczeń w sumie ok 30. stron :) było do wydania 28.000zł oczywiście wypisałem d800 , 14-24 2.8, 24-70 2.8, 85 1.8 lampkę ...no i kasa sie skończyła :) a jeszcze kilka pozycji by się chciało dodać. Ceny podałem nowego sprzętu z tych niższych z alle (wiadomo żeby jak najwięcej kupić). Pierwszy etap przeszliśmy tzn. dotyczące pomysłu zgłoszonej działalności, no ale już przy kwalifikacjach było gorzej. Jeżeli nie masz jakiegoś studium foto, studiów foto, certyfikatów ze szkoleń, doświadczenia w firmach (udokumentowanego) to szanse marne, oni mają swoje zasady punktowania i nic na to nie poradzisz. Ale życzę powodzenia. Słyszałem, że w Lublinie dostawały osoby na fotografię produktową, reklamową.

elanek
04-11-2013, 09:33
Witam serdecznie,

Czy ktoś z Was miał przyjemność ubiegać się o dotację z programu 6.2 Kapitał Ludzki na otwarcie DG związanej z fotografią? Interesuje mnie jak sprawa wygląda 'od środka' - głównie chodzi mi o kwestię zakupu sprzętu i różnice w cenach, których czasami nie sposób przewidzieć w określonym czasie ale też o cały proces od złożenia dokumentów do otrzymania dotacji.
Podzielcie się swoimi przemyśleniami dotyczącymi tego typu dotacji :)

Moja żona w tamtym roku dostała, sam pisałem wniosek. Wyznali się na moich niecnych planach wzmocnienia zasobu sprzętowego i obcięli dotację z 40 000 do 30 500, plus 4800 wsparcia pomostowego.

sea21
04-11-2013, 10:05
Przeczyściłem wątek z wycieczek osobistych. Następne będą odpowiednio nagrodzone.

MichalakMariusz
09-03-2014, 12:32
No właśnie jak to jest z tymi dotacjami na ten rok 2014 ? Biorąc jakieś 5 lat wstecz z PUP nie było większego problemu w moim rejonie. Dotacje są najczęściej obcinane tzn nigdy raczej nie dostaniemy założonej kwoty max. Myślę o wyciągnięciu kasy z programu 6.2 do 40 tyś zł. Czy można prosić o wiadomości osoby , które dostały takie datacje?

elanek
10-03-2014, 08:49
Za późno już na 40 000. W paru miejscach jest po 25 000, ale to podobno ostatni rok.
Nie obcinają dotacji zawsze, kwestia logiczności biznesplanu.
BTW, szkoda czasu na działanie 6.2. Lepiej iść do PUPu i wziąć 18-20 tys. w ciągu miesiąca, a nie bujać się z debilnym naborem, łażeniem ze dwa miesiące na zajęcia i... jakąś odmową.

MichalakMariusz
11-03-2014, 12:48
No chyba faktycznie racja... Mnóstwo papierów i czekania a i tak człowiek może na końcu nie dostać. Dzwoniłem do A.R.R w Koninie i nie prowadzą żadnych naborów nowych wniosków i nie wiadomo czy będzie jakiś w tym roku. Wszystko zależy od tego czy pozyskają nowe fundusze. Z urzędu pracy dość prosto dostać i szybko , tylko kwota nie za wysoka......

GonzoG
11-03-2014, 13:37
Jeśli chodzi o program 6.2, to kończy się on w tym roku - tzn. do końca roku muszą rozliczyć wydane środki.
Biorąc pod uwagę czas, który mija od rekrutacji do przyznania środków - ok 6-7 miesięcy, plus czas na wydanie środków przez tych, którzy je otrzymali, to wątpię, aby któryś urzędów pracy jeszcze uruchomił kolejny nabór.

Zwykłe dofinansowanie dla bezrobotnych na otworzenie działalności jest znacznie szybsze - zazwyczaj 30 dni od złożenia, bo tyle mają na rozpatrzenie wniosku. Czasami może się przedłużyć o tydzień, jeśli urząd najpierw zbiera wnioski. Ma to tylko 2 minusy - 1. jest mniejsza kwota (6 krotność średniego wynagrodzenia w województwie) i konieczność zwrotu całego VATu, jeśli jest się VATowcem.
Nie trzeba natomiast udowadniać po 10 razy, że taki a nie inny sprzęt jest potrzebny i szczegółowo opisywać świadczonych usług czy robić pełnej analizy rynku i potencjalnych klientów.

elanek
12-03-2014, 12:10
40 koła już nigdzie nie ma, dają po 25, więc w tym roku tego nie rozliczą na pewno, skoro trwa konkurs, np. w Krakowie. Do PUPu trza bezrobotnym być, do 6.2 niekoniecznie.
Za 40 koła + 2 X 4800 analizy można robić :)

docxxx
12-03-2014, 12:15
Ale bezrobotnym "od razu po szkole", czy jak straci się pracę to też można napisac wniosek?

hackermuz
12-03-2014, 16:57
40 koła już nigdzie nie ma, dają po 25, więc w tym roku tego nie rozliczą na pewno, skoro trwa konkurs, np. w Krakowie. Do PUPu trza bezrobotnym być, do 6.2 niekoniecznie.
Za 40 koła + 2 X 4800 analizy można robić :)

Dasz namiary odnośnie Krakowa? :)

GonzoG
12-03-2014, 17:28
Do PUPu trza bezrobotnym być, do 6.2 niekoniecznie.

Do czy trzeba być bezrobotnym do 6.2 zależy od tego, kto prowadzi projekt w danym województwie.
W opolskim trzeba było być bezrobotnym i dodatkowo w ciągu ostatnich 2 lat nie prowadzić DG.

Ale bezrobotnym "od razu po szkole", czy jak straci się pracę to też można napisac wniosek?
To zależy od warunków projektu.
Opole miało 2 programy z 6.2. W jednym mogli brać udział bezrobotni w wieku <=25 i >=50 (projekt Izby Gospodarczej), a w drugim każdy bezrobotny (projekt WUP).

Liczka projektów i instytucji prowadzących jest różna w każdym województwie.
>> Tu << (http://www.efs.gov.pl/OrganizacjaFunduszyEuropejskich/Strony/Instytucjewprogramach.aspx) znajdziesz listę, kto jest odpowiedzialny za program w danym województwie wraz z linkami do stron programu Kapitał Ludzki.

tomisiek
12-03-2014, 18:21
40 koła jeszcze dają :) w województwie warmińsko - mazurskim mamy teraz program 6.2. Ale jest to druga tura programu rozpoczętego albo w 2012 albo w 2013. Najlepiej szukać informacji w PUP - tam orientują się jakie programy są a jakie jeszcze będą realizowane. Można zobaczyć też tu: https://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/PoradnikBeneficjenta/PoKL/Strony/6.2-Wsparcie-oraz-promocja-przedsiebiorczosci-i-s.aspx

elanek
13-03-2014, 09:51
Dasz namiary odnośnie Krakowa? :)
http://www.marr.pl/projekty/zmp-2
Obawiam się, że nieco za późno

40 koła jeszcze dają :)
No wiem, ale już resztki