PDA

Zobacz pełną wersję : Światło, czy zakres?

Marcosinus
03-11-2013, 17:35
Męczy mnie taki wybór, Tokina 11-16/2.8, czy Sigma 18-35/1.8. Dostanę w niedługim czasie zastrzyk gotówki i kroi mi się któreś z tych szkło. Które lepiej sprawdzi się podczas fotografowania głównie pomieszczeń? Bardziej będzie mi brakować zakresu, czy światła?

DlaZabawy
03-11-2013, 17:52
W/g mnie lepsza byłaby Sigma. Z ogniskowymi Tokiny rzędu 11 uzyskasz bardzo duży kąt widzenia i nienaturalnie porozciągane ściany wzdłuż osi obbiektywu. Takie ogniskowe bywają przydatne, ale w specyficznych sytuacjach.

A jakie masz inne obiektywy? Bo zakładam, że nie kupujesz swojego pierwszego szkła...

[edit] Weź też pod uwagę, że przy f1.8 uzyskasz bardzo małą głębię ostrości - tzn. ostra będzie tylko część kadru znajdująca się w dosyć ściśle określonej odległości od obiektywu. Portretów grupowych na tak niskiej przysłonie robić nie próbuj :)

Julius
03-11-2013, 17:57
Zależy od tego w jakich warunkach masz fotografować wnętrza.

Jeżeli możesz postawić sobie statyw to wybralbym na Twoim miejscu Sigmę 8-16 - swiatło ma słabe, w porównaniu do konkurencji, ale zakres ogniskowych i ostrość pierwsza klasa - zreszta jest temat o niej, w którym jest pokazane co potrafi.

S 18-35 1.8 to IMO chyba raczej szkło reporterskie. 18mm na DX w pomieszczeniu dupy nie urywa - powiedzmy sobie szczerze.

TOP67
03-11-2013, 18:09
Sigma 18-35 do pomieszczeń? To jakaś hala wystawowa?
Nawet 11 mm bywa za ciasne w mieszkaniach. Popatrz tu (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3239564&postcount=34)

DlaZabawy
03-11-2013, 18:27
Właśnie to mam na myśli - czy ten wypoczynek na drugim zdjęciu naprawdę jest taki długi? a ten głośnik w lewym górnym rogu - tak rozciągnięty, że na pierwszy rzut oka nie wiadomo nawet, co to jest. A to oświetlenie na trzecim zdjęciu - czy te punkty świetlne naprawdę mają taki elipsoidalny kształt? A te szuflady w kuchni - też są takie długie? Sądząc po elipsach na płycie grzewczej - raczej nie...

Mam N10-24 i widzę, że trzeba z tym szkłem w pomieszczeniach strasznie uważać - bo takich kwiatków wychodzi pełno... mnie osobiscie strasznie one wkurzają.

adriansocho
03-11-2013, 20:12
Niektóre z tych rzeczy da się potem skorygować softwareowo, a kąta widzenia się nie zastąpi.