Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SB 700- maksymalna moc lampy 1/32

holek331
02-11-2013, 23:52
Witam,

dopiero zaczynam ze zdalnym błyskaniem i testowałem sobie różnice w poziomie mocy lampy ustawiając ją odpowiednio od najmniejszej 1/128.... niestety gdy zszedłem do 1/16 i niżej to lampa już nie daje światła (niby błyska ale jakby bez mocy).

W czym jest problem?

Z góry dziękuję za pomoc.

.:Gerard:.
03-11-2013, 00:53
Po zmianie baterii lub naładowaniu akumulatorów taki sam efekt ?

r_m
03-11-2013, 09:56
Sugeruję sprawdzić ustawienia: lampa na aparat, tryb M (i lampa i aparat), wyłączony tryb synchronizacji z krótkimi czasami, czas np. 1/125, przysłona np.11, i po kolei robić zdjęcia tego samego miejsca z różnymi poziomami mocy lampy (schodząc w dół). Dzięki temu można będzie sprawdzić, czy poziom mocy w lampie się zmienia (czyli czy lampa jest sprawna).

holek331
03-11-2013, 13:43
Panowie,

niestety zmiana baterii nie pomogła :(

sprawdziłem ustawienia manualne lampy zamontowanej na aparacie: jeśli jest podpięta to wszystko jest OK- zwiększa moc zgodnie z ustawieniami.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale podam więcej szczegółów jak wyzwalam lampę zdalnie:
za pomocą lampy wbudowanej i w trybie lampy Remote zmieniam na SU4 ponieważ w Advanced nie mam możliwości ustawienia manualnie mocy.
Dziś jeszcze zauważyłem, że gdy schodzę do 1/16 i niżej to lampa przy tym "niby" błysku wydaje taki dziwny głos...jakby pustego błysku/przedbłysku...

r_m
03-11-2013, 16:02
sprawdziłem ustawienia manualne lampy zamontowanej na aparacie: jeśli jest podpięta to wszystko jest OK- zwiększa moc zgodnie z ustawieniami.
Czyli lampa jest ok

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale podam więcej szczegółów jak wyzwalam lampę zdalnie:
za pomocą lampy wbudowanej i w trybie lampy Remote zmieniam na SU4 ponieważ w Advanced nie mam możliwości ustawienia manualnie mocy.
Czy lampa wbudowana jest w trybie M? Jeśli nie, to lampa zdalna w trybie "prosta fotocela" (SU4) błyska natychmiast po zobaczeniu pierwszego błysku z serii błysków sterujących CLS (gdy wbudowana w trybie sterownika), albo w momencie błysku pomiarowego (wbudowana w iTTL, dla uproszczenia zakładam, że "redukcja czerwonych oczu" jest wyłączona-bo to jest jeszcze jeden błysk). Jeśli moc zdalnej jest duża, to błysk jest długi, i ma szansę "załapać się" na klatkę, jeśli moc zdalnej jest mała, to błysk jest bardzo krótki i nie zdąży naświetlić klatki - błyski sterujące CLS następują przed otwarciem migawki, i wtedy błyska zdalna.
Rozwiązanie: doczytać sposób działania CLS (instrukcja aparatu), lub ustawić wbudowaną w M (wyłączona redukcja czerwonych oczu), minimalna moc + zdalna w SU4.
Generalnie rozwiązanie jest w instrukcjach do Twojego aparatu i lampy...

holek331
04-11-2013, 00:14
dziękuję za porady- jutro dokładnie to przetestuję.

r_m chciałbym żebyś wiedział, że moim pierwszym krokiem nie było napisanie posta na forum :) kolejny raz przeczytałem instrukcję od lampy ale faktycznie nie wróciłem do instrukcji aparatu :) Szukałem też w necie ale nic ciekawego nie znalazłem.

holek331
15-11-2013, 00:52
niestety z przyczyn zawodowych dopiero dziś miałem okazję sprawdzić lampę ponownie.
Po Waszych radach ustawiłem lampę wbudowaną na tryb manualny z minimalną mocą i lampa zewnętrzna wyzwala w całym przedziale mocy :)

Jeszcze raz wielkie dzięki!