PDA

Zobacz pełną wersję : porównanie głebi ostrości 85mm i 50mm DX

megamind
02-11-2013, 13:15
Może ktoś dysponuje, wie gdzie znaleźć lub mógłby zrobić takie porównawcze kadry.
Konkretnie chodzi mi o obiektywy 85 mm 1.8 i 50mm 1.8/1.4. Zdjęcia z puchy DX, kadr poziomy z siedząca osobą na pierwszym planie.

karolt
02-11-2013, 14:53
Jak się mocno przyjrzysz, to zauważysz różnicę. Jak zobaczysz pojedyncze zdjęcie, to nigdy w życiu nie zgadniesz i nie poznasz. Zawracanie głowy.

megamind
02-11-2013, 15:17
Chyba nie uwierzę dopóki nie zobaczę. W przypadku obu obiektywów 1.8 te 35 mm różnicy ogniskowej musi wpłynąć na głębię. W przypadku 85 1.8 i 50 1.4 może być bardziej porównywalnie. Chodzi oczywiście o pełną dziurę w każdym przypadku.

GonzoG
02-11-2013, 16:11
Chyba nie uwierzę dopóki nie zobaczę. W przypadku obu obiektywów 1.8 te 35 mm różnicy ogniskowej musi wpłynąć na głębię. W przypadku 85 1.8 i 50 1.4 może być bardziej porównywalnie. Chodzi oczywiście o pełną dziurę w każdym przypadku.

Przy obiektywach o tej samej jasności to ogniskowa nie wpływa na głębię przy tym samym kadrze.
Zwiększając ogniskową zwiększasz odległość, a tym samym GO pozostaje mniej więcej jednakowa.
Zmienia się jedynie charakterystyka rozmycia obiektów położonych dalej od płaszczyzny ostrości.

Mavierk
02-11-2013, 18:10
Że tak zapytam, zdajesz sobie sprawę z faktu, że w internecie jest już wszystko? Zatem w sytuacji gdy potrzebujesz odpowiedzi na pytanie, zadaj je najpierw wujkowi google.
Znalezienie tego artykułu zajęło mi jakieś 10 sekund, bo mam kiepski internet i 9 i pół sekundy google mi się wczytywało.
http://www.sebstudios.net/for-photographers/portrait-lens-50mm-85mm/
jeśli to Ci nie starczy to:
https://www.google.pl/search?q=the+difference+between+85mm+and+50mm+phot os

Zauważyłem od pewnego czasu taką manię szukania pomocy zamiast myślenia u młodych ludzi. Wstydź się.
Jak widzisz, te 35mm wpływa głównie na perspektywę. Odróżnisz bez problemu z którego obiektywu które zdjęcie było zrobione.

Seś@
02-11-2013, 19:19
Lub kalkulator GO :
http://dofmaster.com/dofjs.html

adriansocho
02-11-2013, 19:56
Sam kalkulator GO to nie wszystko, bo trzeba by jeszcze wedle kąta widzenia wyliczyć odległości od obiektu.

GonzoG
02-11-2013, 19:58
Sam kalkulator GO to nie wszystko, bo trzeba by jeszcze wedle kąta widzenia wyliczyć odległości od obiektu.

Odległość zmienia się tak samo jak ogniskowa.

adriansocho
03-11-2013, 00:13
Tak, wiem, można z proporcji policzyć (stosunek ogniskowych jest równy stosunkowi odległości), ale skoro chodziło o konkretne wartości GO... to trzeba by się ciut bardziej "pomęczyć".

megamind
03-11-2013, 12:48
Że tak zapytam, zdajesz sobie sprawę z faktu, że w internecie jest już wszystko? Zatem w sytuacji gdy potrzebujesz odpowiedzi na pytanie, zadaj je najpierw wujkowi google.
Znalezienie tego artykułu zajęło mi jakieś 10 sekund, bo mam kiepski internet i 9 i pół sekundy google mi się wczytywało.
http://www.sebstudios.net/for-photographers/portrait-lens-50mm-85mm/
jeśli to Ci nie starczy to:
https://www.google.pl/search?q=the+difference+between+85mm+and+50mm+phot os

Zauważyłem od pewnego czasu taką manię szukania pomocy zamiast myślenia u młodych ludzi. Wstydź się.
Jak widzisz, te 35mm wpływa głównie na perspektywę. Odróżnisz bez problemu z którego obiektywu które zdjęcie było zrobione.

Pierwszy link to zupełnie inny kadr niż opisałem - nic więc nie wyjaśnia. W drugim też nie ma nic co by zobrazowało poruszoną kwestię. Tak więc wartość twojego postu jest adekwatna do czasu jaki poświęciłeś na zdobycie tej wiedzy.
Natomiast próba podniesienia wagi mało wartościowej wypowiedzi poprzez niemerytoryczny komentarz to sprawa dla moderatorów. Ja powstrzymam się od komentarza.

Przy obiektywach o tej samej jasności to ogniskowa nie wpływa na głębię przy tym samym kadrze.
Zwiększając ogniskową zwiększasz odległość, a tym samym GO pozostaje mniej więcej jednakowa.

Nie do końca. Zależy jaki przyjmiemy akceptowalny krążek rozproszenia - czyli co uznamy jeszcze za ostre a co już nie. Generalnie spadek głębi wywołany wzrostem ogniskowej będzie większy niż przyrost głębi wywołany zwiększeniem odległości od obiektu.

TOP67
03-11-2013, 18:05
Nie do końca. Zależy jaki przyjmiemy akceptowalny krążek rozproszenia - czyli co uznamy jeszcze za ostre a co już nie. Generalnie spadek głębi wywołany wzrostem ogniskowej będzie większy niż przyrost głębi wywołany zwiększeniem odległości od obiektu.

Tu się mylisz. GO przy tej samej skali odwzorowania absolutnie nie zależy od ogniskowej. Jest zależne tylko od otworu względnego. Popatrz sobie na rysunek. Otwór względny to stosunek średnicy soczewki do jej ogniskowej. Teraz zastosuj twierdzenie Talesa do krążka rozproszenia.

karolt
04-11-2013, 17:54
Mówiłem - zawracanie głowy...

Jacek_Z
04-11-2013, 20:59
.. Zależy jaki przyjmiemy akceptowalny krążek rozproszenia - Skoro nie zmieniłeś formatu matrycy to krążek jest taki sam - jakikolwiek byś sobie nie wybrał i nie wstawił do wzoru.

Goku
05-11-2013, 05:30
Różnica jest bardzo duża, co mówicie że nie? Jeszcze na zdjęciach gdzie dalszy plan jest zaraz za obiektem to wygląda to podobnie, ale dalej już gorzej
To teoretyczne gadanie o takim samym GO i tych kalkulatorach jest bez sensu bo w praktyce stosuje się zupełnie inne odległości od obiektu.

TOP67
05-11-2013, 08:47
Ale nikt nie pisał o odległym tle, tylko o GO. Ta będzie jednakowa. Zmieni się perspektywa, bo będą różne odległości. Czyli będą to dwa zupełnie różne kadry.

megamind
05-11-2013, 11:23
kadr poziomy z siedząca osobą na pierwszym planie.
Może się nie do końca precyzyjnie wyraziłem, ale w domyśle chodziło mi o zdjęcie plenerowe, na którym będzie odległe tło. Dyskutowanie o głębi na takim kadrze w studio czy małym pomieszczeniu niewiele przecież wniesie.

Skoro nie zmieniłeś formatu matrycy to krążek jest taki sam - jakikolwiek byś sobie nie wybrał i nie wstawił do wzoru.
Nie zapominaj, że w definicji krążka mamy określenie "wydaje się punktem". Przyjęto pewien standard (0,019 dla DX), ale są kalkulatory w których można wprowadzać inną wielkość.

A Zmieni się perspektywa, bo będą różne odległości. Czyli będą to dwa zupełnie różne kadry.
Perspektywa będzie inna i to się zgadza. Natomiast czy możemy mówić o różnym kadrze jeśli pierwszy plan będzie taki sam? Jak dla mnie kadrowanie to ustalanie wielkości(zawartości) obrazu i proporcji jego boków.

Jacek_Z
05-11-2013, 11:26
Nie zapominaj, że w definicji krążka mamy określenie "wydaje się punktem". Przyjęto pewien standard (0,019 dla DX), ale są kalkulatory w których można wprowadzać inną wielkość.I o tym piszę. Będziesz zmieniał krążek bo zmieniasz obiektyw? To się robi gdy się rozpatruje inną przekatną matrycy. A ty piszesz o dwóch szkłach na DX.

megamind
05-11-2013, 11:57
Dla matrycy DX też można przyjąć inną wartość, choć standardowo jest to 0,019. Ostrość to pojęcie dość względne i podlegające subiektywnej ocenie. Spójrz na niektóre rózne oceny zdjęć na forum - ostre, nieostre, przeostrzone.

TOP67
05-11-2013, 12:04
Ale to nie zmienia faktu, że do porównania dwóch zdjęć z tego samego body, należy przyjąć jednakową wartość.

Mam zamiar wkrótce rozszerzyć zagadnienie GO i zilustrować je przykładami. Całośc znajdzie się tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238635

A na razie można poczytać to http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=130784

Jacek_Z
05-11-2013, 12:23
Dla matrycy DX też można przyjąć inną wartość, .Tak. No to co? O początku. Czy oba obiektywy mają być podpięte pod DX ?
Jeśli tak, to krążek możesz sobie przyjąć jakkolwiek. 0,00001 albo 0,34. To bez róznicy, bo przy porównaniu (dzieleniu) uprościsz licznik z mianownikiem i tej wartości w ogóle nie będzie.

megamind
05-11-2013, 18:20
Ok. Pewnie macie rację. Dla mnie jest to już zbyt wysoki poziom atrakcji.
Nie zmienia to jednak faktu, iż w subiektywnym odczuciu oglądającego zdjęcie (moim na pewno), to z obiektywu o dłuższej ogniskowej będzie uchodziło za mające mniejszą głębię ostrości.

Mavierk
05-11-2013, 19:32
Jest to spowodowane tym, co w tle się znajdzie czyli jaką perspektywę mieć będziesz co również zostało Ci napisane.

Goku
05-11-2013, 22:44
Ale nikt nie pisał o odległym tle, tylko o GO. Ta będzie jednakowa. Zmieni się perspektywa, bo będą różne odległości. Czyli będą to dwa zupełnie różne kadry.
99% ludzi pisząc GO ma jednak na myśli wizualne rozmycie odległego tła a nie gdzie w teorii krążek rozproszenia nie wygląda ostro :)
W takich pytaniach powinno się pytać gdzie będę miał większy/lepszy bokeh a nie GO, no ale ludzie pytają się tak a nie inaczej.