Zobacz pełną wersję : Podstawowy zestaw filtrów.
W jaki podstawowy zestaw filtrów się zaopatrzyć do fotografii krajobrazu górskiego i miejskiego najlepiej w systemie Cokin Z-Pro.
Podstawowy filtr to 09ND soft od Lee lub hitecha, z tym filtrem bedziesz robil wiekszosc zdjec.
Do dlugich ekspozycji Lee Bigstoper lub Hiech Pro Stop, choc nie polecam tego hitecha, farbuje na czerwono i to w dodatku bardzo przypadkowo w roznych miejscach mocniej i slabiej.
Do krajobrazu gorskiego i miejskiego filtry z twardym przejscie raczej sie nie nadaja, celuj w Lee ostatecznie hitech, cokiny nie sa z byt ciekawe.
Tak przy okazji mam na zbyciu dwa filtry Lee 03 soft i hard;)
Czyli celować w cały komplet Lee włącznie z Holderem ?
A jak z polarami w systemie Lee
Czy obiektyw 14mm z matrycą dx będzie winietował z systemem Lee lub Cokin Z-Pro ?
Czy obiektyw 14mm z matrycą dx będzie winietował z systemem Lee lub Cokin Z-Pro ?
Zależy od obiektywu i holdera.
Myślałem o Samyangu 14mm
To szkło pod pełną klatkę, to raz, a dwa, to nie wiem jak chcesz do niego zamontować holder, bo ten standardowo jest montowany na gwincie na filtry, a w Samyangu masz zamiast niego stałą osłonę przeciwsłoneczną.
Trzeba jeszcze pamiętać, że do długich ekspozycji tylko filtry nakręcane. To musi być szczelne.
To szkło pod pełną klatkę,
I co z tego że pod pełną klatkę, i tak będzie szerzej niż 18mm, zresztą innej stałki 14mm nie spotkałem szczególnie w tej cenie.
Czyli celować w cały komplet Lee włącznie z Holderem ?
A jak z polarami w systemie Lee
Mozesz celowac w caly komplet, ale holder bedzie tez pasowal Cokin Z Pro lub Hitech, wspomnialem tez, ze mozna kupic hitechy, taniej i daja rade, slabiej niz Lee, ale jest znosnie.
Co do polarow to oczywiscie sa i to wysokiej jakosci i bardzo wysokiej cenie :D
Trzeba jeszcze pamiętać, że do długich ekspozycji tylko filtry nakręcane. To musi być szczelne.
Nie koniecznie, ja mam zestaw Lee i w nim bigstopera ktory gestoscia jest jak B+W ND3.0 i nie mam problemu ze szczelnoscia, kiedys nawet wrzucalem zdjecia jak to dziala...a BS jest jednym z najlepszych filtrow do dlugich ekspozycji na rynku.
I co z tego że pod pełną klatkę, i tak będzie szerzej niż 18mm, zresztą innej stałki 14mm nie spotkałem szczególnie w tej cenie.
14mm z pelnej klatki do DXa da ok 21mm, wiec szersze od 18mm z DXa to nie bedzie, poza tym jest problem z mocowaniem filtrow, Lee sobie poradfzilo z tematem Nikkora 14-24, ale jak dla mnie rozwiazanie wyglada dziwnie, skutecznie, ale dziwnie i wybor filtrow wciaz maly.
[...]14mm z pelnej klatki do DXa da ok 21mm, wiec szersze od 18mm z DXa to nie bedzie[...]
No tak, ale 18mm mimo wszystko będzie ekwiwalentem 27mm - chyba, że mówisz o innym DX-owym obiektywie niż 18-55 czy 18-105.
No tak, masz racje, nie pomyslalem o tym...i tak roznica znikoma i pod DXa bral bym wtedy samyanga 8mm
Najpierw zastanów się, nad tym o co pytałeś - czy będzie winietować...
Skoro to szkło pod FX, to jak filtry mają powodować winietę na DX ??
No tak, masz racje, nie pomyslalem o tym...i tak roznica znikoma i pod DXa bral bym wtedy samyanga 8mm
Różnica miedzy 18mm i 14mm jest już dość wyraźna.
A Samyang 8mm to rybie oko - jego użyteczność jest znacznie niższa no i absolutny brak filtrów do niego.
A Samyang 8mm to rybie oko - jego użyteczność jest znacznie niższa no i absolutny brak filtrów do niego.
Doskonale wiem, ze to ryba, ale przy odpowiednim korzystaniu moze to byc rewelacyjny szeroki kat, filtry mozna zastapic umiejetna obrobka i PSem, mowie o sklejkach, ale dobrych.
Czy z tego co piszą szanowni przedmówcy wynika bezpośrednio, że sprzętu Cokin w ogóle nie należy brać do ręki? Pytam z pozycji amatora, mając na uwadze zastosowanie filtròw głównie w fotografii krajobrazu. Jestem żywo zainteresowany tematem, ponieważ rozglądam się właśnie za kupnem zestawu startowego.
Dlaczego nie? Do filtrów połówkowych jest to idealne rozwiązanie.
Czy z tego co piszą szanowni przedmówcy wynika bezpośrednio, że sprzętu Cokin w ogóle nie należy brać do ręki? Pytam z pozycji amatora, mając na uwadze zastosowanie filtròw głównie w fotografii krajobrazu. Jestem żywo zainteresowany tematem, ponieważ rozglądam się właśnie za kupnem zestawu startowego.
Zamiast filtrow Cokin celowal bym w hitechy, jakosciowo lepsze, opcja tansza niz Lee i sporo lepsza od cokina
Holdery Cokin A i P od Cokina nie są wiele lepsze od tych za 10-20zł, filtry szare takie same ja Massa czy Green.L - czyli bezużyteczne, chyba że potrzebujesz filtra szarego i magenty do fotografii czarno-białej.
Filtry kolorowe Cokin A i P nie są złe, Cokin Z-Pro i X-Pro są bardzo dobre.
Dzięki za Wasze cenne opinie, na razie stanęło na tym, że kupiłem komplet szarych fitrów Hitecha (3 połówkowe - 0.3, 0.6 i 0.9 z łagodnym przejściem i trzy pełne) oraz kilka kolorowych Cokina. Holdery (sorry, GonzoG) oraz adaptery także na razie od Cokina. Jak się wykruszą, to pomyślę o zmianie. Czekam na przesyłkę i w przyszłym tygodniu będę testował nowe nabytki.
Hitechy to dobry wybor, staraj sie jendnak nie laczyc filtrow lub laczyc maksymalnie dwa, bo fiolety sa nie latwe do wyprostowania...
Dzięki za cenną radę, greg77. Jakie fiolety masz na myśli? Czy chodzi o zafarb wynikający z lączenia nadmiaru szarych filtów? Czy też o filtr fioletowy?
Ogónie mówiąć, mnie osobiście bardzo pasuje modularność tych systemów. Fajne jest to, że na początek można kupić kilka podstawowych elementów i jak się okaże, że przypasowało - stopniowo poszerzać swoje instrumentarium.
Dzięki za cenną radę, greg77. Jakie fiolety masz na myśli? Czy chodzi o zafarb wynikający z lączenia nadmiaru szarych filtów? Czy też o filtr fioletowy?
Ogónie mówiąć, mnie osobiście bardzo pasuje modularność tych systemów. Fajne jest to, że na początek można kupić kilka podstawowych elementów i jak się okaże, że przypasowało - stopniowo poszerzać swoje instrumentarium.
Chodzi o fioletowe zabarwienie jakie daję szare filtry HiTech. Im mocniejszy filtr tym bardziej barwi.
Łączenia tych filtrów jeszcze bardziej zwiększa zabarwienie na zdjęciach. (ale to i tak nic w porównaniu do tego co wychodzi przy filtrach Cokina czy tanich chińczykach).
Kolega w pelni odpowiedzial na twoje pytanie, hitech 09 daje rade, 1.2 juz farbuje, ale to wciaz jest znosne i mozliwe do poprawienia podczas obrobki.
OK, zrozumiałem. Dzięki za szybki odzew
Ten człowiek http://www.transientlight.co.uk/page/about na analogowym średnim formacie stosuje filtry Hitech (które przechowuje w pudełkach po płytach CD). Zdjęcia mówią same za siebie: http://www.transientlight.co.uk/gallery/mountains
Dzisiaj dotarł do mnie komplet szarych połówek i szarych pełnych filtrów 0.3/0.6/0.9 Hitecha. Po pierwszych próbach (na razie bez holdera, z łapy i bez łączenia filtrów) już widać, że decyzja była jedynie słuszna :wink:
Nareszcie przyzwoicie widać na zdjęciach do tej pory bezpłciowe, przepalone i blade hiszpańskie niebo
Andrzej1974
12-11-2013, 17:50
Mam nadzieję warpman, że się niedługo pochwalisz jakimiś fotkami... ;-)
Czekam na przesyłkę z pozostałymi akcesoriami systemu, a potem ruszam w plener. Wypadnie to pewnie w przyszłym tygodniu.