PDA

Zobacz pełną wersję : Podstawowy zestaw filtrów.

tol2di
01-11-2013, 21:38
W jaki podstawowy zestaw filtrów się zaopatrzyć do fotografii krajobrazu górskiego i miejskiego najlepiej w systemie Cokin Z-Pro.

Greg77
02-11-2013, 01:35
Podstawowy filtr to 09ND soft od Lee lub hitecha, z tym filtrem bedziesz robil wiekszosc zdjec.
Do dlugich ekspozycji Lee Bigstoper lub Hiech Pro Stop, choc nie polecam tego hitecha, farbuje na czerwono i to w dodatku bardzo przypadkowo w roznych miejscach mocniej i slabiej.
Do krajobrazu gorskiego i miejskiego filtry z twardym przejscie raczej sie nie nadaja, celuj w Lee ostatecznie hitech, cokiny nie sa z byt ciekawe.
Tak przy okazji mam na zbyciu dwa filtry Lee 03 soft i hard;)

tol2di
02-11-2013, 11:30
Czyli celować w cały komplet Lee włącznie z Holderem ?

A jak z polarami w systemie Lee

tol2di
02-11-2013, 12:44
Czy obiektyw 14mm z matrycą dx będzie winietował z systemem Lee lub Cokin Z-Pro ?

GonzoG
02-11-2013, 12:56
Czy obiektyw 14mm z matrycą dx będzie winietował z systemem Lee lub Cokin Z-Pro ?

Zależy od obiektywu i holdera.

tol2di
02-11-2013, 13:03
Myślałem o Samyangu 14mm

GonzoG
02-11-2013, 13:22
Myślałem o Samyangu 14mm

To szkło pod pełną klatkę, to raz, a dwa, to nie wiem jak chcesz do niego zamontować holder, bo ten standardowo jest montowany na gwincie na filtry, a w Samyangu masz zamiast niego stałą osłonę przeciwsłoneczną.

TOP67
02-11-2013, 13:29
Trzeba jeszcze pamiętać, że do długich ekspozycji tylko filtry nakręcane. To musi być szczelne.

tol2di
02-11-2013, 15:15
To szkło pod pełną klatkę,

I co z tego że pod pełną klatkę, i tak będzie szerzej niż 18mm, zresztą innej stałki 14mm nie spotkałem szczególnie w tej cenie.

Greg77
02-11-2013, 16:35
Czyli celować w cały komplet Lee włącznie z Holderem ?

A jak z polarami w systemie Lee

Mozesz celowac w caly komplet, ale holder bedzie tez pasowal Cokin Z Pro lub Hitech, wspomnialem tez, ze mozna kupic hitechy, taniej i daja rade, slabiej niz Lee, ale jest znosnie.
Co do polarow to oczywiscie sa i to wysokiej jakosci i bardzo wysokiej cenie :D

Trzeba jeszcze pamiętać, że do długich ekspozycji tylko filtry nakręcane. To musi być szczelne.

Nie koniecznie, ja mam zestaw Lee i w nim bigstopera ktory gestoscia jest jak B+W ND3.0 i nie mam problemu ze szczelnoscia, kiedys nawet wrzucalem zdjecia jak to dziala...a BS jest jednym z najlepszych filtrow do dlugich ekspozycji na rynku.

I co z tego że pod pełną klatkę, i tak będzie szerzej niż 18mm, zresztą innej stałki 14mm nie spotkałem szczególnie w tej cenie.

14mm z pelnej klatki do DXa da ok 21mm, wiec szersze od 18mm z DXa to nie bedzie, poza tym jest problem z mocowaniem filtrow, Lee sobie poradfzilo z tematem Nikkora 14-24, ale jak dla mnie rozwiazanie wyglada dziwnie, skutecznie, ale dziwnie i wybor filtrow wciaz maly.

MstrG
02-11-2013, 17:01
[...]14mm z pelnej klatki do DXa da ok 21mm, wiec szersze od 18mm z DXa to nie bedzie[...]

No tak, ale 18mm mimo wszystko będzie ekwiwalentem 27mm - chyba, że mówisz o innym DX-owym obiektywie niż 18-55 czy 18-105.

Greg77
02-11-2013, 17:11
No tak, masz racje, nie pomyslalem o tym...i tak roznica znikoma i pod DXa bral bym wtedy samyanga 8mm

GonzoG
02-11-2013, 17:16

Najpierw zastanów się, nad tym o co pytałeś - czy będzie winietować...
Skoro to szkło pod FX, to jak filtry mają powodować winietę na DX ??

No tak, masz racje, nie pomyslalem o tym...i tak roznica znikoma i pod DXa bral bym wtedy samyanga 8mm
Różnica miedzy 18mm i 14mm jest już dość wyraźna.
A Samyang 8mm to rybie oko - jego użyteczność jest znacznie niższa no i absolutny brak filtrów do niego.

Greg77
02-11-2013, 23:45
A Samyang 8mm to rybie oko - jego użyteczność jest znacznie niższa no i absolutny brak filtrów do niego.
Doskonale wiem, ze to ryba, ale przy odpowiednim korzystaniu moze to byc rewelacyjny szeroki kat, filtry mozna zastapic umiejetna obrobka i PSem, mowie o sklejkach, ale dobrych.

warpman
06-11-2013, 01:05
Czy z tego co piszą szanowni przedmówcy wynika bezpośrednio, że sprzętu Cokin w ogóle nie należy brać do ręki? Pytam z pozycji amatora, mając na uwadze zastosowanie filtròw głównie w fotografii krajobrazu. Jestem żywo zainteresowany tematem, ponieważ rozglądam się właśnie za kupnem zestawu startowego.

TOP67
06-11-2013, 08:18
Dlaczego nie? Do filtrów połówkowych jest to idealne rozwiązanie.

Greg77
06-11-2013, 18:35
Czy z tego co piszą szanowni przedmówcy wynika bezpośrednio, że sprzętu Cokin w ogóle nie należy brać do ręki? Pytam z pozycji amatora, mając na uwadze zastosowanie filtròw głównie w fotografii krajobrazu. Jestem żywo zainteresowany tematem, ponieważ rozglądam się właśnie za kupnem zestawu startowego.

Zamiast filtrow Cokin celowal bym w hitechy, jakosciowo lepsze, opcja tansza niz Lee i sporo lepsza od cokina

GonzoG
06-11-2013, 18:47

Holdery Cokin A i P od Cokina nie są wiele lepsze od tych za 10-20zł, filtry szare takie same ja Massa czy Green.L - czyli bezużyteczne, chyba że potrzebujesz filtra szarego i magenty do fotografii czarno-białej.
Filtry kolorowe Cokin A i P nie są złe, Cokin Z-Pro i X-Pro są bardzo dobre.

warpman
06-11-2013, 22:54
Dzięki za Wasze cenne opinie, na razie stanęło na tym, że kupiłem komplet szarych fitrów Hitecha (3 połówkowe - 0.3, 0.6 i 0.9 z łagodnym przejściem i trzy pełne) oraz kilka kolorowych Cokina. Holdery (sorry, GonzoG) oraz adaptery także na razie od Cokina. Jak się wykruszą, to pomyślę o zmianie. Czekam na przesyłkę i w przyszłym tygodniu będę testował nowe nabytki.

Greg77
07-11-2013, 00:28
Hitechy to dobry wybor, staraj sie jendnak nie laczyc filtrow lub laczyc maksymalnie dwa, bo fiolety sa nie latwe do wyprostowania...

warpman
07-11-2013, 12:00
Dzięki za cenną radę, greg77. Jakie fiolety masz na myśli? Czy chodzi o zafarb wynikający z lączenia nadmiaru szarych filtów? Czy też o filtr fioletowy?

Ogónie mówiąć, mnie osobiście bardzo pasuje modularność tych systemów. Fajne jest to, że na początek można kupić kilka podstawowych elementów i jak się okaże, że przypasowało - stopniowo poszerzać swoje instrumentarium.

GonzoG
07-11-2013, 12:39
Dzięki za cenną radę, greg77. Jakie fiolety masz na myśli? Czy chodzi o zafarb wynikający z lączenia nadmiaru szarych filtów? Czy też o filtr fioletowy?

Ogónie mówiąć, mnie osobiście bardzo pasuje modularność tych systemów. Fajne jest to, że na początek można kupić kilka podstawowych elementów i jak się okaże, że przypasowało - stopniowo poszerzać swoje instrumentarium.

Chodzi o fioletowe zabarwienie jakie daję szare filtry HiTech. Im mocniejszy filtr tym bardziej barwi.
Łączenia tych filtrów jeszcze bardziej zwiększa zabarwienie na zdjęciach. (ale to i tak nic w porównaniu do tego co wychodzi przy filtrach Cokina czy tanich chińczykach).

Greg77
07-11-2013, 13:06
Kolega w pelni odpowiedzial na twoje pytanie, hitech 09 daje rade, 1.2 juz farbuje, ale to wciaz jest znosne i mozliwe do poprawienia podczas obrobki.

warpman
07-11-2013, 17:50
OK, zrozumiałem. Dzięki za szybki odzew

skot
07-11-2013, 23:39
Ten człowiek http://www.transientlight.co.uk/page/about na analogowym średnim formacie stosuje filtry Hitech (które przechowuje w pudełkach po płytach CD). Zdjęcia mówią same za siebie: http://www.transientlight.co.uk/gallery/mountains

warpman
12-11-2013, 01:39
Dzisiaj dotarł do mnie komplet szarych połówek i szarych pełnych filtrów 0.3/0.6/0.9 Hitecha. Po pierwszych próbach (na razie bez holdera, z łapy i bez łączenia filtrów) już widać, że decyzja była jedynie słuszna :wink:

Nareszcie przyzwoicie widać na zdjęciach do tej pory bezpłciowe, przepalone i blade hiszpańskie niebo

Andrzej1974
12-11-2013, 17:50
Mam nadzieję warpman, że się niedługo pochwalisz jakimiś fotkami... ;-)

warpman
12-11-2013, 22:11
Czekam na przesyłkę z pozostałymi akcesoriami systemu, a potem ruszam w plener. Wypadnie to pewnie w przyszłym tygodniu.