PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Lipcowe Beauty :)

lukasz_lkz
01-11-2013, 12:27
Cześć!
Dawno nic tu nie umieszczałem, a, że mnie jakoś tak naszło, to z chęcią podzielę się nie najnowszą już sesją dla Beauty Scene, która robiłem w okolicach lipca.
Mam nadzieje, że się spodoba! :)

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img404/504/kdjd.png)

2.

źródło (http://imageshack.us/a/img826/9678/cyel.png)

3.

źródło (http://imageshack.us/a/img824/4231/p62v.png)

4.

źródło (http://imageshack.us/a/img189/8428/axox.png)

5.

źródło (http://imageshack.us/a/img818/2845/eeqz.png)

6.

źródło (http://imageshack.us/a/img59/9080/ag8q.png)

7.

źródło (http://imageshack.us/a/img716/5589/3d4u.png)

8.

źródło (http://imageshack.us/a/img4/733/s29k.png)

9.

źródło (http://imageshack.us/a/img843/4940/kiw7.png)

kurczeblade
01-11-2013, 12:37
uu. bardzo się podoba! Doświetlałeś czymś, czy zastane?

dla mnie 1.2.3 perfect :)

lukasz_lkz
01-11-2013, 23:35
Dzięki wielkie, miło mi :)
Sporadycznie gdzieś tam się pojawiała blenda, ale głównie do błysków w oku w momencie kiedy twarz kierowana była w dół. A poza tym to słońce :)

nickt
02-11-2013, 15:20
Podoba mi się kolorystyka.
Podoba mi się nr 3 i nr 4.
Pozostałe jakoś dla mnie dziwnie kadrowane, mam takie wrażenie jakbym mógł odsłonić brzegi i zobaczyć resztę obrazu... Trochę mnie to denerwuje ;)

lukasz_lkz
03-11-2013, 17:47
Drugie dno w moich zdjęciach, potraktuję to jako komplement, dzięki :D

kurczeblade
04-11-2013, 13:13
Pozostałe jakoś dla mnie dziwnie kadrowane, mam takie wrażenie jakbym mógł odsłonić brzegi i zobaczyć resztę obrazu... Trochę mnie to denerwuje ;)

Na tym w sumie polega kadrowanie w beauty. Uwaga skupia się na odpowiednich elementach zdjęcia. Dla mnie jest git. Gdyby było więcej w kadrze, to mogłoby być za chaotycznie jak na beauty. :)

sailor
04-11-2013, 16:54
Na tym w sumie polega kadrowanie w beauty. :)

ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec ..

lukasz_lkz
04-11-2013, 17:08
ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec ..

Proponuję sięgnąć trochę dalej, poza własne podwórko - zobaczysz ile wtedy można się nauczyć. A uwagę kolegi możesz już potraktować jako pierwszy kroczek ;)

sailor
05-11-2013, 23:51
Proponuję sięgnąć trochę dalej, poza własne podwórko - zobaczysz ile wtedy można się nauczyć. A uwagę kolegi możesz już potraktować jako pierwszy kroczek ;)

moje podworko jest zawsze ladnie pozamiatane, bo jako ciec mam duzo wolnego czasu.
bardzo dziekuje za pozowolenie nauki. bede sie staral czerpac calymi garsciami z waszej przeogromnej wiedzy i moze wreszcie zrobie kiedys rownie ladne zdjecie, gdy juz naucze sie ze zeby fotografia byla bjuti to trzeba uciac glowe, bo inaczej bjuti nie jest. coz.. czlowiek uczy sie cale zycie. bedzie co opowiadac kolegom pod budka z piwem

kurczeblade
06-11-2013, 23:44
Wciąż nie mogę zrozumieć, skąd się bierze taki jad, brak dystansu, na takich forach u niektórych ... :)

Łukasz dawaj więcej! Chociaż już obserwuje Twoje poczynania na FB - naprawdę dobry warsztat, dobre stylizacje, dobre modelki. Tak trzymać!

Jacek_Z
08-11-2013, 12:57
Przyznaję, że mi się beauty coraz mniej podoba. Generalnie. Na tych zdjęciach wytłumaczyć przynajmniej się mogę dlaczego. Chodzi o wyraz, mimikę. Niestety poprzez obróbkę traci się niuanse mimiki. Te dziewczyny powinny być (chyba były w zamiarze) zmysłowe. A są martwe. Brak wyrazu. Poniższe zdjęcie dobrze to ilustruje.
To jest albo kwestia obróbki, albo modelki która nie grała. Ale gdy takich zdjęć jest więcej to się skłaniam w stronę "obróbkową", to to jest chyba przyczyna.
I to sa moje uwagi do galmour/beauty w ogóle, nie tylko do Łukasza. 90% zdjęć tych dziewczyn w necie pokazuje dziewczyny ... martwe.
W zdj nr 3 i 9 jest ciut zmysłowości.

źródło (http://imageshack.us/a/img826/9678/cyel.png)

yazid
08-11-2013, 13:15
Wciąż nie mogę zrozumieć, skąd się bierze taki jad, brak dystansu, na takich forach u niektórych ... :)

Ja właśnie tez nie potrafię zrozumieć. Chyba z nudów ludzie sobie wzajemnie dokuczają.
Sesja świetna. Muszę sobie przysiąść nad beauty bo u mnie kuleje:).

lukasz_lkz
09-11-2013, 18:20
Ja właśnie tez nie potrafię zrozumieć. Chyba z nudów ludzie sobie wzajemnie dokuczają.

Łatwiej jest napisać zgryźliwy komentarz niż zrobić dobre zdjęcia :)

...Te dziewczyny powinny być (chyba były w zamiarze) zmysłowe. A są martwe. Brak wyrazu. Poniższe zdjęcie dobrze to ilustruje.
To jest albo kwestia obróbki, albo modelki która nie grała. Ale gdy takich zdjęć jest więcej to się skłaniam w stronę "obróbkową", to to jest chyba przyczyna.
I to sa moje uwagi do galmour/beauty w ogóle, nie tylko do Łukasza. 90% zdjęć tych dziewczyn w necie pokazuje dziewczyny ... martwe.

W 100% się zgadzam z opinią, dziewczyny nie są ani zmysłowe, ani zagadkowe, ani nie stoi za nimi jakiś głębszy przekaz.
Ale nie jest to kwestia obróbki, nie jest to też kwestia "pustki" modelek. Po prostu nie jest to w żaden sposób portret, dlatego nie interesuje mnie (fotograficznie) kim jest modelka, jakie są w niej emocje lub jaka jest na prawdę.
Mają być atrakcyjne (a tego im chyba nie można zaprzeczyć :)), mają dobrze prezentować makijaż - główny temat zdjęcia.
I to staram się robić. Zdjęcia się mogą podobać lub nie, ale taki efekt nie jest dziełem przypadku, a kreowania od początku sesji do końca obróbki :)

Jacek_Z
10-11-2013, 01:40
One mogą być zimne, wyniosłe, niedostępne, ale nie martwe. Powinny mieć "coś" w oczach albo ustach. Wtedy by były piękne.

sailor
11-11-2013, 15:59
Łatwiej jest napisać zgryźliwy komentarz niż zrobić dobre zdjęcia :)
tak oczywiscie masz racje. nie od dzis wiadomo ze ja nie umiem robic zdjec wiec w ogole nie zaczynajmy tego tematu.
problem jednak widze w czytaniu ze zrozumieniem ktore chyba nie bardzo wychodzi
zarzucanie jadu w przypadku komentarza na temat idiotycznej klasyfikacji fotografii beauty stworzonej chyba jedynie dla tego watku to istne kuriozum.. no ale zdjec trzeba bronic niczym rejtan :)

.
Mają być atrakcyjne (a tego im chyba nie można zaprzeczyć :)),

niestety - mozna. dziewczyny sa ladne bo tego im nie mozna odmowic ale z atrakcyjnoscia juz nie bardzo .. w szczegolnosci ze jak napisales:

mają dobrze prezentować makijaż - główny temat zdjęcia.

jesli to makijaz byl glownym tematem sesji to moim zdaniem z sesji przyzwoitej (w miare zaswiecone, przyzwoicie skadrowane, jakos tam wystylizowane, widac ze ekipa sie starala) zmienia klasyfikacja na fatalna. zeby nie bylo ze sie dopier..lam bez powodu kilka slow uzasadnenia:

o ogolnym braku wyrazu i "martwych" modelkach napisal Jacek. ja tylko slow technicznie na temat makijazu bo swiatla pozwole sobienie kometowac - dlaczego jesli chodzi o prezentowanie makijazu te fotografie sa porazka.

fot. 1
chyba najlepsza z setu i chyba jedyna do ktorej przyczepiac sie mozna jedynie jesli czlowiek sie uprze. bo wiadomo ze doczepic sie mozna zawsze :) ale bdb kompozycja, przemsloany kadr i nie iwdac bledow w makijazu. niestety dalej jest gorzej

fot. 2
posklejane rzesy - przy takim zblizeniu i przy fotografii beauty efekt niedopuszczalny. makijaz oka nie nadaje sie do przykmnietych oczu - szczegolnie dolny cien pomniejsza oko, a swiecacy cien w kaciku stwarza malo ciekawe wrazenie
nidokladnie pomalowane usta - niedomalowane w kacikach i wyjechane poza obrys warg

fot. 3

bez uwag nt makijazu - choc nie wiem co autor mial na mysli moczac wlosy modelce i zostawiajac sucha twarz

fot. 4

bez uwag, choc widac posklejane rzesy ktore w nastepnym zdjeciu beda razily

fot. 5
cien pod ustami - sprawia wrazenie nierowno rozprowadzonej pomadki, wspomniane posklejne rzesy

fot. 6

no jesli tu mial byc pokazany makijaz to ja przepraszam. nierowno pomalowane usta jeszcze moglyby sie obronic ale te cienie od reki zaslaniaja cala robote wizazysty

fot. 7
chyba najgorsze z wszystkicj.makijazowo nic to nie jest ok. fatalnie polozona pomadka. rozmazana pod dolna warga. cien pod oczami w polaczeniu padajacym cieneim daje odbior podbitego opuchnietego oka

fot. 8
bez uwag

fot. 9
cienie pod oczami lepiej niz w 7 - co swiadczy jedynie o zlym zaswieceniu 7ki. usta nadal fatalne, olbrzymia roznica w tonacji twarz - dlon. wizazystka powinna wiedziec ze przy takcih kadrach dlonie sie rownie pudruje.

ale taki efekt nie jest dziełem przypadku, a kreowania od początku sesji do końca obróbki :)
jesli ta kreacja nie jest dzielem przypadku to tym gorzej dla kreujacych.
przepraszam za przydlugi wywod, czy wyciagniesz wnioski z tego komentarza, czy tez kolejny raz napiszesz cos o jadzie i tym jak to ci zle ze ktos krytykuje to juz twojasprawa.
fotografia beauty wbrew temu co bylo napisane powyzej nie opiera sie na ciasnych kadrach bo to naprawde idiotyczna definicja. fotografia beauty to perfekcyjne przedstawienie piekna. i wlasnie o te perfekcje chodzi najbardziej. kazde niedociagniecie w makijazu powoduje ze beauty przestaje byc beauty i staje sie "zwyklym smiertenikiem" :)
milego dnia

lukasz_lkz
11-11-2013, 17:07
Dzięki wielkie za opinie. Po Twoich uwagach i przejrzeniu portfolio, wiem, że ostro muszę zabrać się do pracy. Dzięki raz jeszcze :)

kurczeblade
11-11-2013, 23:01

Dlatego na takich trzeba mieć wy..a znaczy się bata ! Wystarczy trochę gry słów i taki osobnik później wpada w ostrą nerwice w konsekwencji sam się błaźni :)

Sailor - aż dziwie się że postawiłeś takie uwagi, widząc że robisz podobną kategorie zdjęć, AAA robisz ? SORRY ! -próbujesz robić ! Z zamoczonymi włosami pojechałeś ostro ostro ostrą krytyką Yeah! Gratulacje :D

Dla mnie to zawistne ... per.....nie w każdym punkcie ! czepialstwo :)

Łukasz
Zrób to w artystycznej czarnibieli i wszyscy zrobią "WOW"
a jeszcze lepiej, wstaw tu zapierniczającą babcie o kulach, walnij w BW i będzie miałczenie pod zdjęciami że są artystycznie wyśmienite, a Ty mistrzem fotografii :D

GonzoG
11-11-2013, 23:48
Co do zdjęć - nawet fajne. Kadrowanie dziwne, ale to kwestia gustu.
Obróbka - manekiny - tylko tyle można napisać. Twarze są tak nienaturalnie spłaszczone, że aż strach. Następnym razem zostaw choć odrobinę z rysów twarzy.

Łukasz dawaj więcej! Chociaż już obserwuje Twoje poczynania na FB - naprawdę dobry warsztat, dobre stylizacje, dobre modelki. Tak trzymać!

Tak się składa, że to autor wątku zaczął zgryźliwości.... sailor skomentował tylko coś, czego i ja nie rozumiem:

Na tym w sumie polega kadrowanie w beauty. Uwaga skupia się na odpowiednich elementach zdjęcia. (...)
reszty wywodów nie chciało mi się czytać
Zawsze słyszałem, że kadrowanie zależy od wizji fotografa, a nie kategorii zdjęcia.

lukasz_lkz
12-11-2013, 00:42
Jako, że to "mój wątek", sprostuję kilka spraw:

Tak się składa, że to autor wątku zaczął zgryźliwości.... sailor skomentował tylko coś, czego i ja nie rozumiem:

Na forum nie zaglądam tak często jakbym chciał, a i użytkowników też nie bardzo kojarzę. Jednak sailor zapadł mi w pamięć ze względu na sposób komentowania - negatywny. Nie mam na myśli moich wątków, piszę ogólnie.
Dlatego w odniesieniu się do jego komentarza, odnoszącego się do innej uwagi - nieważne czy słusznej czy nie - postanowiłem odpowiedzieć, nie bardziej zgryźliwie niż autor. Ot gorszy dzień, zazwyczaj tego nie robię ;)

Dalsza część dysputy ma już niewiele wspólnego z fotografią, dlatego sobie odpuściłem. Celem było pokazanie zdjęć i uzyskanie konkretnych opinii. Problemów z krytyką nie mam, choć sam jej nie używam, Stevenem Meiselem jeszcze nie jestem.
Kurczeblade poruszył ciekawy temat utartych kanonów, ale wydaję mi się, że to niekoniecznie jest dobre miejsce, co by nad nim dysputować, choć z chęcią bym się czegoś nauczył.

No to ten, mejk pis not łor. W sobotę będę robił kolejne beauty - oby wyszło lepiej :)

sailor
12-11-2013, 01:17
Dlatego w odniesieniu się do jego komentarza, odnoszącego się do innej uwagi - nieważne czy słusznej czy nie - postanowiłem odpowiedzieć, nie bardziej zgryźliwie niż autor.

czyli bez wzgledu na tresc wystawiles komentarz .. malo trafny zreszta, czego nalezalo sie spodziewac skoro tresc nie byla dla ciebei wazna :)
malo to profesjonalne nie mowiac juz o tym ze malo uprzejme. ale na zdrowie :)

Kurczeblade poruszył ciekawy temat utartych kanonównie poruszyl zadnego tematu kanonow tylko walnal glupote jak lysy grzywka o kant kuli.
inna spraw ze na tym forum wszyscy sa fachowcami wiec tego typu teorii moze byc na peczki. jak widac kurczeblade ma wlasna definicje fotografii beauty. to ze ma ona malo wspolnego z ogolnie panujaca jak widac nie przeszkadza stawiac sie w roli fachowca.

W sobotę będę robił kolejne beauty - oby wyszło lepiej :)zmien wizazystke albo porpos ja o wieksza dbalosc o szczegoly. to co przechodzi w slubnym malowaniu w fotografii beauty nie przejdzie. jesli nie umie to niech probuje od najprostszych makjazy. makeup fotograficzny to ciezka robota - my cieszymy sie z jakosci odwzorowania a wizazysci placza bo obiektyw wychwytuje kazdy najmneijszy blad. i nie kombinuj ze stylizacjami. less is more - to naprawde dziala.

Sailor - aż dziwie się że postawiłeś takie uwagi,

a niby czemu ? ja wiem ze kazdy footgraf drugiemu wilkiem ale ja nie musze sie martwic ze kolega z forum bedize robil lepsze zdjecia. a jak jest potencjal to czasem warto pomoc. to ze z reguly konstruktywne uwagi odbierane sa tak jak to pieknie nazwales jako "zawistne pier..nie" powoduje jedynie ze jest ich coraz mniej i coraz mneij zawodowych fotografow wypowiada sie na forum. a o tym czy usiluje robic czy roie swiadczy fakt ze moje zdjecia daja mi wikt opierunek i zarabiaja na moje fanaberie. jak dla mnie wystarczy. nie mam aspiracji bycia artysta.

widząc że robisz podobną kategorie zdjęć, AAA robisz ? SORRY ! -próbujesz robić !nie robie i nie probuje robic. w przeciwienstwie do ciebie ja jedynie zarabiam tym na zycie od kilkunastu lat. tym i tylko tym. nie musze robic slubow i fotografowac do kotleta by moc sobie pozwolic na fotografie beauty. tak samo jak nie musze pracowac w innym zawodzie by w weekendy pofocic.
i powiem ci ze tak naprawde to nie masz pojecia jakie zdjecia robie bo wiekszosc z nich nigdy nie trafi na forum.

Dla mnie to zawistne ... per.....nie w każdym punkcie ! czepialstwo :)
jesli uwagi ktore wypunktowalem sa dla ciebie pier..niem i czepialstwem to swiadczy to jedynie o tym ze jeszcze wiele zdjec musisz zrobic zanim dojrzejesz by je zrozumiec. co zas do zawisci .. za stary jestem na takie uczucia .. zostawiam je mlodym gniewnym. ja co najwyzej moge sie cieszyc ze komus cos fajnego udalo sie stworzyc.
cytujac Michala Aniola podczas pracy w kaplicy sykstynskiej - "szczegoly tworza doskonalosc a doskonalosc nei jest juz szczegolem"

kurczeblade
12-11-2013, 13:28
Sailor.

Opisałeś kategorie zdjęć, jakbyś każde zdjęcie robił wg. książki i podstaw. Takie pisanie wikipediowym bełkotem : Bjuti musi być bjuti bo musi być w studio i musi być każdy włos ulizany, i żeby bjuti było bjuti to każdy kadr musi być taki sam "głowa lenina cięta spod pianina" musi być oko w złotym punkcie, bo jeśli nie to nie jest bjuti :D bo tak w książce napisali i tak tam się czyta żeby tak robić! Poza tym nic konkretnego w tych punktach nie widzę na temat zdjęć, tylko pitolenie o makijażu ( który swoją drogą jest ok )

Fajnie robić doskonałe zdjęcia, ale fajnie też zrobić coś innego, niż w książce się przeczytało. Skoro tam napisali że modelka musi mieć mokrą twarz, dlatego że ma mokre włosy, to mogę przełamać barierę i zrobić troszkę inaczej, zmoczyć włosy i zostawić twarz suchą ! Dla mnie te zdjęcia są doskonałe, ponieważ mają dusze, nie są robione w nudnym studio na białym tle, gdzie modelka ma obsypaną twarz dla efektu milionem brylancików. Dla mnie to pójście dalej niż walenie foty typu "studio i głowa lenina cięta spod pianina" :)

co do nerwów i zgryźliwości , to mnie też ciężko wyprowadzić z równowagi, mimo tego że taki stary to nie jestem :)

sailor
12-11-2013, 14:03
Opisałeś kategorie zdjęć, jakbyś każde zdjęcie robił wg. książki i podstaw. Takie pisanie wikipediowym bełkotem : Bjuti musi być bjuti bo musi być w studio i musi być każdy włos ulizany, i żeby bjuti było bjuti to każdy kadr musi być taki sam "głowa lenina cięta spod pianina" musi być oko w złotym punkcie, bo jeśli nie to nie jest bjuti :D bo tak w książce napisali i tak tam się czyta żeby tak robić!

jesli nie widzisz roznicy pomiedzy belkotem z wikipedii a perfekcja wykonania to ciezko dyskutowac bo to mniej wiecej jak dyskutowac ze slepym o kolorach.
tworzenie swoich definicji tylko dlatego ze nie potrafi sie zrobic czegos wlasciwie jest bardzo popularne aczkolwiek malo skuteczne.

Poza tym nic konkretnego w tych punktach nie widzę na temat zdjęć, tylko pitolenie o makijażu ( który swoją drogą jest ok )

z tego co widzialem to sam autor uznal uwagi za sluszne, ty nadal nie zauwazasz mankamentow. to ze czegos nie widzisz to nie znaczy ze tego nie ma, tylko tyle ze tego nie widzisz. upierasz sie na wlasnej definicji ze fotografia beauty moze byc niestaranna bo taka masz wizje super - twoja wizja, towje zdjecia, ale nie nazywaj tego beauty. to mniej wiecej tak samo zasadne (i niesety powszechne) jak nazywanie makaronu ze smietana spaghetti carbonare.

Fajnie robić doskonałe zdjęcia, ale fajnie też zrobić coś innego, niż w książce się przeczytało

bez wzgledu na to co sie dobi mozna to robic doskonale. na tym polega profesjonalzm. zeby lamac zasady trzeba wiedzec co sie lamie. zeby do tego dotrzec trzeba miec perfekcyjny warsztat by moc wykorzystac bledy fotograficzne jako atut. to dluga i mozolna droga i rozumiem ze ci sie nie chce. nikt nie musi byc fotografem bjuti, mozna trzaskac sluby i byc w tym zaje.istym, mozna fotografowac cokolwiek innego i nazywac sie artysta - ale prosze ... nie niszcz piekna tej dziedziny swoja indolencja.

Skoro tam napisali że modelka musi mieć mokrą twarz, dlatego że ma mokre włosy, to mogę przełamać barierę i zrobić troszkę inaczej, zmoczyć włosy i zostawić twarz suchą ! Dla mnie te zdjęcia są doskonałe, ponieważ mają dusze, nie są robione w nudnym studio na białym tle, gdzie modelka ma obsypaną twarz dla efektu milionem brylancików. Dla mnie to pójście dalej niż walenie foty typu "studio i głowa lenina cięta spod pianina" :)

dochodze do wniosku ze jakakolwiek dyskusja merytoryczna z toba jest bez sensu. masz swoja "bo ja tak sobie wymyslilem i macie to uwielbiac, a jak nie to sie nie znacie" i jakokolwiek argumentacja jest jak grochem o sciane.
przykre aczkolwiek dosc czesto spotykane.

kurczeblade
12-11-2013, 20:51
Wiesz co ! Wszedłem na Twoje pf ... rozmazane brokaty, piórka, różańce , latające modelki na komarach ... :) albo nie- powstrzymam się od komentowania.

Dla mnie zdjęcia Łukasza są bardzo dobre, nie są nudne, mają dusze - oryginalność i niestety Sailor dla mnie słowa krytyki które zostawiłeś są mało istotne, mało mające coś wspólnego z warsztatem Łukasza.

Idę. Nie wracam bo z przykrością informuję że jeśli jeszcze raz usłyszę słowo "IDEALNE" lub "PERFEKCYJNE" to się chyba porzygam tęczą ! :D

shaolin
13-11-2013, 05:50
Dla mnie 3, 4 jakby troszke dac wiecej swiatla na twarz, 7 jakby oddac ucho, 8 jakby uczesac dobrze dziewczyne ;)

Reszta bez emocji, bez zycia, dziwne kadry, jestem na nie.

sailor
13-11-2013, 14:19
Wiesz co ! Wszedłem na Twoje pf ... rozmazane brokaty, piórka, różańce , latające modelki na komarach ... :) albo nie- powstrzymam się od komentowania.
nie musisz sie tak wysilac by ryc po moim portoflio w poszukiwaniu zdjec ktore mozna skrytykowac - moje foty sa w tym dziale w watku obok.
stare internetowe powiedzenie mowi ze jesli skonczyly ci sie argumenty w dyskusji to zaczynasz komentowac portfolio interlokutora lub czepiasz sie pisowni. i dajesz tego piekny przyklad zachowaniem dziecka z piaskownicy stweirdzjacego "bo ty jestes gupi".
i co mam w tym momencie ci odpowiedziec? wytlumaczyc ze nie potrafisz odroznic komara od chrabaszcza i ze akurat foto ktore wysmiewasz zdobylo nagrode w Intentational Photography Awards, gdzie jury jakby nie patrzec ma troche wieksze pojecie o fotografii Ciebie? czy tez znizyc sie do twojego poziomu i stwierdzic ze nie powinienes pisac o oryginalnosci majac w portoflio same plagiaty i zadnego naprawde swojego zdjecia bo wszystko to kadry jakich bylo juz tysiace? czy tez spointowac cala dyskusje ze rozumiem twoja niechec do studyjnej fotografii bo jak widac w watkach na forum dopiero zabierasz sie za studio, "rozbudowujesz swoja warsztat" i nawet nie bardzo wiesz jakiego sprzetu sie w nim uzywa - a wiadomo ze nieznane przeraza. Naprawde nie chce mi sie dyskutowac na takie argumenty bo z forumowej piaskownicy juz dawno wyroslem. Niestety wciaz idiotycznie wierze ze rozmowca po drugiej stronie potrafi logicznie dyskutowac za pomoca arguemtow a nie rzucania sie jak rybka ktora wypadla z akwarium.

mają dusze - oryginalność

twoje zdanie i twoja opinia - gdybys zajmowal sie fotografia troche dluzej i troszke szerzej to wiedialbys ze w polozeniu lancucha na twarzy nie ma nic oryginalnego. oczywiscie to nie zarzut do autora bo ciezko w beauty wymysic cos oryginalnego aczkolwiek wciaz sie da. i wlasnie dlatego z beauty jest jak z muzyka klasyczna - perfekcyjnie wykonana wciaz bedzie zachwycac (no moze nie facetow rzygajacych tecza ale ludzi ktorzy umieja docenic piekno), natomiast wykonana z bledami bedzie po prostu zwyklym zdjeciem.

i niestety Sailor dla mnie słowa krytyki które zostawiłeś są mało istotne, mało mające coś wspólnego z warsztatem Łukasza.

to juz sobie wyjasnilismy - ty nie widzisz bledow, ale to nie znaczy ze ich nie ma. Lukasz je dostrzegl i poprawi w nastepnej sesji. dlatego Lukasz ma szanse doszlifowac zarowno swoj warsztat jak i warsztat ekipy z nim pracujacej a ty bedizesz stal w miejscu zastanawiajac sie dlaczego nie ma zlecen a zdjecia wciaz sa tak samo odtworcze.

Idę. Nie wracam bo z przykrością informuję że jeśli jeszcze raz usłyszę słowo "IDEALNE" lub "PERFEKCYJNE" to się chyba porzygam tęczą ! :D

mysle ze twoje problemy gastryczne nie sa tematem watku i nikogo nie interesuja. wypij mietke na zoladek i moze powstrzymaj si eod komentrzy bo zabrudzisz sobie klawiature.

Rafał_Sz
13-11-2013, 14:37
Chciałbym tylko przypomnieć, że w wątkach zdjęciowych oceniamy zdjęcia. Nie siebie nawzajem. A kolegom wyraźnie puszczają lejce. Dalsza dyskusja personalna dodatkowo zmotywuje mnie złego moda do posprzątania tu z tej przepychanki.