PDA

Zobacz pełną wersję : Ktory aparat lepszy prosze o porade !

delgado88a
31-10-2013, 20:44
NA celowniku mam dwa aparaty wybrane z wielu innych a mianowicie mowa o:
Nikon D3200 VS Sony SLT A58

O nikonie slyszalem duzo dobrego a o sony alfa ma duzo łatwych w obsłudze funkcji tyle ze robi słabe zdjecia w nocy i ma krótsza odległość(lampa flash jest ponoć slaba w nocy) oraz sie szybko przegrzewa (?)

tu jest porównanie jakie zrobiłem:
http://www.flog.pl/aparaty/porownaj/nikon-d3200-vs-sony-slt-a58

Generalnie zalezy mi aby aparat nagrywał filmy w mozliwie jak najwiekszej rozdzielczości i z 60 fps (dla filmow sportowych)
dlatego sony w pierwszym momencie najbardziej przypadl mi do gustu ale jak uważają profesjonalisci ?
czy oprocz specyfikacji są rzeczy o ktorych producent nie napisal i powinienem wiedziec?

creep
31-10-2013, 23:22
To nie jest tylko kwestia puszki, tylko raczej decyzja odnośnie wejścia w cały system - tzn. obiektywy, lampy, inne akcesoria. Dopiero po sprawdzeniu cen i jakości porównywalnych obiektywów powinieneś decydować. A zacząłbym od sprawdzenia, który z tych aparatów lepiej Ci leży w dłoni.

Jeśli zależy Ci na suchych liczbach, to sprawdź jeszcze to porównanie (http://snapsort.com/compare/Nikon-D3200-vs-Sony-SLT-A58). Wg niego Sony ma filmowanie z 60 fps w największej rozdzielczości, a Nikon pozwala na wyższe używalne ISO. Siły lampy ani przegrzewania nikt nie mierzy. Twoje kryteria bardziej chyba jednak spełnia Sony (filmowanie), ale zastanów się czy w ogóle potrzebujesz lustrzanki, czy do filmowania nie wystarczy jakiś niezły kompakt, zwłaszcza że i tak chcesz pozostać z wbudowaną lampą.

delgado88a
31-10-2013, 23:40
Cześć @creep uwazam ze Sony lustrzanka i jej mozliwość nagrywania filmow w full hd z 60fps to niezly kombajn dla mnie bo jestem amatorem i amatorem pozostane tym bardziej ze to moja pierwsza lustrzanka do użytku domowego.

Faktycznie wg Twojego porownania sony przegrywa ale dlaczego? (nieznam sie) nie wiem co jest najistotniejsze w lustrzankach na co zwracac uwagę. Czy wg Ciebie Sony moze sie w pewnych sytuacjach nie sprawdzic?

Mavierk
31-10-2013, 23:43
Jeśli zależy Ci na filmikach to może panas GH2? I jakie filmy sportowe masz na myśli?

I co to za różnica co kupisz? I tak będziesz miał aparat + kit + później dokupisz sobie obiektywy, które są zarówno w Nikonie jak i Sony. A i tak obu nie ogarniesz.
Pojedź do MM albo Saturna, weź w łapę oba i zobacz co Ci się bardziej spodoba.

delgado88a
31-10-2013, 23:49
Chodzi mi o ujecia sztuk walki, elementow akrobatycznych oraz form z bronią białą. Potrzebuje nagrywac takie elementy zarowno w zwolnionym jak i normalnym tempie i czasami cyknąć ładne zdjecie z głębią ostrości.

Zapomnialem dodac ze mam ograniczony budżet do 2000 zł w porywach jesli warto