PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 50 AF-1 vs. NISSIN Di866 MARK II vs. Nikon SB-700 do Nikona D7000

Piecu
30-10-2013, 17:40
Mam dylemat między trzema wymienionymi w temacie lampami. Popularna SB-700 dla wielu z Was jest pewnie wyborem oczywistym, ale zastanawiam się, czy najzwyczajniej nie przepłacę w konfrontacji z Nissinem czy Metzem. Aparat wykorzystuję głównie w pracy (pomocniczy fotoreporter). Chciałbym jednak rozszerzyć swoje pole działania m. in. o fotografię eventową. Do tej pory walczyłem wysokim ISO i jasnymi szkłami, ale wiadomo, że wszędzie tak nie uciągnę.

frank996
30-10-2013, 21:20
Również mam podobny dylemat z tymi lampami i jeszcze myślę o SB-910, która kosztuje 500zł i tu boli. Czytam opinie ich i im więcej czytam tym mniej wiem i nie wiem, którą kupić :(

nikon90
02-11-2013, 10:49
Ją się nie możesz zdecydować na 500zl za sb910. To daj mi znać skąd można ją kupić.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

Saimon
02-11-2013, 11:01
Za topowy model lampy Nikona warto dać te 500 złoty i nie myśleć o zamiennikach lub niższych modelach.

Piecu
02-11-2013, 12:18
Koledze chyba zgubiła się jedynka przed tą ceną :) Korzystaliście z tego Nissina?

wunat
02-11-2013, 12:43
tez wezme ta lampe za 500 ;)

Borat1979
02-11-2013, 12:50
Koledze chyba zgubiła się jedynka przed tą ceną :) Korzystaliście z tego Nissina?

Używam Nissina jakieś 2 lata i jak bym miał drugi raz wybrać to też wolałbym Nissina niż SB700. Jedyne co mi przeszkadza to brak informacji o poziomie naładowania akumulatorów.

frank996
02-11-2013, 21:53
No widzę, że moja pomyłka a raczej brak jedynki przed 500 zł wywołała furorę :) Niestety nie mam namiarów na lampę za taką cenę. Najtaniej właśnie widziałem ją za 1500 zł

Soserious
10-11-2013, 16:20
Ja również korzystam z Nissina Di866 mkII jak kolega Borat1979, również od 2 lat i gdybym miał jeszcze raz wybierać, nie zmieniłbym decyzji. Swego czasu zapłaciłem 930zł łącznie z kompletem eneloopów. Wiele razy robiłem fotorelacje różnych imprez w klubach czy na 100dniówkach i mocy mi nigdy nie brakło. Zdecydowanie polecam. Również brakuje mi tylko informacji o poziomie naładowania aku.

Albert44
10-11-2013, 17:07
Jako Metzowy talib... z tej trójki:
1. Nissin
2. Metz :(
3. .... i dopiero SB

Ronin79
10-11-2013, 17:08
Także używam Nissina i jestem zadowolony. Funkcj ma aż nadto cls bezproblemowy jedynie ten wskaźnik baterii by sie przydał.

artuss811
10-11-2013, 18:02
jak to jest z tym trybem ttl w lampach innych niż SB czy zapinając to tego samego ujęcia lampę nikona czy nissin lub metz zdjęcie zostanie jednakowo naświetlone. Myślę dokupić NISSIN Di866 MK II i zastanawiam się nad różnicami w funkcjonowaniu trybu TTL i jak lampy innych marek niż nikon rozwiązały tryb TTlL-BL

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

GonzoG
10-11-2013, 20:27
jak to jest z tym trybem ttl w lampach innych niż SB czy zapinając to tego samego ujęcia lampę nikona czy nissin lub metz zdjęcie zostanie jednakowo naświetlone. Myślę dokupić NISSIN Di866 MK II i zastanawiam się nad różnicami w funkcjonowaniu trybu TTL i jak lampy innych marek niż nikon rozwiązały tryb TTlL-BL

Teoretycznie powinno być jednakowo, ale TTL w innych lampach niż Nikon nie działa aż tak dobrze.
Co do TTL-BL - Nissin i Metz radzą sobie z tym dobrze. Nissin natomiast ma problemy ze zwykłym TTL - zawsze uwzględnia odległość odczytaną z obiektywu, która powinna być brana tylko przy TTL-BL. Na szczęście w większości przypadków to zupełnie nie przeszkadza.

artuss811
12-12-2013, 18:47
mam nissin di866 mkII i oczywiście kilka pytań kupiłem lampę używana roczna i tak podczas pracy lampy jest teki ciche piszczenie coś jak ładowanie WN delikatnie pyrkanie po obejrzeniu filmików na YB to tez na kilku było coś podobnego słychać na tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=2HODyMpSp5E i kolejne pytanie, jak w tej lampie włączyć ttl-bl a sb-700 wystarczy zmienić pomiar światła i już się włączała ta funkcja, a tu nic takiego nie występuje. I jeszcze jedno zauważyłem ze jak zmieniam w trybie ttl korekcje to od -3, -2, -1 to 0 widać wyraźna różnice a jak od 0, +1 tez jest a przy +2 i +3 już jej nie ma albo jest bardzo pomijalna czym to może być spowodowane. I jak zaktualizować oprogramowanie i czy w ogóle jest nowe

GonzoG
12-12-2013, 19:49
Piszczenie to norma w Nissinach.
Wyboru iTTL/iTTL-BL niestety nie znajdziesz. Nissin tego nie ma. Teoretycznie cały czas działa w trybie iTTL-BL, więc po przełączeniu pomiaru światła na punktowy "powinien" działać w iTTL, ale w praktyce dalej działa w BL, bo zawsze uwzględnia odległość odczytaną w obiektywu.

artuss811
12-12-2013, 22:42
Piszczenie to norma w Nissinach.

Ale to taki dźwięk jak by baterie były słabe i cały czas doładowywało kondensatory, tak było w SB jak baterie się kończyły i już miał ciężko doładować kondensator, ale po nabiciu zapalała się kontrolka i cichło, a tu jest tak cały czas i czasem pojawia się takie ciche strzelanie coś jak się ściąga sweter naelektryzowany tylko takich pyknięć jest mniej

GonzoG
13-12-2013, 04:09
Ale to taki dźwięk jak by baterie były słabe i cały czas doładowywało kondensatory, tak było w SB jak baterie się kończyły i już miał ciężko doładować kondensator, ale po nabiciu zapalała się kontrolka i cichło, a tu jest tak cały czas i czasem pojawia się takie ciche strzelanie coś jak się ściąga sweter naelektryzowany tylko takich pyknięć jest mniej

To se kup sabinę i nie będzie piszczeć.
Kupiłeś lampę za 1/2 ceny jej odpowiednika Nikona i marudzisz, że coś nie działa tak samo jak w lampie za 1500zł...

artuss811
13-12-2013, 05:57
To se kup sabinę i nie będzie piszczeć.
Kupiłeś lampę za 1/2 ceny jej odpowiednika Nikona i marudzisz, że coś nie działa tak samo jak w lampie za 1500zł...

Kolego nie irytuj się jako że kupiłem ja używaną chciałem dowiedzie się czy to normalne, jeśli tak to ok nie będę już dociekał. A tak naprawdę mam wrażenie ze ta lampka lepiej dogaduje się z moim body niż SB-700 nie wiem z czego to wynika, czy z jej mocy ze dużo większa moc albo ja nie potrafiłem ogarnąć SB

skippy
13-12-2013, 17:55
I jeszcze jedno zauważyłem ze jak zmieniam w trybie ttl korekcje to od -3, -2, -1 to 0 widać wyraźna różnice a jak od 0, +1 tez jest a przy +2 i +3 już jej nie ma albo jest bardzo pomijalna czym to może być spowodowane
Pewnie jak masz +1 to jest juz maksymalna moc w warunkach, jakich testowales. Tak jest zawsze czy tylko raz jak testowales? Ustaw wtedy recznie moc na maksymalna i zobaczysz, czy blysnie mocniej.

artuss811
13-12-2013, 21:40
już jest oki miałem ustawiony my ttl na +3 zmieniłem na 0 i jest ok. A jak zrobić Firmware Update na win 7 nie wykrywa mi lampy cały czas mam no network ja sobie z tym poradzić

adolfik9501
13-12-2013, 22:00
Może XP mode (http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/products/features/windows-xp-mode) pomoże.

artuss811
14-12-2013, 08:11
nie mogę sprawdzić wersji oprogramowania robię tak jak w instrukcji, ale nic nie działa na wyłączonej lampie wciskam on/off i trzymając ten guzik wciskam pilot i nic, robiłem rożne kombinacje tych guzików i nie działa ktoś może wie jak to zrobić poprawnie i mi to opisze jak to zrobić.

GonzoG
14-12-2013, 13:26
Jak chodzi o Di866 mk II - to przecież FW sprawdza się z poziomu menu...

artuss811
14-12-2013, 15:56
Zgadza się i wczoraj oglądałem taka tylko nową i był nowszy więc chciałem aktualizować a tu nici nie idzie a robię tak jak jest w instrukcji na stronie producenta

Borat1979
14-12-2013, 17:00
I nie pójdzie bo ta funkcja nie działa.

Po podłączeniu do komputera, włączeniu funkcji firmware update i zatwierdzaniu klawisze SET na wyświetlaczu pojawi się informacja o aktualizacji:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://awgvbw.dm2302.livefilestore.com/y2p3U02y5UrcIyjztzvmU1Gj__K0G7uKkHDU_5MqG_EGhINbHV 1_A2h-lef9paQP21pmbTUAKrVf6K958sJA847OmnFzKPNays3Yq9PnYr-55U/DSC_0054.jpg?psid=1)

I byłoby wszytko cacy gdyby system operacyjny był w stanie prawidłowo zainstalować potrzebny sterownik. Oczywiście system wykrywa sterownik v1.0.2 ATm32U4 DFU ale występuje błąd przy instalacji.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://awgvbw.dm2303.livefilestore.com/y2pqKss1S_6CdJDCpOXrzn99VfjS0rSs-INQW9CzfIWCX0R5VtN7XWzyKtanPw0arZdBBqHdKhAE6GWBQcL PrcCIqb11UyYakqhEG2zYJLV5zI/Clipboard01.jpg?psid=1)

Dopóki nie zainstaluje się sterownika to aktualizacja nie pójdzie.

To już lepsza była opcja w starszym modelu bo tam pobierało się cały potrzebny soft ze strony producenta.

artuss811
14-12-2013, 17:28
no to ja to też próbowałem i też nic dalej pokazuje no network, a sterownik do tego portu usb jest w tym katalogu co instaluje nissin czyli port ma sterownik ale nadal nie ma połączenia

Borat1979
14-12-2013, 17:56
no to ja to też próbowałem i też nic dalej pokazuje no network, a sterownik do tego portu usb jest w tym katalogu co instaluje nissin czyli port ma sterownik ale nadal nie ma połączenia

Znalazłem w necie sterownik http://www.avrfreaks.net/index.php?module=Freaks%20Files&func=viewFile&id=4387&showinfo=1

Zainstalował się prawidłowo i teraz po podłączeniu lampy oprócz komunikat USB Update Mode zaczęła migać czerwona dioda na lampie ale żadnego efektu czy komunikatu o błędach nie ma.

artuss811
15-12-2013, 01:01
zrobiłem wszystko jak pisałeś zainstalowałem ten sterownik po podłączeniu lampy wyskakuje komunikat "zainstalowano urządzenie, gotowe do działania" i nadal nic nie wiem czy to wina systemu mam win 7 czy może mam zły kamel USB który wziąłem z dysku zewnętrznego

bazant
16-12-2013, 17:47
Witam! Widzę temat mojej niedawno zakupionej lampy, więc ja też dorzucę swoje 3 grosze. Z tego co widzę to aktualizacja na stronie producenta dotyczy tylko lamp Di866, a nie Di866 MKII. Nie ma tam żadnego oprogramowania do MKII. Z ciekawości zainstalowałem sterownik oraz program do aktualizacji firmware'u Di866. Sterownik zainstalowany prawidłowo, program nie łączy się z lampą. Ja mam MKII więc chyba nic dziwnego?

artuss811
16-12-2013, 19:15
Pewnie tak, ale napewno jest nowe oprogramowanie bo byłem w sklepie i widziałeś

Woland
25-12-2013, 18:35
Witam a jest jakas różnica między NISSIN Di866 a NISSIN Di866 MARK II , bo zauważyłem ze są na sprzedaż takie bez dopisku mark II

adolfik9501
25-12-2013, 18:44
Tak jest różnica. Mark II to mocno poprawiona wersja, w praktycznie każdym aspekcie. Można by rzec, że Di866 Pro pochodzi od "prototyp" a Di866 Pro II od "profesjonal". ;)

Woland
25-12-2013, 18:47
Tak jest różnica. Mark II to mocno poprawiona wersja, w praktycznie każdym aspekcie. Można by rzec, że Di866 Pro pochodzi od "prototyp" a Di866 Pro II od "profesjonal". ;)

czyli nie warto jedynki za 500 zł?:)

adolfik9501
25-12-2013, 18:50
IMHO za używkę nie warto. Za nówkę ewentualnie można się zastanowić (poszukaj wątku o Di866Pro i poczytaj co tracisz :) ), ale osobiście wolałbym dołożyć do M52AF1, mimo że słabsza.

robanto
29-12-2013, 20:50
Witam,
a ja mam pytanie do użytkowników tej lampy jak się sprawdza w zdalnym błysku, szczególnie przy kontrolerze SU-800?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Andrzej1974
29-12-2013, 20:54
Witam,
a ja mam pytanie do użytkowników tej lampy jak się sprawdza w zdalnym błysku, szczególnie przy kontrolerze SU-800?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Hmm... ale o którą dokładnie lampę ci chodzi? Bo temat traktuje o 3 różnych lampach...

robanto
29-12-2013, 21:04
nissin di 866 II

robanto
31-12-2013, 17:55
Pytanie jest już nieaktualne, bo sprawdziłem w FJ. działa jak ta lala. Kupiłem i teraz zobaczę co potrafi. Pozdrawiam każdego kto tu zajrzy i światła we wszystkim w Nowym Roku. :)

norbert_p1
01-01-2014, 19:15
Którą lampę bardziej polecacie: Metz 52 AF-1 (819zł) czy Nissin Di866 Mk II (845zł). Lampa będzie współpracowała z d5100. Jutro, pojutrze zamawiam... Metz przekonuje "firmą", Nissin - możliwościami... Hm...

Andrzej1974
01-01-2014, 20:23
Którą lampę bardziej polecacie: Metz 52 AF-1 (819zł) czy Nissin Di866 Mk II (845zł). Lampa będzie współpracowała z d5100. Jutro, pojutrze zamawiam... Metz przekonuje "firmą", Nissin - możliwościami... Hm...

Niedawno miałem podobny dylemat i wybrałem do D5100... SB-700. ;-)
Hmm... gdybym nie kupił wtedy SB-700 to na 100% brałbym Metza...

GonzoG
02-01-2014, 03:18

Metz - mniej jest z nim problemów.

artuss811
02-01-2014, 10:07
A jakie to problemy są z nissin 866 mkII?

Jacek Q
02-01-2014, 11:41
Metz - mniej jest z nim problemów.

Z prawdziwego Metza została tylko nazwa. Made in Geramny polega na tym, że przyjeżdżają z Chin OSOBNE kontenery z lampami, osobne z pokrowcami, osobne z pudełkami itd. i są kompletowane w Niemczech co zgodnie z przepisami UE jest warunkiem wystarczającym do umieszczenia napisu made in Germany bądź made in UE.
Taki brukselski dowcip:)

Andrzej1974
02-01-2014, 12:29
Panowie, a co dziś nie jest już Made in China? Chyba tylko... bułki w sklepie. Choć i na nie przyjdzie czas... ;-)

GonzoG
02-01-2014, 13:55
A jakie to problemy są z nissin 866 mkII?

W sumie... nic... poza błędami w i-TTL, błędami komunikacji lampa-body... ale to w każdym Nissinie tak jest.

artuss811
02-01-2014, 14:06
Ja jeszcze tego nie zauważyłem

GonzoG
02-01-2014, 14:50
Ja jeszcze tego nie zauważyłem

I pewnie długo nie zauważysz... Na szczęście są to mało dokuczliwe błędy.
Ale jak będziesz chciał np. robić zdjęcia z pomiarem centralnym lub matrycowym, to nie wyłączysz TTL-BL, a przy błyskaniu z odbicia taka kombinacja lubi nie doświetlać.
Jak przełączysz na pomiar punktowy, to za to lubi prześwietlać pierwszy plan - bo TTL w Nissinie zawsze bierze odległość odczytaną z obiektywu, a to powinno być tylko przy TTL-BL.

A cała różnica między iTTL a iTTL-BL, jaką zauważyłem, polega na słabszym o ok 1 1/3 EV błyśnięciu.

Mam starego Di622 mk I i jest w nim dokładnie tak samo, jak w kolegi Di866 mk II.
Jak trochę pobłyskasz, to nie będzie raczej przeszkadzało, pod warunkiem, że nie będziesz miał drugiej lampy, w której działa to poprawie.

Jacek Q
02-01-2014, 17:33
I pewnie długo nie zauważysz... Na szczęście są to mało dokuczliwe błędy.
Ale jak będziesz chciał np. robić zdjęcia z pomiarem centralnym lub matrycowym, to nie wyłączysz TTL-BL, a przy błyskaniu z odbicia taka kombinacja lubi nie doświetlać.
Jak przełączysz na pomiar punktowy, to za to lubi prześwietlać pierwszy plan - bo TTL w Nissinie zawsze bierze odległość odczytaną z obiektywu, a to powinno być tylko przy TTL-BL.

A cała różnica między iTTL a iTTL-BL, jaką zauważyłem, polega na słabszym o ok 1 1/3 EV błyśnięciu.

Mam starego Di622 mk I i jest w nim dokładnie tak samo, jak w kolegi Di866 mk II.
Jak trochę pobłyskasz, to nie będzie raczej przeszkadzało, pod warunkiem, że nie będziesz miał drugiej lampy, w której działa to poprawie.

Dziwne rzeczy opowiadasz, bardzo dziwne. Porównywałem mojego Nissina Di866 mk II z Sb800 mojego ojca w warunkach laboratoryjnych, żeby sprawdzić jakie są różnice jeżeli chodzi o efekt końcowy.
Body:
D300s i D40
Lampy: Nissin Di866 mkII i Nikon SB800
Wszystkie możliwe tryby w obydwu lampach w sumie po 25 błyśnięć (x2 body)
Różnice oczywiście były lecz były widoczne przy wyłącznie bezpośrednim porównaniu dwóch zdjęć umieszczonych na ekranie obok siebie.
Przy okazji wyszło, że Nissin jest zauważalnie mocniejszą lampą niż Nikon.
Mam też wrażenie, że Nissin lepiej radził sobie z d300s niż z d40 nic konkretnego tylko wrażenie.
Nie mam już niestety zdjęć testowych.

Na koniec krótkie podsumowanie:
- Wybór lampy systemowej jest wyborem bezpiecznym a bezpieczeństwo kosztuje.
- Lampy producentów niezależnych mają różne opinie lepsze i gorsze. Zawsze istnieje ryzyko, że gdzieś nie do końca udało się poznać tajemnice systemu stąd też premia za ryzyko w postaci bonusu cenowego.
- Lampy systemowe podnoszą prestiż wielu użytkowników.
- i na koniec: gdy brak ograniczeń finansowych najlepiej kupić lampę systemową.

I na koniec anegdotka:
Mój dobry znajomy obskakujący eventy firmowe na jednej z imprez rozbił jedną SB800 a drugą mu ukradli ochroniarze(sic!). Potrzebował na szybko więc mu pożyczyłem Nissina. Strasznie marudził ale wziął. Po imprezie powiedział tylko tyle, że zapomniał iż to był nissin i był bardzo zadowolony.

:)

GonzoG
02-01-2014, 23:28
Dziwne rzeczy opowiadasz, bardzo dziwne. Porównywałem mojego Nissina Di866 mk II z Sb800 mojego ojca w warunkach laboratoryjnych, żeby sprawdzić jakie są różnice jeżeli chodzi o efekt końcowy.
Body:
D300s i D40
Lampy: Nissin Di866 mkII i Nikon SB800
Wszystkie możliwe tryby w obydwu lampach w sumie po 25 błyśnięć (x2 body)

Jak nie wiesz jak szukać problemów z Nissinem, to "laboratoryjnie" ich nie znajdziesz.
A jak problemy - prosto. Ustaw błysk TTL (nie TTL-BL), ustaw obiekt np. 2m od aparaty, ostrość ustaw ręcznie na znacznie więcej - zobacz co wyjdzie.

Jacek Q
03-01-2014, 00:58
Jak nie wiesz jak szukać problemów z Nissinem, to "laboratoryjnie" ich nie znajdziesz.
A jak problemy - prosto. Ustaw błysk TTL (nie TTL-BL), ustaw obiekt np. 2m od aparaty, ostrość ustaw ręcznie na znacznie więcej - zobacz co wyjdzie.

I co chcesz w ten sposób udowodnić? Że twoje oczekiwania rozminęły się z tym co osiągnąłeś? To o czym piszesz to są problemy początkujących amatorów wierzących w nieomylność automatyki.

GonzoG
03-01-2014, 03:27
I co chcesz w ten sposób udowodnić? Że twoje oczekiwania rozminęły się z tym co osiągnąłeś? To o czym piszesz to są problemy początkujących amatorów wierzących w nieomylność automatyki.

To nie jest omylność, a błąd w implementacji iTTL.
I nie jest to też problem początkujących amatorów. W brew pozorom sytuacja, w której Nissin z tego powodu psuje zdjęcia nie jest taka rzadka.

robanto
05-01-2014, 23:59
Witam,
mam zarówno 900 jak i 600, a obecnie stałem się posiadaczem Nissina 866 II, jak na razie wszystko gra. Można w opcjach zawsze TTL samemu dostroić - jest w opcjach regulacja. Z SU 800 też działa i to całkiem przyzwoicie. Jak trochę poćwiczę ją więcej chętnie podzielę się wrażeniami. Ja swoją kupiłem głównie z myślą używania jako zdalnej remote.

kurczeblade
06-01-2014, 13:17
Również zastanawiam się nad tym Nissinem :-) Wcześniej w Canonie katowałem Metzy i 58 AF-1 sprawdzała się świetnie, ale Nissin teraz ciągnie ceną, mocą i funkcjonalnością. Zastanawiam się czy biorąc tego Nissina, nie będę żałował swoich przyzwyczajeń do marki Metz ... :)

Jacek Q
07-01-2014, 09:24
Również zastanawiam się nad tym Nissinem :-) Wcześniej w Canonie katowałem Metzy i 58 AF-1 sprawdzała się świetnie, ale Nissin teraz ciągnie ceną, mocą i funkcjonalnością. Zastanawiam się czy biorąc tego Nissina, nie będę żałował swoich przyzwyczajeń do marki Metz ... :)

Nie, nie będziesz żałował bo Nissin "ciągnie ceną, mocą i funkcjonalnością". Przecież to normalna lampa błyskowa, która ma wszystko co trzeba a nawet więcej i działa.
Nie ma sygnałów o awaryjności, chwalona na zagranicznych forach.
Jedyne czego można się obawiać to tego czy za 10-15 lat będzie dalej działać. No ale to już rekompensuje cena i pytanie czy po tylu latach flash w takiej formie będzie jeszcze używany...

robanto
07-01-2014, 21:47
Jedyne czego można się obawiać to tego czy za 10-15 lat będzie dalej działać. No ale to już rekompensuje cena i pytanie czy po tylu latach flash w takiej formie będzie jeszcze używany...[/QUOTE]

można mieć takie pytanie, ale czy tyle lat będziemy chcieli używać jakąkolwiek z obecnie posiadanych lamp??? Mam dwie 900 i jedną 600, no i teraz tego nissina, po kilku dniach używania...za tą cenę ma co trzeba i jest dobrze :))) nie żałuję. Ciekawe czy będę miał ją 10 lat

artuss811
08-01-2014, 06:19
Wcześniej używam SB700 teraz jest nissin 866 mkII i muszę powiedzieć że z tą lampą trochę lepiej mi się współpracuje przy SB często musiałem kręcić ekspozycja lampy w ttl na plus czy minus, może to brak jakiejś mojej wiedzy lub coś podobnego, ale w przypadku nissin problem całkowicie zniknął jeśli ustawie sobie lampę na plus lub minus to później wszystkie inne zdjęcia są jednakowo naświetlone bez względu na to czy zmieni się ogniskowa czy sytuacja oświetlenia.

robanto
12-01-2014, 20:14
nie miałem nigdy 700, mam tylko 600 i 900, nie zauważalem takiego problemu z nimi. teraz nissina ćwiczę na zdalnym błyskaniu i jest ok. myślę, że warto było zaoszczędzić ponad 6 stów. Mogę powiedzieć, że polecam :)

robanto
13-01-2014, 10:07
A ja wybrałbym nissina. Oczywiście istota sprawy jest w tym do jakich celów chcesz uzywać. Mam i nie żałuję wyboru. Metza też miałem w reku i padło jednak na nissina.

Andrzej1974
13-01-2014, 11:26
Jeżeli o mnie chodzi to z trójcy Metz 50 AF-1 vs. NISSIN Di866 MARK II vs. Nikon SB-700 ustawiłbym te lampy następująco (kolejność nie jest przypadkowa):

1. Nikon SB-700
2. Metz 50 AF-1
3. Nissin Di866 II

I w takiej właśnie kolejności bym je kupował. ;-)

GonzoG
13-01-2014, 12:32
Jeżeli o mnie chodzi to z trójcy Metz 50 AF-1 vs. NISSIN Di866 MARK II vs. Nikon SB-700 ustawiłbym te lampy następująco (kolejność nie jest przypadkowa):

1. Nikon SB-700
2. Metz 50 AF-1
3. Nissin Di866 II

Widać nie musiałeś jeszcze robić zdjęć w większych pomieszczeniach, czy np. w kościele... SB-700 jest słaba.
Do zastosowań całkowicie amatorskich - gdzie 90% będzie błyskała do przodu - tak, nadaje się. W pozostałych brak mocy oraz minimum 1/128 w TTL będą uciążliwe.

Andrzej1974
14-01-2014, 07:47
Widać nie musiałeś jeszcze robić zdjęć w większych pomieszczeniach, czy np. w kościele... SB-700 jest słaba.
Do zastosowań całkowicie amatorskich - gdzie 90% będzie błyskała do przodu - tak, nadaje się. W pozostałych brak mocy oraz minimum 1/128 w TTL będą uciążliwe.

GonzoG ależ ja mówię cały czas o amatorskim użyciu lamp zewn. (głównie pomieszczenia w domach/mieszkaniach/studio) gdzie idealnie - jak na razie - spisuje się TTL z SB-700 a i mocy tej lampie nie brakuje. W końcu ta lampa jest do takich właśnie celów przeznaczona... ;-)

Andrzej1974
14-01-2014, 07:49
do usunięcia

robanto
14-01-2014, 18:01

1. Nikon SB-700
2. Metz 50 AF-1
3. Nissin Di866 II

No to ja w dokladnie odwrotnej. 700 za słaba. nissina sprawdziłem na własnej skórze, metza mało znam, ale mają to ludzie z mojego otoczenia i nie sądzę by była lepsza od 866. Fanatykime jednak nie jestem.

Andrzej1974
15-01-2014, 11:48
No to ja w dokladnie odwrotnej.

Jeden wybierając lampę patrzy np. na moc... inny np. na obsługę. Jeszcze inny na coś innego. Dobrze, że są tak odmienne zdania.

robanto
15-01-2014, 19:12
I tu się Andrzeju zgadzam. Każdemu według potrzeb i preferencji :)

norbert_p1
25-01-2014, 14:21
Witam. Po kilku próbach zakupu Metza 52 AF-1 chyba z niego zrezygnuję... W kilku sklepach internetowych nie ma go w ofercie i trzeba czekać (nie wiadomo ile...). Nie szukałem we wszystkich, ale jest chyba jakiś duży popyt na tą lampę...
Zrezygnowany nadal stoję przed dylematem, którą wybrać. Fundusze pozwalają na zakup SB-700 lub Nissina 866 Mark II, może Metza 58 AF-2 (trochę troższa, ale może coś się uzbiera ;) ). O SB-910 marzę i na razie niech tak zostanie. Którą z w/w lampek dla amatorskich fotek z reguły w domach byście polecili? Wiem, że ile osób na forum tyle opinii, ale może coś mnie oświeci po kolejnych postach :)

GonzoG
25-01-2014, 14:53
Witam. Po kilku próbach zakupu Metza 52 AF-1 chyba z niego zrezygnuję... W kilku sklepach internetowych nie ma go w ofercie i trzeba czekać (nie wiadomo ile...). Nie szukałem we wszystkich, ale jest chyba jakiś duży popyt na tą lampę...
Zrezygnowany nadal stoję przed dylematem, którą wybrać. Fundusze pozwalają na zakup SB-700 lub Nissina 866 Mark II, może Metza 58 AF-2 (trochę troższa, ale może coś się uzbiera ;) ). O SB-910 marzę i na razie niech tak zostanie. Którą z w/w lampek dla amatorskich fotek z reguły w domach byście polecili? Wiem, że ile osób na forum tyle opinii, ale może coś mnie oświeci po kolejnych postach :)

Jakie wymagania co do lampy ??

robanto
28-01-2014, 22:32
[QUOTE
Zrezygnowany nadal stoję przed dylematem, którą wybrać. Fundusze pozwalają na zakup SB-700 lub Nissina 866 Mark II, może Metza 58 AF-2 (trochę troższa, ale może coś się uzbiera ;) ). O SB-910 marzę i na razie niech tak zostanie. Którą z w/w lampek dla amatorskich fotek z reguły w domach byście polecili? Wiem, że ile osób na forum tyle opinii, ale może coś mnie oświeci po kolejnych postach :)[/QUOTE]

powiedz jakie najczęstsze zastosowanie przewidujesz? Ja mam sb900 - fajna, sb-600 - zawsze żałowałem, że poskąpiłem paru setek na sb-800, mam też nissina 866 II i z niej jestem tak samo zadowolony jak z 900, ale fakt 900, a tym bardziej 910 więcej może. Ja 866 wybrałem jako kolejną zdalną, a tu już nie widziałem potrzeby przepłacania za 910.

norbert_p1
29-01-2014, 08:14
Zacytuję swoje słowa do jednego Kolegi z PW:

"Stoję przed dylematem, którą lampę wybrać... W jednej chwili chcę Metza 52 AF-1 za lepszą LP, w drugiej chwili oglądam sklepy z SB-700... Miałem dzisiaj sabinkę w rękach i spodobało mi się menu, przyciski, obsługa itp. Wiem jednak, że Metz jest "bogatszy" w inne funkcje no i tańszy o jakieś 200zł... Jestem laikiem jeśli chodzi o lampy, żadnej nigdy nie miałem poza wbudowanymi, które waliły po oczach, że potem nie można było się dogadać z osobami, którym po oczach strzeliłem. Chcę kupić lampę, którąś mógłbym zrobić fotki "domowych uroczystości", z imprez u syna w przedszkolu itp. Nie potrzebuję jej do robienia fotek w mega kościołach ze sklepieniem 20m nade mną. Ot po prostu codzienne sytuacje, do których potrzeba by było użyć lampy innej niż wbudowana." Wystarcza mocy, aby zrobić dobre zdjęcie? Sabinkę mogę mieć w ciągu 2h. Metza, wg sprzedawcy w 24h...

Wiem też, że na lampie nie powinno się raczej oszczędzać -> inwestycja na przyszłość. SB-910 i jej cena na razie mnie przeraża. Wiem też, że lampa nie będzie bardzo intensywnie używana więc niby po co mi aż taki wypas... Może pozostać przy systemowej "700-tce"? W Metzu na YT widziałem, że trzeba się trochę naklikać na tym wyświetlaczu, aby coś ustawić. Sabina ma prawie wszystko "na wierzchu".

Może jest ktoś kto ma i jedną i drugą lampę i wypowie się na temat?

robanto
29-01-2014, 09:37
Powiem tak: kiedyś postanowiłem oszczędzić parę złotych i zamiast 800 kupiłem 600 i dość szybko pożałowałem. Różnica 200zł, nie jest warta szarpania się z myślami. Wyczuwam, że masz apetyt na 700, to ją bierz i ciesz się fotografią i możliwościami lampy.

sufenta
29-01-2014, 10:31
mam metz 58 af-2- ta lampa ma wszystko, co jest potrzebne aby zrobic bardzo ladnie oswietlone foto. pozdrawiam

GonzoG
29-01-2014, 12:04
Zacytuję swoje słowa do jednego Kolegi z PW:

"Stoję przed dylematem, którą lampę wybrać... W jednej chwili chcę Metza 52 AF-1 za lepszą LP, w drugiej chwili oglądam sklepy z SB-700... Miałem dzisiaj sabinkę w rękach i spodobało mi się menu, przyciski, obsługa itp. Wiem jednak, że Metz jest "bogatszy" w inne funkcje no i tańszy o jakieś 200zł... Jestem laikiem jeśli chodzi o lampy, żadnej nigdy nie miałem poza wbudowanymi, które waliły po oczach, że potem nie można było się dogadać z osobami, którym po oczach strzeliłem. Chcę kupić lampę, którąś mógłbym zrobić fotki "domowych uroczystości", z imprez u syna w przedszkolu itp. Nie potrzebuję jej do robienia fotek w mega kościołach ze sklepieniem 20m nade mną. Ot po prostu codzienne sytuacje, do których potrzeba by było użyć lampy innej niż wbudowana." Wystarcza mocy, aby zrobić dobre zdjęcie? Sabinkę mogę mieć w ciągu 2h. Metza, wg sprzedawcy w 24h...

Wiem też, że na lampie nie powinno się raczej oszczędzać -> inwestycja na przyszłość. SB-910 i jej cena na razie mnie przeraża. Wiem też, że lampa nie będzie bardzo intensywnie używana więc niby po co mi aż taki wypas... Może pozostać przy systemowej "700-tce"? W Metzu na YT widziałem, że trzeba się trochę naklikać na tym wyświetlaczu, aby coś ustawić. Sabina ma prawie wszystko "na wierzchu".

Może jest ktoś kto ma i jedną i drugą lampę i wypowie się na temat?

A co jest takiego w lampie do ustawiania ??
Jak ma to być lampa do zdjęć domowych czy syna w przedszkolu, to do menu lampy raczej sięgać nie będziesz, a jeśli już to aby przełączyć TTL-BL na TTL (czego w SB-700 nie da się zrobić).

Seś@
29-01-2014, 13:01
Jak ma to być lampa do zdjęć domowych czy syna w przedszkolu, to do menu lampy raczej sięgać nie będziesz, a jeśli już to aby przełączyć TTL-BL na TTL (czego w SB-700 nie da się zrobić).

Jak się nie da przełączyć ? Z matrycowego na punktowy i masz TTL.

sufenta
29-01-2014, 13:35

w wolnej chwili niech kolega sprobuje zamiast ttl przy pomocy auto pare zdjec zrobic a nastepnie pare zdjec ustawiajac manualnie. wlasnie robiac zdjecia w przedszkolu mozna wiele zepsuc nieodpowiednimi ustawieniami. celem zmiany ustawien jest, w wiekszosci przypadkow, unikniecia typowego "lampa-blyskowa-look"- ostre swiatlo i ostre cienie- terrible!

GonzoG
29-01-2014, 13:49
w wolnej chwili niech kolega sprobuje zamiast ttl przy pomocy auto pare zdjec zrobic a nastepnie pare zdjec ustawiajac manualnie. wlasnie robiac zdjecia w przedszkolu mozna wiele zepsuc nieodpowiednimi ustawieniami. celem zmiany ustawien jest, w wiekszosci przypadkow, unikniecia typowego "lampa-blyskowa-look"- ostre swiatlo i ostre cienie- terrible!

A co mają cienie i ostre światło do ustawień lampy ??
Nie ma znaczenia czy będziesz to robił na manualu, czy w TTL.

sufenta
29-01-2014, 14:37
A co mają cienie i ostre światło do ustawień lampy ??
Nie ma znaczenia czy będziesz to robił na manualu, czy w TTL.

:-) bez mlodzienczego zacietrzewienia, drogi kolego- niech kolega sprobuje a nastepnie, juz na spokojnie, napisze cos raz jeszcze. p.s. nie jest wstydem czegos nie umiec lub nie miec. i mean it. pozdrawiam.

r_m
29-01-2014, 17:00
:-) bez mlodzienczego zacietrzewienia, drogi kolego- niech kolega sprobuje a nastepnie, juz na spokojnie, napisze cos raz jeszcze. p.s. nie jest wstydem czegos nie umiec lub nie miec. i mean it. pozdrawiam.
Wprawdzie to nie było skierowane do mnie, jednak przyznaję, że nie umiem spowodować, żeby przez zmianę ustawień lampy zmieniła się ostrość cieni. Czy możesz to wytłumaczyć, najlepiej z pokazaniem przykładów? ;)

GonzoG
29-01-2014, 17:08

To proszę oświeć mnie i powiedz, co takie można w lampie ustawić, aby zmienić to jakie powstają cienie...
Bo jak taki ciemny, że przez ostatnie 20 nie potrafiłem znaleźć takich funkcji w menu przeróżnych lamp...

sufenta
29-01-2014, 18:57
tam gdzie pada swiatlo powstaja cienie. uzycie lampy w modus ttl w pomieszczeniu a wiec uzycie jej jako glownego zrodla swiatla (nie w studiu, nie w czasie foto shooting) powoduje czesto, ze obiekty na pierwszym planie sa jasne, w charakterystyczny dla uzycia lampy sposob, natomiasat dalszy plan pozostaje ciemny, co nieprzyjemny dla oka efekt sztucznosci poglebia. sytuacja zmienia sie w modus auto, gdzie lampa sama mierzy sobie swiatlo- w wiekszosci przypadkow mamy wszystko jasne- gdy nie mam czasu to moj ulubiony modus. gdy mam czas ustawiam modus m i moge zblizyc to co Kamera robi do tego co widze w rzeczywistosci. p.s. czy wyprobowal kolega proponowany przeze mnie modus? to pytanie retoryczne bylo- nie, gdyz inaczej nie zadalby kolega takiego pytania- przez 20 lat uzywal kolega jakichs innych lamp. tu link z modusami mojej https://www.metz.de/de/blitzgeraete/produktfamilien/system-blitzgeraete/mecablitz-58-af-2-digital/ausstattung/ausstattung.html nalezy kliknac w zakladke: standard-betriebsarten od gory do dolu: ttl, auto, manuell i wiele innych... pozdrawiam i zycze duzo swiatla (z lampy)

GonzoG
29-01-2014, 19:05
tam gdzie pada swiatlo powstaja cienie. uzycie lampy w modus ttl w pomieszczeniu a wiec uzycie jej jako glownego zrodla swiatla (nie w studiu, nie w czasie foto shooting) powoduje czesto, ze obiekty na pierwszym planie sa jasne, w charakterystyczny dla uzycia lampy sposob, natomiasat dalszy plan pozostaje ciemny, co nieprzyjemny dla oka efekt sztucznosci poglebia. sytuacja zmienia sie w modus auto, gdzie lampa sama mierzy sobie swiatlo- w wiekszosci przypadkow mamy wszystko jasne- gdy nie mam czasu to moj ulubiony modus. gdy mam czas ustawiam modus m i moge zblizyc to co Kamera robi do tego co widze w rzeczywistosci. p.s. czy wyprobowal kolega proponowany przeze mnie modus? to pytanie retoryczne bylo- nie, gdyz inaczej nie zadalby kolega takiego pytania- przez 20 lat uzywal kolega jakichs innych lamp. tu link z modusami mojej https://www.metz.de/de/blitzgeraete/produktfamilien/system-blitzgeraete/mecablitz-58-af-2-digital/ausstattung/ausstattung.html nalezy kliknac w zakladke: standartbetriebsarten pozdrawiam i zycze duzo swiatla (z lampy)

Wybacz, ale to co pisze, znaczy tylko tyle, że nie potrafisz używać lampy błyskowej, to raz.
Dwa, to nie masz zielonego pojęcia jak działa i-TTL Nikona, a w szczególności i-TTL-BL.
A 3 - tylko najwyższe modele i tylko 3 producentów, mają to twoje "modus auto" - Metz 58, Nissin Di866 i SB-910.

Wracając do tryby automatyki własnej - to działa tak ja tradycyjny TTL - czyli ma totalnie w du*** światło zastane i mierzy tylko i wyłącznie błysk lampy. Nie jest to żaden "magiczny" tryb, który nagle zrobi piękne zdjęcia.

A takie pytanie - czy kolega wie co to i-TTL-BL ?? albo chociaż kompensacja błysku ??
(pytanie retoryczne, bo kolega nie pisałby takich bzdur, gdyby wiedział).
Nie mówiąc już, że to tego drugiego nie trzeba dotykać lampy...

r_m
29-01-2014, 19:05
tam gdzie pada swiatlo powstaja cienie
Zgadza się.

uzycie lampy w modus ttl w pomieszczeniu a wiec uzycie jej jako glownego zrodla swiatla (nie w studiu, nie w czasie foto shooting) powoduje czesto, ze obiekty na pierwszym planie sa jasne, w charakterystyczny dla uzycia lampy sposob, natomiasat dalszy plan pozostaje ciemny, co nieprzyjemny dla oka efekt sztucznosci poglebia. sytuacja zmienia sie w modus auto, gdzie lampa sama mierzy sobie swiatlo- w wiekszosci przypadkow mamy wszystko jasne
Ale z tym się nie zgadzam, bo w razie potrzeby świadomy fotograf może wprowadzać korektę mocy błysku, taką funkcję masz w swojej lampie: "Manuelle Blitzbelichtungskorrektur bei TTL- oder Automatik-Blitzbetrieb". Wtedy lampa może dać błysk o mniejszej albo o większej mocy, więc odpadają problemy typu "za jasno".
Coś mi się wydaje, że rozmawiamy o pracy z lampą skierowaną do przodu, bez żadnych nasadek na palniku?

sufenta
29-01-2014, 19:14
Wybacz, ale to co pisze, znaczy tylko tyle, że nie potrafisz używać lampy błyskowej, to raz.
Dwa, to nie masz zielonego pojęcia jak działa i-TTL Nikona, a w szczególności i-TTL-BL.
A 3 - tylko najwyższe modele i tylko 3 producentów, mają to twoje "modus auto" - Metz 58, Nissin Di866 i SB-910.

Wracając do tryby automatyki własnej - to działa tak ja tradycyjny TTL - czyli ma totalnie w du*** światło zastane i mierzy tylko i wyłącznie błysk lampy. Nie jest to żaden "magiczny" tryb, który nagle zrobi piękne zdjęcia.

A takie pytanie - czy kolega wie co to i-TTL-BL ?? albo chociaż kompensacja błysku ??
(pytanie retoryczne, bo kolega nie pisałby takich bzdur, gdyby wiedział).
Nie mówiąc już, że to tego drugiego nie trzeba dotykać lampy...

drogi kolego, po pierwsze primo nie "pisze" lecz "jest napisane"... modus auto i manual ma tez lampa kolegi http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=971958 i tu raz jeszcze http://www.metz.de/de/blitzgeraete/firmware-download-blitzgeraete/mecablitz-50-af-1-digital/nikon.html

sufenta
29-01-2014, 19:19
Zgadza się.

Ale z tym się nie zgadzam, bo w razie potrzeby świadomy fotograf może wprowadzać korektę mocy błysku, taką funkcję masz w swojej lampie: "Manuelle Blitzbelichtungskorrektur bei TTL- oder Automatik-Blitzbetrieb". Wtedy lampa może dać błysk o mniejszej albo o większej mocy, więc odpadają problemy typu "za jasno".
Coś mi się wydaje, że rozmawiamy o pracy z lampą skierowaną do przodu, bez żadnych nasadek na palniku?

zgadzam sie ze wszystkim co kolega napisal. nie widze jakichkolwiek punktow spornych. wygodniej mi zmieniac ustawienia w auto. podobnie jak kolega uzywam dispersera i krece lampa jak szalony. pozdrawiam.

GonzoG
29-01-2014, 20:14
modus auto i manual ma tez lampa kolegi http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=971958 i tu raz jeszcze http://www.metz.de/de/blitzgeraete/firmware-download-blitzgeraete/mecablitz-50-af-1-digital/nikon.html

Fajnie... tylko jakimś dziwny zbiegiem okoliczności trafiła mi się wybrakowana z tego trybu lampa...

Przestań czytać fora, gdzie ludzie tacy jak Ty piszą kompletne bzdury.

Znajdź mi gdzie jest napisane tam, że 50 AF-1 ma automatykę własną:
http://www.metz.de/en/flash-units/product-ranges/system-flash-units/mecablitz-50-af-1-digital/data-sheet/mecablitz-50-af-1-digital-nikon.html

albo chociaż by tu:
http://www.metz.de/index.php?eID=tx_nawsecuredl&u=0&file=fileadmin/fm-dam/Download/Photo_Electronic/Bedienungsanleitung/mecablitz/mecablitz_48_bis_76/mecablitz_50_AF-1_digital_Nikon_D_F_NL_GB_I_E.pdf&t=1391109173&hash=5628d7e3f3d6fa2278c1213e6cc1d1e250d50f03

Bo ja znalazłem tylko 3 tryby:
M, i-TTL, i-TTL-BL... ani wzmianki o jakimkolwiek auto, czy jak kto woli samochodzie.

drogi kolego, po pierwsze primo nie "pisze" lecz "jest napisane"...
Wypadałoby się też nauczyć rozumieć język polski...
Nie "pisze", a "piszesz"... No chyba że jesteś bliżej nie określonym czymś, czego nie można użyć jako podmiot w zdaniu.

zgera
29-01-2014, 20:50
Fajnie... tylko jakimś dziwny zbiegiem okoliczności trafiła mi się wybrakowana z tego trybu lampa...
Znajdź mi gdzie jest napisane tam, że 50 AF-1 ma automatykę własną:
Bo ja znalazłem tylko 3 tryby:
M, i-TTL, i-TTL-BL... ani wzmianki o jakimkolwiek auto, czy jak kto woli samochodzie.

Moja jest chyba także wybrakowana, ma dokładnie te same tryby, automatykę własną ma Metz 58.

sufenta
30-01-2014, 07:25
metz 50 nie ma trybu auto.

robanto
30-01-2014, 21:58
a Di 866 II ma.

GonzoG
30-01-2014, 22:04
a Di 866 II ma.
Nissin 26T też ma...

Wracając do trybu automatyki własnej - jedyne jego zastosowanie - szczególnie tego z Di866 mkII czy Metza 58 AF-1 (nie miałem AF-2) to zdalne błyskanie na wyzwalaczach bez TTL.
W innych wypadkach zdecydowanie bardziej sprawdza się TTL, a do tego ma się bardzo szybki wpływ na ekspozycję.

robanto
02-02-2014, 22:50
Nissin 26T też ma...

Wracając do trybu automatyki własnej - jedyne jego zastosowanie - szczególnie tego z Di866 mkII czy Metza 58 AF-1 (nie miałem AF-2) to zdalne błyskanie na wyzwalaczach bez TTL.
W innych wypadkach zdecydowanie bardziej sprawdza się TTL, a do tego ma się bardzo szybki wpływ na ekspozycję.

Próbowałem różnicy w TTL i A, bez żadnej kompensacji i w A lekko przepala, ale nieznacznie.

robanto
26-03-2014, 16:49
szkoda, że wątek trochę się wyciszył