PDA

Zobacz pełną wersję : PeCET do LR i CS`a ... zamiast wysłużonego laptopa

piotr_82
30-10-2013, 16:49
Zamierzam przeskoczyć z obróbką zdjeć z laptopa (HP dv-5) na "coś" stacjonarnego, stricte do obróbki NEF`ów i grafiki w PS i Illustratorze. Sporo wątków tego rodzaju jest już na forum, z większości coś "wziąłem", poczytałem sporo opinii o tym, co jest dziś na rynku ... i zgłupiałem ;) generalnie na czasie z kompami byłem jakieś 6 lat temu i jak do tej pory nie był mi potrzebny żaden update wiedzy, aż do teraz.

Wydumałem coś takiego (budżet max 3500 PLN brutto, ale im mniej tym lepiej :) i teraz pytanie do tych z was, którzy albo niedawno mieli podobne dylematy, albo już je rozwiązali i są szczęśliwymi użytkownikami nowego kompa:

Płyta: MSI Z77A-GD55 / alternatywnie MSI Z77A-G43
Procesor: Intel Core i5 3570 Ivy Bridge 3,4 Ghz lub Intel Core i5 3470 Ivy Bridge 3,2GHz
RAM: Kingston HyperX DDR3 2x8GB 1600 MHz CL10 XMP Blu
Grafika: MSI GTX650 Ti boost 2GB / alternatywnie zastanawiam się nad MSI GTX660 2GB
Cooler CPU: Noctua NH-U12P SE2
SSD: OCZ SSD Vertex450 128GB SATA3 (VTX450-25SAT3-128G)
Zasilacz: CoolerMaster GX 650W lub OCZ ModXStream Pro 600W
Obudowa: CoolerMaster N400 NSE-400-KKN1

HDD nie biorę, zamierzam podłączyć zewnętrznego Story Station 1,5TB. Monitor: EIZO 2243 WH-BK (na stanie).

Wszystko jak pisałem z przeznaczeniem na LR, Adobe CS (głównie PS i AI), czasem NX`a i docelowo PhotoModeler Scanner (jak kupię ;-)

Macie jakieś sugestie ? Coś byście zamienili / wymienili ? Generalnie chciałbym, żeby całość zmieściła się w możliwie najmniejszym pudełku więc jak ktoś z Was ma jakiś inny wariant obudowy na taką konfigurację to będę wdzięczny!

R
30-10-2013, 16:57
zupelnie nie rozumiem, po co kazdy na sile kupuje jakies wyczesane chlodzenie do kompa. od niepamietnych czasow lece na stockowym i nigdy nie bylo glosno i nigdy sie nie spocil... no chyba ze planujesz krecic procesor... ale jesli tak to moze doloz to co wydasz na gigantyczny wiatrak do procesora i uskladasz na cos konkretnego...

zanim zainwestujesz w chlodzenie najpierw sprawdz jak pracuje wiatrak z pudelka.

co do reszty... no coz, nie lubie MSI bo mialem do nich niefart. moze gigabyte albo asus?

piotr_82
30-10-2013, 17:12
no chyba ze planujesz krecic procesor... ale jesli tak to moze doloz to co wydasz na gigantyczny wiatrak do procesora i uskladasz na cos konkretnego...

Tzn to co "złożyłem" nie jest czymś konkretnym ? Nie planuję kręcić CPU, chodzi mi o to żeby chodził możliwie szybko, stabilnie i bez "mielenia". Napisz na co wg Ciebie dołożyć kasę z wiatraka - przynajmniej będę wiedział w którą stronę iść ;)

zanim zainwestujesz w chlodzenie najpierw sprawdz jak pracuje wiatrak z pudelka.

Nie wiedziałem że procesory sprzedawane są razem z wiatrakiem ;) poważnie

Na czym polegał Twój niefart z MSI ? Możesz coś więcej napisać ?

R
30-10-2013, 18:09
chlodzenie z pudelka (proc w wersji box) wystarcza w zupelnosci jesli nie krecisz procesora. oszczedzasz zatem pieniadze, ktore planowales wydac na wielki nieporeczny i zupelnie niepotrzebny wiatrak. moj niefart z msi polegal na tym, ze mialem 3 kompy na plytach msi i zawsze byly z nimi problemy, no ale to bylo baaardzo dawno i na AMD, wiec moze sie zmienilo. w kazdym razie nauczony doswiadczeniem raczej omijam msi.

Kurtz
30-10-2013, 18:43
chlodzenie z pudelka (proc w wersji box) wystarcza w zupelnosci jesli nie krecisz procesora.
Chyba, że obciążasz procesor i lubisz ciszę. Większości ludzi box wystarcza, szczególnie przy słabszych procesorach. Przy takich i7, szczególnie z 2011 czy 1366 to już trochę mało do cichej i komfortowej pracy.

piotr_82
30-10-2013, 23:01
Zastanawiają mnie jeszcze dwie rzeczy:

ad 1. - dysk SSD. Czy powinienem wziąć pod uwagę jakieś inne modele / producentów, czy też Vertex na którego wstępnie postawiłem jest dobrą - i wartą zachodu - inwestycją ?

ad 2. - grafika. Tu z kolei mam dylemat czy przypadkiem nie zrezygnować całkowicie z obu kart, które wstępnie wybrałem i póki co - czyli do czasu, aż głównym zajęciem dla kompa przestanie być edycja zdjęć w 2D - nie postawić na zintegrowaną grafikę (a za zaoszczędzoną kasę wrzucić lepszy - czyli jaki ? procesor albo drugi dysk SSD ?

No a jeśli już tak się stanie, że postawię na zintegrowaną grafikę, czy lepsza jest zintegrowana z procesorem (czyli jak wyczytalem procesor z "k") czy też z chipsetem na płycie głównej Z77A-G43 ?

Doradźcie coś w miarę możliwości ;)

Kurtz
30-10-2013, 23:14
Ta płyta nie ma zintegrowanego GPU z tego co się orientuję. Topowa GPU z Inteli nie jest zła, moim zdaniem możesz zostać przy niej, przynajmniej na razie.
Dysk SSD - ja bym brał coś innego, ale ciężko powiedzieć coś definitywnie.

krzysztof jot
02-11-2013, 17:43
Po raz któryś napiszę - gotowy DELL Vostro 470 - i7 + 16GB RAM + SSD256 +1TB hdd + BT +WiFi + 6xUSB3.0 +W7 64 i do tego 3 lata gwarancji Next Busines Day = 4 tys pln z Vat. Cichy jak laptop, niewielka obudowa. ... coś jeszcze do zdjęć czy wystarczy ?

ku6i
02-11-2013, 19:37
Krzysztof, rzucisz namiarem na jakiegoś dobrego sprzedawcę Delli? Jak wygląda kwestia wymiany dysku twardego w Vostro i gwarancji? Można na własną rękę wymienić podstawowy dysk albo dołożyć następny?

krzysztof jot
02-11-2013, 22:45
Kupowałem przez allegro, nie ma znaczenia sprzedawca gwarancja jest della, mozesz dodac co chcesz, moja konfiguracja z SSD była od sprzedawcy jak się okazało, bo jest oddzielna gwarancja na dysk samsunga. Szukaj najtaniej w odpowiedniej konfiguracji i tyle.
Pudło die otwiera jest miejsce mozna dołożyć co sie chce.

ku6i
03-11-2013, 00:58
Czyli żadnej plomby itp. bzdur nie ma? Ok, dzięki za informacje.

Aeon88
03-11-2013, 11:54
Mam i5 + MSI Z77A-G43, boxowe chłodzenie i komp jest praktycznie niesłyszalny, nawet podczas exportu. Grafikę jak kupisz zintegrowaną to do zdjęć spokojnie wystarczy, zaoszczędzone pieniądze możesz włożyć w lepszy procek. Z SSD polecam Intela 330 i Samsunga 840 EVO bo je mam i jestem zadowolony.

piotr_82
03-11-2013, 22:39
Z SSD polecam Intela 330 i Samsunga 840 EVO bo je mam i jestem zadowolony.

Mnie chodzą po głowie te modele:

Samsung SSD 840 PRO 128GB SATA3 (MZ-7PD128BW)
Intel SSD 520 120GB SATA3 (SSDSC2CW120A310)

Myślę, że postawię na któryś z tej dwójki ... nie zdecydowałem jeszcze który ;) Oba zbierają dobre opinie z tego co wstępnie rozeznałem w sieci.

krzysztof jot
05-11-2013, 02:41
no PRO jest pewniejsze, EVO to minimalnie szybsze ale zbudowane jak podstawowe 840 i generalnie pozycjonowane pomiedzy 840 a PRO.

Aeon88
05-11-2013, 08:57
Jak używasz dysku pod system to nawet najsłabszy dysk padnie po 2-3 latach, EVO ma wytrzymać zapis kilkudziesięciu GB dziennie przez 3 lata... Bądźmy realistami - ciężko go będzie zajechać jako dysk systemowy :)

piotr_82
05-11-2013, 10:07
no PRO jest pewniejsze

Mam już Samsunga Story Station na eSata do laptopa i jestem bardzo zadowolony. Fakt, że używam go jako magazyn do importu backup`u rawów i gotowych jpeg`ów więc nie jest jakoś intensywnie eksploatowany. Ale ten Intel mnie kusi mimo wszystko ;)

mofo
05-11-2013, 16:33
Po raz któryś napiszę - gotowy DELL Vostro 470 - i7 + 16GB RAM + SSD256 +1TB hdd + BT +WiFi + 6xUSB3.0 +W7 64 i do tego 3 lata gwarancji Next Busines Day = 4 tys pln z Vat. Cichy jak laptop, niewielka obudowa. ... coś jeszcze do zdjęć czy wystarczy ?

Zdaje się, że ten Vostro 470 jest już wycofany z oferty.

2marekm
10-11-2013, 15:21
Zdaje się, że ten Vostro 470 jest już wycofany z oferty.
Wielka szkoda, bo już byłem zdecydowany na niego.

krzysztof jot
18-11-2013, 01:47
teraz nazywa sie Dell Vostro 270 - reszta to kwestia konfiguracji i ewentualnie zamówienie i "dołożenia" dysku, grafiki czy RAMu. jak widze, to to samo co Vostro 470.
http://allegro.pl/dell-vostro-270mt-i5-3470-16gb-1000gb-wifi-win7pro-i3685095300.html
http://allegro.pl/komputer-dell-vostro-270-i5-8gb-gt640-nbd-win7pro-i3684653440.html

remos
24-11-2013, 23:27
A nie lepiej jakiegoś Appla?

rychu_cmg
24-11-2013, 23:44
A nie lepiej jakiegoś Appla?
"budżet max 3500 PLN brutto" -czyli Apple odpada.

ku6i
25-11-2013, 00:03
Apple mają gwarancję NBD?

remos
25-11-2013, 03:27
"budżet max 3500 PLN brutto" -czyli Apple odpada.

niekoniecznie:

Mac mini quad-core i7 2.3GHz/4GB/1TB/HD Graphics
Kod: C0211484 P/N: MD388PL/A

ku6i
25-11-2013, 03:43
Dobra, i jak padnie, to co? Zgłoszenie, czekanie, wysyłka kurierem, czekanie, powrót komputera po 2 tygodniach?

remos
27-11-2013, 20:35
Dobra, i jak padnie, to co? Zgłoszenie, czekanie, wysyłka kurierem, czekanie, powrót komputera po 2 tygodniach?

No nie wiem, co trzeba by zapytać w jakimś iSpoocie jak jest realizowana gwarancja Appla.
Dell też będzie dobrym rozwiązaniem, tylko upewnij się czy dany model ma faktycznie gwarancje On site jeżeli na tym Ci zależy.

Natomiast appla wrzuciłem celem zainteresowania w kontekście, że to już nie tak drogo a być może w foto można na appla przejść.

Misher
03-12-2013, 01:10
Nie chcę zakładać kolejnego tematu, więc się podłączę.

Powiedzcie drodzy co sądzicie na temat takiego poleasingowego sprzętu: http://kompik24.pl/pl/p/DELL-Precision-T3500-QUAD-W3530-12-GB-500-GB-FX580-Win-7/554

Zastosowanie to głównie LR i CC. Co myślicie o sprzęcie poleasingowym z 12msc gwarancją?
Zupełnie wypadłem z rynku komputerów kilka ładnych lat temu i kompletnie się nie znam. Poradźcie proszę :)

Czy taki sprzęt jak powyżej będzie wystarczający do obróbki i magazynowania zdjęć czy w ogóle nie zawracać sobie nim głowy. Co w granicach 2 tyś byście złożyli/polecili?

Misher
03-12-2013, 22:20
100 wejść od wczorajszego wieczora i nikt nic nie napisze?

Panowie, proszę pomóżcie trochę ;)

Johanan
03-12-2013, 23:00
Taki sprzęt, to zawsze kot w worku, ale jeśli ktoś bierze za to odpowiedzialność na rok, to można rozważyć.

Próbowałbym jednak negocjować cenę.

plan3s
03-12-2013, 23:13
100 wejść od wczorajszego wieczora i nikt nic nie napisze?

Panowie, proszę pomóżcie trochę ;)

Prawda jest taka, że kupujesz na wstępie dojechany sprzęt biurowy. Ile przy dzisiejszych czasach może on potrzymać? Wiadomo, jest to loteria, tak jak napisał kolega powyżej. Same parametry bez rewelacji, procesor od serwerowni wcale nie jest jakiś mega szybki w Windowsie.

Ponadto, obecnie panuje trend, że blaszaki coraz wolniej wprowadzają nowinki i są coraz tańsze (w porównaniu ze swoimi 'złotymi latami' - coraz więcej ludzi woli laptopy). Za ~2000zł za samą skrzynkę można złożyć coś naprawdę fajnego - i posiadającego gwarancję.

Priorytety moim zdaniem, jeśli chodzi o PS:

1. Dysk SSD - tu nie ma absolutnie dyskusji
2. Szybka pamięć RAM dobrej firmy, można pomyśleć nad jakimiś systemami typu dual itd, wszystko co potencjalnie przyspieszy jej działanie. O tym się czesto zapomina, że ilość się liczy tylko do pewnego stopnia. Nie miałem sytuacji, żeby się photoshop rozwalił w ramie na wiecej niż 3 GB. 8GB ramu w zupełności styka, za to dobrze dopłacić za szybki ram.
3. Procesor - nie znam się na ten moment, warto jednak rozważyć AMD bo oni zawsze mieli te procesory jednak tańsze w porównaniu z Intelem
4. Grafika - o ile nie pracujesz w programach 3d to wydaje mi się nie ma aż takiego parcia. Warto zwrócić uwagę, żeby szyna dostępu do pamięci była dosyć porządna (256 bit + najlepiej), same zegary ile w jakiej cenie można dostać.
5. Płyta główna - z obsługą USB 3.0. Zwrocić uwagę na taktowanie szyny dla procka i ramu i dobrać tak żeby ze sobą grały (pytać w sklepie albo kogoś kto się dobrze na tym zna). Czasami też warto dołożyć do dobrej firmy, bo z własnego doświadczenia wiem, że zdarzają się takie cyrki że karta albo proc się grzeją, a to płyta jest skopana. Nie mówiąc już o psujących się co chwilę myszkach itd.
6. Zasilacz - byle nie no name bo można słono zapłacić

Misher
04-12-2013, 00:22
Prawda jest taka, że kupujesz na wstępie dojechany sprzęt biurowy. Ile przy dzisiejszych czasach może on potrzymać? Wiadomo, jest to loteria, tak jak napisał kolega powyżej. Same parametry bez rewelacji, procesor od serwerowni wcale nie jest jakiś mega szybki w Windowsie.

Ponadto, obecnie panuje trend, że blaszaki coraz wolniej wprowadzają nowinki i są coraz tańsze (w porównaniu ze swoimi 'złotymi latami' - coraz więcej ludzi woli laptopy). Za ~2000zł za samą skrzynkę można złożyć coś naprawdę fajnego - i posiadającego gwarancję.

Priorytety moim zdaniem, jeśli chodzi o PS:

1. Dysk SSD - tu nie ma absolutnie dyskusji
2. Szybka pamięć RAM dobrej firmy, można pomyśleć nad jakimiś systemami typu dual itd, wszystko co potencjalnie przyspieszy jej działanie. O tym się czesto zapomina, że ilość się liczy tylko do pewnego stopnia. Nie miałem sytuacji, żeby się photoshop rozwalił w ramie na wiecej niż 3 GB. 8GB ramu w zupełności styka, za to dobrze dopłacić za szybki ram.
3. Procesor - nie znam się na ten moment, warto jednak rozważyć AMD bo oni zawsze mieli te procesory jednak tańsze w porównaniu z Intelem
4. Grafika - o ile nie pracujesz w programach 3d to wydaje mi się nie ma aż takiego parcia. Warto zwrócić uwagę, żeby szyna dostępu do pamięci była dosyć porządna (256 bit + najlepiej), same zegary ile w jakiej cenie można dostać.
5. Płyta główna - z obsługą USB 3.0. Zwrocić uwagę na taktowanie szyny dla procka i ramu i dobrać tak żeby ze sobą grały (pytać w sklepie albo kogoś kto się dobrze na tym zna). Czasami też warto dołożyć do dobrej firmy, bo z własnego doświadczenia wiem, że zdarzają się takie cyrki że karta albo proc się grzeją, a to płyta jest skopana. Nie mówiąc już o psujących się co chwilę myszkach itd.
6. Zasilacz - byle nie no name bo można słono zapłacić

plan3s wielkie dzięki za komentarz! Rzuciłeś trochę światła na moją sprawę. Jaki zestaw w związku z tym byście polecili w granicach 2k. Oczywiście jeżeli będzie to 2,5K to też jakoś przełknę.

Wielkie dzięki z góry!

Kurtz
04-12-2013, 11:35
Zwrocić uwagę na taktowanie szyny dla procka i ramu i dobrać tak żeby ze sobą grały (pytać w sklepie albo kogoś kto się dobrze na tym zna).
Co? Czuje się jak bym wrócił do czasów Pentium IV...

8GB ramu w zupełności styka, za to dobrze dopłacić za szybki ram.
Różnice między szybkim RAM, na wysokim OC, a tanimi, kośćmi 1600MHz są znikome. Najczęściej niezauważalne gołym okiem. A mówimy o różnicy cenowej ponad x2.

Nie znam się, ale pomyśl o firmie która lubię. Do PS, LR, etc, moim zdaniem Intele są sporo lepsze, nawet w małym budżecie, a jednoczesnie bardziej komfortowe.

Grafika - o ile nie pracujesz w programach 3d to wydaje mi się nie ma aż takiego parcia. Warto zwrócić uwagę, żeby szyna dostępu do pamięci była dosyć porządna (256 bit + najlepiej), same zegary ile w jakiej cenie można dostać.
Zegary? Szyna dostępu do pamięci? w/e - używaj zintegrowanej z CPU. ;)

Były tu na forum już tematy. 350 mobo, 190 zasilacz, 400 SSD, 150 obudowa, 320 RAM, reszta na CPU - najlepszy jaki Cię stać. To taki minimalistyczny zestaw.

Misher
04-12-2013, 16:03
Bardzo dziękuję Kurtz za kilka słów wyjaśnienia! Żeby nie było, że czekam na gotowe, postrałem się złożyć taki zestaw http://tnij.org/kompnr1

Powiedzcie proszę co o nim sądzicie, gdzie można trochę zejść z kosztów, co wymienić na lepsze/słabsze/inne. Przyznam, że trochę po omacku wybierałem elementy dlatego będę bardzo wdzięczny za weryfikację.

Wolałbym, żeby było trochę taniej dlatego będę wdzięczy za wszelkie rady.

jazco
05-12-2013, 15:01
W tej cenie wygląda solidnie.

Kurtz
05-12-2013, 15:13
Odniosę się do tego co wiem:
Obudowa - bardzo kiepsko wykonana, z kiepskich materiałów, niedokładnie, montaż jest uciążliwy, ze względu na niedokładności i własnie kiepskie materiały.
Jeżeli chodzi o design - ściągnięte pomysły od najlepszych producentów sprzętu i całkiem znośnie połączone. Dużo miejsca na kable pod płyta główną, stosunkowo dobrze rozwiązana wentylacja. Filtry powietrza średnio skuteczne, ale lepsze niż żadne. Stockowe coolery głośne. Nie polecam, ale w swojej cenie, jest chyba jedną z lepszych, o tych rozmiarach i z tego typu rozwiązaniami.

Płyta główna nie zyskała mojego zaufania jak ją montowałem w pracy, ale nic konkretnego jej nie zarzucę.

Dołożyłbym więcej do procesora, bo to najważniejsza część zestawu, patrząc z perspektywy wydajności w PS/LR.

RAM - wybrałeś do komputera stacjonarnego SO-DIMM czy mi się wydaje? ;)

Misher
05-12-2013, 16:03
Odniosę się do tego co wiem:
Obudowa - bardzo kiepsko wykonana, z kiepskich materiałów, niedokładnie, montaż jest uciążliwy, ze względu na niedokładności i własnie kiepskie materiały.
Jeżeli chodzi o design - ściągnięte pomysły od najlepszych producentów sprzętu i całkiem znośnie połączone. Dużo miejsca na kable pod płyta główną, stosunkowo dobrze rozwiązana wentylacja. Filtry powietrza średnio skuteczne, ale lepsze niż żadne. Stockowe coolery głośne. Nie polecam, ale w swojej cenie, jest chyba jedną z lepszych, o tych rozmiarach i z tego typu rozwiązaniami.

Płyta główna nie zyskała mojego zaufania jak ją montowałem w pracy, ale nic konkretnego jej nie zarzucę.

Dołożyłbym więcej do procesora, bo to najważniejsza część zestawu, patrząc z perspektywy wydajności w PS/LR.

RAM - wybrałeś do komputera stacjonarnego SO-DIMM czy mi się wydaje? ;)

RAM - dopiero teraz zauważyłem, dzięki za zwrócenie uwagi. Tak jak wspomniałem trochę po omacku to robię i nie zwracam/nie wiem co część symboli oznacza.

Mam tutaj kolejny zestaw trochę "poprawiony" mam nadzieję. Zestaw nr 2 (http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=15240&s=74910&s=69423&s=73259&s=78672&s=79579&s=79664&s=79417&s=72453&s=72517). Widzę jednak, że cokolwiek bym nie składał wszystko jest w okolicach 3K i więcej...

Jeszcze jedno - jaki OS polecacie? Win 7 czy 8.1? W którym lepiej zarządza się kolorem, który lepiej wykorzystuje możliwości sprzętu?

Kurtz
05-12-2013, 16:07
Tym razem CPU jest na 2011, a płyta główna 1155. :)
Jeżeli chodzi o obudowę - jest sporo podobieństw między tymi które wybrałeś, ale Zalmana znam tylko z obrazka. W tej cenie wiele więcej nie dostaniesz.
Moim zdaniem, lepiej Windows 8.1, ale do niego trzeba się trochę przyzwyczaić - sporo zmian w interface. Windows 7 to solidny system, który będzie miał kilka lat wsparcia. Cokolwiek wybierzesz, nie będzie źle moim zdaniem.

Misher
05-12-2013, 16:43
Uff ciężko mi to idzie ale jakoś dzięki Tobie Kurtz powoli daję radę. Tutaj (http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=73259&s=79579&s=71055&s=74910&s=79417&s=79664&s=78672&s=15240&s=72453&s=72517) znajduje się mam nadzieję ostatni zestaw. Będę bardzo wdzięczny za rzucenie okiem czy wszystko pasuje do siebie.

Lepiej brać i7 3770 (s/k) IVY czy i7 3820 albo i5 4650K? Zasilacz uciągnie to wszystko? Cholera gubię się w tym wszystkim..

Dziękuję Kurtz za pomoc!

Johanan
05-12-2013, 16:58
Intela kup czwartej generacji, a nie trzeciej, różnice w cenie znikome, a różnice w ewentualnej zbywalności kolosalne.

Misher
05-12-2013, 17:02
Czyli 4770k tak? Czy jeszcze na coś powinienem zwrócić uwagę?

Johanan
05-12-2013, 17:04
Czyli 4770k tak? Czy jeszcze na coś powinienem zwrócić uwagę?

Tak, np. z tego rozdania: http://www.komputronik.pl/product/190046/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Intel_Core_i7_4770K_3_50_GHz_BOX.html .

Zestaw ok.

Misher
05-12-2013, 17:54
Bardzo dziękuję wszystkim, przede wszystkim Kurtz, Johanan i plan3s! TO (http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=78672&s=74029&s=79579&s=79417&s=79664&s=79676&s=77566&s=77579&s=15240&s=72453) mój zestaw "mam nadzieję" finalny gdyby ktoś szukał kompa do roboty w granicach 3 tysięcy może sobie obejrzeć.

Co prawda chciałem wydać 2 tysiące ale widzę, że nie bardzo się da jeżeli chce się mieć coś nomalnego nie "zapchajdziurę".

Kurtz
05-12-2013, 18:10
Zasilacz mógłby być 350 nawet, byle markowy.
Możesz pomyśleć o i5, żeby oszczędzić, bo różnice nie są kolosalne, jeżeli chodzi o wydajność. Reszta - wydaje się ok. Ja bym kupił zasilacz Corsair CX430M, to niezła i sprawdzona konstrukcja ( zainstalowałem takich ok 15-20 i wszystkie żyją na razie, z żadnym nie było problemów ), na temat tego co wybrałeś niewiele wiem, ale możliwe, że nie będzie gorszy.

2marekm
05-12-2013, 19:34
Chyba też taki sobie sprawię pod choinkę, ale bez nagrywarki, dysku HDD i SSD /posiadam niezłe z aktualnego zestawu/, co obniży mi znacząco koszty. Tylko pytanie do znawców...jaka ewentualnie płyta główna zamiast tej wymienionej ?

Johanan
06-12-2013, 20:59
A co brakuje płytom MSI, wydają się przecież jak najbardziej koszerne ?

2marekm
06-12-2013, 21:15
A co brakuje płytom MSI, wydają się przecież jak najbardziej koszerne ?
Pytałem o Asrock Z87M PRO4 Intel Z87 LGA1150 (PCX/VGA/DZW/GLAN/RAID/SATA/DDR3), która jest w wykazie podanym przez Mishera.
Przy okazji zapytam, czy dokładając kartę graficzną do zestawu w/g Mishera w poście #41 zasilacz Corsair CX430 430W, nie będzie za słaby ?

Johanan
06-12-2013, 21:59
Pytałem o Asrock Z87M PRO4 Intel Z87 LGA1150 (PCX/VGA/DZW/GLAN/RAID/SATA/DDR3), która jest w wykazie podanym przez Mishera.
...

A to przepraszam, tak miksował tymi płytami, że w końcu padło mu na padło i przeoczyłem.

2marekm
07-12-2013, 19:59
Pytanie do Kurtza...czy zasilacz Corsair CX430 430W wystarczy, jeśli do zestawu Mishera będę chciał dołączyć grafikę którą posiadam Nvidia GeForce GTX550Ti ?
Nie zamierzam "bawić" się w OC, to czy tak samo dobry będzie procek Intel Core i7-4770 LGA1150 BOX /bez K/ ?

Kurtz
07-12-2013, 23:10
Myślę, że powinien wystarczyć. Jaki masz teraz pobór prądu z Tą grafiką?

Mekano
08-12-2013, 02:14
ja tylko dodam, ze do starych grafik 9XXX, byl zalecany zasilacz wlasnie minimum 500W, jak masz pudelko, to chyba jest napisane jaki zalecany zasilacz?
edit. na stronie nvidii jest napisane: minimum 400 W, zalecane dla tej grafiki.

2marekm
08-12-2013, 10:17
Aktualnie w starym zestawie mam pobór prądu około 110 W. Stary zasilacz to 350 W.

piotr_82
06-05-2014, 10:24
Trochę czasu upłynęło ale w końcu zamówiłem sprzęt, czekam na dostawę z morele.net. Finalnie postawiłem na taką konfigurację:

Gigabyte Z87X-UD3H LGA1150
Intel CORE I5-4670K 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL
SSD Intel 530 Series 120GB SATA3
Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W, 80 plus BRONZE + Cooler Master N300
Kingston 2x8GB 2133MHz DDR3 CL11 DIMM XMP Beast Series
Lite-On iHAS124-14

Do całości dorzuciłem jeszcze WiFi na USB (Asus USB-N10 WiFi N150, IEEE 802.11b/g/n, USB 2.0) za 49 PLN żeby przynajmniej aktualizacje systemu na bieżąco pobierać. OS to Win 8.1 64bit za 29 PLN brutto :-D

Mam nadzieję, że całość pochodzi przynajmniej 3-5 lat bo na tyle jest gwarancja producenta na poszczególne komponenty (płyta, SSD, CPU). Jak się okaże że za jakiś czas sprzęt nie wydala to spokojnie można go podkręcić do 4,5GHz (podobno), dorzucić RAM i drugi SSD (chyba dokupię jako pierwszy). Grafika zostaje na tym, co daje Haswell, zobaczymy jak się będzie spisywała w praktyce.

jazco
06-05-2014, 13:15
Będzie Pan zadowolony!

sokolnik
06-05-2014, 13:22
Będzie Pan zadowolony!

Potwierdzam :)

piotr_82
15-05-2014, 09:55
Sprzęt już dotarł, cały i zdrowy. |Co do samego morele to złego słowa nie powiem o realizacji chociaż trochę się obawiałem (niepotrzebnie) z racji "pierwszego razu" z tym sklepem.

Całość poskładałem bez problemów, jedyna modyfikacja konfiguracji to dodatkowe chłodzenie CPU (SilentiumPC Fortis 2), które zdecydowałem się dołożyć jako zamiennik oryginalnego made by Intel. Wizualnie kawał klocka wisi na płycie ;-) ale działa jak trzeba, temperatura procesora nie przekracza 30 st. C.

Pierwsze wrażenie to cisza absolutna ;) 3 wentylatory w obudowie, których praktycznie nie słyszę. LR 4.4 śmiga jak nigdy wcześniej (aczkolwiek myślę, że po wprowadzeniu odpowiednich ustawień może być jeszcze lepiej), CNX to błyskawica w porównaniu do tego jak działał na moim lapku z 4GB RAM. Praca z nef`ami to w tym momencie przyjemność, a nie walka z komputerem. Dopiero zaczynam testowanie więc na pewno wiele rzeczy wyjdzie w praniu, niemniej jednak już teraz przekonałem się do Win 8.1, do którego podchodziłem (znów niesłusznie) z rezerwą. To genialnie prosty, intuicyjny i póki co stabilny system.

Ogólnie to najlepiej zainwestowane 2900 PLN! I do tego bardzo eleganckie na biurku w opakowaniu N300 ;-).

Misher
15-05-2014, 11:12
Jak wymieniłem swojego lapka na stacjonarnego pcta to miałem takie same odczucia. Praca na laptopów to substytut normalnej pracy. Win 8.1, bajka, ps i LR działają mega fajnie i każdy kto chce kupić lapka do pracy z nefami niech sie lepiej dwa razy zastanowi, może lepiej kupić pcta i jakis tablet?

...tapnięte...

Johanan
15-05-2014, 13:42
Jak wymieniłem swojego lapka na stacjonarnego pcta to miałem takie same odczucia. Praca na laptopów to substytut normalnej pracy. Win 8.1, bajka, ps i LR działają mega fajnie i każdy kto chce kupić lapka do pracy z nefami niech sie lepiej dwa razy zastanowi, może lepiej kupić pcta i jakis tablet?
...

Wszystko zależy od mocy procesora zastosowanego w laptopie i od ilości pamięci, bo jeżeli masz w laptopie czterordzeniowy i7 (obojętnie której generacji) i 16-32GB RAM-u do dyspozycji, to praca na laptopie z oprogramowaniem graficznym kompletnie nie odbiega od desktopowych klimatów.

Wskazane zastosowanie SSD, ale to tak samo w laptopie, jak w blaszaku.

Kurtz
15-05-2014, 13:52
Wszystko zależy od mocy procesora zastosowanego w laptopie i od ilości pamięci, bo jeżeli masz w laptopie czterordzeniowy i7 (obojętnie której generacji) i 16-32GB RAM-u do dyspozycji, to praca na laptopie z oprogramowaniem graficznym kompletnie nie odbiega od desktopowych klimatów.

Oprócz tego, że laptop będzie głośniejszy, nie pozwoli Ci podkręcić CPU, ani ustawić stałego tubo boost ze względu na chłodzenie, będzie miał mniejszą wydajność i będzie wielki, również ze względu na chłodzenie. No i będzie kosztował przynajmniej 2x więcej.
Zależy to też od GPU, które w laptopach są oczywiście słabsze.

Johanan
15-05-2014, 14:02
Oprócz tego, że laptop będzie głośniejszy, nie pozwoli Ci podkręcić CPU, ani ustawić stałego tubo boost ze względu na chłodzenie, będzie miał mniejszą wydajność i będzie wielki, również ze względu na chłodzenie. No i będzie kosztował przynajmniej 2x więcej.
Zależy to też od GPU, które w laptopach są oczywiście słabsze.

Oczywiście, że mobilne podzespoły mają ograniczenia, i że nie można sobie pozwolić w notebookach na swobodny OC, ale powiedz, czy to jest w praktyce w ogóle potrzebne dorosłym ludziom.

W praktyce, pecety dobre są giercowników i entuzjastów OC, którzy nic innego nie robią, tylko śrubują CPU, GPU, pamięci, żeby pochwalić się lepszymi osiągami w oszukańczych benchmarkach.

Kurtz
15-05-2014, 14:20
I dla wszystkich którzy potrzebują bezkompromisowej wydajności, szczególnie grafików czy ludzi pracujących z dużą ilością, dużych zdjęć, etc...
Albo dla tych, którzy nie mają kasy, żeby kupić laptopa z klasy stacji roboczych, który wydajnością zbliża się do 2x tańszego PC...

Johanan
15-05-2014, 14:27
Praktycznie jedyne zadanie wymagające dużych mocy obliczeniowych, to rendering scen 3D, ale to potrzebne jest promilowi ogółu zawodowców, a tym bardziej hobbistów.

Kurtz
15-05-2014, 14:57
Nie jedyne. Export dużych plików, przetwarzanie video, praca z większymi zbiorami danych i narzędziami do szyfrowania, programowanie ( głównie testowanie i kompilacje większych projektów ). Prawie nikt nie kupuje sprzętu po to, żeby obciążać go przez 100% czasu, zazwyczaj obciążenie maksymalne to kilka % czasu w ciągu dnia, jest wiele innych czynników które mają znaczenie.

dodaj do tego coraz większe zapotrzebowanie na moc obliczeniową wszelkich programów ( javascript w przeglądarkach idealnym przykładem - źle napisana strona powoduje obciążenie 100% jednego rdzenia, a takich stron jest multum. Kolejna sprawa to flash ) Pracując wielowątkowo, mając odpaloną przeglądarkę z kilkudziesięcioma kartami, trochę aplikacji w tle, wcale nie jest tak wygodnie na laptopie. Zwykłe programowanie na małą skalę, aplikacja maleńka, w c++, więc bez zabawy z .NET, a laptop z 4 rdzeniowym i7 ( jakiś dell z klasy profesjonalnej ) wchodził na wyższe obroty wiatraków i był słyszalny.

Ale to offtopic i chyba już kilka razy powtarzany temat.

Johanan
15-05-2014, 15:06
Włączanie obsługi jawy w przeglądarkach, to proszenie się o kłopoty, zatem zapobiegliwi użytkownicy netu, niezwykle rzadko umożliwiają korzystanie ze skryptów, eksploitów, czy wtyczek aktivx.

Internet, to nie zabawka dla dzieci.

ku6i
15-05-2014, 16:51
Włączanie obsługi jawy w przeglądarkach, to proszenie się o kłopoty, zatem zapobiegliwi użytkownicy netu, niezwykle rzadko umożliwiają korzystanie ze skryptów, eksploitów, czy wtyczek aktivx.

Internet, to nie zabawka dla dzieci.

:roll: Dziadku, a wy JavaScript od Javy odróżniacie? ;)

Johanan
15-05-2014, 18:39
:roll: Dziadku, a wy JavaScript od Javy odróżniacie? ;)

Odróżniacie odróżniacie, mój wierny fanie. ;)

piotr_82
15-05-2014, 21:28
Oczywiście, że mobilne podzespoły mają ograniczenia, i że nie można sobie pozwolić w notebookach na swobodny OC, ale powiedz, czy to jest w praktyce w ogóle potrzebne dorosłym ludziom.

W praktyce, pecety dobre są giercowników i entuzjastów OC, którzy nic innego nie robią, tylko śrubują CPU, GPU, pamięci, żeby pochwalić się lepszymi osiągami w oszukańczych benchmarkach.

To chyba nie do końca tak jest jak piszesz. Jak składałem optymalną do potrzeb i zasobności kieszeni konfigurację PCta to brałem pod uwagę różne opinie na różnych forach, benchmarkach i ogólnych informacjach z sieci. Fakt, na wiele z nich warto patrzeć ze sporą rezerwą, ale dla kogoś kto tak jak ja zatrzymał się w bieżącym śledzeniu technologii PCtów na etapie kiedy Pentium 100 z 8MB RAM ;-) i Win95 to było "coś" (wtedy byłem jedynym na osiedlu z takim wypasem ;-) wszystkie te źródła są cenne w podejmowaniu decyzji.

A co do OC to nie zamierzam się ścigać w "kręceniu" procesora dla samych osiągów, natomiast świadomie wybrałem droższą (i podobno lepszą) wersję płyty głównej właśnie po to żeby w momencie, w którym okaże się że sprzęt już nie nadąża mieć chociaż minimalną / jakąkolwiek możliwość na podniesienie komfortu pracy i parametrów kompa. Własnie przez OC procesora, dołożenie RAMu czy nowy SSD nie wymaga lepszej płyty. Nie lubię zmieniać sprzętu co 12 miesięcy i zamierzam pracować na tej skrzynce tak długo, jak to tylko będzie możliwe i chociaż trochę komfortowe w tym, do czego ją kupiłem.

Na ten moment jest bomba ;-) i już w 100% zgadzam się z opiniami, że do obróbki raw lepiej zastanowić się nad przyzwoitym PCtem niż średnim laptopem. Każde ma plusy i minusy, niemniej po dniu pracy w LR zdecydowanie in plus wypada mój desktop. A do pisania na forum bardziej komfortowy jest stary laptop ;-)

Johanan
15-05-2014, 21:42
...
Na ten moment jest bomba ;-) i już w 100% zgadzam się z opiniami, że do obróbki raw lepiej zastanowić się nad przyzwoitym PCtem niż średnim laptopem. Każde ma plusy i minusy, niemniej po dniu pracy w LR zdecydowanie in plus wypada mój desktop. A do pisania na forum bardziej komfortowy jest stary laptop ;-)

Co człek, to inne priorytety :) , ja też kiedyś wierzyłem w pecety, ba, nawet do tej pory u mnie w pracowni stoi ciągle jara, ale już dosyć leciwa markowa stacja robocza, ale ... no właśnie, odkąd stwierdziłem, że w mojej robocie laptopy również dają radę, to obkładam chałupę ThinkPadami.

... a do netu mam starego Lenovo. :)

Pawel Pawlak
19-05-2014, 09:23
przyznam że nie spotkałem się z notkiem dającym mi komfort pracy jak na moim desktopie; Przy przeciętnej pracy jedynie co słychać to klikanie myszki i stukanie po klawiaturze - przy ekstremalnych obciążeniach np. takich:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/i7DSC_0574L-2.jpg
źródło (http://pawelpawlak.smugmug.com/Rozne/Komp/i-N3DMdLb/A)
czyli prawie pełne obciążenie procka 3x konwersją RAWów z 7d, d800 i d700, 2x importem do LR4.4 + normalną pracą na LR, był cichszy (słycąć było minimalnie że coś w środku się kręci) niż dell latitude 5430 i3 przy otwartych kilkunastu stronach w chrome, albo przy przeglądaniu zdjęć w 100% na viewnx.
Tak więc też jestem zdania że notek grafiki to fajne narzędzie pomocnicze, ale nie koniecznie główne

Johanan
19-05-2014, 11:17
...
Tak więc też jestem zdania że notek grafiki to fajne narzędzie pomocnicze, ale nie koniecznie główne

Mnie tam nie brakuje mocy na w530, w540, tak więc sądzę, że demonizujesz Waćpan. ;)

Pawel Pawlak
19-05-2014, 11:30
TO oczywiście moja subiektywna opinia:) Ja cenie sobie ciszę a nie wierzę żeby przy max obciążeniach jakikolwiek notek pracował tak cicho jak odpowiednio skonfigurowany desktop. Poza tym nie mówię że w takim W540 jest mało mocy, ale biorąc pod uwagę wydajność mojego i tego najszybszego notka, W540 nad tymi importami i konwersjami pracowały przynajmniej 2 razy tak długo (a to mogą być godzin). To sporo przy zleceniach kiedy efekt ostateczny ma być jak najszybciej.
I nie twierdzę że wydajne notebooki nie nadają się do tego, tylko że nadal desktopy nadają się lepiej (to oczywiście spora generalizacja, ale zakładam że mnie rozumiesz). Poza tym oczywiście wiem że są sytuacje kiedy notek ma przewagę - mobilności i gabarytów.

Johanan
19-05-2014, 11:37
Była u mnie i era "blaszaków", ale odkąd skonstatowałem, że brzydkie toto jak qpa nosorożca, to nastąpiła definitywna odmiana w priorytetach przy zakupach sprzętu.
Brzydkie i zdecydowanie za duże, a latka lecą i nie chce mi się już pracować nad obrazkami tylko w jednym miejscu i zdecydowanie wolę kanapę, albo wygodny fotel. :)

Kamiel
22-06-2014, 17:54
Prosił bym o zerknięcie na poniższy zestaw i ocenę czy to dobry wybór. Budżet to max 3000 zł.

1 Dysk Western Digital Red, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200 64MB cache (WD10EFRX)
2 Zasilacz SilentiumPC Deus 600W PSU 80Plus Bronze 4xPEG (SPC083)
3 Procesor Intel CORE I7-4770K 3.5GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I74770K
4 Pamięć Team Group Vulcan Gold - DDR3-1600 CL9 - 8 GB (2x4GB) TLYD38G1600HC9DC01
5 Płyta główna ASRock Z87 Pro4 /Z87/DDR3/SATA3/USB3/PCIE3.0/s1150/ATX - Z87 Pro4
6 Lite-On iHAS124-14 24x, SATA, Bulk, czarny, bez Nero - iHAS124-14
7 Obudowa Zalman ZALMAN Z3 - USB3.0 - CZARNA
8 Dysk SSD OCZ Vector 150 120GB (VTR150-25SAT3-120G)

W przyszłości dorzucę jeszcze ramu jak będzie brakować.

Karolek
24-06-2014, 20:13
Procesor i7-4790k, ssd crucial lub plextor.

jazco
24-06-2014, 22:37

Procek jeszcze niedostępny.
Też będę brał :)

Kamiel
25-06-2014, 09:38

Dzięki. Faktycznie lepiej zaczekać chwilę na ten procesor :)

sokolnik
26-06-2014, 19:46
Przecież wszyscy wiedzą że nie ma lepszego procka od i7 4770k :-)

Pawel Pawlak
26-06-2014, 23:12
Ja tam się cieszę że na razie nie ma nic co zauważalnie pokonuje mojego i7 3930k. Nigdy nie wiadomo czy taka sytuacja nie spowodowała by u mnie pragnienia wymiany (a moja finanse zdecydowanie tego nie chcą) płyty + proca, albo naszłaby mnie chęć do sprawdzenia do ilu mojego starucha jeszcze mogę podkręcić - a nie dość że mi się nie chce, to jeszcze nie wiadomo czy bym nie przedobrzył ;)
W każdym razie ten i7 4770k wydaje się być nawet fajny, a 4790k zanosi się jeszcze lepiej ;)

sokolnik
26-06-2014, 23:28
ciekawe jak ten nowy 4790K będzie pracował z programami graficznymi, grami itp... zanosi się fajnie :) jednak ja zmieniać nie będę :)

piotr_82
27-06-2014, 00:41
WD Red dokupiłem "ekstra" jako dysk poz zgrywanie i obróbkę nef`ów i muszę powiedzieć że jest mega cichy. Radko kiedy słychać jakiekolwiek dźwięki z obudowy, a mam ją koło ucha ;-) niewiele więcej jestem w stanie powiedzieć o tym hdd ale sam wziąłbym go drugi raz.

A co do konfiguracji, też zastanawiałem się nad tą płytą ale ostatecznie postawiłem na Gigabyte`a. Nie mówię że jest lepsza, po prostu tak wybrałem. Na Twoim miejscu wziąłbym jednak słabszy - a wcale nie wyraźnie gorszy - CPU, nawet i5 natomiast za różnicę dokupił RAMu. Sam po sobie widzę, że 16GB to rozsądne minimum do RAWów. Reszta to kwestia gustu i grubości portfela.

Kurtz
27-06-2014, 04:03
Ja tam się cieszę że na razie nie ma nic co zauważalnie pokonuje mojego i7 3930k. Nigdy nie wiadomo czy taka sytuacja nie spowodowała by u mnie pragnienia wymiany (a moja finanse zdecydowanie tego nie chcą) płyty + proca, albo naszłaby mnie chęć do sprawdzenia do ilu mojego starucha jeszcze mogę podkręcić - a nie dość że mi się nie chce, to jeszcze nie wiadomo czy bym nie przedobrzył ;)
W każdym razie ten i7 4770k wydaje się być nawet fajny, a 4790k zanosi się jeszcze lepiej ;)

Bo taka jest polityka intela, już od podstawki 1366. Procesory na tą podstawkę mają przez odpowiednio długi czas być na topie, na równi bądź wyżej niż topowe CPU mainstreamowe. Dla tego, wbrew pozorom, inwestycja w 2011 się opłaca, nawet patrząc z perspektywy czasu.
Ja mam podobną sytuację z moją 1366 i i7-920 - pracując na 4.0 przez długi czas dawał mi miejsce w czołówce CPU i możliwość włożenia 24GB RAM ( zamiast 16 jak na niektórych płytach było ). Jak będę zmieniał, to na następną generację CPU na 2011 bądź już następną podstawkę.

i7-4790k zanosi się świetnie, ale prawdziwym hitem, będą rocznicowe pentiumy z odblokowanym mnożnikiem ;)
A jak chcesz coś co pokona Twojego CPU zauważalnie... włóż 1 czy 2 Xeon E5 2690 w płytę z większą ilością RAM i ciesz się bezkompromisową mocą. ( oraz komputerem wartości średniego używanego samochodu ;P )
Ja ostatnio "pracowałem" na sprzęcie 2x E5-2620, czyli zauważalnie słabszym, a i tak w obciążeniach wielowątkowych sprzęt pokazywał pazur.

Pawel Pawlak
27-06-2014, 10:07
chyba jednak poczekam ze zmianą może kolejne 2 generacje podstawek ? ;)
Na razie mój staruszek ma przeszło 2 lata, więc myślę że kolejne 2 powinien dać radę. Potem podkręcę go na 5ghz i będzie służył zanim proc nie wyparuje ;)
Z perspektywy czasu jestem jednak zadowolony że dopłaciłem ok.1500zł wybierając podstawkę 2011 zamiast 1150 :)

Passiv
27-06-2014, 12:24
Planuje małe ulepszenie kompa i tu nasuwa się pytanie czy ta płytka jest w miarę dobra http://allegro.pl/plyta-msi-z87-g43-gaming-usb-3-0-sata3-nowe-box-i4339603723.html Chcę na niej posadzić i5 4670 i póki co 8 gb ram, ze starego kompa trafiłby dysk 500 gb i napęd, jest sens wkładać tutaj kartę geforce 9400?

W przyszłości dojdzie jeszcze ram i ssd. Zestawu raczej nie mam zamiaru podkręcać.

jazco
27-06-2014, 13:00
Moim zdaniem nie potrzebujesz aż takiej płyty. [Z87, obsługa Crossfire]
Poszukaj czegoś na H87 z odpowiednią ilością gniazd RAM i będziesz zadowolony :)

yozz84
27-06-2014, 17:25
Złożyłem sprzet patrzac na wypowiedzi które tu padły, specyfikacje i testy lightrooma... Prosiłbym o ew. zdanie zaznajomionych z tematem czy można by było coś tu przyoszczędzić lub zmienić... Aktualnie chce przenieść prace na stacjonarny z Dell-a XPS L502x i7 FullHD B+RGB...

Zestaw komputerowy do Lightrooma i Illustratora... Z czasem lub od razu dokupię Ramu (docelowo 16gb) wiec jesli ktoś by cos polecił z kości co bym mogł od razu zakupić to smiało - nie wiem czy kupowac 4x po 4GB, czy 2x po 8GB... Tutaj decyzje podejmę ze względu na koszty... Przydałaby sie tu wskazówka i propozycja produktów z 1600MHZ bo wiecej na płyte główną "nie wejdzie"... Komputer / Płyta główna powinna obsługiwac 2 monitory... wstępnie jest już jeden a potem dopkupię 2gi... Posiadam też 3 zewnętrzne dyski 1,5TB, 1TB i 500GB które pewnie w jakis sposób bede podłaczał lub je wyjmę i zamontuje na stałe w srodku. Nie planuje na tym kompie grac wiec póki co karta graficzna jest zbedna a to w co gram od czasu do czasu np. Banished na pewno spokojnie pociągnie... komputer bez OC... Wiez Patrzac na wymagania dobrałem nieduzy zasilacz. Czy prawidłowo?

Zestaw:

Intel Core i5-4670 LGA1150 BOX
MSI H97M-G43 Intel H97 LGA1150 BOX
SSD Crucial M500 120GB SATA3 (CT120M500SSD1)
RAM Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix Sport XT CL9
Samsung nagrywarka DVD SH-224DB czarny OEM
Corsair VS Series 450W
I-Box 88w1 + USB 3.0 wewn
SilentiumPC Gladius M40 Pure Black
Microsoft Windows 8.1 64-bit OEM
Logitech Wireless K360 lub zestaw MS Wireless 800
Myszka bezprzewodowa

Całość 2500zł z Techplanet... (nie wiem czy w Morele będzie taniej)

Z góry dziękuję za pomoc...

Andrzej1974
27-06-2014, 18:45
Planuje małe ulepszenie kompa i tu nasuwa się pytanie czy ta płytka jest w miarę dobra http://allegro.pl/plyta-msi-z87-g43-gaming-usb-3-0-sata3-nowe-box-i4339603723.html Chcę na niej posadzić i5 4670 i póki co 8 gb ram, ze starego kompa trafiłby dysk 500 gb i napęd, jest sens wkładać tutaj kartę geforce 9400?

W przyszłości dojdzie jeszcze ram i ssd. Zestawu raczej nie mam zamiaru podkręcać.

Jeżeli nie chcesz podkręcać zestawu to nie rozumiem po co Ci płyta z chipsetem Z87, który właśnie do tego służy? Spokojnie 80-100 zł zaoszczędzisz kupując np. płytę MSI B85-G43 (http://pl.msi.com/product/mb/B85G43.html) (swoją drogą bardzo fajna płyta), która w 100% spełni Twoje oczekiwania.

Passiv
27-06-2014, 20:12
Z nowinek komputerowych wypadłem 5 lat temu gdy składałem poprzedni zestaw ;) Dlatego dziękuje za wszystkie rady, a szczególnie te, które pozwolą zaoszczędzić parę złotych ;)

Płytę wybierałem patrząc także na ram aby miał jak najwięcej mhz tylko czy robiłem patrząc także na ten parametr. Obowiązkowe jest usb 3.0 i sata 3

Andrzej1974
27-06-2014, 20:38
Płytę wybierałem patrząc także na ram aby miał jak najwięcej mhz

Co masz dokładnie na myśli? Ile tych MHz Ci potrzeba?

Passiv
27-06-2014, 20:55
Że to był jeden z parametrów na, który patrzyłem. Jak się nie mylę to im więcej tym lepiej.

Andrzej1974
28-06-2014, 09:46
Że to był jeden z parametrów na, który patrzyłem. Jak się nie mylę to im więcej tym lepiej.

Jakie masz czy jakie chcesz kupić pamięci do tej płyty?

Passiv
28-06-2014, 11:07
Myślałem nad takimi http://www.morele.net/pamiec-kingston-2x4gb-2400mhz-ddr3-cl11-dimm-xmp-beast-series-khx24c11t3k2-8x-534115/ Lub pojedynczą kością 8 GB

kjeld
28-06-2014, 16:37
Płyty na chipsecie B85 obsługują, o ile się nie mylę, pamięci max 1600MHz. Sądzę, że ram Crucial Ballistix Sport CL9 2x8GB wystarczą ci. Co do płyty zaproponowanej przez Andrzej1974, wolę płytę z Dual Bios niż z możliwością obsadzenia 64 GB pamięci, np. tę: http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d3h-b85-dualddr3-1600-sata3-hdmi-gblan-matx-ga-b85m-d3h-582757/

Pomocna strona dot. wyboru procesora: http://www.jaki-procesor.pl/intel-core-i5

Passiv
28-06-2014, 16:44
Ramu chcę dać max 32 GB, tylko czy jest jakaś znacząca różnica pomiędzy 1600 a więcej? Całość ma pozwolić spokojnie pracować na LR 5.4 i starczyć na te 4-5 lat dlatego męczy mnie ten ram.

docxxx
28-06-2014, 16:47
i starczyć na te 4-5 lat dlatego męczy mnie ten ram.

Na rok Ci moze wystarczy. Kiedys tez kupilem 128MB ramu na lata ;)

kjeld
28-06-2014, 16:52
Na rok Ci moze wystarczy. Kiedys tez kupilem 128MB ramu na lata ;)

Bo u ciebie czas zap..., znaczy, szybciej biegnie. ;)

Andrzej1974
28-06-2014, 16:57
Ramu chcę dać max 32 GB, tylko czy jest jakaś znacząca różnica pomiędzy 1600 a więcej? Całość ma pozwolić spokojnie pracować na LR 5.4 i starczyć na te 4-5 lat dlatego męczy mnie ten ram.

RAMu dla obróbki w Lr wystarczy 8 GB. Hmm... a 16 GB to nie na 5 a nawet i na 10 lat Ci wystarczy. A Ty chcesz 32 GB? MZ... szkoda kasy (lepiej dołożyć do lepszego CPU).

MZ spokojnie możesz brać 1600 MHz Crucial-e, o których wspomniał wcześniej @kjeld. Poza tym większe ilości MHz to nie jedyny wyznacznik, ważny jest też CL...

Pawel Pawlak
28-06-2014, 18:20
niż z możliwością obsadzenia 64 GB pamięci, http://www.jaki-procesor.pl/intel-core-i5

A czy przypadkiem dla podstawki 1150, RAM 32GB to nie jest max ?

kjeld
28-06-2014, 19:37
A czy przypadkiem dla podstawki 1150, RAM 32GB to nie jest max ?

Trochę dziwne, ale tak podaje producent http://pl.msi.com/product/mb/B85G43.html#/?div=Basic

Na stronie Intela chyba tylko przy podstawce 2011 jest max 64GB.

Andrzej1974
28-06-2014, 21:21
Chyba producent ciut się pomylił z obsługą 64 GB RAMu. Mam tę płytę i w instrukcji stoi, że maks. to 32 GB.

Passiv
29-06-2014, 10:10
O, rozumiem ;) Dzięki za informację.

yanoo
30-06-2014, 12:59
Przyszła pora na wymianę kompa:)

Po przejrzeniu wątku i wysłuchaniu rad w sklepie przyglądam się takiej konfiguracji:

Procesor: INTEL CORE i7-4790K -
Płyta główna: GIGABYTE GA-Z97-D3H - ATX, Z97,
Pamięć RAM: DDR3 HYPERX - 8 GB / 1866 (1x 8 GB), CL10, FURY, czarny radiator (x2 sztuk)
Dysk Twardy: WD 1 TB, 64 MB, 7200 obr., 3.5", SATA3, WD Blue
Dysk Twardy 2: SEAGATE 2 TB, 64 MB, 7200 obr., 3.5", SATA3, BOX
Napęd optyczny: LITEON IHAS124-14 - 24x DVDRW DL, SATA, OEM
Obudowa: COOLER MASTER N300 - ATX, bez zasilacza, USB 3.0
Zasilacz: CORSAIR CX Series CX430 - 430 W, 80+
Wentylator CPU: SILENTIUMPC Fortis 2 XE1226 -
Dysk Twardy SSD: SSD CRUCIAL M550 - 256 GB,
System operacyjny: MICROSOFT Windows 7 Home Premium PL SP1 OEM - 64 bit

Czy zachciałby ktoś skomentować mój wybór?

Kurtz
30-06-2014, 13:09
Nie wygląda to źle, jeżeli nie planujesz karty graficznej i grania.

Ja wolałbym większą obudowę i lepszy cooler na CPU, żeby mieć trochę ciszej. ( Fractal Design Define R4 )
Ja brałbym 2 szybsze dyski 2TB od WD, jakieś blue czy black, zamiast tego co Ty podałeś - 1TB to nie jest wcale tak dużo dziś, gdzie filmy mają po 8-16GB, D810 klepie ogromne RAWy z 5fps, etc ;)

yanoo
30-06-2014, 13:39
Dzięki Kurtz,

nie planuję grania, a z tego co mówią koledzy do LR i PS karata graficzna nic nie wnosi.
Z dyskami masz rację wezmę szybki 2TB.
W sklepie gdzie będę zamawiał nie mają Fractal Design Define R4, a chętnie bym miał ciszej :)

pozdr

Limax7
30-06-2014, 13:55
Jako napęd bierz nagrywarkę Blue-Ray

yanoo
30-06-2014, 14:45
Ten napęd DVD to tak z rozpędu dałem.
Juz od dawna nie używam płyt DVD, a i dla BR nie widzę praktycznego zastosowania.

może o czymś nie wiem :) dobre to np. do archiwizacji?

Andrzej1974
01-07-2014, 09:56
nie planuję grania, a z tego co mówią koledzy do LR i PS karata graficzna nic nie wnosi.

W zupełności wystarczy grafika zaszyta w i7.

Stach2008
01-07-2014, 12:14
A czy do otwarzania materiałów w FHD czy renderowania filmów video nie potrzeba karty graficznej?

Bielack
01-07-2014, 12:40
Dzięki Kurtz,
a z tego co mówią koledzy do LR i PS karata graficzna nic nie wnosi.

Z ciekawości zapytam, widzieliście tą zajawkę? http://fotoblogia.pl/758,szybszy-photoshop-2014-dzieki-akceleracji-graficznej-amd
Ja również korzystam z grafiki wbudowanej w i7 i w sumie jestem zadowolony, jednak ciekawy jestem czy i jak duże będzie ewentualne przyspieszenie pracy Photoshopa na kartach AMD.

jazco
01-07-2014, 23:43
To i ode mnie zestaw do oceny:

Zasilacz Be Quiet! STRAIGHT POWER BQT E9-400W, 80 PLUS GOLD, 3 linie 12V (BN190)
Obudowa SilverStone SST-PS07W Precision - biały ( SST-PS07W USB 3.0 )
Microsoft Windows 8 Professional PL 64-bit OEM (FQC-05969)
Dysk Toshiba HDD 2TB SATA III 7200RPM 3,5" (DT01ACA200)
Dysk SSD Crucial M500 240 GB SATA3 2.5' 500/250 MB/s 7mm+9.5mm CT240M500SSD1
Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, mATX (GA-B85M-D3H)
Procesor Intel Xeon E3-1240 v3 (8M Cache, do 3.80 GHz) BOX BX80646E31240V3S
Karta graficzna MSI Radeon R9 270, 2GB GDDR5 256 Bit HDMI, 2xDVI, DP (R9 270 GAMING 2G)
Monitor LED Dell U2414H
Chłodzenie CPU Raijintek Zelos (0R100003)
Akasa PWM Rozgałęźnik - 15cm (AK-CBFA04-15)

RAM mam
Całość to 4.6k, początkowo miałem brać i7 4790k ale w sumie nie jest mi to aż tak bardzo potrzebne, raczej nastawiam się na możliwie komfortową ciszę ;)
Głównie do pracy jako takiej [nie foto]. Czasem LR, czasem Sony Vegas, od czasu do czasu będę w coś grał

Kurtz
02-07-2014, 01:18
Wziąłbym inną - większą obudowę, włożył cooler od Noctuy ( :] ) i jednak poszedł w i7-4790K - to świetna propozycja na tą chwilę.
Zasilacz - może lepiej Corsair RM550 ? 400W to moim zdaniem trochę za mało do tego zestawu.

Pawel Pawlak
02-07-2014, 07:41
U mnie obudowa Fractal Designe R3 sprawdza się wyśmienicie - nawet z chłodzeniem Noctua na procu komputera praktycznie nie słyszę pomimo że stoi na niewielkim biurku ok.30-40cm od mojego ucha. Fakt że nie wykorzystuję wszystkich wentylatorów - bo nie muszę. W każdym razie tylko w chwilach max obciążenia delikatny odgłos pracy chłodzenia procka da się usłyszeć. Także R4 z tego co widzę jeszcze poprawili, także polecam.

Andrzej1974
02-07-2014, 10:46
U mnie prawie roczny i7 na boxowym chłodzeniu jest też niesłyszalny. Wszystko w obudowie Brutus z 2 wentylatorkami 120mm, których również praktycznie nie słychać. :-)

Kurtz
02-07-2014, 12:45
U mnie prawie roczny i7 na boxowym chłodzeniu jest też niesłyszalny. Wszystko w obudowie Brutus z 2 wentylatorkami 120mm, których również praktycznie nie słychać.
To znaczy, że albo jesteś głuchy, albo masz wysoki poziom hałasu w miejscu pracy ;) Boxowy cooler na i7, przy obciążeniu 1-2 rdzeni zaczyna robić się dość głośny.

Jacol
02-07-2014, 14:03
Generalnie każdy boxowy cooler Intela jest słyszalny, nawet ten z Pentium Dual Core 2140. Cisza zaczyna się dopiero przy wentylatorach skręcanych do niskich obrotów, jeżeli testujemy to w środowisku bez szumów, np w nocy.

Andrzej1974
02-07-2014, 17:49
To znaczy, że albo jesteś głuchy, albo masz wysoki poziom hałasu w miejscu pracy ;) Boxowy cooler na i7, przy obciążeniu 1-2 rdzeni zaczyna robić się dość głośny.

:-)
Głuchy? Nie chciałbyś mieć tak wyostrzonego słuchu. Poza tym mam tego i7 w domu. Do tego 2 wentylatory 120mm w obudowie (1 przód i 1 tyl) + 1 w zasilaczu. I o dziwo wszystko cichutkie...

Bielack
02-07-2014, 18:26
U mnie obudowa Fractal Designe R3 sprawdza się wyśmienicie - nawet z chłodzeniem Noctua na procu komputera praktycznie nie słyszę pomimo że stoi na niewielkim biurku ok.30-40cm od mojego ucha. Fakt że nie wykorzystuję wszystkich wentylatorów - bo nie muszę. W każdym razie tylko w chwilach max obciążenia delikatny odgłos pracy chłodzenia procka da się usłyszeć. Także R4 z tego co widzę jeszcze poprawili, także polecam.
Ja, budując dla siebie zestaw pod hackintosha, wybrałem Fractal R4 z chłodzeniem Thermalright Silver Arrow i zasilaczem Aerocool 650W. Ten zestaw, po wyłączeniu zbędnych (wszystkich) wentylatorów, w dzień jest kompletnie niesłyszalny, jednak w środku nocy i w kompletnej ciszy, troszkę go słychać. Bardziej niż wentylatory słychać było dysk Caviar Blue (dopóki nie padł po kwartale).

Od razu dodam - wentylatorek w lapku żony, leżący na stole półtora metra ode mnie, gdy już się włączy na momencik - słychać zdecydowanie bardziej.

dem
03-07-2014, 10:58
Zamówiłem wczoraj:
i5 4690K | Asrock Z97 Extreme4 | 2x8GB CL10 Kingston | 2TB 7200 Seagate | 600W Be Quiet | Silentium PC Gladius X60 | W7x64

Do tego, dołożę mojego SSD Samsunga 830 - na system. Karty graficznej nie kupowałem. Zobaczymy jak będzie spisywała się ta wbudowana w CPU. Jeśli będzie ok, to zostanie, jak jest. Jak będzie słabo, to dorzucę GF 750Ti. W gry nie gram, więc nie potrzebuję mocarnej grafiki.

Mam nadzieję, że ten zestaw poprawi znacząco wydajność pracy, w porównaniu do obecnego q6600 (nie kręcony) + 6Gb ram + Asus p5k.
Aha, nowego procka zamierzam puścić na 4,3-4,5GHZ - zobaczymy jaka sztuka się trafi.

jazco
03-07-2014, 11:14
Nie przesadziłeś z zasilaczem? 600W bez grafiki? Strasznie dużo.

velaskez
03-07-2014, 11:19

32GB to ja wsaadzalem 2 lata temu. Tez bylo na lata, a ostatnio zaczyna mi brakowac....

dem
03-07-2014, 11:56
Nie przesadziłeś z zasilaczem? 600W bez grafiki? Strasznie dużo.

Jest zapas, bo być może grafikę dołożę. Poza tym procek będzie kręcony. No i sporo dysków podpiętych. Wolałem wziąć 600W i mieć margines, niż wziąć 450W i po dołożeniu grafy okazało by się, że to mało ;)

GonzoG
03-07-2014, 12:17
Zamówiłem wczoraj:
i5 4690K | Asrock Z97 Extreme4 | 2x8GB CL10 Kingston | 2TB 7200 Seagate | 600W Be Quiet | Silentium PC Gladius X60 | W7x64

Do tego, dołożę mojego SSD Samsunga 830 - na system. Karty graficznej nie kupowałem. Zobaczymy jak będzie spisywała się ta wbudowana w CPU. Jeśli będzie ok, to zostanie, jak jest. Jak będzie słabo, to dorzucę GF 750Ti. W gry nie gram, więc nie potrzebuję mocarnej grafiki.

Mam nadzieję, że ten zestaw poprawi znacząco wydajność pracy, w porównaniu do obecnego q6600 (nie kręcony) + 6Gb ram + Asus p5k.
Aha, nowego procka zamierzam puścić na 4,3-4,5GHZ - zobaczymy jaka sztuka się trafi.

Jak nie obrabiasz wideo, to w zupełności starczy.

PiotrekW
03-07-2014, 12:22
Zamówiłem wczoraj:

dem - jaki wyszedł koszt tego zestawu?

Passiv
03-07-2014, 12:29
32GB to ja wsaadzalem 2 lata temu. Tez bylo na lata, a ostatnio zaczyna mi brakowac....

Obecnie mam tylko 4 GB ramu więc myślę, że opcja max 32 powinna starczyć. A w czym Ci zaczyna brakować?

dem
03-07-2014, 12:52
PiotrekW, cena to 3170zł.

PiotrekW
03-07-2014, 21:00
dem - dzięki za odpowiedź :0
velaskez - jakim cudem 32 GB ramu to zbyt mało? Co Ty tam robisz na tym kompie? :)

velaskez
06-07-2014, 09:43
dem - dzięki za odpowiedź :0
velaskez - jakim cudem 32 GB ramu to zbyt mało? Co Ty tam robisz na tym kompie? :)

Obliczenia metodą elementów skończonych. Mechanika i przepływy ;)
Przy skomplikowanym modelu obliczeniowym zapchać bufor jest łatwo.
http://bit.ly/1rBBUeb

Dlatego w pracy mamy klaster 6 tysięcy rdzeni i 12TB ramu :-P

jazco
07-07-2014, 14:47
Uff. Zamówiłem:
Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, mATX (GA-B85M-D3H)
Karta graficzna MSI Radeon R9 270, 2GB GDDR5 256 Bit HDMI, 2xDVI, DP (R9 270 GAMING 2G)
Monitor LED Dell U2414H
Procesor serwerowy Intel Xeon E3-1231v3 3.4 GHz LGA1150 BOX (BX80646E31231V3)
Chłodzenie CPU Raijintek Zelos (0R100003)
Głośniki komputerowe Edifier R1280T 2.0
Dysk SSD Crucial M500 240 GB SATA3 2.5' 500/250 MB/s 7mm+9.5mm CT240M500SSD1
Klawiatura Rapoo E1050 Czarna Czarny
Dysk Toshiba HDD 2TB SATA III 7200RPM 3,5" (DT01ACA200)
Obudowa SilverStone SST-PS07W Precision - biały ( SST-PS07W USB 3.0 )
Zasilacz XFX Pro Series 550W PSU 120mm 80+ (P1-550S-XXB9)

Zwiększyłem moc zasilacza, gdyby mi kiedyś przyszło wkładać większą kartę graficzną. Dziękuję za ten wątek.

Limax7
07-07-2014, 17:44
Napisz jak sprawuje się zestaw po jego zmontowaniu. Jaki system operacyjny wgrasz?

piotr_82
11-09-2014, 23:08
A tak "by the way", czy ktoś z Was ma praktyczne doświadczenia z RAIDem na dyskach HDD używanych jako dyski robocze i magazyny na zdjęcia ? Pytam z ciekawości, mimo tego że HDD mam nowe i ponoć trwałe (WD Red) to nie chciałbym się obudzić z przysłowiową ręką w nocniku jak coś nawali ... pytanie czy bardziej opłaca się RAID czy zewnętrzny dysk jako backup ? Z czysto praktycznego punktu widzenia na bezpieczeństwo danych. Bo na wzrost wydajności pewnie nie ma co specjalnie liczyć z tego tytułu ...

Dudeusz
11-09-2014, 23:25
@Piotr sugerowałbym raczej zewnętrzny dysk jako backup - RAID nie jest do końca pewnym rozwiązaniem - co zrobisz jak padnie kontroler RAID na płycie albo przepięcie popali dyski .

GonzoG
11-09-2014, 23:37
Najlepszym rozwiązaniem jest RAID 5 lub 10 + zewnętrzny backup.

A co do RAIDu, to tak naprawdę sprawdza się tam, gdzie potrzebna jest ciągła praca. W przeciwnym wypadku stosowanie mocno traci na zasadności.

piotr_82
11-09-2014, 23:39
@Piotr sugerowałbym raczej zewnętrzny dysk jako backup - RAID nie jest do końca pewnym rozwiązaniem - co zrobisz jak padnie kontroler RAID na płycie albo przepięcie popali dyski .

No właśnie dlatego pytam bo sam mam wątpliwości czy oby iść - lub nie iść - tą drogą ;-) Wszędzie są plusy dodatnie i plusy ujemne, sęk w tym żeby wybrać najbardziej optymalnie.

Kurtz
12-09-2014, 07:12
RAID to nie jest backup i nie służy do tego. RAID służy minimalizowaniu przerw w pracy, oraz zwiększaniu ilości operacji I/O. Wydajność jest zauważalnie większa w RAID 5 czy RAID 10, jak posiada się sprzętowy kontroler. RAID w znacznej większości przypadków to rozwiązanie dobre dla klasy smb/enterprise a nie domowego/pojedynczego odbiorcy.
Jak chcesz bezpieczeństwa danych, to tylko kopie zapasowe. Jak chcesz wydajności i minimalizowania przerw w pracy, idziesz w RAID i bulisz a kontroler, dyski, etc.

piotr_82
12-09-2014, 09:02
Wydajność jest zauważalnie większa w RAID 5 czy RAID 10, jak posiada się sprzętowy kontroler.

Takowego nie posiadam, jedynie możliwość obsługi RAID 5/10/15 którą daje mi kontroler zintegrowany z płytą główną.

Jak chcesz wydajności i minimalizowania przerw w pracy, idziesz w RAID i bulisz a kontroler, dyski, etc.

Czy w takim razie dołożenie drugiego dysku (w moim przypadku SSD) systemowego z Win 8.1 i wpięcie go w RAID wyraźnie podniesie szybkość pracy systemu operacyjnego ? Bo z tego co piszesz, może to mieć sens - pytanie, czy na tyle wyraźny, że się opłaca.

NEFy importuję i obrabiam na oddzielnym dysku (WD Red), działa to szybko i nie widzę sensu kombinowania. Własnie przed momentem wyeksportowałem 718 NEFów z D700/D300, do JPEG 300 DPI w oryginalnej rozdzielczości - w sumie ponad 5GB plików w 17 minut. Więc uważam że nie jest źle ;-)

Kurtz
12-09-2014, 09:43
Takowego nie posiadam, jedynie możliwość obsługi RAID 5/10/15 którą daje mi kontroler zintegrowany z płytą główną.
Czyli RAID "hybrydowy" nie polecam do poważnych zastosowań.

Różnica między 1 dobrym SSD a 2x SSD w RAID 0/1 nie jest zbyt odczuwalna w przypadku samego systemu operacyjnego - moim zdaniem gra raczej nie warta świeczki. W tej chwili SSD oferują tak dużą ilość IOPS, że nie są wąskim gardłem w tego typu zastosowaniach.

piotr_82
13-09-2014, 20:39
Czyli RAID "hybrydowy" nie polecam do poważnych zastosowań.

Taką możliwość RAID ma chyba większość użytkowników domowych, nie sądzę aby, inwestował w to co już mam tylko w innej postaci. Zastanawia mnie co wyraźnie gorszego ma zintegrowany kontroler RAID od tego zewnętrznego - de facto to nic innego jak karta z podobną elektroniką do tej, która jest na płycie. A poważne zastosowanie ... chodzi mi raczej o maksymalną efektywność tego co już mam oraz zwiększenie bezpieczeństwa danych. Aczkolwiek zgadzam się, nic nie zastąpi backupu na zewnętrznym, tylko do tego przeznaczonym dysku.

myforroom
13-09-2014, 23:13
Jeśli coś składać to raczej na płycie głównej asus-a. Nie są to duże różnice w cenie a awaryjność i żywotność płyt asus-a jest na dużo wyższym poziomie niż msi czy gigabyte

Kurtz
14-09-2014, 00:00
@piotr_82
Sprzętowy kontroler RAId to nie taka sama elektronika na płycie głównej. Sprzętowy RAID, to całe zarządzanie macierzą i wszelkie obliczenia po stronie kontrolera. W związku z tym, musi mieć sensowny procesor. Ma to wiele plusów - brak obciążenia procesora, obliczenia wykonywane na niższym poziomie umożliwiają wykorzystania sprzętu konstruowanego do konkretnego zadania. Dodatkowym plusem, jest to, że można w nim zamontować cache, które znacznie przyśpieszy zapis( dyski talerzowe ).

Kontroler RAID na płytach głównych, nazywany czasem RAIDem hybrydowym, to tak na prawdę Software RAID ( wszelkie obliczenia, zarządzanie, etc dzieją się po stronie sterownika ) , z tą różnicą, że system widzi jedno urządzenie. Ten fakt to ogromna zaleta dla osób chcących tani RAID i 2 systemy operacyjne - tego nie da się zrobić z całymi dyskami wykorzystując czysto softowy RAId, bo wtedy tworzenie macierzy jest po stronie systemu operacyjnego.

Hektor
14-09-2014, 12:58
Zastanawia mnie co wyraźnie gorszego ma zintegrowany kontroler RAID od tego zewnętrznego - de facto to nic innego jak karta z podobną elektroniką do tej, która jest na płycie.

RAID "z płyty" w porównaniu z normalnym kontrolerem macierzowym to ułamek jego wydajności. Np. odbudowa dwóch dużych luster na przeciętnym pececie, skutecznie uniemożliwi jakąkolwiek większą pracę na nim. I to na kilka dni.

Kurtz
14-09-2014, 13:16
Z tego co się orientuję ( a nie sądzę, żeby zmiany były duże w tej kwestii ), RAID z płyty nic nie liczy - wszystkie obliczenia są w sofcie ( sterowniku ).

Hektor
15-09-2014, 07:25
"Z tego co się orientuję ( a nie sądzę, żeby zmiany były duże w tej kwestii ), RAID z płyty nic nie liczy - wszystkie obliczenia są w sofcie ( sterowniku )."

W intelowskich rozwiązaniach tak właśnie jest.