Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak zmienić punkt bieli monitora w laptopie?

Aeon88
29-10-2013, 00:42
Witam, mam problem.

Dostał się w moje ręce ostatnio laptop HP 8540w. Ekran jest ok, ale ma jedną wkurzającą przypadłość - jest wybitnie niebieski. Szukałem w necie jakichś programów co zmiany temperatury barwnej ekranu ale bez skutku. Albo kiepsko szukam albo nie ma takiego czegoś.

Czy ktoś mi powie jak zmienić temperaturę barwną ekranu na 6500K? Wkurza mnie to, laptop kosztował nowy ok. 9000zł a matryca jest do niczego. Ja nie mówię żeby na TNce zdjęcia obrabiać, ale nawet do ich przeglądania się nie nadaje, bo białe jest niebieskie a skóra różowa jak u świni.

Da się to przestawić jakimś programem albo tworząc profil icc monitora? Jak taki profil stworzyć?

Johanan
29-10-2013, 19:49
Jedyne co możesz zrobić, to "regulować" kolory za pomocą sterownika karty graficznej.

deep
29-10-2013, 19:53
Możesz go skalibrować, ale punktu bieli nie zmienisz bo zależy on od podświetlania, więc będziesz musiał się z tym pogodzić że nie będzie to 6500K.

Johanan
29-10-2013, 20:24
Możesz go skalibrować ...

Jak chcesz kalibrować laptopa?

deep
29-10-2013, 21:10
Kalibratorem tworząc profil do ustawień karty graficznej. Co w tym dziwnego? Nie mówimy o kalibracji sprzętowej monitora.

Aeon88
29-10-2013, 22:51
A przypadkiem zmieniając składowe RGB nie mogę zmienić temperatury barwowej monitora? Kwestia tylko że na oko ciulowo się to ustawia, bo oko jest do takich rzeczy kiepskim wyznacznikiem. Sądziłem że jest jakiś program który powie mi jaką temperaturę barwową ma w danej chwili wyświetlacz laptopa przy danych ustawieniach RGB.

Jest może coś takiego? Ja poprostu nie wierzę w to, że ktoś kupując laptopa za 9000zł ma żyć z matrycą która jest poprostu niebieska, bo inaczej tego nazwać nie można. Przecież to jest laptop biznesowy, do pracy, wkońcu ma grafikę quadro. A tu nawet przeglądanie czegokolwiek mija się z celem, bo wszystko jest zimne jak by na ekranie tafla lodu siedziała. Poprostu niebieskie.

Jak zjadę z Gamma dla kanału niebieskiego to obraz robi się bardziej normalny, ale nie chcę ustawiać na oko, potrzebuję program, który powie mi jaką temperaturę barwową ma w danym momencie wyświetlacz, wtedy wszystko ustawię dokładniej.

Johanan
29-10-2013, 22:51
Kalibratorem tworząc profil do ustawień karty graficznej. Co w tym dziwnego? Nie mówimy o kalibracji sprzętowej monitora.

Przecież to kompletnie nic nie daje i jest w sumie tylko ratowaniem umarlaka.

To już lepiej pobawić się suwakami RGB w sterowniku karty graficznej, żeby dostosować ciepłotę, do swoich preferencji.

Strzelanie z kalibratorów do laptopów, to trochę jak polowanie z armaty na muchy.

deep
29-10-2013, 22:58
Daje nie daje, zależy od laptopa. W domu mam dwa i tak naprawdę to efekt hmm. Jeden ma 5000k i w miarę dał się ustawić a drugi 6500k ale nie obyło się bez gmerania wcześniej w RGB ustawieniach i na dodatek po kalibracji kolor czerwony ma trochę mało bitów :) Generalnie laptop do grafiki to kiepski pomysł (jest kilka które ujdą), monitor na IPS to inna bajka.

velaskez
29-10-2013, 23:00
Przecież to kompletnie nic nie daje i jest w sumie tylko ratowaniem umarlaka.

To już lepiej pobawić się suwakami RGB w sterowniku karty graficznej, żeby dostosować ciepłotę, do swoich preferencji.

Strzelanie z kalibratorów do laptopów, to trochę jak polowanie z armaty na muchy.

Chyba, że masz wbudowany w laptopie, to używasz :mrgreen:

Johanan
29-10-2013, 23:03
Właśnie do tego zmierzam, że skoro to nie są ekrany do grafiki, to szkoda sobie zawracać głowę z jakimś kalibrowaniem niekalibrowalnego :) .

A tło w wordzie można sobie przysłodzić bez dodatkowego sprzętu.

Chyba, że masz wbudowany w laptopie, to używasz :mrgreen:
To zupełnie inna bajka jest. ;)

Aeon88
29-10-2013, 23:08
Ludzie, nie kumacie. Matrycę DreamColor jest cholernie cięzko dostać do tego lapka. Do czasu kiedy wkońcu takową zakupię z odpowiednim inwerterem chciałbym używać laptopa chociaż do przeglądania zdjęć czy innych prostych prac. Na chwilę obecną nawet to jest nierealne, bo wszystko jest NIEBIESKIE. Rozumita? :) NIEBIESKIE. Nie ma lekkiego zafarbu, jest poprostu NIEBIESKIE.

Chcę ustawić tak składowe RGB żeby zjechać z temperaturą, im bliżej 6500k tym lepiej. Potrzebuję program który mi pokaże jaką temp ma ekran w danym momencie. Nikt czegoś takiego jeszcze nie napisał?

Powiedzcie mi chociaż, czy zjeżdżając ze składowymi RGB mam przesuwać jasność czy gammę? Bo dla każdego kanału mogę edytować zarówno gammę, jasność jak i kontrast.

Johanan
29-10-2013, 23:16
A fe Aeon88, chcesz gotowego przepisu, czy jak?

A nie łaska tak się troszkę pomęczyć samemu?

Każde z ustawień daje inny efekt, więc możliwości masz od pyty. :D

Aeon88
29-10-2013, 23:19
Nie szukam gotowego przepisu, poradników jak ustawić ekran w sieci jest masa, wiele przeczytałem i wiem jak to zrobić. Kwestia tylko że wszystko wtedy ustawia się na gały, więc lipnie. Jeśli jest jakiś program który mi powie jaką mam temp to pozwoli mi to dużo precyzyjniej ustawić ekran. Niestety wujek google mi nie pomógł znaleźć takiego programu, ale może któryś kolor-guru coś takiego gdzieś za pazuchą ma i może podlinkować...?

deep
29-10-2013, 23:27
masz dwa wyjścia, ustawiasz sobie lapka obok monitora od stacjonarnego skalibrowanego, wyświetlasz tu i tu to samo zdjęcie i gmerasz aż na alpku będzie w miarę podobnie, lub masz kalibrator który pokazuje ci aktualne odchyłki i gmerasz tak by te odchyłki były najmniejsze. Ja do takich celów stosuję eye one display 2 tylko nie z softem dedykowanym a innym (tylko teraz nie pamiętam nazwy)

Johanan
29-10-2013, 23:51
Aeon88, użyj f.lux-a, może być zabawnie. :mrgreen:

Jarkod
30-10-2013, 00:06
[...] bo wszystko jest NIEBIESKIE. Rozumita? :) NIEBIESKIE. Nie ma lekkiego zafarbu, jest poprostu NIEBIESKIE.

Jeśli wszystko rzeczywiście jest niebieskie, to ja raczej bym reklamował w sklepie lub u producenta, albo zwrócił i rozejrzał się za czymś innym. Nie spotkałem jeszcze monitora czy ekranu, który tak mocno przekłamywałby kolory i nie był zepsuty.

Kurtz
30-10-2013, 10:54
Jeśli wszystko rzeczywiście jest niebieskie, to ja raczej bym reklamował w sklepie lub u producenta, albo zwrócił i rozejrzał się za czymś innym. Nie spotkałem jeszcze monitora czy ekranu, który tak mocno przekłamywałby kolory i nie był zepsuty.

Widać mało pavulonów od HP miałeś... :P

GonzoG
30-10-2013, 11:41
Nie szukam gotowego przepisu, poradników jak ustawić ekran w sieci jest masa, wiele przeczytałem i wiem jak to zrobić. Kwestia tylko że wszystko wtedy ustawia się na gały, więc lipnie. Jeśli jest jakiś program który mi powie jaką mam temp to pozwoli mi to dużo precyzyjniej ustawić ekran. Niestety wujek google mi nie pomógł znaleźć takiego programu, ale może któryś kolor-guru coś takiego gdzieś za pazuchą ma i może podlinkować...?

Żaden program nie poda Ci jaką masz temp. barwową na monitorze. Jest to nie możliwe.
To jest możliwe tylko z kalibratorem.

GoOrange
30-10-2013, 14:06

Może po prostu nie wiesz jak to powinno wyglądać naprawdę? Różnice koloru w stosunku do skalibrowanego monitora, nie tylko najtańszych laptopów LED są dość drastyczne.

Aeon88
01-11-2013, 21:04
Widać mało pavulonów od HP miałeś... :P

Tyle, że ja mam EliteBooka, ale matryca i tak jest do bani. Jak to kosztowało kiedyś 8-10k pln to ja pierdziu, cieszę się że kupiłem to spooooro taniej.

Żaden program nie poda Ci jaką masz temp. barwową na monitorze. Jest to nie możliwe.
To jest możliwe tylko z kalibratorem.

Wreszcie jakiś konkret :P tak myślałem ale nie chciałem się dołować :D

Tak czy siak, ekran ogarnąłem na "gały". Niestety matryca (lp156wf1-tlf3 od LG) jest na tyle dupna, że ni ciula nie da jej się poprawnie ustawić, i albo mam skórę lekko rózową, albo lekko zieloną. Za cholerę nie można pozbyć się zafarbów jednocześnie.

Co do składowych RGB, zjeżdżałem każdy kanał Gammą, bo jak ustawiałem w dół jasnością, to miałem za bardzo kontrastowy ekran (pół rzeczy w grach miałem ciemne :D). Przy gammie zmienia mi się tylko kolorystyka, kontrast i jasność pozostają bez zmian, więc mniemam że dobrze uczyniłem :)

Tak czy siak, matryca w lapku za kupę kasy przy ustawieniach fabrycznych nadaje się NA ZŁOM! Dobrze, że można to choć trochę skorygować. Czekam na DreamColor na allegro. Pozdro!

Aeon88
01-11-2013, 22:48
PS. Obrazek dla ciekawskich:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/elitebook_1-2.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/laptop/elitebook_1.jpg)

Ekran po prawej to monitor zewnętrzny w miarę dobrze ustawiony (też na gały), to całe przesycenie, ciepłe barwy i nadmierny kontrast to efekt robienia zdjęcia telefonem. Popatrzcie jaka jest różnica między monitorem a laptopem - to jest przepaść. A teraz wyobraźcie sobie że to zdjęcie jest sztucznie przesycone i ocieplone (przez soft w telefonie) więc na żywo matryca w HP prezentuje się jeszcze gorzej (zimniej, bardziej niebiesko). Fajnie, nie? :)

PS#2 - to jest oczywiście ekran fabryczny, bez moich ustawień "na gały".

GonzoG
01-11-2013, 23:23
Jest jedna możliwość poprawy wyświetlania w laptopie - oddać komputer do kalibracji, a dokładniej to nazywa się to profilowaniem.
Bo raczej zakup kalibratora za ok 700 lub więcej nie jest opłacalny... (choć nie wiem ile kosztuje taka kalibracja w jakieś firmie.).

Aeon88
02-11-2013, 00:02
To jest zwykła TNka, tego się chyba nie da kalibrować. A z ciekawości, ile taka przyjemność kosztuje?

Lena&TheShadow
02-11-2013, 00:18
A próbowałeś takiego programu Samsung Natural Color Pro ?
Udało mi się za jego pomocą polepszyć do akceptowalnej jakość wyświetlanych kolorów moim laptopie.

http://www.edisk.cz/pl/download/13820/Samsung_NCPro_2.0.0.0.zip_33.24MB.html

Aeon88
02-11-2013, 22:05
Tak, ale ustawianie czerwonych zielonych i niebieskich kwadracików średnio mi wychodzi, ustawiony obraz dalej jest zimny. Bdb efekt uzyskałem ustawiając ekran na gały programem Gamma Panel patrząc na wzornik zdjęcia, tak aby kolory były jak najbardziej naturalne. Obecnie po ustawieniu składowych ekran jest zadowalająco poprawny, można cosik już na nim popracować. Pozdrawiam!