PDA

Zobacz pełną wersję : Szary fader na szerokim kącie?

Grim
27-10-2013, 14:12
Witam,
mam do Was pytanie, mam nadzieję, że piszę w odpowiednim dziale, ale do rzeczy.. trafiłem ostatnio na te zdjecia http://121clicks.com/photo-stories/beauty-of-omo-valley-by-ken-hermann
i pojawiła mi się pewna wątpliwość, podejrzewam, że Pan Ken Hermann używa do zrównoważenia ekspozycji filtra szarego jakiś fader, tyko ciekaw jestem z którym z faderów można fotografować na tak szerokim kącie jak on bez efektów ubocznych wyżej wymienionego typu filtra :) ? Bo posiadam jeden firmy LCW ale używam go do ogniskowej 90mm i fakt nie ma efektu (krzyża) który jest pokazywany na różnych forach, ale jak będzie na szerszym kącie, podejrzewam, że efekt ten się pojawi? No chyba, że Pan Ken wcale nie używa filtrów tylko w jakiś inny sposób skraca czas otwarcia migawki przy lampach z 1/200 na 1/1000 na przykład :) ktoś pomoże?

kazzi
27-10-2013, 14:36
Istnieją jeszcze zwykłe filtry szare o różnych stopniach przyciemnienia,które nie dają takiego efektu jak filtr złożony z dwóch polaryzatorów.Również współczesne lampy błyskowe
umożliwiają synchronizację nawet do 1/8000 s. więc osiągnięcie takiego przyciemnionego i rozmytego tła nie jest specjalnie trudne.

Grim
27-10-2013, 14:46
dzięki za odpowiedź, no to ja trochę sobie sam skomplikowałem :)
mógłbym prosić o rozwinięcie tematu synchronizacji lamp do 1/8000s jak się ma to do ceny? które modele mają takie cudo?

może lepiej sformułuję pytanie: jaki zestaw być musi (czyli aparat, lampa, wyzwalacz radiowy) aby taki czas udało się uzyskać :)? Bom domyślam się, że nie jest to takie proste, że jest to kwestia samego dobrego radia z takim czasem synchronizacji?
Przepraszam z góry za pytania, być może głupie, dla tych, którzy się znają, ale staram się to ogarnąć no :)

Grim
27-10-2013, 15:19
i jeszcze jedno..(przepraszam za spam) ja wiem, że są filtry szare "zwykłe" nie fader, tylko ciekaw byłem czy po prostu da się zrobić taką konfigurację np. obiektyw 24-70 + jakiś regulowany fader, żeby nie było "nierównomiernego stopnia zaciemnienia" :) na 24mm oczywiście

kazzi
27-10-2013, 20:26
Synchronizacja z ultra krótkimi czasami to nie jest nic nowego,chyba już w nikonie F90 i lampie sb25 z początków lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia była taka możliwość.
Nie chcę tu wymieniać,które modele posiadają taką możliwość bo poprostu nie znam specyfikacji wszystkich modeli,które Nikon wypyścił.W zasadzie to chyba tylko modele z oznaczeniem
czterocyfrowym nie mają tej funkcji,ale mogę się mylić.Podobnie jest z lampami błyskowymi,napewno ma taką funkcję SB 800.900.910.Nie wiem jak SB 700.Zasada działania takiego błysku
polega na emitowaniu przez lampę nie jednego,a serii błysków w czasie przebiegu migawki przed matrycą lub filmem.Im krótsza migawka tym więcej tych błysków,co w efekcie daje spadek
liczby szacunkowej lampy.Mam nadzieję,że wiesz jak działa migawka szczelinowa.
Problemy z wyzwalaniem lamp błyskowych przy tak krótkich czasach zaczynaja się gdy zechcemy skorzystać z radiowych wyzwalaczy.Nie wszystkie modele tych urządzeń potrafią sprostać
zadaniu,i tylko te z najwyższej półki to zapewniają.O lampach studyjnych może ktoś inny odpowie.
Na forum jest sporo wątków dotyczących tego zagadnienia więc nie powinieneś mieć problemów z poznaniem tematu.

Grim
28-10-2013, 09:44
bardzo cenne informacje - dziękuję :) na forum jeszcze poszperam na pewno, aby dowiedzieć się więcej, tyle tylko że mi się wydaje, że przy tych zdjęciach używane są filtry :) wiem, że z podobnej techniki korzystał Pan Łukasz Piech znany również na tym forum :) http://cdn.lukaszpiech.pl/wp-content/uploads/2013/09/bbb_N8G2831-Edit1-1350x900.jpg
strasznie chciałbym się dowiedzieć jak wyglądał setup szaryfiltr-jaki? +24mm chyba 24-70 :) pomoże ktoś?

pgaik
28-10-2013, 09:49
Zapytaj się Łukasza, nie gryzie (aż tak bardzo) ;)

Grim
28-10-2013, 09:51
pytałem :) może jeszcze odpisze, ale podkreślam, że bardzo mi zależy i z góry dziękuję :)

GonzoG
28-10-2013, 10:08
Nie widać tam użycie filtrów, a mocnej lampy studyjnej, albo wielu lamp reporterskich.

morzon
28-10-2013, 10:17
Nie widać tam użycie filtrów, a mocnej lampy studyjnej, albo wielu lamp reporterskich.

Też bym w to szedł. Zresztą do takich zdjęć nie trzeba nawet jakiejś bardzo mocnej lampy studyjnej - 600/800ws wystarczy. Do tego oczywiście odpowiednie wyzwalacze (synchronizujące z krótkim czasem - Pixel King lub YN-622).

Tak swoją drogą gość używa cyfrowego MF, nie wiem dokładnie jakie ma szkło, ale może coś z centralną migawką więc wtedy normalnie ma synchro do 1/500-1/1000 bez żadnych dodatkowych bajerów.

pgaik
28-10-2013, 11:30
Jak Ci Łukasz jednak nie odpowie to przeczytaj sobie jego warsztat w dcp
http://digitalcamerapolska.pl/warsztat/510-swiatlo-blyskowe-w-plenerze-mala-glebia-ostrosci-w-pelnym-sloncu
http://digitalcamerapolska.pl/warsztat/539-swiatlo-blyskowe-w-plenerze-fotografowanie-pod-slonce

Grim
28-10-2013, 13:58
jest nawet backstage :) widać jedną lampę z baterią plus spora octa,
http://vimeo.com/62153783
Patryku czy dobrze rozumiem, że z moją lampą czyli Visico VE-400 gdy dokupię dobry wyzwalacz np. Pixsel King będę mógł synchronizować z czasami do 1/8000 (to wszystko z nikonem d7k)? Szarymi filtrami się zasugerowałem bo efekt podobny do tego ze zdjęć Łukasza Piecha, u niego czytałem gdzieś, że filtry są używane :), nawet u Patryka( S4INT) na stronie widziałem bardzo interesującą estetykę też z filtrem szarym (chodzi o zdjęcie z drwalem) :)

Pgaik - czytałem, czytałem i analizowałem i bardzo sobie cenię :)

Tylko właśnie z tego artykułu mam to jedno najbardziej nurtujące mnie pytanie- jaki filtr szary do ogniskowej np. 24mm :D ? Czy ten szary fader (który zresztą mam firmy LCW jest do użytku tylko z długimi ogniskowymi typu 85mm czy praży na 24mm :)) ot takie pytanko :)

morzon
28-10-2013, 14:20
Patryku czy dobrze rozumiem, że z moją lampą czyli Visico VE-400 gdy dokupię dobry wyzwalacz np. Pixsel King będę mógł synchronizować z czasami do 1/8000 (to wszystko z nikonem d7k)? Szarymi filtrami się zasugerowałem bo efekt podobny do tego ze zdjęć Łukasza Piecha, u niego czytałem gdzieś, że filtry są używane :), nawet u Patryka( S4INT) na stronie widziałem bardzo interesującą estetykę też z filtrem szarym (chodzi o zdjęcie z drwalem) :)

Nie znam tej lampy, nie testowałem z nią takich wyzwalaczy. Zasadniczo chińczyki raczej dobrze działają z tymi wyzwalaczami i powinno śmigać. Takie wyzwalacze są lepsze od wszelkich filtrów, bo przede wszystkim nie masz nic na obiektywie (nic nie psuje jakości obiektywu, nie masz dodatkowej szyby na której może się zrobić flara), masz jasno w wizjerze, AF działa tak jak powinien i nie masz problemu z szerokim kątem...
Ja użyłem raz tego na sesji, ale foty robiłem ze statywu wtedy. No i nie było wtedy takich wyzwalaczy. Teraz mój Fader lezy w zasadzie w szafie i się kurzy - jedynie do filmowania go czasem używam.

Grim
28-10-2013, 14:54
rozumiem :) zgadzam się w pełni, lepiej obejść wszelkie filtry innymi sposobami i taki wyzwalacz rozwiązuje dużo problemów. Czyli wychodzi na to, że brak mi po prostu dobrego wyzwalacza (a to dobrze bo koszty nie są aż tak wielkie). Wolno mi spytać jakiego Ty S4INT używasz? :) i czy pisząc YN-622 masz na myśli ten http://fripers.pl/product_info.php/info/p3410_Wyzwalacz-radiowy-TTL-Yongnuo-622N-do-Nikon.html ? Otwierasz mi oczy :) tylko sprawdzić muszę, czy przy mojej lampce będzie wsparcie dla tak krótkich czasów :)

morzon
28-10-2013, 15:19
Tak, dokładnie te YN-622.
Używam Yongnuo i Pixel Kinga, tak się złożyło, że akurat mam jedne i drugie. Specjalnych różnic przy moim użytkowaniu nie stwierdziłem. Jak jesteś z Łodzi to podjedz sobie do Fripersa z lampą, może pozwolą Ci sprawdzić od razu i będziesz wiedział czy śmiga (imo na 90% będzie działać no ale...)

Grim
28-10-2013, 15:42
dziękuję! :)

Grim
28-10-2013, 20:30
Kupiłem już YN-622 i powiem, że działa super, o to mi chodziło, wielkie podziękowania dla S4INTa za rozwiązanie mojego problemu :)
S4INT- zastanawiałeś się jak to jest z tą podczerwienią, która się wyświetla przed nadajnikiem z tych YN, nie oślepia to modela, gdy ustawiasz np. ostrość na oczy:D? ba nie uszkodzi to wzroku?