Zobacz pełną wersję : Zmiana Body D3100... no właśnie na co??
Słuchajcie moi mili - Swojego D3100 posiadam już ponad 2 lata.... Chciałbym wymienić Body na nowsze , w grę wchodzi tylko DX nie myślę o FX z racji tego że nie chcę wymieniać 5 szkieł , które powoli skompletowałem....
D5100 - Dobra cena ,sprzęt ok...
D5200 - cena wyższa ale sprzęt nowszy... czy warto dokładać prawie 900zł do 5100?
D3200 - raczej chyba niewiele zmian oprócz ilość Mpx... (chyba).
D7100 - Cenowo zdecydowanie zbyt drogi...
Wszelkie sugestie mile widziane.... Dziękuję....
Za D5200 nie opłaca się dopłacać. Ja bym na Twoim miejscu rozważył zakup D7000 skoro D7100 za drogi. To już jest jednak inna bajka niż serie D3xxx czy D5xxx.
Chcesz wymienić sprzęt, a z jakiego powodu ?? Bo jeśli powodem jest to, że twój D3100 ma już 2 lata, to lepiej wymieć sposób myślenia niż aparat.
Jeśli powód jest inny, to powód wymiany powinien jasno mówić jaki będzie następny aparat.
Andrzej1974
27-10-2013, 13:26
Za D5200 nie opłaca się dopłacać. Ja bym na Twoim miejscu rozważył zakup D7000 skoro D7100 za drogi. To już jest jednak inna bajka niż serie D3xxx czy D5xxx.
Dokładnie. ;-)
Aparatami D7000/7100 będziesz robił mega kosmiczne zdjęcia a aparatami z serii D3xxx czy D5xxx nie zrobisz żadnego poprawnego zdjęcia. Te ostatnie w ogóle nie robią zdjęć. ;-)
incognitus
27-10-2013, 14:33
Ja również polecałbym D7000. Pozostałe wymienione przez Ciebie aparaty oprócz D7100 nie wnoszą zbyt wiele zmian.
D7000 to w znacznym stopniu technika ta, która potem trafiła do D5100, jednak D7000 daje Ci (patrząc na dane techniczne) wygodniejszy korpus, silnik w puszce i lepszą ergonomię, ponadto dużo większą baterię (prawie 2x) :) Obrazek wg mnie też lepszy w D7000
D3200 to zupełnie inna matryca, niż w D3100. Ja bym brał ten aparat z podanych.
Inna sprawa, że drugi raz nie wdepnąłbym w Nikona. :P
adriansocho
27-10-2013, 15:41
Ja również polecałbym D7000. Pozostałe wymienione przez Ciebie aparaty oprócz D7100 nie wnoszą zbyt wiele zmian.
E tam, D5x00 mają bardzo fajny odchylany ekranik:)
Jeżeli nie chcesz wymienić na D7100, to nie ma sensu w ogóle wymieniać. Zadaj sobie najpierw pytanie po co/dlaczego chcesz wymienić...
Dokładnie. ;-)
Aparatami D7000/7100 będziesz robił mega kosmiczne zdjęcia a aparatami z serii D3xxx czy D5xxx nie zrobisz żadnego poprawnego zdjęcia. Te ostatnie w ogóle nie robią zdjęć. ;-)
Chodziło mi o budowę i erognomie. A to jest inna bajka, bo obrazek dają pewnie bardzo zbliżony.
pioter m
27-10-2013, 17:24
D3200 to zupełnie inna matryca, niż w D3100. Ja bym brał ten aparat z podanych.
Inna sprawa, że drugi raz nie wdepnąłbym w Nikona. :P
I tylko matryca, dlatego dla mnie odpada w przedbiegach. D5200 ma przynajmniej unowocześnioną elektronikę.
incognitus
27-10-2013, 17:32
I tylko matryca, dlatego dla mnie odpada w przedbiegach. D5200 ma przynajmniej unowocześnioną elektronikę.
Na przykład Multi-CAM 4800DX :) które też jest w starszym D7000 :) a w pozostałych D3xxx i D5xxx tylko Multi-CAM 1000
CODER_BEST
27-10-2013, 17:32
D5100 i D7000
Matryca jest ta sama. Więc obrazek będzie taki sam ale jest też parę różnic wiadomo ergonomia dodatkowy ekranik na górze silnik w puszcze. Ale jeśli piszesz, że masz 5 szkieł to wszystkie są AF-S więc chyba do D7000 nie będą pasowały skoro mają silnik??? Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Między D3100 a D5100 różnica będzie ale pytanie czy naprawdę jej potrzebujesz :)
Ale jeśli piszesz, że masz 5 szkieł to wszystkie są AF-S więc chyba do D7000 nie będą pasowały skoro mają silnik??? Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Jak najbardziej będą pasowały!! Silnik w body pozwala cieszyć się AF w obiektywach bez własnego silnika i nie powoduje że nie można korzystać ze szkieł które takowy silnik mają.
incognitus
27-10-2013, 19:21
D5100 i D7000
Matryca jest ta sama. Więc obrazek będzie taki sam ale jest też parę różnic wiadomo ergonomia dodatkowy ekranik na górze silnik w puszcze. Ale jeśli piszesz, że masz 5 szkieł to wszystkie są AF-S więc chyba do D7000 nie będą pasowały skoro mają silnik??? Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Między D3100 a D5100 różnica będzie ale pytanie czy naprawdę jej potrzebujesz :)
Silnik w korpusie to tylko dodatkowy bonus, dający dużo większe możliwości wyboru obiektywów. Na pewno lepiej jest mieć silnik w puszcze niż go nie mieć :)
Andrzej1974
27-10-2013, 19:56
D7000 to w znacznym stopniu technika ta, która potem trafiła do D5100, jednak D7000 daje Ci (patrząc na dane techniczne) wygodniejszy korpus, silnik w puszce i lepszą ergonomię, ponadto dużo większą baterię (prawie 2x) :) Obrazek wg mnie też lepszy w D7000
W porównaniu do jakiego modelu Nikona wg cb ten obrazek jest lepszy?
incognitus
27-10-2013, 20:15
W porównaniu do jakiego modelu Nikona wg cb ten obrazek jest lepszy?
Miałem na myśli D7000 w porównianiu do D5100, choć oczywiscie to subiektywne odczucie.
Miałem na myśli D7000 w porównianiu do D5100, choć oczywiscie to subiektywne odczucie.
A możesz powiedzieć jak może być gorszy obrazek z tej samej matrycy i lepszych algorytmów przetwarzania obrazu ??
Nawet subiektywnie jest to niemożliwe, bo D5100 nie jest wstanie dać gorszego obrazka. Daje taki sam lub lepszy.
Przecież pod obudową D5100 siedzi dokładnie to samo co w D7000, a dodatkowo ma lepszy soft.
incognitus
27-10-2013, 20:27
A możesz powiedzieć jak może być gorszy obrazek z tej samej matrycy i lepszych algorytmów przetwarzania obrazu ??
Nawet subiektywnie jest to niemożliwe, bo D5100 nie jest wstanie dać gorszego obrazka. Daje taki sam lub lepszy.
Przecież pod obudową D5100 siedzi dokładnie to samo co w D7000, a dodatkowo ma lepszy soft.
No to może nie mam racji, nie miałem obu aparatów w ręku jednocześnie, nie miałem do porównania jednakowych kadrów. Zrobiłem z 50 zdjęć D5100 i byłem zadowolony z obrazka, innym razem zrobiłem z 50 zdjęć z D7000 i byłem nieco bardziej zadowolony. Może kwestia innych ustawień wyostrzania czy odszumiania :)
Subiektywne odczucia polegają na tym, że jednym podoba się co innego, a innym co innego ;) Niektórzy uważają, że obrazek z CCD dawał lepsze kolory niż z CMOSa, a inni odwrotnie.
Andrzej1974
28-10-2013, 05:34
No to może nie mam racji, nie miałem obu aparatów w ręku jednocześnie, nie miałem do porównania jednakowych kadrów. Zrobiłem z 50 zdjęć D5100 i byłem zadowolony z obrazka, innym razem zrobiłem z 50 zdjęć z D7000 i byłem nieco bardziej zadowolony. Może kwestia innych ustawień wyostrzania czy odszumiania :)
Subiektywne odczucia polegają na tym, że jednym podoba się co innego, a innym co innego ;) Niektórzy uważają, że obrazek z CCD dawał lepsze kolory niż z CMOSa, a inni odwrotnie.
Hmm... dla mnie to raczej jakiś bliżej nieokreślony "uraz" do D5100 a nie subiektywne odczucie.... ;-)
W końcu nie może być tak, aby puszka "gorsza" i znacznie tańsza (o "beznadziejnej ergonomii" D5100 nawet nie wspomnę - wiele legend na ten temat można przeczytać w innych tematach na forum) dawała lepszy obrazek od tej "wypasionej", droższej i znacznie bardziej "pro", jaką jest D7000. Nieprawdaż? ;-)
Hmm... dla mnie to raczej jakiś bliżej nieokreślony "uraz" do D5100 a nie subiektywne odczucie.... ;-)
W końcu nie może być tak, aby puszka "gorsza" i znacznie tańsza (o "beznadziejnej ergonomii" D5100 nawet nie wspomnę - wiele legend na ten temat można przeczytać w innych tematach na forum) dawała lepszy obrazek od tej "wypasionej", droższej i znacznie bardziej "pro", jaką jest D7000. Nieprawdaż? ;-)
Ta sama matryca zastosowana w kilku modelach nie oznacza że obrazek będzie dokładnie taki sam.
Na ogół jest tak że nową matrycę producent najpierw zastosuje w modelu wyższym a po pewnym czasie zastosuje ją w modelu niższym.
Tak było kiedyś w przypadku D300, D90, D5000, te modele miały podobno tą samą matrycę.
Tak samo jest w przypadku D7000, D5100, matryca ta sama, ale obrazek już nie koniecznie, mam ty na myśli jpg-i prosto z puszki.
Wystarczy zastosować inny filtr dolnoprzepustowy, np. słabszy, zmienić algorytmy w oprogramowaniu i końcowy efekt może być inny.
Ponieważ nie mam porównania do D7000 nie wiem jak duże są różnice w obrazku z tych modeli, ale według testów które czytałem D5100 daje minimalnie lepszej jakości obrazek w stosunku do D7000.
Ponieważ znaczna część posiadaczy lustrzanek serii d3xxx, d5xxx nigdy nie robi w Rawach takie podejście producenta ma sens.
skarcity
28-10-2013, 09:51
jednak może...
w temacie wątku, to uważam, że warto zmienić D3100 nawet na D5100. Różnice między tymi aparatami są dość istotne, a różnica w cenie to kilka stówek: rozdzielczość panelu LCD, troszkę większy wizjer, możliwość zmiany parametrów o 1/3EV, obsługa pilota, lepsze ISO czy odchylany panel.
Oczywiście najlepiej kupić D7100, ale to już kwestia budżetu.
pozdrawiam
Dziękuje wszystkim za sugestię , nie mam jakiś bardzo mega ważnych powodów żeby zmieniać Body ale:
- wartości ISO w D3100 mocno "skaczą" , 800 -> 1600 -> 3200... (np w D5100 można precyzyjniej ustawić)
- Obsługa pilota
- Odrobinkę większe Body i Wizjer...
- Grip z kabelkiem do pionowych zdjęć (niestety 5100 i 5200 też tak mają)
- Wiadomo że co 2 lata nie będę wymieniał body ale będzie nowy więc mam ponownie 24 miesięcy Gwarancji...
Nie mam określonego czasu ani ewidentnych powodów do zmiany D3100 , założyłem ten wątek ponieważ dużo dzieje się ostatnio na rynku , wychodzi dość dużo nowych Body i rotacja modelowa jest szybsza niż kiedyś...
Z tego co zdążyłem wyczytać to D5200 ma poważne wady (pixele , olej itd..) , nie wiem czy odpuścić jeszcze trochę czasu ,aż na rynku pojawią się następcy D7100 ,D5200 i D3200 , wtedy modele poprzednie zjadą z ceny...
Najlepszą opcją chyba pozostanie odczekanie jeszcze na następce modelu D7100 aż ten spadnie z ceny i dopiero wymiana...
Tak sobie czytam i czytam i wychodzi na to, że jakiś nienormalny jestem, bo wybrałem D5200 ;)
Również polecam D7000 lub D7100. Masz już wiele szkiełek i rozumiem że dużo fotografujesz, więc chyba jednak lepiej dołożyc nieco wiecej do bardziej profesjonalnego korpusu i cieszyc się z wiekszej ilości zaawansowanych funkcji, chociażby z lepszej ergonomii, górnego wyświelacza, przycisków funkcyjnych itd. Po prostu poczuć różnicę w codziennej pracy z aparatem.
Każdy ma swoje przyzwyczajenia. Dla mnie np. nie bez znaczenia jest taki szczegół jak wielkość obrazu w wizjerze. Obraz jest dużo większy w modelach typu D90, D7000, D7100... niż D3100 (D3200), czy D5100 (D5200). Wybierając kolejny korpus, na pewno bedę zwracał uwagę na ten element ergonomii.
Z tego co zdążyłem wyczytać to D5200 ma poważne wady (pixele , olej itd..) , nie wiem czy odpuścić jeszcze trochę czasu ,aż na rynku pojawią się następcy D7100 ,D5200 i D3200 , wtedy modele poprzednie zjadą z ceny...
Najlepszą opcją chyba pozostanie odczekanie jeszcze na następce modelu D7100 aż ten spadnie z ceny i dopiero wymiana...
Moim zdaniem, jeżeli nic Cię nie goni ze zmianą body i nie czujesz że sprzęt Cię ogranicza, to ostatnie zdanie jest dosyć dobrym podejściem do sprawy.
D5100 bedzie dobrym wyborem a D7000 jeszcze lepszym jezeli ergonomia ma dla Ciebie znaczenie (wizjer, ustawienia do zmiany bez odrywania oka od wizjera itp.)
knopers1
30-10-2013, 17:39
Mam pytanko co do tego d5100. Czy lampa blyskowa dziala takze w tym d5100 do 1/200 sek ???
Mam d3100 i niestety nie moge dopalic sobie lampa robiac np. foty pod slonce gdyz czasy przewaznie sa krutsze od 1/200 sek!
Denerwuje mnie to troche... Rozumiem ze pomiaru swiatla z szklankami bez CPU takze nie ma ???
Mam pytanko co do tego d5100. Czy lampa blyskowa dziala takze w tym d5100 do 1/200 sek ???
Mam d3100 i niestety nie moge dopalic sobie lampa robiac np. foty pod slonce gdyz czasy przewaznie sa krutsze od 1/200 sek!
Niestety, w D5100 jest dokładnie tak samo, 1/200, brak trybu FP.
Jednak mój D3100 pozostanie ze mną jeszcze jakiś czas , następnym korpusem będzie D7100...
Nie mam ciśnienia na szybką zmianę , poczekam aż D7100 spadnie ze swojej ceny....
Przede wszystkim kusi mnie ergonomia (wielkość) Body + Grip bez kabelka i śrubokręt w puszce...
Mimo tego że mam wszystkie szkła z SWM to kusi mnie zakup jakiegoś starszego dobrego szkiełka lub szkiełek :-) ...