Zobacz pełną wersję : Jaka lampa do samyang 8mm CS II?
schriker
27-10-2013, 08:54
Cześć, czy zakup lampy takiej jak np. Nikon SB-800 zniweluje problem winietowania, które powstaje podczas używania wbudowanej lampy w aparat?
Przykładowe zdjęcie: http://www.oxygendesign.pl/DSC_1884.jpg
Na zdjęciu widać cień rzucany przez obiektyw i interesuje mnie to czy z lampą dopinaną nie będzie tego problemu?
adriansocho
27-10-2013, 09:46
Nie będzie, tym bardziej, jeżeli lampę odepniesz od aparatu i będziesz wyzwalać zdalnie.
schriker
27-10-2013, 10:00
Głównie chodzi mi o to czy korzystając z niej na sankach w aparacie uniknę tego efektu?
A przy okazji czy SB-700 lub SB-800 spełnią moje oczekiwania tzn.:
Z lampy chciałbym korzystać głównie na sankach, czasem wyzwolić ją za pomocą lampy wbudowanej (D3100), i czy jest możliwość, którejś z nich postawić na statywie SLIK PRO 330DX? Jest jakaś opcja przymocowania ich do szybkozłączki?
[I]A przy okazji czy SB-700 lub SB-800 spełnią moje oczekiwania tzn.:
Z lampy chciałbym korzystać głównie na sankach, czasem wyzwolić ją za pomocą lampy wbudowanej (D3100), i czy jest możliwość, którejś z nich postawić na statywie SLIK PRO 330DX? Jest jakaś opcja przymocowania ich do szybkozłączki?
Ja swoją przykręcam za pomocą stopki do statywu i błyskam z wbudowanej (chociaż lepiej byłoby kupić osobny statyw oświetleniowy), ale ten sposób jest dobry jak nie potrzebujesz aby aparat był na statywie.
Nie ma możliwości, żeby pojedyncza lampa oświetliła równomiernie scenę o rozpiętości 180stopni.
adriansocho
27-10-2013, 10:51
Nie ma możliwości, żeby pojedyncza lampa oświetliła równomiernie scenę o rozpiętości 180stopni.
Nie oświetli, ale przynajmniej wypełni środek kadru oraz nie będzie cienia od obiektywu. Zresztą, za kilka dni odzyskam swoją Sigmę 10-20 i sprawdzę, jest znacznie ciaśniejsza niż fiszaj, ale będzie jakieś odniesienie. D3100 nie posiada wyzwalacza CLS, więc zdalne wyzwalanie będzie albo za pomocą kabla, albo sterownika mocowanego w miejscu lampy, lub też w trybie manualnym za pomocą fotoceli podpiętej do lampy.
schriker
27-10-2013, 11:04
Biorę to pod uwagę - chodzi mi głównie o lepsze doświetlenie środka kadru i cień po obiektywie.
Nie oświetli, ale przynajmniej wypełni środek kadru oraz nie będzie cienia od obiektywu. Zresztą, za kilka dni odzyskam swoją Sigmę 10-20 i sprawdzę, jest znacznie ciaśniejsza niż fiszaj, ale będzie jakieś odniesienie. D3100 nie posiada wyzwalacza CLS, więc zdalne wyzwalanie będzie albo za pomocą kabla, albo sterownika mocowanego w miejscu lampy, lub też w trybie manualnym za pomocą fotoceli podpiętej do lampy.
Rozumiem, że np. SB-700 będę mógł wyzwolić lampą z D3100 w trybie M?
Jak to nie ma lampy, która w oświetli kadr do fisha...
A to >>LINK<< (http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,17818s,490d) albo to >>LINK<< (http://www.qtm.com/index.php/products/qflash/trio-shoe-mounted-flash)
schriker
27-10-2013, 13:09
Ok, dzięki wszystkim za zainteresowanie, a jaki zestaw jest godny polecenia tak do 1000zł tj. Lampa+Wyzwalacz Radiowy do nikonaD3100? Tak abym mógłbym lampą oświetlić kadr ze statywu w trybie automatycznym?
schriker
27-10-2013, 15:30
Np. Taki zestaw: Yongnuo YN-565EX Speedlite Nikon + Yongnuo YN-622 Wyzwalacz Lamp Nikon iTTL TTL? Warto?
Np. Taki zestaw: Yongnuo YN-565EX Speedlite Nikon + Yongnuo YN-622 Wyzwalacz Lamp Nikon iTTL TTL? Warto?
Warto jak będziesz używał lampy jako zdalnej TTL. Jak nie, to nie warto.
schriker
27-10-2013, 20:21
Warto jak będziesz używał lampy jako zdalnej TTL. Jak nie, to nie warto.
TTL myślę, że się przyda chodzi głównie o łatwość w początkowym korzystaniu z lampy. A jak ze stosunkiem cena/jakoś wymienionej lampy i wyzwalacza? W tej cenie (do 1000zł) są dobrym wyborem czy coś innego?
Bardzo Dobry wybór jeżeli chcesz odpalić lampy w ttl...
Pozdro
TTL myślę, że się przyda chodzi głównie o łatwość w początkowym korzystaniu z lampy. A jak ze stosunkiem cena/jakoś wymienionej lampy i wyzwalacza? W tej cenie (do 1000zł) są dobrym wyborem czy coś innego?
Ja nie piszę o TTL na aparacie, a zdalnie - lampa poza aparatem i wyzwalana za pomocą YN622.
A jak z jakością - w systemie Nikona nic nie można równać do lamp Nikona. Wszystkie inne mają różne problemy z poprawnym działaniem, ale podstawowe funkcje TTL działają w miarę poprawnie.
Stosunek cena jakość - trochę pozostawia do życzenia. Metz 52 AF-1 jest nie wiele droższy a ma dodatkowo autoFP (czyli YN-568EX) i CLS master, który będzie dopiero w YN-568EX II.
A co do wyzwalacza YN622 - największym minusem jest brak możliwości aktualizacji softu (jedynie serwis, o ile w ogóle to możliwe), a wiadomo że ma błędy.
W ogólnym użytkowaniu raczej sprawdza się w miarę poprawnie.
schriker
28-10-2013, 08:38
Ja nie piszę o TTL na aparacie, a zdalnie - lampa poza aparatem i wyzwalana za pomocą YN622.
Trochę się pogubiłem: To nie jest tak, że jeśli wyzwalacz i lampa mają funkcję TTL to mogę je wyzwalać zdalnie i nie martwić się o ustawienia lampy?
A jak z jakością - w systemie Nikona nic nie można równać do lamp Nikona. Wszystkie inne mają różne problemy z poprawnym działaniem, ale podstawowe funkcje TTL działają w miarę poprawnie.
Stosunek cena jakość - trochę pozostawia do życzenia. Metz 52 AF-1 jest nie wiele droższy a ma dodatkowo autoFP (czyli YN-568EX) i CLS master, który będzie dopiero w YN-568EX II.
W Metz 52 AF-1 odstrasza mnie dotykowy ekran, czy jest jeszcze jakaś w tym przedziale cenowym jednak z fizycznymi przyciskami? Z systemowych w tej cenie mogę wyrwać jedynie używane SB-700 ale trochę martwię się, że może być już trochę zużyta.
Trochę się pogubiłem: To nie jest tak, że jeśli wyzwalacz i lampa mają funkcję TTL to mogę je wyzwalać zdalnie i nie martwić się o ustawienia lampy?
Możesz używać bez problemów, ale o nie martwienie się o ustawienia zapomnij. Lustrzanka to nie "idotcamera" i zawsze trzeba się martwić o ustawienia.
A jak chcesz o nich całkowicie zapomnieć, to nie ma sensu bawić się lustrzanką.
W Metz 52 AF-1 odstrasza mnie dotykowy ekran, czy jest jeszcze jakaś w tym przedziale cenowym jednak z fizycznymi przyciskami? Z systemowych w tej cenie mogę wyrwać jedynie używane SB-700 ale trochę martwię się, że może być już trochę zużyta.
Z nowych Metzów nie ma. Możesz próbować dostać uzywanego 50 AF-1, ale ten nie ma CLS master.
schriker
28-10-2013, 11:09
Jestem praktycznie zdecydowany na Yongnuo YN-565EX, jeszcze jedno pytanie czy z tą lampą będę miał możliwość wykonania zdjęć seryjnych?
Jestem praktycznie zdecydowany na Yongnuo YN-565EX, jeszcze jedno pytanie czy z tą lampą będę miał możliwość wykonania zdjęć seryjnych?
I tak i nie. Wszystko zależy od mocy błysku.
schriker
04-11-2013, 10:49
Ok. Stałem się posiadaczem takiego zestawu:
Yongnuo YN-565EX Speedlite Nikon + Yongnuo YN-RF 603 Wyzwalacz Lamp
Potwierdzam, że z tą lampą na zdjęciach nie ma cienia pozostawianego przez obiektyw :) Poza tym wszystko fajnie ze sobą współpracuje. Mam tylko jeden problem - lampa nie wydaje sygnałów dźwiękowych? Tzn. jest taki cichy dźwięk po włączeniu lampy, ale np. nie ma sygnałów po błysku. W opcjach jest ustawione na ON. Nie wiem czy to tak ma działać czy coś jest nie tak.
Jak nie krzyczy to jeszcze lepiej... :)
Mozesz podać gdzie kupiłeś zestaw ?
Pozdro...
schriker
04-11-2013, 14:36
Jak nie krzyczy to jeszcze lepiej... :)
Mozesz podać gdzie kupiłeś zestaw ?
Pozdro...
Wszystko razem z akumulatorkami i ładowarką (Sanyo Eneloop) zamawiałem u tego sprzedawcy na allegro: http://allegro.pl/sklep/9934852_phu-chawison bardzo szybka wysyłka i dobry kontakt.