PDA

Zobacz pełną wersję : Brak obrazu po DVI na Eizo.

Kolekcjoner
24-10-2013, 23:30
Mam nadzieję że piszę w dobrym dziale :).

Czy ktoś z Was spotkał się z problemem braku obrazu po podłączeniu sygnału do złącza DVI monitora Eizo?

Monitor to FlexScan 2233 (mam nadzieję że nie pokręciłem symbolu). Źródłem obrazu był cyfrowy mikser wizyjny.

Johanan
24-10-2013, 23:47
Brak HDCP?

Johanan
25-10-2013, 10:00
Wyimek z manuala monitora:

"HDCP (high-bandwidth digital Content Protection)
Standard szyfrowania zabezpieczonego cyfrowo sygnału audio-wizualnego. Szyfrowanie odbywa się w urzą-
dzeniu wyjściowym, a deszyfrowanie – w urządzeniu odtwarzającym. Sygnał przesyłany jest poprzez interfejs
DVI w postaci zakodowanej.
Możliwe jest w ten sposób przesyłanie dowolnego cyfrowego sygnału pod warunkiem, że oba połączone
urządzenia są w pełni zgodne ze standardem HDCP."

strona 45 instrukcji monitora

Kolekcjoner
25-10-2013, 13:16
Czyli jako monitora podglądowego nie ma szans go użyć?
A po DP też nie pójdzie?

Johanan
25-10-2013, 13:41
Monitor jest jak najbardziej w porządku, tylko zgodnie z ostatnim wersem cytatu z poprzedniego posta, obydwa spięte kablem DVI-D urządzenia muszą być zgodne ze standardem HDCP, bo inaczej nie mają prawa się porozumieć.

Kolekcjoner
25-10-2013, 14:23
Wiem że jest w porządku. Chodziło mi o użycie w tym zastosowaniu.

Johanan
25-10-2013, 14:41
Wiem że jest w porządku. Chodziło mi o użycie w tym zastosowaniu.

Skoro gniazdo DVI-D w monitorze, obsługuje HDCP, to i użycie multimedialne jest możliwe, tyle że to musi dotyczyć zarówno urządzenia, które ma przesłać obraz na monitor, jak i samego monitora.

Nie wiem co Ty tam podpinasz kablem DVI pod ten monitor?

Kolekcjoner
25-10-2013, 19:29
Pisałem - mikser video. Z innymi monitorami czy TV działa bez problemu.

Johanan
25-10-2013, 21:39
HDCP w mikserach video, to nie jest norma, niestety.
Sprawdź w manualu urządzenia, albo podaj producenta i model, to sam sprawdzę.

Kolekcjoner
26-10-2013, 12:14
Żaden problem to sprawdzić tylko to nadal nie posuwa to sprawy naprzód - czyli jak zmusić ten monitor do pracy z tym mikserem - nie chce mi się wozić za każdym razem TV.

Johanan
26-10-2013, 12:22
Mikser MUSI i jest to absolutnie warunek sine qua non, mieć obsługę standardu HDCP, bez tego nie ruszysz ani na krok.

ps. Istnieją rozwiązania zastępcze: http://ihdmi.pl/ ale nietanie, dlatego musisz dobrze sprawdzić specyfikację miksera.

Kolekcjoner
26-10-2013, 12:34
Z innymi monitorami działa więc jakoś ruszam ;).
Nic zrodził mi się jeszcze jeden pomysł ale muszę coś sprawdzić żeby im pomóc.

BTW: fajnie jak się okaże że z tych monitorów nie będzie dało się korzystać - o ile wiem kupili w tym MDK takich dwa i to tylko do tego celu :D.