PDA

Zobacz pełną wersję : panorama kołowa ślubna planetka

ciepol
24-10-2013, 22:21
Od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem zrobienia takiej planetki na plenerze ślubnym.Kiedyś tu na forum widziałem takie zdjęcie i bardzo mi się spodobało.Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Dla chcących po eksperymentować przygotowałem instrukcję którą jest dostępna tu (zobacz instrukcje) (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.432972296812557.1073741901.116215598488230&type=3)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/20/9vjl.jpg/)

popi
25-10-2013, 09:04
Bardzo fajny efekt, muszę spróbować tak z psiakami na wystawie :)

marekb
25-10-2013, 09:15
Wy w tej Warszawie to macie fajnie ;)

shaolin
25-10-2013, 09:30
Co to za turbobieda na srodku? Pomysl niezly (chociaz juz gdzies widzialem planetki slubniakowe) ale wykonanie slabe, do tego niebo troche ziarniste.

pgaik
25-10-2013, 09:32
Dokładnie, popracuj nad wykonaniem i przy takich panoramach lepiej wybierać np trawę.

rul3z
25-10-2013, 09:41
a mnie się podoba. Kojarzy mi się z widoczkiem kuli ziemskiej, a której stoi MP

ciepol
25-10-2013, 11:57
Dzięki panowie za wypowiedź i chłodne spojrzenie -najgorzej jest z tym uzupełnieniem brakujących elementów.A ponieważ jest to moja druga taka praca o wiele lepsza od pierwszej ale jak się okazuję jeszcze nie idealna,to patrze na nią z dużym uśmiechem i wybaczam sobie wspomniane niedociągnięcia( przynajmniej dziś ). Myślę że z kolejną będzie coraz lepiej. Do luźnych przemyśleń dodam że lepiej jest robić ujęcie z dolnej perspektywy oraz by młodzi nie byli tak powyginani to warto zapożyczyć ich z normalnego zdjęcia.

shaolin
25-10-2013, 12:10
Na razie poczytaj o punkcie wezlowym (nodal point) bo oprocz bledow ze sciagnietym srodkiem to masz zle sklejona panorame (co widac po liniach na podlodze, sa poszarpane).

sokolnik
25-10-2013, 23:07
też się bawiłem w takie coś. Nie jest to takie proste jak się wydaje. Widać błędy. Dla planeta nie do zaakceptowania.

genghiskhan
25-10-2013, 23:27
a mnie się podoba. Kojarzy mi się z widoczkiem kuli ziemskiej, a której stoi MP
serio? w życiu bym na to nie wpadł

Osobiście nie rozumiem takiego typu udziwniania fotografii....zamiast zrobić jeden dobry portret Młodej Pary to robi się kilkanaście durnych zdjęć czy też wynalazków jak ten. Po co? Czy jest to fajne? Serio?

rul3z
26-10-2013, 12:53

Osobiście nie rozumiem takiego typu udziwniania fotografii....zamiast zrobić jeden dobry portret Młodej Pary to robi się kilkanaście durnych zdjęć czy też wynalazków jak ten. Po co? Czy jest to fajne? Serio?

Jak to po co? Durne zdjęcia, wynalazki? ... Wyluzuj kolego!
Jak lubisz szablonowe strzały to tłucz ile wlezie, ale nie demotywuj ludzi, którzy szukają czegoś nowego, czegoś co będzie dawało nowe doznania w odbiorze fotografii.

pavel_9
26-10-2013, 15:26
dobra fota, przy okazji pozyteczny tutek ;)
a niepochlebnych opinii nie rozumiem...

ciepol
26-10-2013, 20:02
Na razie poczytaj o punkcie wezlowym (nodal point) bo oprocz bledow ze sciagnietym srodkiem to masz zle sklejona panorame (co widac po liniach na podlodze, sa poszarpane).

Dzięki za info w sprawie nodal point.Cały sęk w tym że robiłem to z ręki i stąd takie kwiatki.Specjalna głowica już na oku myślę że z każdą kolejną będzie lepiej.

No widzisz ja nie ograniczam się do portretów,wychodzę po za ramy.To co robię jest odzwierciedleniem tego czego sam bym oczekiwał od fotografa.Już kiedyś wspominałem że Twój styl różni się od mojego. Ja na zdjęciu lubię takie udziwnienia ,mocne kontrasty szumy i zabrudzenia.Planetki (taki typ fotografii ślubnej ),serio mi się podoba :)

shaolin
27-10-2013, 11:38
Robilem z reki takie rzeczy 6-7 lat temu i nie mialem problemow, zeby rowno sie skleilo, ot wystarczy pocwiczyc ;) Z glowica bedzie na pewno latwiej ;)

witold68
27-10-2013, 13:21

...popieram, też nie rozumiem takich zdjęć, "szukanie efektów na siłę"...zamiast robić po prostu świetne zdjęcia..

rul3z
28-10-2013, 10:18
na jaką siłę? Kolega szuka, próbuje, testuje, warsztat szlifuje, a Ty mu, że robi zdjęcia na siłę?

fotofilmkowalik
28-10-2013, 16:23
Witam, efekt fajny, ale do mnie nie trafiają takie zdjęcia. Pozdrawiam