Zobacz pełną wersję : DX 3 szkła bez afs co wybrać?
Jakub365
24-10-2013, 18:05
Witam, planuję zakup 3 obiektywów do fotografowania ludzi w plenerze i tu przymierzam się do zakupu nikkor 85/1.8, natomiast w małym studio(pokój) szerszego i tu skłaniam się ku nikkor 35 lub 50mm, co prawda 50 tańsza, ale miażdżącej różnicy nie ma, oraz 3 obiektyw na kotlety T17-50 bez VC. Chwilowo stać mnie na 2 szt.za jakiś czas dokupię kolejny, więc co wybrać najpierw? Czy tamron sprawdzi się też w studio? bo jeśli tak kupiłbym go oraz 85mm, jeśli nie to może 35 oraz 85? a może jakaś inna konfiguracja?
Jakie masz teraz obiektywy? Dlaczego koniecznie bez AF-S? 35mm planujesz f/1.8G? Ona jest AF-S.
Jakub365
24-10-2013, 19:49
teraz mam 18-105, ale chcę go sprzedać i kupić ww. Bez afs dlatego, bo są tańsze niż te z wbudowanym silnikiem. Chyba, że mylę afs z czymś innym? np. chcę taki http://allegro.pl/nikon-af-nikkor-50mm-1-8-d-idealny-stan-i3641755045.html zamiast kupować droższy http://allegro.pl/obiektyw-nikon-50mm-f-1-8g-nikkor-i3654970000.html :)
Niekoniecznie są droższe, 35/1.8G AFS jest tańsza i ostrzejsza od 35/2 AFD. W przypadku 50tek które podlinkowałeś, różnica w jakości obrazka na pełnych otworach jest jeszcze większa na korzyść nowszej wersji oczywiście. o pewności autofokusa nie wspominając. Pomyśl jednak o zakupie wersji z AFS, nie jest to znowu wielki majątek
Na DX 35mm tylko w wersji AF-S 35/1.8G.
50mm też raczej AF-S 50/1.8G. Cena nie zabija, a obrazek zdecydowanie lepszy. Chodzi głównie o kontrast na małych przysłonach.
W obiektywach 85mm jest dużo większa różnica. Używany 85/1.8D można kupić za 1000 zł i jest sporo ofert. Wersja AF-S kosztuje co najmniej 600 zł więcej.
Jakub365
26-10-2013, 01:14
A jak wypada canonowska 50 1.8 z nikkorem 50 1.8g? Czy to raczej szklo porownywane do N 1.8D?
A jak wypada canonowska 50 1.8 z nikkorem 50 1.8g? Czy to raczej szklo porownywane do N 1.8D?
C 50/1.8 II czy pierwsza wersja ??
bo jak II - to sam plastik. Wiele osób narzeka na wytrzymałość tego obiektywu. Znajomemu po pół roku soczewki złapały luzy, które praktycznie uniemożliwiały jego używanie, serwis stwierdził, że to normalne luzy w tej klasie obiektywu.
Tak się składa, że nie można tego obiektywu porównać do żadnego z nikonowskich.
N50/1.8 D - obiektyw metalowy i soczewki szklane. Jakościowo przy pełnych dziurach trochę gorszy od Canona, ale za to będzie działał przez lata, a nie dni.
N50/1.8G - obudowa plastikowa, ale soczewki to szkło. Optycznie jedno z najlepszych szkieł 50/1.8
N50/1.8 D - obiektyw metalowy i soczewki szklane
Metalowy jest tylko bagnet i śrubki w nim - generalnie obudowa to plastik i ten obiektyw to dość delikatna konstrukcja - ale soczewki faktycznie ma szklane:) całkiem niezłe zresztą bo szkło jest dobre optycznie po lekkim przymknięciu. Zresztą na 1.8 też jest akceptowalny - przynajmniej dla mnie.
35mm jest świetne pod DX. Długo używałem D200 z AF-S 35/1.8G. Jest bardzo ostry od pełnej dziury, po przymknięciu istna żyleta. Ma metalowy bagnet, przy nim uszczelkę, korpus obiektywu jest plastikowy ale dobrze spasowany, nic nie trzeszczy. Kolejna zaleta - waga. Nie czujesz że masz podpięte szkło pod body. Najlepsza jest cena - używkę kupisz za okolice 550-600zł w stanie idealnym. Ja swojego rocznego kupiłem za 600zł. D200 już nie mam, ale za to wspaniale mi się pracuje z nim na FX, nie można tylko przymykać powyżej 4 bo brzegi robią się czarne. Do F4 daje wspaniałe efekty, jest naprawdę rewelacyjny. Nic lepszego za tą kasę nie znajdziesz.
Jakub365
30-10-2013, 23:47
ok dziękuje za wyjaśnienie;) Mam jeszcze pytanie co do obiektywu 50 i 85 1.8D rozumiem, że są to obiektywy pod FX? czyli mają mnożnik x1.0? podpinając pod DX 1.5? wchodząc na stronę nikona są właśnie w kategorii FX
Obiektywy same nie mają żadnego mnoznika.
Zmiana obrazowania zachodzi w zależności od wielkości matrycy.
Tak się przyjęło że x1 ma matryca wielkości klatki filmu, czyli fx po naszemu.
Jakub365
31-10-2013, 08:36
Wiec dlaczego podpinajac obiektyw DX pod body FF nie uzyskuje x1.0 tylko normalnie jest przelicznik x1.5? Przynajmniej tyle wyczytalem na forach.
Musisz zmienić fora :)
Obiektyw nie zmienia ogniskowej po podpięciu do innego body. Tyle, że większość obiektywów DX nie kryje pełnej klatki i domyślnie włącza się obcinanie kadru do formatu DX. Ale można to wyłączyć.
Jakub365
31-10-2013, 15:09
No wlasnie i zawsze bylem takiej samej mysli, pozniej gdzies wyczytalem i juz zglupialem do reszty, bo myslalem, ze czegos tu nie rozumiem;-) Czyli kupujac obiektywy nikkora bez DX sa to typowo pod FF? Na poczatek majac aparat z apsc, moge miec obiektyw 85/1.8D( trace cos na jakosci majac obiektyw bez dx, gdy podpknam pod apsc) nastepnie kupujac body FF wykorzystje ten sam obiektyw z tym, ze juz mam przelicznik x1.0 tak?;-)
Jesteś 3 lata na forum i nie zdążyłeś się zorientować? Jest pełno wątków na ten temat.
Podpinając szkło nie DX (FF) masz to co najlepsze, czyli samo centrum szkła. Obiektyw DX nie pokryje całego kadru FF.
I jeszcze jedno: Ogniskowa się nie zmienia. Nigdy. Zmienia się kąt widzenia. Tak więc 85mm będzie zawsze 85mm ale pod FX będzie to kąt widzenia ~28stopni, a pod DX ~18stopni.
Zerknij może TUTAJ (http://www.kenrockwell.com/tech/crop-factor.htm) lub TUTAJ (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/simulator). Powinno Ci trochę rozjaśnić co i jak.
Jakub365
31-10-2013, 20:42
3lata, ale od niedawna systematycznie:-P Wczesniej normalnie wiedzialem o co w tym chodzi, ale ostatnio tyle tego czytam, przegladam jest tyle opini, zdan, ze czlowiek juz sam nie wiem co jest prawda:-\ ale teraz po waszych wypowiedziach znowu wszystko jest jasne;-)