Zobacz pełną wersję : SB600 vs. Sigma 500 a D80 - która się sprawdzi?
Która lepiej sprawdzi się z D80? Słyszałem coś, że Sigma ma problemy z D80.... Potwierdzone? Bo jest tańsza a parametry baaardzo porównywalne... :?
co do parametrów to Sigma zdecydowanie lepsza od Sb600. To odpowiednik Sb800. To co wyróżnia serię SBxx to trochę lepsze wykonanie i mniejsze wymiary.
Nie masz co pytać tylko przetestować konkretny egzemplarz bo z Sigmami to różnie. Gdzieś ostatnio było o nr serii tych lamp od których są kompatybilne z D80 więc musisz poszukać. Generalnie polecam bardzo Sigmę - to taka SB800 za prawie pół ceny (znajdziesz używaną za ok 700zł).
puchbeary
14-04-2007, 13:56
Tylko badanie organoleptyczne da ci odpowiedz. Ja osobiście polecam Sigme jeśli masz okrojony budżet. Jedyne co mnie wkurza w tej lampie to to że ma dwa rózne guziczki do obracania głowicy. Pion - jeden i poziom - drugi. Malo to wygodne MZ. Sama lampa z D70 sprawdzała się rewelacyjnie - żadnych problemów z naświetlaniem. Porównywalnie z Sb800 a czasami nawet lepiej. Moc jednej i drugiej bardzo podobna i możliwości też. Na plus dla sigmy to waga - jest sporo lżejsza od SB800.
Kolega nowart (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=6468) ma rację z tymi numerami seryjnymi. Od pewnego numeru wzwyż działają poprawnie z D200 i D80 ale jaki to numer to wie już tylko serwis Sigmy :D
Ktos może wie czym różni sie Sigma EF-500 DG ST od EF-500 SUPER DG?
A krócej ta http://www.allegro.pl/item183191364_fotorimex_sigma_ef_500_super_dg_niko n_2_1_f_vat.html
od tej http://www.allegro.pl/item182632392_fotorimex_sigma_ef_500_dg_st_nikon_n owa_f_vat.html
Witam,
Dla obu wersji przy numerze seryjnym równym lub większym od 8030001 lampy współpracują z D80 i D200 (poprawiony soft). Specyfikacje obu lamp:http://www.sigma-foto.pl
Pozdrawiam
W specyfikacji praktycznie są identyczne, skąd wiec roznica kilkuset złotych w cenie?
Ktos może wie czym różni sie Sigma EF-500 DG ST od EF-500 SUPER DG?
SUPER DG ma dodatkowe funcje:
- blysk modelujacy
- blysk wieloktorny
- kontrola bezprzewodowa TTL
- fotografowanie z blyskiem zaleznym
- tryb FP (synchro z krotkimi czasami migawki)
Miałem Sigmę (nie SUPER), która pracowała z z D50 ale z D80 już nie, serwis Sigmy nie odpowiedział mi na pytanie czy da się to porawić. Jedyne co mogę powiedzieć pozytywnego o tej lampie to to, że błyska. Wykonanie tandetne, skrzypiące plastiki, brzęczące zoomowanie, duża ( w porównaniu z SB800). Pomiar światła skuteczny wyłącznie przy palniku ustawionym na wprost, przy odbiciu od sufitu brakowało nawet 2EV, dołożenie rozpraszacza czyniło pomiar raczej przypadkowym. Teraz używam SB800, warto wydać więcej kasy i nie wkurzać się, że coś wyszło nie tak jak powinno.
Ale to jakies dwa razy wiecej wychodzi w cenie... Niestety nie mam teraz takiej mozliwosci. Biore pod uwage jeszcze ewentualny zakup SB600 ale zalezaloby mi na fakturce wiec... :( Naprawde sigma az tak kiepsko błyska?
Witam,
Sigma EF 500 DG Super AF to trochę inna lampa niż wersja uboższa ST więc wypowiadać się powinni użytkownicy tego dokładnie modelu ale nowej wersji (numer seryjny większy niż 8030001). Sam zamierzam taki model właśnie kupić. Sprawdzę u jakiegość sprzedawcy jak działa ten model (zrobię kilka testów). Jeśli praca będzie poprawna (przekazywanie numeru przysłony, kultura pracy i inne) zamówię taką na ebay'u. Cena to około 750 zł razem z przesyłką Oczywiście pod warunkiem poprawnej pracy. I tobie też tak radzę zrobić :-D Opieranie się na informacjach, że gdzieś kiedyś, miałem a potem sprzedałem bo .... ale nie tą tylko inną i to było wtedy . . . kiedy to po prostu pierdoły :) Najlepiej samemu się przekonać. Rożnica w cenie jest zbyt duża aby przy załozeniu poprawnej funkcjonalności dawać za SB-800 (w moim przypadku) około 1350 zł i za kilka miesięcy usłyszeć od firmy Nikon, że wraz z wejściem na rynek nowych wersji aparatów zmienia się współpraca z lampami błyskowymi. Mój kolega kiedyś kupował SB 80DX w Niemczech i wydał trochę kasy na ten sprzęt a firma Nikon ustawiła go potem do wiatru i mógł sobie lampę schować do szafy :twisted: Wiem, że za chwilą jakiś profesjonalista napisze, że jedyna słuszna droga jest inna ale takie opinie mam gdzieś. Jeśli się sam nie przekonam organoleptycznie nie będę opierał się na opiniach innych z całym szacunkiem dla tychże.
Pozdrawiam
Właśnie przyszła do mnie lampka. Numer seryjny ma sporo wyższy od podanego w tym wątku więc zaraz zacznę testy ;)
Miałem Sigmę (nie SUPER), która pracowała z z D50 ale z D80 już nie, serwis Sigmy nie odpowiedział mi na pytanie czy da się to porawić. Jedyne co mogę powiedzieć pozytywnego o tej lampie to to, że błyska. Wykonanie tandetne, skrzypiące plastiki, brzęczące zoomowanie, duża ( w porównaniu z SB800). Pomiar światła skuteczny wyłącznie przy palniku ustawionym na wprost, przy odbiciu od sufitu brakowało nawet 2EV, dołożenie rozpraszacza czyniło pomiar raczej przypadkowym. Teraz używam SB800, warto wydać więcej kasy i nie wkurzać się, że coś wyszło nie tak jak powinno.
to dziwne, bo moja czasem nawet przepali bez zadnej korekcji...
Ktos może gdzieś widział polską instrukcję do tej sigmy z tematu? Kiedys do canona miałem lampke ktorej wszystkimi funkcjami sterowało się z samej lampy. Teraz rozumiem ze wszystko ustawiam w body tak jak do wbudowanej lamki a to sie przenosi na Sigmę?
Dlaczego przy korekcji błysku mogę dać na - aż 3EV a na + tylko 1?
To głośnie zoomowanie faktycznie troszkę drażni...
Witam,
Którą masz wersję z wyświetlaczem czy bez ? Gdzie kupowałeś ?
Pozdrawiam
Bez, czyli DG ST. Raczej nie bede korzystał z funkcji które ma wersja Super wiec zaoszczedziłem ponad 200zł. Wydaje mi sie, ze bezproblemowo pracuje z D80 choc z lampami nie mam wielkiego doświadczenia...
Witam,
Gdzie kupowałeś ?
Pozdrawiam
W jakimś sklepie internetowym ale teraz ci nie podam nazwy. Jak na razie wszystko działa z D80tką bez problemów więc raczej tak już zostanie ;)
Zastanawiam się teraz nad dyfuzorem, jakiś stofen lub coś podobnego. Nie widzę nic takiego u sprzedawców z allegro. Może ktoś ma coś takiego już u siebie na sigmie i może polecić?
Mam pytanie czy Sigma EF-500 DG ST działa bezproblemowo z D50?
Bo czytałem gdzieś że podobno "nie dogadują" się ze sobą.
Jak to jest naprawde?
Proszę o pomoc i odpowiedź.
pozdrawiam
Kaziu666
31-05-2007, 17:06
Ja słyszałem że wszystko działa. A problemy z d80 miała ale to też do jakiegoś nr seryjnego.
U mnie dogadują się bez zadych problemów. EF-500 to naprawdę fajna lampka! ;)
tak czytam i widzę, że niektórym nawet nie chce się przeczytać wątku od początku tylko dodają swoje trzy grosze... aż się odechciewa czytać (chodzi mi o numery seryjne i współpracy z d80 i d200. Ale co tam... nie będę się czepiał :)
to jadodam tylko tyle ze mam 500 super i wlasnie jest gdzies w serwisie ... przypalona przednia szybka napoczatku takie male bylo a teraz mialo srednice 1cm ... pozatym ma czasami zawiesza sie zaczyna blyskac i blyskac ... trzeba wyjac baterie odczekac i dopiero dziala ... ale i tak jak za ta cene to warto ...