Zobacz pełną wersję : Jak zmienić dane Exif (Software)
sourisse
24-10-2013, 16:23
Witam.
Czy jest możliwość zmiany danych Exif, a konkretnie Software? Mam kilka plików, którym wyskakuje komunikat błędnego typu pliku w Photoshopie i zauważyłam, że mają one właśnie przypisany inny software niż pozostałe. Próbowałam początkowo programem File Property Edit Free, ale wpisując ręcznie inną nazwę Software, plik przestaje działać (zmiana "wagi" do kilkunastu kb, nie odczytywany przez inne programy, które dotychczas go otwierały).
Czy istnieje w ogóle możliwość zmiany? Będę wdzięczna za podpowiedzi, ponieważ zielonego pojęcia nie mam o tym, a może to całkowicie wyeliminować mój problem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Było już od groma takich wątków, a jeden to nawet jeszcze jest niedaleko na tej stronie z wątkami.
Oczywiście, że można edytować metadane i jest do tego sporo oprogramowania, np. niemiecki PhotoME (freeware).
Proponuję tylko ostrożnie z tymi manipulacjami, bo to często nie odbywa się bez konsekwencji.
Zawsze rób próbę na jednym pliku.
sourisse
24-10-2013, 22:17
To, że same dane Exif można zmienić to wiem oczywiście. Chodzi mi konkretnie jednak o sam element: software. I czy po zmianie na Adobe Photoshop zmieni się zgodność pliki i będę mogła go edytować w Photoshopie. To już większa zagłostka, stąd moje pytanie.
...
Co do innych wątków, albo coś mam ze wzrokiem, albo nie znalazłam nic o exifach niestety. :-)
Jak tu siedzę, kilka dobrych lat (coś już chyba 6, ech jak ten czas leci), to było tego od metra, tylko przemiatane jest to do archiwum podczas sprzątania forumowych zasobów.
Trzeba sprawdzać empirycznie, czy plik graficzny po edycji metadanych będzie odczytywalny przez używane oprogramowania do edycji obrazków i innego rozwiązania nie ma.
sourisse
24-10-2013, 23:02
A widzisz, odkryłam jedną magiczną funkcję archiwalnych postów. Dziękuję za radę :-)
Co do metadanych - kwestia jeszcze tego, co zawrzeć w metadanych software. Sama nazwa programu, czy jakieś specjalne "formuły". Jestem zielona w tym temacie, ale nie daje mi spokoju to, że może można to zmienić.
Spróbuj pobawić się tym: http://www.colorpilot.com/exif.html .
Zmiana danych EXIF nie wpływa na możliwość odczytania pliku. Są do dane dodatkowe, które mogą być lub nie muszą, a to co tam jest zapisane może jedynie wpływać na dodatkową funkcjonalność programów graficznych - jak np. tworzenie HDR, gdzie informacje o ekspozycji są wykorzystywane do lepszego złożenia zdjęć.
A co do pola "Software" - to jest pole tylko informacyjne. W żaden sposób nie wpływa ma to, czy plik się odczyta czy nie. Jedynie w przypadku uszkodzonych danych EXIF plik może być nie czytelny, ale wtedy wystarczy je całkowicie usunąć i po problemie.
GonzoG, widziałeś choć raz w swoim życiu, jak wiele metadanych jest dołączanych do plików graficznych?
Wczytaj jakiś negatyw do: ExifTool GUI for Windows i naciśnij zakładkę "ALL".
http://freeweb.siol.net/hrastni3/foto/exif/exiftoolgui.htm
GonzoG, widziałeś choć raz w swoim życiu, jak wiele metadanych jest dołączanych do plików graficznych?
Wczytaj jakiś negatyw do: ExifTool GUI for Windows i naciśnij zakładkę "ALL".
http://freeweb.siol.net/hrastni3/foto/exif/exiftoolgui.htm
Wiem jak dużo jest danych EXIF... sam pisałem program je odczytujące. Poza tym nie trzeba używać żadnych programów, wystarczy przeczytać specyfikację standardu.
Poza tym, tu nie jest mowa o wszystkich metadanych, a o EXIF.
...
Poza tym, tu nie jest mowa o wszystkich metadanych, a o EXIF.
Dlatego próbuję grzecznie tłumaczyć, że problem nie jest tak błahy jakby się komuś zdawało, a wszystkie programy do edycji negatywów cyfrowych zostawiają swoje adnotacje właśnie w metadanych fotki, co czasem powoduje, że pliki nie są odczytywalne np. przez PSa, albo CNX-a, czy VNX-a, a jak wiadomo jest to katastrofa.
Oczywiście, że można wyprać metadane i to do czysta, ale TYLKO pozytywom, a nie negatywom cyfrowym (!).
Negatyw cyfrowy bez metadanych jest bezużyteczny.
Dlatego próbuję grzecznie tłumaczyć, że problem nie jest tak błahy jakby się komuś zdawało, a wszystkie programy do edycji negatywów cyfrowych zostawiają swoje adnotacje właśnie w metadanych fotki, co czasem powoduje, że pliki nie są odczytywalne np. przez PSa, albo CNX-a, czy VNX-a, a jak wiadomo jest to katastrofa.
Oczywiście, że można wyprać metadane i to do czysta, ale TYLKO pozytywom, a nie negatywom cyfrowym (!).
Negatyw cyfrowy bez metadanych jest bezużyteczny.
Żaden program nie ingeruje w dane w plikach RAW z aparatów, poza programami producentów. W przypadku nikona tylko VNX i CNX potrafią zapisać cokolwiek do NEFów. Żadna inna aplikacja tego nie robi, bo nie potrafi.
Tak więc jak chcesz edytować EXIF w NEFach - zapomnij. To wymaga specjalnej aplikacji do podmieniania całych danych. Poszczególnych się nie da zmienić.
Żaden program nie ingeruje w dane w plikach RAW z aparatów, poza programami producentów. W przypadku nikona tylko VNX i CNX potrafią zapisać cokolwiek do NEFów. Żadna inna aplikacja tego nie robi, bo nie potrafi.
Tak więc jak chcesz edytować EXIF w NEFach - zapomnij. To wymaga specjalnej aplikacji do podmieniania całych danych. Poszczególnych się nie da zmienić.
Gdyby to nie było możliwe, to nie byłoby tego wątku, tak więc zamiast rozmawiać w tonie kategorycznym, po prostu spuść z tonu.
Będzie na pewno mniej śmiesznie. ;)