PDA

Zobacz pełną wersję : proszę o pomoc

12Miku1987
23-10-2013, 21:41
Posiadam Nikona d 5100 z obiektywem 18-105.
Mam go zaledwie od 3 tyg.(jest jeszcze na gwarancji) i dopiero się uczę fotografowania. Jednak dziś zdarzył się wypadek. Moja żona niechcący upuściła aparat na podłogę - z niespełna pół metra.(a na podłodze leżał w dodatku w tym miejscu gruby koc). Ale generalnie po upadku aparat nie chciał zrobić zdjęcia, obiektyw nie chce wyostrzyć, jak go odkręciłem od body to zauważyłem że jest ułamany bagnet

w taki sposób jak na pierwszej fotce z tego linku:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198999

Przykręciłem go ponownie i delikatnie docisnąłem dłonią ale nadal nie wyostrzał, powtórzyłem tą czynność jeszcze raz i po odpaleniu aparatu wyskoczył komunikat "Bład, naciśnij ponownie spust migawki". Odczepiłem znowu obiektyw i włączyłem samo body i komunikat dalej się utrzymuje. Nie wiem co się mogło stać, czy to na skutek tego że nie wykrywa obiektywu, a może uszkodziło sie też body.... i obiektyw ??
i pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie, co mam z tym zrobić? gwarancja? - raczej nie przyjmą bo uszkodzenie mechaniczne.... proszę o pmoc

GonzoG
23-10-2013, 22:37
To, że nie działa ustawianie ostrości, to wina złamanego bagnetu - styki nie są tam gdzie powinny, więc nie będzie działać poprawnie.

Drugą sprawą jest komunikat, który widnieje. Najczęściej pojawia się gdy coś nie tak jest z migawką. W Twoim przypadku wielce prawdopodobne, że odłamany fragment bagnetu mógł uszkodzić migawkę.

Zdejmij obiektyw, wytrzep z wnętrza aparatu jakiekolwiek pozostałości obiektywu. Następnie podnieś ręką lustro i zobacz czy migawka wygląda w porządku (powinny być 3 poziome, nie uszkodzone elementy). Jeśli wygląda OK, to przestaw na tryb M, włącz aparat i naciśnij spust - jak aparat zareaguje i komunikat zniknie, to powinno być OK.
Jak nie zareaguje, albo błąd nie zniknie, to zostaje naprawa (najczęściej wymiana) migawki. Można spróbować w serwisie Nikona wysłać na gwarancję, ale jak tylko dopatrzą się, że migawka została uszkodzona przez obcy element (a raczej nie jest to trudne), to naprawa będzie płatna.

TOP67
23-10-2013, 22:50
Naprawa obiektywu jest prosta i tania. Można to zrobić nawet samemu, bagnet kosztuje ok 30 zł (trzeba tylko przełożyć popychacz przysłony).

Z aparatem, tak jak napisał GonzoG. To komunikat problemu z migawką lub lustrem.

12Miku1987
24-10-2013, 17:04
Wytrzepałem ukruszony kawałek bagnetu, jednak lustra podnieśc nie mogę - i jak wciskam spust przy Manualu patrze na lustro to widze że troche tylko drga(ściślej minimalnie porusza sie lewa krawędź lustra, prawa nie drga) :(

TOP67 wiem że wymiana bagnetu nie jest az tak bardzo skomplikwana, ale narazie sie wstrzymuje z samodzielną ingerencją, może jakoś serwisowo(bo raczej nie poprzez gwarancje)mi to zrobią

TOP67
24-10-2013, 17:15
No to trzeba rozebrać i sprawdzić naciąg lustra i migawki. Nie wiem ile to może kosztować.
Znajomy ostatnio obdzwonił kilka serwisów niezależnych i za wymianę bagnetu wszyscy chcieli 150 zł.

12Miku1987
26-10-2013, 20:41
Byłem dziś ze sprzętem w sklepie fotograficznym i zaprzyjaźniony znawca pomógł mi usprawnić body. Lustra nie udawało się wcześniej podnieść bo było jakby delikatnie wgniecione z jednej strony - trzeba było delikatnie wypchnąć je śrubokrętem i poszło :) wskczyło na swoje miejsce. Body jest sprawne, obiektyw natomiast wymaga wymiany bagnetu ale to już drobnostka....
dzięki wszystkim za pomoc i odpowiedź