PDA

Zobacz pełną wersję : brak ostrości, koloru - zdjęcie "zaśnieżone"

fruuuit
23-10-2013, 18:38
Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczką Nikona D90 + Nikkor 18-105mm f/3,5-5,6G ED VR. Nie mam żadnego doświadczenia w robieniu zdjęć i mam problem. Przeczytałam instrukcę obsługi ale nie było tam odpowiedzi na moje pytanie albo poprostu nie wiem w czym szukać. Dlaczego robiąc zdjęcia na automacie chociaż na trybach P S A i M też wychodzą one zaśnieżone, niewyraźne, pozbawione kolorów = fatalne ?! głównie widać to na twarzach ludzi... w linku jest przykładowe zdjęcie: http://img193.imagevenue.com/img.php?image=538080276_DSC_0483_122_360lo.JPG Bardzo proszę o pomoc, objaśnienie problemu w języku który do mnie dotrze :D

MstrG
23-10-2013, 18:43
Czułość ISO: Hi, 6400 - od tego bym zaczął, to za dużo dla D90, przysłona: F18

p_smok
23-10-2013, 18:44
podaj exif tego zdjęcia- wartość przysłony, migawki, iso itp.
W takim świetle to iso 800-1200 spokojnie wystarczy, przysłona też jak najmniejsza i będzie dobrze.

manquer
23-10-2013, 18:45
f 18 też za dużo raczej :)

kolas
23-10-2013, 18:48
Masz ISO 6400, dlatego tak to źle wygląda. Ustaw ISO na Auto i używaj zielonego trybu, dopóki nie opanujesz pozostałych trybów.

GonzoG
23-10-2013, 18:53
Przede wszystkim zacząć od nauczenia się paru pojęć oraz tego co się z nimi je...
są to:
czułość ISO
czas migawki
przesłona

Następnie przeczytać jakąś książkę o podstawach fotografii (nie musi być o cyfrowej) - np. "Ekspozycja bez tajemnic" Petersona, a później brać się za lustrzankę, bo to aparat wymagający już wiedzy od użytkownika.

Daimon
23-10-2013, 18:54
Koledzy rzucili hasłami ale nie powiedzieli co i dlaczego.
f18 - bardzo ale to bardzo domknięty obiektyw. Przy tak małym otworze pojawia się zjawisko dyfrakcji które fatalnie wpływa na ostrość zdjęcia. Dla 18-105, optymalny otwór (jeżeli chodzi o ostrość) to f8
1/320s - nie ma najmniejszej potrzeby takich czasów. 1/150s to maks co potrzeba a jak się weźmie pod uwagę stabilizację to spokojnie można dużo niższe czasu (dla ułatwienia trzymaj włączone VR i pilnuj, żeby migawka nie była słabsza niż 1 / ogniskowa, VR powinien zrównoważyć DX i początkowe niedoróbki w trzymaniu aparatu)
ISO6400 - użyłaś maksymalnego możliwego ISO w tym aparacie który fatalnie wpłynął na zdjęcie. W tym aparacie świetną jakość trzyma się do ISO800, a niezłą do ISO1600.
trudna ekspozycja - wygląd na to, że było stosunkowo ciemno i niebo mocno wpłynęło na ekspozycję. w takich warunkach dobrze by było doświetlić fotografowane osoby flashem. Ze względu na wcześniejsze parametry zdjęcie jest niedoświetlone
punkty ostrości - widać, że ostrość ustawiła się gdzieś daleko za fotografowanymi osobami, naucz się korzystać z 1-punktowego AF i sama dobieraj gdzie ostrzysz

fruuuit
23-10-2013, 18:54
to zdjęcie zostało wykonane na automatycznym trybie, dlatego dziwie się ze jest takie złe...

MstrG
23-10-2013, 18:56
to zdjęcie zostało wykonane na automatycznym trybie, dlatego dziwie się ze jest takie złe...

Na zielonym trybie, czy jakimś tematycznym?

fruuuit
23-10-2013, 18:57
na zielonym

Daimon
23-10-2013, 19:06
Spróbuj wyzerować do ustawień fabrycznych, może coś przestawiłaś.

Krzych179
23-10-2013, 19:11
Jak na zielonym to albo soft zgłupial i trzeba go zresetować. Albo przesłona w obiektywie się zblokowała, no bo skąd na zielonym f18.

cigi
23-10-2013, 19:13
Takie dobranie parametrów w "zielonym" trybie jest dziwne, wręcz nienormalne. Na Twoim miejscu spróbowałbym resetu lub nawet "twardego resetu", jeśli pierwszy nie poskutkuje poprawą. W pierwszym przypadku wdzuszasz naraz przyciski z zielonymi kropkami (tutaj (http://www.optyczne.pl/upload2/12233_Nikon_D90_top.jpg) są widoczne z prawej strony). Jeśli to nie pomoże, to na spodniej części, albo pod klapką z lewej strony korpusu (nie wiem dokładnie, nie miałem D90) jest malutki przycisk "reset", możliwy do wciśnięcia spinaczem/wykałaczką - dokładniej opisane w instrukcji.

fruuuit
23-10-2013, 19:19
Dziękuję za pomoc! Może to ja rzeczywiście coś poprzestawiałam spróbuję tego resetu.:)

Krzych179
23-10-2013, 19:33
Wyciągnąłem swoje d90 i sprawdziłem. I jest tak, w zielonym trybie da się ustawić iso, nie wiem dlaczego najpewniej jest coś na mieszane w menu, nie wiem na tą chwile co włączyłem w moim d90 tryb zielony pierwszy raz. Wystarczy że przytrzymasz guzik ISO i przekręcisz pokrętłem głównym lub pomocniczym w zalerzności jak masz je ustawione, da się to ztobić nawet niechcący. I tym sposobem mamy iso 6400 f18 i ogulną masakre. Nie męcz sie zrób puszce reset i będzie dobrze.

warpman
23-10-2013, 19:35
Zupełnie niezrozumiałe jest, dlaczego tryb automatyczny "wybrał" tak mały otwór względny przy 1/320 s czasu naświetlania a do tego jeszcze ISO 6400? To są przecież nastawy dla zdjęć w warunkach ostrego światła, a załączona fotografia przedstawia szary, pochmurny dzień. Masz więcej zdjęć o podobnych ustawieniach żeby można było porównać ?

Krzych179
23-10-2013, 19:43
Lub trzymaj guzik iso i kręć w dół poniżej wartości L 1.0 wskoczy auto iso własnie sprawdziłem :)

kolas
23-10-2013, 19:50
Zupełnie niezrozumiałe jest, dlaczego tryb automatyczny "wybrał" tak mały otwór względny przy 1/320 s czasu naświetlania a do tego jeszcze ISO 6400? To są przecież nastawy dla zdjęć w warunkach ostrego światła, a załączona fotografia przedstawia szary, pochmurny dzień. Masz więcej zdjęć o podobnych ustawieniach żeby można było porównać ?

Jak jest wybrane ISO 6400 to automat musiał się jakoś dostosować.

warpman
23-10-2013, 20:24
Jak jest wybrane ISO 6400 to automat musiał się jakoś dostosować.

Sęk w tym, że ISO też wybrał automat.

zgera
23-10-2013, 20:28
Sęk w tym, że ISO też wybrał automat.

Niekoniecznie, w trybie AUTO użytkownik może wybrać dowolną czułość ISO.

warpman
23-10-2013, 20:51
Niekoniecznie, w trybie AUTO użytkownik może wybrać dowolną czułość ISO.

Jasna sprawa, tylko gdyby użytkownik wybrał ISO 6400 przy warunkach, z jakimi mamy do czynienia na załączonym obrazie to czas ekspozycji i przesłona powinny polecieć w dół, a tak się nie stało.

To był program AUTO, nie żaden z programów tematycznych, zatem nie powinno być preferencji czasu ekspozycji ani przesłony wywołanych specyfiką pracy programu tematycznego. Stąd moje zdziwnienie i wniosek, że coś musiało być nie tak z automatyką.

Myślę, że nie ma co dalej bić piany. Poczekajmy, czy autor(ka?) wątku opowie nam, co się zdarzyło po resecie.

fruuuit
23-10-2013, 23:08
Zresetowałam na tym automacie i wydaje mi się, że są lepsze zdjęcia. Chyba miałam czułość ISO ustawioną na 3200 a teraz jest automatyczna i jest w porządku;)
Zmniejszyłam ją też na tych czterech trybach do 800 i najdłuższy czas migawki na 1/200 i jest chyba dobrze:) wydaje mi się ze to głównie o to ISO chodziło...

GonzoG
24-10-2013, 00:04
Jasna sprawa, tylko gdyby użytkownik wybrał ISO 6400 przy warunkach, z jakimi mamy do czynienia na załączonym obrazie to czas ekspozycji i przesłona powinny polecieć w dół, a tak się nie stało.

To był program AUTO, nie żaden z programów tematycznych, zatem nie powinno być preferencji czasu ekspozycji ani przesłony wywołanych specyfiką pracy programu tematycznego. Stąd moje zdziwnienie i wniosek, że coś musiało być nie tak z automatyką.

Myślę, że nie ma co dalej bić piany. Poczekajmy, czy autor(ka?) wątku opowie nam, co się zdarzyło po resecie.

W D90 w trybie auto jak podkręcisz ISO, nawet przy automatycznym ustawieniu, to zostanie ono podniesione.

Zresetowałam na tym automacie i wydaje mi się, że są lepsze zdjęcia. Chyba miałam czułość ISO ustawioną na 3200 a teraz jest automatyczna i jest w porządku;)
Zmniejszyłam ją też na tych czterech trybach do 800 i najdłuższy czas migawki na 1/200 i jest chyba dobrze:) wydaje mi się ze to głównie o to ISO chodziło...

ISO ustaw na 200, nie na 800. Jak będzie trzeba, to się je podnosi, ale zawsze używa się możliwie najniższego (w D90 nominalne to 200 i niżej daje się tylko jeśli trzeba).
Szczególnie, że D90 przy ISO 800 już wyraźnie szumi.
Jak nie chcesz się bawić w ustawianie ISO, to włącz w menu auto ISO, tam najkrótszy czas gdzieś na 1/100 - 1/50.

woit
24-10-2013, 00:09
Koleżanko, tak jak przedmówcy piszą...plus wybierz się na zdjęcia w słoneczny dzień, jest piękna jesień, idz w plener i wtedy przynieś fotki. Ja ogólnie staram się unikać szarych dni do fotografowania...

p_smok
24-10-2013, 13:30
Jak już masz 'lustrzankę', to raczej powinnaś korzystać z trybów PASM, z zwłaszcza jeżeli jesteś początkująca to z trybu P. Jeśli jednak wolisz całkowity automat, proponuję przejście/powrót do kompaktu.

Dho'ine
24-10-2013, 14:23
Nie używaj auto bo stracisz duuuzo fajnych kadrów(znane z autopsji), korzystaj z możliwości lustrzanki, im szybciej zaczniesz robić w M lub A lub S tym lepiej dla Ciebie.

Andrzej1974
24-10-2013, 16:22
Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczką Nikona D90 + Nikkor 18-105mm f/3,5-5,6G ED VR. Nie mam żadnego doświadczenia w robieniu zdjęć i mam problem.

Myślę, że bez poznania 3 najważniejszych parametrów w fotografii (iso - czas naświetlania - przysłona) i ścisłych zależności pomiędzy nimi, Twoje zdjęcia będą takie, jak w linku, który podałaś. Instrukcję od aparatu sobie daruj na korzyść książek o fotografii, z których nauczyć się o zależnościach tych 3 parametrów i ich wpływu na zdjęcie! Dużo czytaj i... dużo analizuj. :-) I daruj sobie też tryb auto (IMO nie powinno go być w żadnym aparacie). Lepiej na początek robić zdjęcia np. w programach "tematycznych" i analizować ustawienia 3 "magicznych" parametrów, jakie aparat dobiera do danego zdjęcia "tematycznego". Taka dogłębna analiza parametrów wykonanych zdjęć (np. w programie graficznym jakim jest np. NX) pozwoli Ci dojść do zaskakujących wniosków i dużo Cię nauczy...

Serioz
24-10-2013, 20:07
Akurat Instrukcja obsługi aparatu to jest podstawowa lektura (równolegle z książkami o fotografii). Dotyczy się to zwłaszcza lustrzanek, bo inaczej mamy posty takie jak ten.