Zobacz pełną wersję : brak ostrości, koloru - zdjęcie "zaśnieżone"
Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczką Nikona D90 + Nikkor 18-105mm f/3,5-5,6G ED VR. Nie mam żadnego doświadczenia w robieniu zdjęć i mam problem. Przeczytałam instrukcę obsługi ale nie było tam odpowiedzi na moje pytanie albo poprostu nie wiem w czym szukać. Dlaczego robiąc zdjęcia na automacie chociaż na trybach P S A i M też wychodzą one zaśnieżone, niewyraźne, pozbawione kolorów = fatalne ?! głównie widać to na twarzach ludzi... w linku jest przykładowe zdjęcie: http://img193.imagevenue.com/img.php?image=538080276_DSC_0483_122_360lo.JPG Bardzo proszę o pomoc, objaśnienie problemu w języku który do mnie dotrze :D
Czułość ISO: Hi, 6400 - od tego bym zaczął, to za dużo dla D90, przysłona: F18
podaj exif tego zdjęcia- wartość przysłony, migawki, iso itp.
W takim świetle to iso 800-1200 spokojnie wystarczy, przysłona też jak najmniejsza i będzie dobrze.
f 18 też za dużo raczej :)
Masz ISO 6400, dlatego tak to źle wygląda. Ustaw ISO na Auto i używaj zielonego trybu, dopóki nie opanujesz pozostałych trybów.
Przede wszystkim zacząć od nauczenia się paru pojęć oraz tego co się z nimi je...
są to:
czułość ISO
czas migawki
przesłona
Następnie przeczytać jakąś książkę o podstawach fotografii (nie musi być o cyfrowej) - np. "Ekspozycja bez tajemnic" Petersona, a później brać się za lustrzankę, bo to aparat wymagający już wiedzy od użytkownika.
Koledzy rzucili hasłami ale nie powiedzieli co i dlaczego.
f18 - bardzo ale to bardzo domknięty obiektyw. Przy tak małym otworze pojawia się zjawisko dyfrakcji które fatalnie wpływa na ostrość zdjęcia. Dla 18-105, optymalny otwór (jeżeli chodzi o ostrość) to f8
1/320s - nie ma najmniejszej potrzeby takich czasów. 1/150s to maks co potrzeba a jak się weźmie pod uwagę stabilizację to spokojnie można dużo niższe czasu (dla ułatwienia trzymaj włączone VR i pilnuj, żeby migawka nie była słabsza niż 1 / ogniskowa, VR powinien zrównoważyć DX i początkowe niedoróbki w trzymaniu aparatu)
ISO6400 - użyłaś maksymalnego możliwego ISO w tym aparacie który fatalnie wpłynął na zdjęcie. W tym aparacie świetną jakość trzyma się do ISO800, a niezłą do ISO1600.
trudna ekspozycja - wygląd na to, że było stosunkowo ciemno i niebo mocno wpłynęło na ekspozycję. w takich warunkach dobrze by było doświetlić fotografowane osoby flashem. Ze względu na wcześniejsze parametry zdjęcie jest niedoświetlone
punkty ostrości - widać, że ostrość ustawiła się gdzieś daleko za fotografowanymi osobami, naucz się korzystać z 1-punktowego AF i sama dobieraj gdzie ostrzysz
to zdjęcie zostało wykonane na automatycznym trybie, dlatego dziwie się ze jest takie złe...
to zdjęcie zostało wykonane na automatycznym trybie, dlatego dziwie się ze jest takie złe...
Na zielonym trybie, czy jakimś tematycznym?
Spróbuj wyzerować do ustawień fabrycznych, może coś przestawiłaś.
Krzych179
23-10-2013, 19:11
Jak na zielonym to albo soft zgłupial i trzeba go zresetować. Albo przesłona w obiektywie się zblokowała, no bo skąd na zielonym f18.
Takie dobranie parametrów w "zielonym" trybie jest dziwne, wręcz nienormalne. Na Twoim miejscu spróbowałbym resetu lub nawet "twardego resetu", jeśli pierwszy nie poskutkuje poprawą. W pierwszym przypadku wdzuszasz naraz przyciski z zielonymi kropkami (tutaj (http://www.optyczne.pl/upload2/12233_Nikon_D90_top.jpg) są widoczne z prawej strony). Jeśli to nie pomoże, to na spodniej części, albo pod klapką z lewej strony korpusu (nie wiem dokładnie, nie miałem D90) jest malutki przycisk "reset", możliwy do wciśnięcia spinaczem/wykałaczką - dokładniej opisane w instrukcji.
Dziękuję za pomoc! Może to ja rzeczywiście coś poprzestawiałam spróbuję tego resetu.:)
Krzych179
23-10-2013, 19:33
Wyciągnąłem swoje d90 i sprawdziłem. I jest tak, w zielonym trybie da się ustawić iso, nie wiem dlaczego najpewniej jest coś na mieszane w menu, nie wiem na tą chwile co włączyłem w moim d90 tryb zielony pierwszy raz. Wystarczy że przytrzymasz guzik ISO i przekręcisz pokrętłem głównym lub pomocniczym w zalerzności jak masz je ustawione, da się to ztobić nawet niechcący. I tym sposobem mamy iso 6400 f18 i ogulną masakre. Nie męcz sie zrób puszce reset i będzie dobrze.
Zupełnie niezrozumiałe jest, dlaczego tryb automatyczny "wybrał" tak mały otwór względny przy 1/320 s czasu naświetlania a do tego jeszcze ISO 6400? To są przecież nastawy dla zdjęć w warunkach ostrego światła, a załączona fotografia przedstawia szary, pochmurny dzień. Masz więcej zdjęć o podobnych ustawieniach żeby można było porównać ?
Krzych179
23-10-2013, 19:43
Lub trzymaj guzik iso i kręć w dół poniżej wartości L 1.0 wskoczy auto iso własnie sprawdziłem :)
Zupełnie niezrozumiałe jest, dlaczego tryb automatyczny "wybrał" tak mały otwór względny przy 1/320 s czasu naświetlania a do tego jeszcze ISO 6400? To są przecież nastawy dla zdjęć w warunkach ostrego światła, a załączona fotografia przedstawia szary, pochmurny dzień. Masz więcej zdjęć o podobnych ustawieniach żeby można było porównać ?
Jak jest wybrane ISO 6400 to automat musiał się jakoś dostosować.
Jak jest wybrane ISO 6400 to automat musiał się jakoś dostosować.
Sęk w tym, że ISO też wybrał automat.
Sęk w tym, że ISO też wybrał automat.
Niekoniecznie, w trybie AUTO użytkownik może wybrać dowolną czułość ISO.
Niekoniecznie, w trybie AUTO użytkownik może wybrać dowolną czułość ISO.
Jasna sprawa, tylko gdyby użytkownik wybrał ISO 6400 przy warunkach, z jakimi mamy do czynienia na załączonym obrazie to czas ekspozycji i przesłona powinny polecieć w dół, a tak się nie stało.
To był program AUTO, nie żaden z programów tematycznych, zatem nie powinno być preferencji czasu ekspozycji ani przesłony wywołanych specyfiką pracy programu tematycznego. Stąd moje zdziwnienie i wniosek, że coś musiało być nie tak z automatyką.
Myślę, że nie ma co dalej bić piany. Poczekajmy, czy autor(ka?) wątku opowie nam, co się zdarzyło po resecie.
Zresetowałam na tym automacie i wydaje mi się, że są lepsze zdjęcia. Chyba miałam czułość ISO ustawioną na 3200 a teraz jest automatyczna i jest w porządku;)
Zmniejszyłam ją też na tych czterech trybach do 800 i najdłuższy czas migawki na 1/200 i jest chyba dobrze:) wydaje mi się ze to głównie o to ISO chodziło...
Jasna sprawa, tylko gdyby użytkownik wybrał ISO 6400 przy warunkach, z jakimi mamy do czynienia na załączonym obrazie to czas ekspozycji i przesłona powinny polecieć w dół, a tak się nie stało.
To był program AUTO, nie żaden z programów tematycznych, zatem nie powinno być preferencji czasu ekspozycji ani przesłony wywołanych specyfiką pracy programu tematycznego. Stąd moje zdziwnienie i wniosek, że coś musiało być nie tak z automatyką.
Myślę, że nie ma co dalej bić piany. Poczekajmy, czy autor(ka?) wątku opowie nam, co się zdarzyło po resecie.
W D90 w trybie auto jak podkręcisz ISO, nawet przy automatycznym ustawieniu, to zostanie ono podniesione.
Zresetowałam na tym automacie i wydaje mi się, że są lepsze zdjęcia. Chyba miałam czułość ISO ustawioną na 3200 a teraz jest automatyczna i jest w porządku;)
Zmniejszyłam ją też na tych czterech trybach do 800 i najdłuższy czas migawki na 1/200 i jest chyba dobrze:) wydaje mi się ze to głównie o to ISO chodziło...
ISO ustaw na 200, nie na 800. Jak będzie trzeba, to się je podnosi, ale zawsze używa się możliwie najniższego (w D90 nominalne to 200 i niżej daje się tylko jeśli trzeba).
Szczególnie, że D90 przy ISO 800 już wyraźnie szumi.
Jak nie chcesz się bawić w ustawianie ISO, to włącz w menu auto ISO, tam najkrótszy czas gdzieś na 1/100 - 1/50.
Koleżanko, tak jak przedmówcy piszą...plus wybierz się na zdjęcia w słoneczny dzień, jest piękna jesień, idz w plener i wtedy przynieś fotki. Ja ogólnie staram się unikać szarych dni do fotografowania...
Jak już masz 'lustrzankę', to raczej powinnaś korzystać z trybów PASM, z zwłaszcza jeżeli jesteś początkująca to z trybu P. Jeśli jednak wolisz całkowity automat, proponuję przejście/powrót do kompaktu.
Nie używaj auto bo stracisz duuuzo fajnych kadrów(znane z autopsji), korzystaj z możliwości lustrzanki, im szybciej zaczniesz robić w M lub A lub S tym lepiej dla Ciebie.
Andrzej1974
24-10-2013, 16:22
Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczką Nikona D90 + Nikkor 18-105mm f/3,5-5,6G ED VR. Nie mam żadnego doświadczenia w robieniu zdjęć i mam problem.
Myślę, że bez poznania 3 najważniejszych parametrów w fotografii (iso - czas naświetlania - przysłona) i ścisłych zależności pomiędzy nimi, Twoje zdjęcia będą takie, jak w linku, który podałaś. Instrukcję od aparatu sobie daruj na korzyść książek o fotografii, z których nauczyć się o zależnościach tych 3 parametrów i ich wpływu na zdjęcie! Dużo czytaj i... dużo analizuj. :-) I daruj sobie też tryb auto (IMO nie powinno go być w żadnym aparacie). Lepiej na początek robić zdjęcia np. w programach "tematycznych" i analizować ustawienia 3 "magicznych" parametrów, jakie aparat dobiera do danego zdjęcia "tematycznego". Taka dogłębna analiza parametrów wykonanych zdjęć (np. w programie graficznym jakim jest np. NX) pozwoli Ci dojść do zaskakujących wniosków i dużo Cię nauczy...
Akurat Instrukcja obsługi aparatu to jest podstawowa lektura (równolegle z książkami o fotografii). Dotyczy się to zwłaszcza lustrzanek, bo inaczej mamy posty takie jak ten.