PDA

Zobacz pełną wersję : Odbijanie światła od kolorowych ścian

emilcabaj86
22-10-2013, 13:54
Witam,

jakie macie sposoby na radzenie sobie z odbijaniem światła lampy od kolorowych ścian?
Czy jakbym założył niebieski filtr żelowy i odbił światło od żółtej ściany to czy odbite światło byłoby zbliżone do oryginalnej chłodnej barwy?

RobertMiernik
22-10-2013, 14:06
Straszna kombinacja, wiesz teoretycznie można sobie przy jednym kolorze w ten sposób poradzić ale w praktyce przyjemne to nie jest...

Dużo tych kolorów?
Będziesz mieszał różne światła?

TOP67
22-10-2013, 15:11
Wtedy odbija się od blendy.

emilcabaj86
22-10-2013, 15:16
Wtedy odbija się od blendy.

w kościele też? :P

RobertMiernik
22-10-2013, 15:49
W kościele albo zastane albo tylko dopalanie lampą, odbijanie od sufitu na wysokości 30 metrów i tak niewiele Ci da, a od ścian odbijesz w górę więc też bez sensu.

Lampa na -1 w trybie BL albo za jakiś czas jak już ogarniesz w manualu i będzie cacy.

W kościołach zwykle dominuje pomarańczowy/złoty i niebieski/granatowy nie założysz takiego filtra, żeby z dwóch skrajnych kolorów zrobić jeden więc w ogóle nie ma sensu kombinować...

stock
22-10-2013, 16:58
w kościele bez lampiona - sporadycznie pojawiają się kościoły gdzie trzeba używać ISO 6400 i wyżej - wiec dla współczesnych lustrzanek to zasadniczo nie problem. No chyba ze robisz w styczniu o 18.00 to wtedy inna sprawa - ale tu pewnie pojawi się problem z wszechobacną czerwienią pomarańczem. Do korekcji w ACR czy czym tam wołasz.

emilcabaj86
23-10-2013, 12:09
Ale ja nie chcę używać lampy bo jest za ciemno, tylko po to żeby twarze młodych lepiej wyglądały...

stock
23-10-2013, 12:13
to zrób tak jak Ci radzono - w lampie BL i -1 i bez odbijania (bo od czego). Możesz tam mydelniczkę jeszcze zatknąc. Ja w kościele z reguły mam +0.3 do +0.7 pod katem twarzy (w zależności od warunków rzecz jasna) i daje rady bez lampiona.

manfred
23-10-2013, 12:15
To w czym problem drabinka na zero i błysk na - 3 lub - 2 albo
jeszcze lepiej manual

prz3mo
23-10-2013, 16:43
to zrób tak jak Ci radzono - w lampie BL i -1 i bez odbijania (bo od czego).

stock, nawet przy dość wysokim kościele można odbić bez problemu błysk od sufitu (czy sklepienia). Przekonałem się o tym gdy spróbowałem i ku mojemu zaskoczeniu sporo światła błyskowego wróciło. Ja np. w moim mieście mam taki jeden kościół, wcale nie mocno ciemny, gdzie odbijam błysk. Ściany mają dziwny kolor i skóra ludzi bardzo go "zbiera". Odbicie lampą od sufitu powoduje, że skóra ma bardziej naturalny kolor i mniej potem zabawy w postprocesie. To jedyny kościół gdzie stosuję lampę.

RobertMiernik
23-10-2013, 16:50
Tak konkretnie to jak wysoki? Bo przy 10m już lampa prawie nie świeci, a to 10 w jedną i w drugą jest przecież...
Kościół musi być bardzo jasny a lampa ledwo muskać.

Poza tym przy wysokich pomieszczeniach odbite światło pada prawie idealnie z góry tworząc cienie w oczach i pod nosem - zdecydowanie lepiej nałożyć jakiegoś fonga czy mydelniczkę i walić delikatnie ale na wprost.

prz3mo
23-10-2013, 18:45
Tak konkretnie to jak wysoki? Bo przy 10m już lampa prawie nie świeci, a to 10 w jedną i w drugą jest przecież...
Kościół musi być bardzo jasny a lampa ledwo muskać.

Poza tym przy wysokich pomieszczeniach odbite światło pada prawie idealnie z góry tworząc cienie w oczach i pod nosem - zdecydowanie lepiej nałożyć jakiegoś fonga czy mydelniczkę i walić delikatnie ale na wprost.

Tak na "oko" więcej niż 10m.
Oczywiście, że lampa to tylko dopełnienie. Nigdzie nie napisałem, że jest to światło dominujące.

manfred
23-10-2013, 18:53
Dla mnie światło padające z góry tak jak Robert powiedział jest mniej korzystne niż padające na wprost z lampy

RobertMiernik
23-10-2013, 19:08
Tak na "oko" więcej niż 10m.
Oczywiście, że lampa to tylko dopełnienie. Nigdzie nie napisałem, że jest to światło dominujące.

Nie, no rozumiem, dziwie się po prostu, że widać różnicę, sabina przy 20 metrów do celu to jest słabizna koszmarna.
Ale skoro działa, widać się da...

W każdym razie dla mnie dyskwalifikujące jest tworzenie cieni pod oczami, bo jeśli cieni nie ma, znaczy że lampa nie ma wpływu na zdjęcie i spokojnie można robić bez niej.