Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak wyzwolić bezprzewodowo nissindi622 w nikonie d 5000

stan1976
22-10-2013, 12:59
Witam !

Mam pytanie do znawców tematu :) ! Chodzi mi w jaki sposób wyzwolić bezprzewodowo lampę nissindi622 w nikonie d5000. Wiem , że sam nikon nie ma cls ,a i lampa go nie obsługuje. Od jakiegoś czasu bawię się w fotografię akwarystyczną i robienie zdjęć lampą bez zamontowania jej na gorącej stopce dało by mi więcej możliwości w bawieniu się światłem i cieniem.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc !

skosiarek
22-10-2013, 13:20
D5000 nie ma CLS, co nie znaczy, że nie da się zdalnie wyzwolić Di622. Przecież lampa ma fotocelę, która może wyzwolić błysk lampą wbudowaną. Trzeba tylko wybrać tryb manualny w lampie wbudowanej, ustawić jego moc, a w Nissinie wybrać odpowiedni tryb, czyli Sf (tak to przynajmniej się nazywa w Di622mkII, generalnie chodzi o wyzwolenie na pierwszy błysk), lub wybrać we wbudowanej tryb TTL, a w Nissinie tryb Sd (wyzwolenie na drugi błysk), ale chyba wolisz jak najsłabszy błysk z lampy wbudowanej, więc lepiej w trybie manualnym, czyli pierwszy przypadek. To tyle o fotoceli, bo może się zdarzyć, że lampy się nie będą widziały, np. dlatego, że Nissin będzie z boku akwarium, a błysk z wbudowanej będzie za słaby - wtedy polecam wyzwalacze radiowe np. Yongnuo YN603.

stan1976
22-10-2013, 13:30
Dzięki za odpowiedź. Jest tylko jedno ale moja lampa nissindi622 ma tylko opcję TTL i mode( ręczne ustawienie mocy) i przycisk (pilot) po jego naciśnięciu ręcznie wyzwalam błysk. Próbowałem wyzwolić lampę błyskiem z lampy wewnętrznej ale nic z tego nie wyszło.

tedd
22-10-2013, 13:36
Jeżeli zależy Ci na stricte wyzwalaniu zdalnym, bez opcji TTL, to polecam radiowe sterowniki RF602 Yongnuo. Pewne w działaniu, nikt przypadkiem, czy celowo nie wyzwoli Twojej lampy. Zasięg 100m i więcej, jak stwierdziłem w praktyce.

GonzoG
22-10-2013, 13:41
Dzięki za odpowiedź. Jest tylko jedno ale moja lampa nissindi622 ma tylko opcję TTL i mode( ręczne ustawienie mocy) i przycisk (pilot) po jego naciśnięciu ręcznie wyzwalam błysk. Próbowałem wyzwolić lampę błyskiem z lampy wewnętrznej ale nic z tego nie wyszło.

To teraz weź i przeczytaj instrukcję do lampy.
Odkryjesz tajemny tryb w którym lampa może być wyzwalana błyskiem. Niestety reaguje tylko na lampy TTL, nie wyzwoli się na pojedynczy błysk.

D5000 nie ma CLS, co nie znaczy, że nie da się zdalnie wyzwolić Di622. Przecież lampa ma fotocelę, która może wyzwolić błysk lampą wbudowaną. Trzeba tylko wybrać tryb manualny w lampie wbudowanej, ustawić jego moc, a w Nissinie wybrać odpowiedni tryb, czyli Sf (tak to przynajmniej się nazywa w Di622mkII, generalnie chodzi o wyzwolenie na pierwszy błysk), lub wybrać we wbudowanej tryb TTL, a w Nissinie tryb Sd (wyzwolenie na drugi błysk), ale chyba wolisz jak najsłabszy błysk z lampy wbudowanej, więc lepiej w trybie manualnym, czyli pierwszy przypadek. To tyle o fotoceli, bo może się zdarzyć, że lampy się nie będą widziały, np. dlatego, że Nissin będzie z boku akwarium, a błysk z wbudowanej będzie za słaby - wtedy polecam wyzwalacze radiowe np. Yongnuo YN603.
Tak się składa, że Sf i Sd to tryby tylko w mk II. mk I nie ma wybory trybów i wyzwolić można tylko przez lampę w trybie TTL.

Jeżeli zależy Ci na stricte wyzwalaniu zdalnym, bez opcji TTL, to polecam radiowe sterowniki RF602 Yongnuo. Pewne w działaniu, nikt przypadkiem, czy celowo nie wyzwoli Twojej lampy. Zasięg 100m i więcej, jak stwierdziłem w praktyce.

Di622 mk I nie działa na wyzwalaczach radiowych bez TTL. Na tych z TTL też często nie chce pracować poprawnie.

skosiarek
22-10-2013, 13:46

Twoja lampa ma fotocelę, a więc musi mieć również tryb wyzwalania fotocelą. Przeczytaj instrukcję: http://www.nissindigital.com/files/PL_Di622_NC0907.pdf. Ja przeczytałem i widzę, że pierwsza wersja lampy Di622 (taka jak Twoja właśnie) ma zdalny tryb tylko na drugi błysk, co w praktyce oznacza, że wbudowana musi być w trybie TTL. Ten przycisk "MODE" właśnie służy do wyboru trybu: TTL/manualna/lampa dodatkowa.

skosiarek
22-10-2013, 13:50
Tak się składa, że Sf i Sd to tryby tylko w mk II. mk I nie ma wybory trybów i wyzwolić można tylko przez lampę w trybie TTL.

Di622 mk I nie działa na wyzwalaczach radiowych bez TTL. Na tych z TTL też często nie chce pracować poprawnie.

Tak, już poprawiłem w kolejnym poście, ale zaznaczyłem od razu, że dotyczy to mkII.
Co do drugiego stwierdzenia o niedziałaniu wyzwalaczy radiowych, to czytałem, że di622mkI można oddać do wgrania w serwisie poprawionego oprogramowania, które pozwala wyzwalać środkowym stykiem - czy to czasem nie załatwia sprawy wyzwalaczy radiowych?

stan1976
22-10-2013, 13:57
Przeczytam raz jeszcze instrukcję ale ten przycisk mode z tego co widzę na samej lampie pozwala mi przejść z trybu manualnego na iTTL ale nie na dodatkową lampę. Ale jak pisałem przeczytam raz jeszcze instrukcję.
Znalazłem ten wyzwalacz yongnuo 603 ( poniżej link) i zastanawia mnie czy ten wyzwalacz wyzwoli moja lampę. Bo tak zastanawiam się skoro gorąca stopka wyzwala moją lampę to i ten wyzwalacz powinien ją wyzwolić. Chyba , że coś źle kumam.

http://allegro.pl/wyzwalacz-lamp-i-wezyk-spustowy-yongnuo-rf-603n3-i3633875867.html

skosiarek
22-10-2013, 14:04
Na wyzwalacze uważaj tak jak pisał GonzoG słusznie przypominając, że są problemy. Najlepiej poczytaj jeszcze o tym i ewentualnie zadzwoń/napisz do przedstawiciela Nissina o potwierdzenie (chyba to była firma Migomex). Gorąca stopka ma więcej styków niż jeden centralny, a tak mają wyzwalacze bez TTL.
Co do zmiany trybu to trzeba przytrzymać przycisk MODE przez 3 sekundy celem wejścia w tryb zdalny, a następnie ustawić moc błysku.

stan1976
22-10-2013, 14:35
Dzięki własnie do czytałem :D i juz bawiłem si e moją lampką ! Dzięki wielkie za pomoc ( tutaj zawsze znajdzie się ktoś pomocny). Fakt zadzwonię do tej firmy i się dowiem co i jak bo takie ustrojstwo by mi się jednak przydało.

GonzoG
22-10-2013, 14:36
Przeczytam raz jeszcze instrukcję ale ten przycisk mode z tego co widzę na samej lampie pozwala mi przejść z trybu manualnego na iTTL ale nie na dodatkową lampę. Ale jak pisałem przeczytam raz jeszcze instrukcję.
Znalazłem ten wyzwalacz yongnuo 603 ( poniżej link) i zastanawia mnie czy ten wyzwalacz wyzwoli moja lampę. Bo tak zastanawiam się skoro gorąca stopka wyzwala moją lampę to i ten wyzwalacz powinien ją wyzwolić. Chyba , że coś źle kumam.

http://allegro.pl/wyzwalacz-lamp-i-wezyk-spustowy-yongnuo-rf-603n3-i3633875867.html

To czytaj, aż zaczniesz rozumieć co czytasz.
Mam Di622 mk I i wiem, że w instrukcji jest dokładnie opisane jak przełączyć ją na wyzwalanie błyskiem.

Co od wyzwalaczy radiowych - bez przeróbki, albo wysyłki do serwisu w celu aktualizacji (płatne chyba 70zł + przesyłka) nie da się tej lampy w ten sposób wyzwalać.