Zobacz pełną wersję : Nikon L12
basiamikolaj
13-04-2007, 21:29
Witam, mam problem, kupilam nikona l12, ze wzgledu na kolor( zamawialam czarny a dostalam srebrny) zwrocilam go i kupilam w innym sklepie, w jednym i drugim przypadku nie bylo do niego instrukcji obslugi, juz zglupialam o co chodzi, czy nikon nie daje instrukcji, czy ja mam pecha? jest płytka ale nie w jezyku polskim, wiec wydaje mi sie ze to nie to. Pomóżcie ! Jest to moj pierwszy aparat cyfrowy.
"czy nikon nie daje instrukcji, czy ja mam pecha?"
Do mojego CP2200 byîo 120 stron PO POLSKU...
A może wystarczy poszukać u żródła czyli w NP ?
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=21281&p_created=1175246908&p_sid=DsTIY*yi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MiZwX3Byb2RzPTEsNDIzJnBfY2F0cz0yNDAsMTg 4JnBfcHY9Mi40MjMmcF9jdj0yLjE4OCZwX3BhZ2U9MQ**&p_li=&p_topview=1
michasssss
16-04-2007, 18:28
Nie masz pecha :). Właśnie dzisiaj otrzymałem Nikona również bez instrukcji.Z tego co powiedział mi przedstawiciel sklepu internetowego to producent w ogóle nie załączył instrukcji.Jeżeli uda Ci się jakoś rozwiązać ten problem chętnie sie dowiem jak sobie poradziłaś.
mariusz802
17-04-2007, 23:05
Nie masz pecha :). Właśnie dzisiaj otrzymałem Nikona również bez instrukcji.Z tego co powiedział mi przedstawiciel sklepu internetowego to producent w ogóle nie załączył instrukcji.Jeżeli uda Ci się jakoś rozwiązać ten problem chętnie sie dowiem jak sobie poradziłaś.
Witam, mam pytanie ...czy jestes zadowolony z tego aparatu? i najważniejsze pytanie ..czy aparat ten wgrywa date i godzine na zdieciu czy trzeba to robic za pomoca jakiegos programu? prosze o odpowiedz Mariusz
michasssss
18-04-2007, 03:58
Witam, mam pytanie ...czy jestes zadowolony z tego aparatu? i najważniejsze pytanie ..czy aparat ten wgrywa date i godzine na zdieciu czy trzeba to robic za pomoca jakiegos programu? prosze o odpowiedz Mariusz
Aparat kilka dni temu dopiero otrzymalem wiec nie mialem jeszcze okazji sprawdzic wszystkich jego mozliwosci (tym bardziej,ze nie mam do niego instrukcji w jezyku polskim) :) w kazdym raize, fotki robi niezle, menu w jezyku polskim sporo ulatwia.W menu widzialem opcje umieszczenia daty i godziny na zdjeciu wiec nie powinno byc z tym problemu.Jedyny minusik jaki na razie dostrzeglem to dluga "regeneracja" lampy po zdjeciu z jej uzyciem (ok. 7sek). Mam nadzieje,ze pomoglem.
Pozdrawiam
Michał
mariusz802
18-04-2007, 23:02
Witam i dziekuje za odpowiedz. Jeżeli było by to mozliwe to prosiłbym o informacje związana z nadrukiem daty na zdięciu. chciałbym miec 100% pewnosci co do tego czy jest ona na zdieciu , czy tez nie. Wiem ze moge czekać jakis czas az do tego dojdziesz lecz mimo tego prosze o taka informacje. a co do długiego czasu reakcji po wykonaniu zdięcia z lampa to moze być to spowodowane że zdiecia wykonywane są na największej rozdzielczości i to moze byc tego powodem. zejedź na 3MGpixele i zobacz co będzie wtedy. Mariusz802
michasssss
19-04-2007, 02:11
Witam i dziekuje za odpowiedz. Jeżeli było by to mozliwe to prosiłbym o informacje związana z nadrukiem daty na zdięciu. chciałbym miec 100% pewnosci co do tego czy jest ona na zdieciu , czy tez nie. Wiem ze moge czekać jakis czas az do tego dojdziesz lecz mimo tego prosze o taka informacje. a co do długiego czasu reakcji po wykonaniu zdięcia z lampa to moze być to spowodowane że zdiecia wykonywane są na największej rozdzielczości i to moze byc tego powodem. zejedź na 3MGpixele i zobacz co będzie wtedy. Mariusz802
Witam ponownie!
Data i czas są na zdjęciu - zdjęcia przerzuciłem na kompa i sprawdziłem.Mozesz wiec miec pewnosc,ze ta informacja pojawi sie na fotorgrafiach.A co do tej lampy,dziekuje za informacje - na pewno sprawdze jak jest ze zdjęciami w nizszej rozdzielczości.
Pytanie gratis: czy ktoś moze mi polecic jakies akumulatory i odpowiednia ladowarke do tego aparatu?
Pozdrawiam!
witam,
czy ten aparat współpracuje z Linuksem?
mariusz802
19-04-2007, 18:50
Witam . dziekuje za odpowiedz w sprawie tej daty na zdięciach. ja swego czasu uzywałem do mojego aparatu SONY DSC S 600 bateri 2500 forever, i powiem tobie że sprawowały sie dobrze . Kolega mnie namówił na mocniejsze baterie 3200 firmy mi nie znanej Star power, i powiem tobie że okazały sie niewypałem jeżeli chodzi o wydajność. Czyli okazuje sie że jaka by nie była firmówka, to zawsze jest jakaś gwarancja że to jest coś lepszego , a koszty są porównywalne. A tak przy okazji ile można zrobić zdięć tym aparatem na jednym komplecie akumulatorków?
pozdrawiam Mariusz
michasssss
20-04-2007, 15:20
Witam . dziekuje za odpowiedz w sprawie tej daty na zdięciach. ja swego czasu uzywałem do mojego aparatu SONY DSC S 600 bateri 2500 forever, i powiem tobie że sprawowały sie dobrze . Kolega mnie namówił na mocniejsze baterie 3200 firmy mi nie znanej Star power, i powiem tobie że okazały sie niewypałem jeżeli chodzi o wydajność. Czyli okazuje sie że jaka by nie była firmówka, to zawsze jest jakaś gwarancja że to jest coś lepszego , a koszty są porównywalne. A tak przy okazji ile można zrobić zdięć tym aparatem na jednym komplecie akumulatorków?
pozdrawiam Mariusz
Witam!
Dziękuje za informacje o żródle zasilania.
Co do linuxa to niestety nie mam pojęcia czy aparat współpracuje z tym systemem.A jezeli chodzi o liczbe zdjec to jeszcze nie sprawdzilem tego (w opisie pisali chyba o 150 na akumulatorach nikona).Kupilem wlasnie ladowarke GP i akumulatory 2700 wiec jak sprawdze wydajnosc aparatu i baterii napisze na forum.
Pozdrawiam
Michał
mariusz802
20-04-2007, 15:52
Witam . Dzieki za odpowiedz.mam jeszcze jedną prosbe , czy było by mozliwe abyś mi wysłał jakiekolwiek zdięcie na którym jest wgrana data i czas lub to i to razem. chciałbym spojrzec w jakim formacie i jak duże cyfry na zdięciu. podaje adres:
[email protected]
pozdrawiam Mariusz
basiamikolaj
21-04-2007, 21:24
no to sie wyjasnilo, zrobilam reklamacje odnosnie tej instrukcji i dostalam odpowiedz telefonicznie ze to sie pierwszy raz zdarzylo i poczulam sie jak bym ta instrukcje specjalnie wyrzucila do smieci i prosila o nastepna, maja mi rzekomo wyslac jak zalatwia, dzieki za informacje, przynajmniej wiem ze nie jestem taka pechowa jak myslalalam, a aparacik jest super, zdjecia piekne. pozdrawiam
Witam, szukam aparatu od 600 do 700 zł, jak na razie zastanawiam się nad Nikonem L12. Czy to dobry wybór z tego przedziału cenowego?
pozdrawiam
Michał
wg mnie długi czas ładowania lampy nie ma nic współnego z ilością megapixeli....co ma pierrnik do wiatraka... kup pan sobie lepsze baterie i bedzie MOZE lepiej a jesli nie to trudno, ten typ tak ma ale faktycznie bardzo długo jak na taka mikro lampkę...
Witam.
Mam problem z zdjęciami robionymi w nocy, np. zagwieżdżonego nieba - wszystkie wychodzą w zupełnie zielonych odcieniach, tak jakby by były robione przez noktowizor. Przed zakupem L12 bawiłem się trochę L2 i tam zdjęcia nocne odwzorowywały faktyczne kolory. Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić.
witam,
czy ten aparat współpracuje z Linuksem?
tak, jak prawie kazdy nikon (chyba ze masz cos starsze niz 5 lat, wtedy nie recze). PTP dziala w wiekszosci przypadkow, mass storage prakcznie zawsze.
zreszta fotki z dowolnego aparatu zrzucisz pod linuksem czytnikiem kart
bartoss87
10-06-2007, 19:23
Witam wszystkich Forumowiczów.
Od niedawna jestem posiadaczem L12 i jestem z niego strasznie zadowolony.
Mam prawdopodobną odpowiedź na jedno z powyższych pytań i sam mam jedno pytanie.
ODPOWIEDŹ: często jest tak, że sprzedawca zabiera sobie instrukcje i sprzedaje ją oddzielnie tłumacząc klientowi, że nie było (znam ten przypadek gdy kupowałem Nikona F65) - sprawdziłem inne pudełka i wszędzie były, tylko nie w moim, które podał mi sprzedawca.
PYTANIE: czy L12 może robić za kamerkę internetową? Pytam, ponieważ nie instalowałem softa z płyty (wolę ręcznie kopiować zdjęcia - dla mnie to jest łatwiejsze i przyjemniejsze) i nie wiem, czy po zainstalowaniu aparat będzie mógł robić za kamerkę internetową? Mam nadzieję, że ktoś pomoże.
Pozdrawiam ;)
Prezes Klubu TECZA
20-06-2007, 08:59
ja do swojego L12 dostalem dwie instrukcje, skrocona i pelna:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img511.imageshack.us/img511/8366/dscn0058mp4.jpg)
-a tak przy okazji jaka macie wersje, bo ja made in japan :)
jedynie obiektyw przy powrocie z max zoomu glosno chodzi -a jak u was?
tak, jak prawie kazdy nikon (chyba ze masz cos starsze niz 5 lat, wtedy nie recze). PTP dziala w wiekszosci przypadkow, mass storage prakcznie zawsze.
dziękuję za odpowiedź
L12 został wypuszczony jakoś na początku 2007, natomiast najnowszy libgphoto2 pochodzi z grudnia '06, dlatego wolę się dopytać (a z tego co wyczytałem na stronie nikona firma urocczyście się wypina na ten system)
z tego, że UMS działa bez problemu doskonale zdaję sobie sprawę, tylko z tego co wiem L12 jako UMS nie działa
zreszta fotki z dowolnego aparatu zrzucisz pod linuksem czytnikiem kart
też rozwiązanie (zwłaszcza, ze czytniki są tanie jak barszcz), nie wpadłem na to :)
----
Edit:
W domyślnie ustawionym trybie PTP aparat nie jest obsługiwany, jednak w opcjach można ustawić, aby aparat działa w trybie UMS -- wtedy nie ma żadnych problemów :)