Zobacz pełną wersję : Sprzedaż zdjęć poprzez własną stronę "stockową"
barracuda
21-10-2013, 19:44
Patrząc na te wszystkie portale, których jest coraz więc, zajmujące się sprzedażą zdjęć zacząłem się zastanawiać czy jest się w stanie zarobić cokolwiek, tworząc swój własny stock ze zdjęciami. Oczywiście zawierałby tylko zdjęcia autorskie, do tego oferta na fotografie na zamówienie czy standardowa oferta fotograficzna.
Jakie jest Wasze zdanie? A może ktoś ma na swojej stronie już tego typu opcję, że można zakupić jego zdjęcia...?
rychu_cmg
21-10-2013, 19:49
Najpierw klient musi dotrzeć na Twoją stronę. Weź pod uwagę, że samo zrobienie strony + płatności będzie kosztować cię nawet do kilku tysięcy do tego promocja, google itd.
barracuda
21-10-2013, 19:51
Właśnie dlatego założyłem ten temat, bo mam też takie wrażenie, chociaż pewnie jest się w stanie zrobić to taniej:)
Czym jest Symbiostock?
Co jakiś czas trafiam na prywatne banki autorskie. Dodatkowo polecam wyrobić sobie kontakty bezpośrednio z odbiorcami Twoich fotografii (kalendarze i inne gadgety).
Ze sprzedażą poprzez własną stronę jest mały problem - dotarcie do szerokiego grona klientów, reklama, zbudowanie funkcjonalnej strony (zapłaty, wycena, licencje, baza, itd...)
Domyślam się, że nie chcesz już sprzedawać zdjęć w microstockach po mikrocenkach? Próbowałeś Alamy? Może Imagebrief, albo jeszcze inny Stocksy?
barracuda
21-10-2013, 20:55
no wiem czym jest Symbiostock. Może to faktycznie jedyne racjonalne rozwiązanie...
Pozostałych wymienionych nie próbowałem, ale na pewno zajrzę.