Zobacz pełną wersję : sb900 grzeje sie gdy swieci do tylu
ostatnio robiac zdj w klubie i testujac ustawienia lampy znalazlem fajne ustawienie lampa nie na wprost tylko swieca za moje plecy pod katem 45st wszystko cacy gdyby nie fakt ze ok 10 zdj i lampa zagrzana... wczesniej trzaskajac na wprost i tez 45st z kartka wyciagnieta bylo ok moglem caly wieczor robic zdj i temp nawet nie drgnela czasem lekko sie podniosla, robilem tak samo zdj jak zwykle czyli iso 1250 czasy krotkie ok 1/10 f2,8 tokina 11-16 i wszystko cacy gdyby nie zagrzewka lampy gdy swiecila do tylu? czemu tak sie dzialo? bo troszke mnie to zmartwilo bo ustawienie najbardziej mi pasuje ale pare zdj i kaplica
zdj robilem w ttl
jakies sugestie?
Podpowiedź: zastanów się z jaką mocą błyskała lampa świecąc do tyłu, a z jaką gdy świeciła do przodu, i jaki wpływ może to mieć na temperaturę lampy ;)
Ewentualnie: ustaw manualnie moc lampy np. na 1/8, błyśnij "do przodu", potem z tą samą mocą, tymi samymi ustawieniami aparatu "do tyłu" i porównaj efekt na zdjęciach (pomieszczenie gra rolę, powinno być podobne do tego w którym pracujesz - wielkość, wysokość).
Jacek S.
21-10-2013, 16:33
Czym fotografujesz? Może możesz jeszcze podnieść delikatnie iso, np do 2000. Jeżeli to zdjęcia z klubu, to raczej nie powinien nikomu przeszkadzać odrobinę większy szum.
Dodatkowo, przejdź w lampie na munual (nie ttl), wyeliminujesz w ten sposób przedbłyski. Zauważ, że w ttl-u lampa miga kilka razy bardzo szybko, w manualu tylko raz.
Jeżeli klub jest wyjątkowo wysoki i dodatkowo ma ciemne ściany, możesz spróbować zaopatrzyć się w jakiś dyfuzor (np Lightsphere). W ten sposób uniezależnisz się od sufitu.
No i najważniejsze. Rób mniej zdjęć :)
no niestety d200 i szum to 1250 max sciany czarne jak d... szatana doslownie .. i wysoko jak to w dyskotece. bede probowal w manualu, bo jak swiecilem do przodu za malo swiatla musialem odbijac zeby efekt oswietlenia byl ok ale wlasnie kilka strzalow i kaplica..bede dalej probowal :)