Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Puszcza Białowieska - w poszukiwaniu prostych drzew
tym razem Puszcza Białowieska - w poszukiwaniu prostych drzew bo już chyba przynudzam tymi koślawymi krzaczorami
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/04/PBproste1-1.jpg
źródło (http://www.chyra.pl/forumnikon/PBproste1.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/04/PBproste2-1.jpg
źródło (http://www.chyra.pl/forumnikon/PBproste2.jpg)
I nareszcie grube drzewa! To to jest puszcza, nie to co te drapaki ;)
Fajne - na jedynce prościuteńko jak nie wiem co :)
fajne drzewa.
1 wydaje mi sie korzystniejsza gdy gora lezacego drzewa dzieli kadr w polowie.
2 fajna ale...
ja lubie b&w, kontrasty, te zdjecia wydaja mi sie byc reportazem z lasu. fajne drzewa tylko troche mi klimatu puszczy brakuje. mgly, szarosci itp itd.
ale to pewnie tylko ja tak mam wiec sie nie przejmuj.
I nareszcie grube drzewa! To to jest puszcza
nie ma co się podniecać, ja je poszerzam tą samą metodą co cycki modelek ;-)
żartowałem, dziękuję za docenienie "grubości mojej puszczy"
Te drzewa mają niesamowitą fakture kory.
2 bardzo mi się podoba za kadr.
DonMaliniacco
13-04-2007, 23:41
nie ma co się podniecać, ja je poszerzam tą samą metodą co cycki modelek ;-)
żartowałem, dziękuję za docenienie "grubości mojej puszczy"
Nie w grubości (czyt. długości) rzecz :) Fajne :)
"troche mi klimatu puszczy brakuje. mgly, szarosci itp itd.
ale to pewnie tylko ja tak mam wiec sie nie przejmuj."
I tak i nie...
Mgly i szarosci "bywaja", a nie "ciagle sa" (to piewrsze "tak i nie").
Inna sprawa, ze ja tez dodatki lubie (czyli mamy i drugie).
Niestety nie zawsze moze byc tak, jak bysmy sobie zyczyli, a z drugiej strony, nie tylko fenomeny mozna ciekawie pokazywac.
Jarku, o zdjeciach sie nie wypowiem, z tej prostej przyczyny, ze moja opinie, ze wzgledu na upodobania, juz znasz ;)
Czasami odnosze wrazenie, ze niewiele osob dostrzega las na zdjeciach... lasu. To pewnie masowa autosugestia na podstawie rzekomego wyskalowania swiatlomierza na odcien ludzkiej skory ;)
A noz sie w kieszeni powoli otwiera...
Tymczasem powoli uciekam, zeby na wschod zdazyc, zanim rogate futrzaki przestana sie na oziminie stolowac. Wszak nie samymi sikorkami czlowiek zyje ;).
Poprzednim razem o kilka bledow za duzo popelnilem i trzeba to "szybko" naprawic (z tym "szybko", to nie tak szybko...), chociaz niezle mnie ubawilo, ze przyciagnalem przed obiektyw sarny dzwiekiem migawki, a owe bledy popelnilem takze w wyniku zaskoczenia (w znacznym stopniu).
Podeszly tak szybko i niespodziewanie, ze nie zdazylem na czas rozlozyc monopoda MF-055, a wszelkie podejrzane ruchy w szczerym polu, w blasku wschodzacego slonca i w pozycji stojacej, nie bylyby pewnie mile widziane, chociaz faktem jest, ze i w poludnie da sie do nich blisko podejsc.
Wprawdzie jakosc mojego szkla mnie rozwala (negatywnie oczywiscie), lecz przyjemnosc obcowania nadal ogromna.
Nic to, ze moim oczkiem w glowie jest krajobraz ;).
Kazda zdobyta wiedza sie przydaje (no moze oprocz szkolnej, chociaz i tutaj bywaja wyjatki), szczegolnie zdobyta praktycznie.
Przykladem moze byc pytanie, "jaki wplyw wywiera filtr UV na fotografowanie ZYWYCH zwierzat powyzej linii horyzontu?" i nie chodzi bynajmniej o przepuszczane swiatlo, a (tu mala podpowiedz) wrecz przeciwnie...
Moznaby rzec: "doswiadczenie, przybywaj!" ;)
Pozdrawiam lesnie
"jaki wplyw wywiera filtr UV na fotografowanie ZYWYCH zwierzat powyzej linii horyzontu?"
filtr poza odcięciem od nadmiaru promieni UV
których im bliżej nieba tym więcej
pełni jeszcze jedną pożyteczną funkcję - chroni soczewkę obiektywu
jeśli pytanie dotyczy "powyżej linii horyzontu" to w większości unoszą się tam ptaki
(mam tylko kilka zdjęć żubrów na tle nieba)
może odpowiedź brzmi: filtr UV zabezpiecza soczewkę przed bombardowaniem z powietrza
to nie jest śmieszne;
wiele ptaków ma taką metodę obrony; obrzydzania i przepędzenia drapieżcy ze strefy lęgów
to nie jest śmieszne; być trafionym w soczewkę... oka :-)
drugie podoba mi się, co nie znaczy, że pierwsze nie ;)
ładna kompozycja 'umykających pni'
Niedzwiedz
14-04-2007, 08:36
tak juz wiem do kogo sie zglosze jak bede w okolicach :)
tak juz wiem do kogo sie zglosze jak bede w okolicach :)
zapraszamy, dla fotografów drzwi zawsze stoją otworem
a puszcza kusi swymi urokami ;-)
"filtr poza odcięciem od nadmiaru promieni UV
których im bliżej nieba tym więcej..."
A owszem, wszystko to prawda, ale o czym innym myslalem ;).
Jezeli fotografujemy obiekt powyzej linii horyzontu, to filterek z racji swej prostopadlosci do osi optycznej (szczegolnie w zakresie tele), slicznie wali zwierzakom blyskiem po galach, co niekoniecznie musi je pozytywnie nastrajac do pozowania...
Oczywiscie intensywnosc zjawiska zalezy od wielu czynnikow, ale czasami potrafi przeszkodzic.
no wreszcie duze drzewa za ktorymi tak tesknie, dla mnie nr 2 bomba
(mam tylko kilka zdjęć żubrów na tle nieba)
Chetnie bym zobaczyl takie cudo :D ;)
a do grubych drzew, to faktycznie widac, ze to puszcza, ale kolor cos taki malo zielony.
Znaczy jak pamietam jakies tam moje wizyty za cieplejszego czasu, to powalala mnie zielen puszczy. Fakt faktem, ze nie zapuszczalem sie daleko w puszcze bo boje sie puszczykow ;)
Chetnie bym zobaczyl takie cudo :D ;)
stoją na szczycie góry w linii horyzontu, nad nimi niebo, pod brzuchami niebo, pod stopami pole
ładne :-)
jak znajdę czas to dorzucę do wątku
Ja myslalem, ze masz jakies latajace :)
ale takie z horyzontem tez beda ciekawe :)
Pawel Pawlak
17-04-2007, 10:35
Podobają mi się oba. całkowicie inne kompozycje, ale obie przemyślane (albo tak instynktownie pozazdrościć :) ). chyba bardziej przemawia 2.
Podobają mi się oba. całkowicie inne kompozycje, ale obie przemyślane (albo tak instynktownie pozazdrościć :) ). chyba bardziej przemawia 2.
a dziękuję, jak najbardziej przemyślana
bo ta przyroda niewdzięczna przy rozkładaniu brył w lesie nic pod kątem kompozycji nie myśli :-)
nad wodą czy w górach zdarzy się jej ulepić pełną harmonii i ciekawej kompozycji przestrzeń,
ale w lesie - sam chaos i bałagan, człowiek to przynajmniej się stara i drzewa sadzi w rządku ;-)
także, jak zwykle, coś sobie wymyśliłem (proste drzewa) a potem musiałem zrobić to z 3 innych zdjęć