Zobacz pełną wersję : blokada ostrości AE-L/AF-L
Witam!
Czy możliwe jest w systemie Nikona ustawienie nastepujacej funkcji:
Przycisniecie przycisku (niekoniecznie AE-L/AF-L) powoduje zmierzenie i zablokowanie ostrosci wedlug aktualnej reguly pomiaru.
Po zwolnieniu przycisku ostrosc pozstaje zablokowana do momentu wykonania zdjecia, albo do ponownego nacisniecia przycisku lub do uplywu czasu czuwania.
Bylaby to funkcja analogiczna do f4 z menu ustawien osobistych - blokada AE (wcisnieta) tylko dotyczaca AF.
Krotko mowiac - ustawianie i blokowanie AF innym przyciskiem niz spust migawki, ale tylko na jedno zdjecie.
Wie ktos, jak to zrobic?
adriansocho
20-10-2013, 22:07
Wydaje mi się, że D7000 tego nie ma, ale myślę, że można operować przełącznikiem AF/M na korpusie (jeśli posiada) lub obiektywie.
Mam na mysli d7100, ale odnosi sie to tez ogolnie do calego systemu lustrzanek Nikona.
Opisze Wam sytacje. Fotografuje np. atak siatkarza lub blok. Ustawiam sobie i blokuje ostrosc na krawedzi siatki stojac za tylna linia boiska i czekam na starcie na siatce z przygotowana ostroscia. W momencie walki na siatce zwalniam migawke.
I juz.
A czemu po prostu nie nacisniesz spustu do polowy?
Wejdź w menu pod przyciskiem INFO i tam usawiasz przycisk AE-L/AF-L. Ustaw AF-ON.
Edit: a nie, źle zrozumiałem, tak to będzie ci AF działał tylko jak wciśniesz ten przycisk.
Wejdź w menu pod przyciskiem INFO i tam usawiasz przycisk AE-L/AF-L. Ustaw AF-ON.
Edit: a nie, źle zrozumiałem, tak to będzie ci AF działał tylko jak wciśniesz ten przycisk.
Dobrze kombinujesz.
AF-ON pod guzik AE-L/AF-L, a wyzwalanie migawki na priorytet spustu i jest to o co pyta autor wątku.
A czemu po prostu nie nacisniesz spustu do polowy?
Bo musialbym go za dlugo trzymac wcisniety :)
Chodzi, zeby pozbyc sie czasu potrzebnego na ustawienie ostrosci w momencie akcji i wycelowanego kadru, skoro wiem gdzie akcja nastapi.
Inny przyklad to wiraz na zuzlu, odbicie skoczka w dal z deski, finisz sprintu (linia mety) itd. itd.
Cala masa przykladow ze sportu. Chyba ze AF w NIkonie jest na tyle szybki, ze nie zauwaze nawet zwloki, ktora chce w ten sposob zaoszczedzic?
No ale czemu nie chcesz trzymac tego spustu do polowy? Czasami czekam i minutę, dwie, bo sytuacja tego wymaga.
No ale czemu nie chcesz trzymac tego spustu do polowy? Czasami czekam i minutę, dwie, bo sytuacja tego wymaga.
Nie sadzisz, ze prosciej wsisnac raz i miec to z glowy 8) ???
To używaj AF-S, a nie AF-C. Ustaw sobie ostrosc, a ew. AF-ON "dociągaj"
Zrób tak jak pisałem. Nie będzie to działać dokładnie tak jak chciałeś, ale osiągniesz taki efekt. AF działa tylko po wciśnięciu przysiku. Celujesz tam gdzie będzie akcja, puszczasz przycisk i czekasz tylko na wciśnięcie spustu.
Zrób tak jak pisałem. Nie będzie to działać dokładnie tak jak chciałeś, ale osiągniesz taki efekt. AF działa tylko po wciśnięciu przysiku. Celujesz tam gdzie będzie akcja, puszczasz przycisk i czekasz tylko na wciśnięcie spustu.
Dzieki, to dobry pomysl - rzeczywiscie najblizszy moim dziwnym wymyslom :D
Lubie czasem pomeczyc forum dziwnymi pytaniami - ciesze sie ze dobrze przyjmujecie uciekiniera z Olympusa, hehe :lol:
Bo tak jest po prostu wygodniej, sprawdza się również poza sportem, czasem żeby założyć filtr kwadratowy potrzebuję obydwu rąk i nie mam trzeciej do przyciskania (spustu wężyka) do połowy, musiałbym zmieniać af/mf na obiektywie co może prowadzić do błędów.
Czy każdy nikon to ma?
Dzieki, to dobry pomysl - rzeczywiscie najblizszy moim dziwnym wymyslom :D
Lubie czasem pomeczyc forum dziwnymi pytaniami - ciesze sie ze dobrze przyjmujecie uciekiniera z Olympusa, hehe :lol:
Według mnie, to jest dokładnie to, co chcesz. Jak wciskasz przycisk, to uruchamiasz AF i on ustala ostrość. Puszczasz przycisk i wyłączasz AF ale ustawienia ostrości pozostają bez zmian aż do kolejnego naciśnięcia przycisku. Możesz trzymać wciśnięty przycisk i AF będzie działał cały czas, ostrząc np. podczas panoramowania. O wiele to wygodniejsze od ciągłego wciskania spustu migawki. Minus jest taki, że pozbawiasz się funkcji blokady ekspozycji. I to jest to, czego mi brakuje w d7x00 i d6x0 - osobnych przycisków do AF-ON i AE-lock.
donkiszot
21-10-2013, 00:26
Pierwsze co, to właśnie tak poustawiałem aparat. AF-on od ostrości, AE-lock od ekspozycji, a spust migawki tylko do zdjęć. Kolejną zaletą jest to, że AF-C jest jednocześnie AF-S ;) A pracując na matrycowym, kadr jest naświetlany wedle kadru docelowego, a nie tego z którego biorę ostrość.
hostman22
23-10-2013, 20:56
widać, że każdy ustawia aparat pod siebie, ja bym sobie tak place połamał ;)
donkiszot
23-10-2013, 21:25
E tam, wcale nie jest to skomplikowane (co racja to racje, że każdy pod siebie ;)) wskazującym migawka, pod kciukiem AF, a ekspozycję blokuję sporadycznie.
Pierwsze co, to właśnie tak poustawiałem aparat. AF-on od ostrości, AE-lock od ekspozycji, a spust migawki tylko do zdjęć.(...)
Też bym tam poustawiał... tylko znajdź na D7000 czy D7100 guzik AF-ON...
donkiszot
23-10-2013, 21:44
Ech, żebym ja musiał cudze instrukcje obsługi czytać. ;)
Uruchomienie AF ustawiłbym pod przyciskiem AE-L/AF-L (str. 256)
Blokadę ekspozycji pod przycisk głębi ostrości, ewentualnie FN (str. 253)
Nie do końca wiem jak zachowa się wtedy spust migawki wciśnięty do połowy, bo tego nie udało mi się wyczytać w 5 minut, AF powinien nie obsługiwać (czyli tak jak mam być), ale nie wiem czy będzie dalej blokował ekspozycję, czy nie.
hostman22
23-10-2013, 23:20
E tam, wcale nie jest to skomplikowane (co racja to racje, że każdy pod siebie ;)) wskazującym migawka, pod kciukiem AF, a ekspozycję blokuję sporadycznie.
u mnie:
af-on - af,
spust do połowy - blokada AE,
FN - wyłączenie lampy,
a pod AF/AE - mam zmianę pomiaru / z pokrętłem braketing :)