Zobacz pełną wersję : Koszt naprawy wybudowanego flesza
Ktoś bawił się w naprawę w D70s? Chciałbym znać przynajmniej przybliżony koszt. Niestety moja lampa nie przetrwała blisko 1,5 roku intensywnego użytkowania (jakieś 80% makro robiłem na wbudowanym fleszu).
Z góry dziękuję za pomoc.
PS. W temacie miało być "wbudowanego" :D
Miałem problem z przegrzewaniem sie wbudowanej lampy (głównie gdy używałem ją do wyzwalania SB800 w CLS), aparat był w serwisie tam ponoć działał wspaniale, więc mi go odesłano. Jednak dalej uważam ze lampa zbyt szybko się nagrzewa (i zaraz po tym przestaje działać - odpowiada za to jakiś czujnik). Nie miałem chęci użerania się z serwisem i płacenia za lampkę. Za 200pln kupiłem SB-24 w przyzwoitym stanie. I teraz ona robi mi za wyzwalacz. Niestety już nie CLS ale zasięg ma na pewno lepszy. Nie wiem jak sprawdzi się przy Macro. Ale u mnie sprawdza się to idealnie.
Cóż, moja lampa jest ewidentnie spalona, więc raczej jej nie odpalą.
Wbudowana jest na tyle wygodna, że jest dość niska i bardzo wygodnie obsługuje mi się ją z dyfuzorem. Chyba jednak pokombinuję z serwisem, choć wolałbym wiedzieć jakich kosztów się spodziewać.
W każdym razie dziękuję za informację... być może będę zmuszony zastosować ten wariant.
He, he... potrzeba matką wynalazków. Właśnie przetestowałem swojego Nissina 26T, który się kurzył od czasu zakupu SB800. Po zamocowaniu na sankach pięknie wyzwala Sabinkę. Zważywszy, że mogę lampę pociągnąć na kabelku mam swobodne rozmieszczenie źródeł światła. Powinno dobrze działać z dyfuzorem.
Dzięki za podpowiedź :)
He, he... potrzeba matką wynalazków. Właśnie przetestowałem swojego Nissina 26T, który się kurzył od czasu zakupu SB800. Po zamocowaniu na sankach pięknie wyzwala Sabinkę.
A jak ustawiasz maszynerię? Grupy, kanały i tryby...?
A jak ustawiasz maszynerię? Grupy, kanały i tryby...?
Jak? to bardzo proste - nie ustawia :) Niestety nie da się lampą nieposiadającą CLS wyzwalać sb600/800 w tym systemie. Pozostaje zapięcie czegokolwiek na sanki aparatu (musi dawać pojedynczy błysk!) przełączenia lampy SB800 w tryb SU4 i korygowanie mocy na lampie. Czyli najnormalniejsza fotocela. Troszkę upierdliwe ale działa i to calkiem nieźle. I można łączyć takie SB800 z innymi lampami które posiadają fotocele lub podłączając zewnętrzne.