Zobacz pełną wersję : Samoczynne kasowanie zdjeć w D300s
borysekb
19-10-2013, 21:55
Wybrałem się w teren z kilkoma zdjęciami na karcie z poprzedniego tygodnia. Po udanym wypadzie (ustrzeliłem kowalika i czarnogłówkę) nadszedł czas powrotu. Dodam że terenie przeglądałem wykonane ujęcia i były super. W domu przerzucam fotki na kompa i o dziwo nie ma żadnego dzisiejszego zdjęcia. Z poprzedniego tygodnia (te które były na karcie) wszystkie są, a dzisiejsze wszystkie wcięło. Sprawdzam obie karty nie ma dzisiejszych. Zgłupiałem. Czy jest jakieś rozsądne wytłumaczenie skasowanych fotek?
Wyjmowałeś kartę z aparatu po zrobieniu pierwszych zdjęć? (tych z poprzedniego tygodnia)
Jeśli tak, to po ponownym włożeniu karty, powinna ona zostać sformatowana w aparacie przed ponownym użyciem.
Zakładając że tego nie zrobiłeś, stąd może być problem ze znikającymi zdjęciami.
borysekb
19-10-2013, 22:28
Karty nie formatowałem, to prawda. Czy w takim razie powinienem ją formatować częściej czy tylko po każdym ewentualnym wyjmowaniu z gniazd body?
Zawsze przed użyciem, po włożeniu do slotu w aparacie.
A co to znowu za teorie?
Wkładam karty do czytnika, kasuję tam fotki, czasem obrabiam wprost z karty. Nigdy nie miałem problemów. Formatuję tylko, jak chcę szybko odzyskać miejsce na karcie.
Co do głównego pytania, to karty trzeba potraktować softem do odzyskiwania danych. Odzyskanie jpg zwykle nie jest problemem, robią to wszystkie darmowe programy. Do odzyskania NEF potrzeba troszkę lepszego programu.
borysekb
20-10-2013, 17:10
Pobawiłem się tymi programikami do odzyskiwania danych. Wszystkie które testowałem widzą tylko twardy dysk kompa lub gniazda wbudowane w kompa. Żaden nie widzi nośników podłączonych kablem. Dane które chciałem odzyskać znajdują się na CF. Odpuściłem sobie te zdjęcia, będzie dobry powód by powtórzyć wyjście w teren. Martwi mnie tylko że sytuacja kiedyś może się powtórzyć.
To oczywiste, karta musi być widoczna jako dysk. A samo zniknięcie zdjęć z obu kart to sprawka właśnie zgrywania kabelkiem.
RobertMiernik
20-10-2013, 17:20
Tego spróbuj, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download
borysekb
20-10-2013, 20:45
Od lat podłączam body poprzez kabel do kompa i zgrywam programem nikonowskim. Czy jest bezpieczniejszy sposób?
Co do bezpieczeństwa, to są różne opinie. Jedni twierdzą, że można uszkodzić gniazdo w aparacie ciągle wkładając kabelek, inni, że można uszkodzić gniazdo karty.
Większość problemów na forum dotyczących zgrywania zdjęć, okazuje się być z powodu kabelka. Dotyczy to zwłaszcza zmiany body na nowsze bez przeinstalowania softu. Nikon Transfer uszkadza wtedy NEF.
Osobiście wolę mieć kontrolę nad tym co robię i preferuję kopiowanie z czytnika w eksplorerze. Żadnych kreatorów itp.
borysekb
20-10-2013, 21:02
Dzięki za radę. Zdarzyło mi się to po raz pierwszy. Jeszcze dziś wertowałem i sprawdzałem bo wydawało mi się niemożliwe. Rozumiem żeby wszystkie foty szlag trafił, ale z jednego dnia wycięte a z drugiego pozostały to wydawało mi się nieprawdopodobne. A jednak. Życie nie przestaje zadziwiać.
Jeszcze raz wszystkim dziękuje za rady i softy.
Włóż kartę do czytnika i wtedy spróbuj odzyskiwania.
rychu_cmg
20-10-2013, 21:26
Jak masz kartę SanDisk to zobacz w pudełku czy nie masz przypadkiem kodu do pobrania programu do odzyskiwania zdjęć.
borysekb
21-10-2013, 18:52
Zakupiłem dziś czytnik kart i faktycznie większość dostępnych programików odzyskała dane z karty.
Dziękuję Wszystkim za pomocne informacje.